Nabijanie autobaterie v zime
Moderátori: foter, niner, mhlavaty, Atlas, LOCHNESS
-
klerik7
- Dátum registrácie: 23.04.2013 09:09 Zdieľať na Facebook
Nabijanie autobaterie v zime
zdravim, kedze som skor v poslednych rokoch obcasny vodic, vzdy rozmyslam ako prezijem zimu s autobateriou...v podstate mam 2 moznosti: bud ju vybrat a v zime vobec nejazdit, alebo by som ju musel vyberat a nabijat kazde 2-3 tyzdne, co je dost otravne....nemam moznost ju nijako inak dobit, len vybrat z auta...skusil som aj solarny panel, ale toho slnka je malo a slaba intenzita, takze to moc nepomaha
napadla ma este moznost nabijacej stanice...nema s tym alebo niecim podobnym niekto skusenost? idealne by bolo cez zapalovac, pripadne dotiahnut do kabiny nejaky konektor..
fungovat by to asi malo, otazka je kolko by ta stanica vydrzala dobijat
napadla ma este moznost nabijacej stanice...nema s tym alebo niecim podobnym niekto skusenost? idealne by bolo cez zapalovac, pripadne dotiahnut do kabiny nejaky konektor..
Kód: Vybrať všetko
https://www.alza.sk/ecoflow-river-2-pro-d7523334.htm-
tatkotom
- Dátum registrácie: 02.09.2023 16:50
Re: Nabijanie autobaterie v zime
Recenzie to má pozitívne. Budeš tým nabíjať pomocou sieťovej nabíjačky?
Výstup použiteľný na nabíjanie autobatérie nevidím.
Výstup použiteľný na nabíjanie autobatérie nevidím.
-
klerik7
prave tiez neviem ako by to mohlo fungovat cez zapalovac, ten solarny panel cez zapalovac funguje...najskor by som pouzil klasicku sietovu nabijacku
...je tam kabel do zapalovaca, ale tym sa dobija z autobaterie stanica...a v com je ta finta ze ked sa to pripoji tak bude dobijat autobateria stanicu a nie naopak? co o tom rozhoduje?
...je tam kabel do zapalovaca, ale tym sa dobija z autobaterie stanica...a v com je ta finta ze ked sa to pripoji tak bude dobijat autobateria stanicu a nie naopak? co o tom rozhoduje?
-
tatkotom
Na starej Škode 120 bola autozásuvka zapojená trvale, na mnohých ak nie väčšine moderných autách sa zapína až so zapnutím "kľúčika".
Ak Ti solárny panel dobíja zrejme u Teba je autozásuvka pripojená aj pri vypnutom motore.
No nevidím v popise toho výstup do autozásuvky - ani nemôžem. Odporoval by bezpečnosti...
Ak by si aj uvažoval napojiž do autozásuvky 12V - nič by to nenabíjalo.. Nabíjanie aku je o tom, že je napätie zdoja vyššie a "pretlačí" do aku nejaký prúd.
Tá vec má vnútorné menovité napätie 19,2V no neviem ako by šlo pripojiť k autozásuvke. Píšu ťe to má výstup USB-C o rôznych napätiach len to si zrejme prepína podľa záťaže - dnešné "inteligentné krabičky" medzi sebou komunikujú, odovzdávajú si info čo sú zač...
Ostáva z toho náhradného zdroja "klasická" nabíjačka a pripájať ju na učené miesto - býva to plus akumulátora no nie mínus u nových áut ale kostra - aby palubák vedel koľko si "baterka" zobrala.
NAšťastie v našich autách to "inteligentné kreténstvo" nemám.
Riešiš to skrz čo - jazdami nedobiješ o potrebné množstvo či po dlhšom odstavení netočí?
Ak Ti solárny panel dobíja zrejme u Teba je autozásuvka pripojená aj pri vypnutom motore.
No nevidím v popise toho výstup do autozásuvky - ani nemôžem. Odporoval by bezpečnosti...
