možem odstúpiť od zmluvy ?

Diskusia ohľadne vozidiel značky Audi

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

uwa0919436446
Dátum registrácie: 23.02.2025 19:32
Zdieľať na Facebook

možem odstúpiť od zmluvy ?

Príspevok od používateľa uwa0919436446 »

DObrý deň, kupil som auto 14.2.2025 po 6.dňoch a nabehaných 100km od kupnopredajnej zmluvy vyskočila kontrolka motora . Poslal som list predavajucemu na odstupenie od zmluvy kvoli skrytej vade. Dal som to do serisu tam zistili že je zle EGR alebo zanesený dpf filter.Ako by som mohol postupovať ? Predavajuci tvrdí že auto bolo funkčné . auto stálo 5tis .Je to moje prvé auto Ďakujem.
Používateľov profilový obrázok
db69
Dátum registrácie: 18.06.2020 19:48
Zdieľať na Facebook

Re: možem odstúpiť od zmluvy ?

Príspevok od používateľa db69 »

https://ficek.sk/odstupenie-od-kupnej-z ... auto-19854
tu nastupujú právnici.TY chceš odstupiť a ON nechce. bude to nadlho
martincichy
Dátum registrácie: 18.09.2016 10:44
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa martincichy »

Dá sa to aj jednoduchšie. Zbehni do autorizáku a daj si vystiahnuť históriu freeze frame alebo históriu chybových kódov. Takto najľahšie zistíš, či Ti niečo zatajil. Potom je to buď ľahšie alebo nie.
helendam.lyly
Dátum registrácie: 08.05.2025 13:33
Kontakt:
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa helendam.lyly »

Aj ja som si svoje prvé ojazdené auto kúpil s mnohými starosťami. Zdá sa, že EGR a DPF nie sú ľahko odhaliteľné poruchy po niekoľkých kilometroch testovania. Ale keďže sa chyba objavila až po 6 dňoch a 100 km, myslím si, že máte všetky dôvody domnievať sa, že ide o skrytú chybu. Súhlasím s tebou, že chceš auto vrátiť – pretože mentalita už nie je stabilná po tom, čo sa stretneš s chybou, najmä u nováčika ako ja.
lubos zimovcak
Dátum registrácie: 19.11.2008 18:12
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa lubos zimovcak »

A co tak napisat, AKE auto, aky model, motor, km??
Ci to nema 250.000 km, kedy ma narok takmer kazde auto na vymenu ??
Kupil si jazdenku..., nie nove.

Mohlo sa stat, ze vymazal zavady pred predajom, Ty si dupol na plyn....a vyskocila hlaska.
Skoc na D O B R U diagnostiku, cize, ideal do of servisu a tam sa porad.

Az si kupil dobre auto, s dobrym motorom, nepanikar.
Aj ked, ako prve auto v zivote sa kupuje vzdy benzin..., bez turba , manual.
Nevadi, kazdy robi chyby.
V buducom zivote budes mudrejsi.
Edit, kedze v servise nevedia, ci je to dpf, alebo egr...,zmen radsej servis.
jurigad
Dátum registrácie: 15.03.2006 19:58
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa jurigad »

Viem, že na tento prípad ti neporadím a seriózne ti tu neporadí nikto pokiaľ nezverejníš zmluvu a pravdepodobne ani potom.
Nechcem ťa nahnevať, len ti poradím pri kupovaní ďalšieho auta si zožeň:
- mechanika, ktorý sa značke ktorú chceš kúpiť venuje dlhodobo
- predajcu áut, ktorý sa obchodu venuje dlhodobo
- alebo obidvoch, alebo dvoch v jednom
viem , že zohnať takých ľudí, hlavne ak auto kupuješ viac ako 20 km od bydliska je náročné, ale z istotou ti poviem , že je to jednoduchšie , ako dostať späť svoje peniaze zaplatené za auto, ak to predávajúci nechce urobiť.
mhlavaty
opravy & diag
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

helendam.lyly napísal: 08.05.2025 13:42 Aj ja som si svoje prvé ojazdené auto kúpil s mnohými starosťami. Zdá sa, že EGR a DPF nie sú ľahko odhaliteľné poruchy po niekoľkých kilometroch testovania. Ale keďže sa chyba objavila až po 6 dňoch a 100 km, myslím si, že máte všetky dôvody domnievať sa, že ide o skrytú chybu. Súhlasím s tebou, že chceš auto vrátiť – pretože mentalita už nie je stabilná po tom, čo sa stretneš s chybou, najmä u nováčika ako ja.
Skrytá chyba to nie je.Emisný systém pokiaľ už problém má a alebo majiteľ v snahe zakryť existujúci problém vymazal chyby tak umožnil aby sa jeho klamstvo rýchlo odhalilo.Niektoré emisné problémy chybu "oznámia" kontrolkou,niektoré však nie a pritom existujú a sú prítomné.Diagnostika tieto veci ukazuje bez ohladu či chyba svieti alebo nie.Problémom je že sa auto kúpilo a diagnostika neurobila.Majiteľ totiž existujúci problém zakryť nevie ani keby sa na hlavu postavil.Práve pokusom o klamstvo sa odhalí jeho podfuk.Chce to maličkosť,trochu rozumieť týmto veciam alebo si takého zobrať na pomoc.Ak už ani jedno ani druhé,a auto je vážnejší výdavok peňazí,žiadať novú EK.Aj keby bola stará pol roka.Emisné systémy u niektorých aut sú dych vyrážajúce sumy.