Ak by si aj uvažoval napojiž do autozásuvky 12V - nič by to nenabíjalo.. Nabíjanie aku je o tom, že je napätie zdoja vyššie a "pretlačí" do aku nejaký prúd.
Tá vec má vnútorné menovité napätie 19,2V no neviem ako by šlo pripojiť k autozásuvke. Píšu ťe to má výstup USB-C o rôznych napätiach len to si zrejme prepína podľa záťaže - dnešné "inteligentné krabičky" medzi sebou komunikujú, odovzdávajú si info čo sú zač...
Ostáva z toho náhradného zdroja "klasická" nabíjačka a pripájať ju na učené miesto - býva to plus akumulátora no nie mínus u nových áut ale kostra - aby palubák vedel koľko si "baterka" zobrala.
NAšťastie v našich autách to "inteligentné kreténstvo" nemám.
Riešiš to skrz čo - jazdami nedobiješ o potrebné množstvo či po dlhšom odstavení netočí?
-
klerik7
aha, takze ked je napatie vyssie ako zdroj.....ano ja mam zapalovac stale pod prudom, dal som si to spravit kvoli tomu panelu
ano riesim to, ze jazdou bateriu nedobijem, nejazdim take dlhe trasy a aj to, ze auto dlhsie stoji, kedze nepotrebujem kazdy den jazdit
ano riesim to, ze jazdou bateriu nedobijem, nejazdim take dlhe trasy a aj to, ze auto dlhsie stoji, kedze nepotrebujem kazdy den jazdit
-
tatkotom
Nemám iné odporúčanie - ak nemáš možnosť natiahnuť predlžovák zo zásuvky 230V zrejme ostáva len kombinácia nabíjacej stanice a "klasickej" nabíjačky. Tiež som kedysi zvažoval solárny panel no niekto by mi mohol vytĺcť okno aby ho zobral. Ja mám výhodu - pár sto metrov kamaráta "garážnika".
Pri našich krámoch stačí občas dlhšia jazda - konkrétne dnes sme sa boli s mojou pani len tak previezť cca 40 kilometrov lebo od zajtrajšieho rána bude 7 dní jazdiť denne 2 kilometre niekam a 2 nazad. Len ako som písal - naše autá akumulátory nabíjajú a nie ojebávajú...
Myšlienka (aký odvážny výrok) - koľko musím najazdiť zbytočne aby som minul paliva za viac, než stojí tá vec? Viem - km nie sú iba cena paliva no i tak uvažujem
Pri našich krámoch stačí občas dlhšia jazda - konkrétne dnes sme sa boli s mojou pani len tak previezť cca 40 kilometrov lebo od zajtrajšieho rána bude 7 dní jazdiť denne 2 kilometre niekam a 2 nazad. Len ako som písal - naše autá akumulátory nabíjajú a nie ojebávajú...
Myšlienka (aký odvážny výrok) - koľko musím najazdiť zbytočne aby som minul paliva za viac, než stojí tá vec? Viem - km nie sú iba cena paliva no i tak uvažujem
-
klerik7
najprv vsak potrebujem zistit, ci ta stanica to dokaze vobec dobit
to je hlavny ucel mojho prispevku, vravel som si, ze mozno to tu niekto bude mat / mal...pisal som aj priamo na podporu alzy, tak uvidim co odpisu a prinajhorsom by som si to zapozical na skusku...nasiel som totiz obchod, kde sa to da len pozicat a netreba to hned kupovat, to som ani nevedel ze aj taka je moznost, nasiel som to nahodou v jednom youtube videu, kde to niekto recenzoval a spomenul dany eshop...
...zvazoval som vsetky moznosti, aj to ze kazdy vikend prejst nejaku dlhsiu trasu a dobit to trochu, ale ta moznost ze vzdy musim nasilu ist, aj ked sa nechce, alebo sa moze stat ze nemozem sa mi nepaci...a ktovie, mozno by stacila aj lacnejsia stanica s nizsou kapacitou
...zvazoval som vsetky moznosti, aj to ze kazdy vikend prejst nejaku dlhsiu trasu a dobit to trochu, ale ta moznost ze vzdy musim nasilu ist, aj ked sa nechce, alebo sa moze stat ze nemozem sa mi nepaci...a ktovie, mozno by stacila aj lacnejsia stanica s nizsou kapacitou
-
tatkotom
Pripočítaj cca 100 eur za solídnu nabíjačku na 230 voltov a zvážiš. Priamo z toho nenabiješ.
Fungovať to bude a pokiaľ viem - dá sa vrátiť do nejakého času zo zákona každému eshopu- teda malo by sa.
Tá vec má výborné recenzie aj na zahraničných serveroch.
Fungovať to bude a pokiaľ viem - dá sa vrátiť do nejakého času zo zákona každému eshopu- teda malo by sa.
Tá vec má výborné recenzie aj na zahraničných serveroch.
-
rudolfo63
- Dátum registrácie: 23.08.2009 18:22 Zdieľať na Facebook
...aby si spokojne spaval,kup nabijačku Stop - Start,v pohode ju hod do kufra,nezaberie vela miesta,mam ju vo vybave nielen kvoli sebe,ale aj inym...
-
tatkotom
To riesi start v pripade nudze, nie dobitie "podvyziveneho" akumulatora.
Ale mohlo by vyborne fungovat preto, ze by sa nevybijal prave startom ;)
Ale mohlo by vyborne fungovat preto, ze by sa nevybijal prave startom ;)
-
rudolfo63
...ujo tatkodom,ale ano,suhlasim,ale pokial ma slabsiu bateriu/si domyslam/,tak v silnejsich mrazoch mu aj tak klakne.Pokial ma novu,tak zbytočne zakladal temu...
-
klerik7
ano mam starsiu bateriu a je mozne ze uz dlho nevydrzi...ale ani nova bateria predsa neriesi moj problem, len by vydrzala o nieco dlhsie...takisto mi nepomoze start stop nabijacka..riesenim je priebezne dobijanie v zime...najskor skusim tu stanicu, to je pre mna "ako take" riesenie
-
rudolfo63
...nova bateria praveze vyriesi vsetko...
-
tatkotom
-
wilz
- Dátum registrácie: 04.01.2008 18:44 Zdieľať na Facebook
Je to tak, ako ti napísal Rudolfo.
Snáď keby tá dobíjacia stanica stála 50 euro, tak dobre, hraj sa s tým.
Ale pri tej cene, ak to nechceš využívať na všetky tie iné účely, ktoré to potencialne ponúka, mi to pripadá ako úplne mimo.
Dobrá batéria ti v pohode v aute vydrží 3 týždne bez pohybu a potom normálne naštartuješ, potom sa trocha oživí pri občasnej jazde, no a ak chceš mať dušu úplne bez starosti, tak v strede zimy ju raz externe do plna nabiješ, to sa snáď dá prežiť.
Alebo inak, za tú cenu každý rok môžeš kupovať novú batériu a máš to za tú istú cenu a bez ďalších starostí
Snáď keby tá dobíjacia stanica stála 50 euro, tak dobre, hraj sa s tým.
Ale pri tej cene, ak to nechceš využívať na všetky tie iné účely, ktoré to potencialne ponúka, mi to pripadá ako úplne mimo.
Dobrá batéria ti v pohode v aute vydrží 3 týždne bez pohybu a potom normálne naštartuješ, potom sa trocha oživí pri občasnej jazde, no a ak chceš mať dušu úplne bez starosti, tak v strede zimy ju raz externe do plna nabiješ, to sa snáď dá prežiť.
Alebo inak, za tú cenu každý rok môžeš kupovať novú batériu a máš to za tú istú cenu a bez ďalších starostí
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 117 neregistrovaných