Z Lubošom nesúhlasím.....Aj ked, ako prve auto v zivote sa kupuje vzdy benzin..., bez turba , manual. Nie nie,Kúpiť môžeš čo len chceš,ale nemôžeš kupovať auto ktoré nemáš preverené.Čím vyšší je emisný systém,tým viac na seba prezradí,pretože celá diagnostika odpočiatku existencie je vlastne stvorená kvôli emisiám.A rozhodne sa lepšie hladá v tisíc údajoch ako v dvadsiatich.Problém je len jeden,si gramotný (na tieto veci) alebo nie.
vykopanafosilia
Dátum registrácie: 15.09.2022 16:18
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa vykopanafosilia »

Neodznelo tu to najpodstatnejšie - čím samozrejme nechcem kritizovať vyjadrenia chalanov vyššie - a síce, že pre odstúpenie od "kúpnej zmluvy" ("kúpnopredajná zmluva je nezmysel, právo také niečo nepozná) je podstatné, či závada bola na aute už v momente, keď si ho kupoval.
A také niečo je v praxi veľmi ťažko dokázateľné... Navyše, je tu ešte druhý problém, na ktorý sa často zabúda:
Bežné opotrebenie sa za skrytú závadu NEPOVAŽUJE!

Takže, ako zasa správne spomenul kolega vyššie, bolo by dobré uviesť aké má to auto kilometre. Ak má auto viac kilometrov, ako je podľa výrobcu životnosť DPF (to neviem koľko je, ale každý výrobca to bude mať ináč), tak to nie je skrytá vada, ale bežné opotrebenie. Z právneho hľadiska je životnosť auta 6 rokov alebo 150 000 kilometrov - čo sa prvé dosiahne. Presne takto sú aj myslené tie tzv. "doživotné náplne" v prevodovkách a diferákoch.

Je samozrejme možné, že predávajúci o probléme vedel... Možno len tesne pred predajom vypálil DPFko a vybavené. Je to dokonca veľmi pravdepodobné... Lenže to nič nemení na veci, že v tomto prípade ťaháš za kratší koniec. Vedel si, že kupuješ jazdenku, vedel si, že má DPF. Že sa v tom možno nevyznáš a nevieš čo to pitomé DPF obnáša, to už je iná vec, ale nie problém predávajúceho. Môžeš samozrejme skúsiť dať to urobiť a vypýtať si od neho povedzme polovicu veny opravy, ale ak nebude súhlasiť, je malá šanca niečo s tým urobiť.
vykopanafosilia
Dátum registrácie: 15.09.2022 16:18
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa vykopanafosilia »

...ešte dodám, že Luboš má pravdu. Ak ti v servise naozaj povedali, že nevedia, či je problém v EGR alebo DPF, auto tam už nikdy nedaj.
Kontrolka motora môže znamenať aj totálnu kravinu. Napríklad, že sa nespustila regenerácia DPF - lenže tá sa môže nespúšťať aj napríklad len kvôli tomu, že je vadný niektorý žhavič. Ono to síce spolu absolútne nesúvisí, ale výrobcovia áut sú dnes takí.
Takže ako tu už odznelo, nepanikár a daj to do normálneho servisu.
seven549
Dátum registrácie: 03.02.2010 22:37
Kontakt:
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa seven549 »

uwa0919436446 napísal: 23.02.2025 19:37 po 6.dňoch a nabehaných 100km od kupnopredajnej zmluvy vyskočila kontrolka motora . Poslal som list predavajucemu na odstupenie od zmluvy kvoli skrytej vade. Dal som to do serisu tam zistili že je zle EGR alebo zanesený dpf filter.Ako by som mohol postupovať ? Predavajuci tvrdí že auto bolo funkčné .
budes musiet to preukazat ze ti umyselne predal auto ktore ma uz vadny dpf a nepovedal ti o tom.potrebujes dokazy.nejake zaznamy kde sa to uz na tom aute riesilo atd.a aj to zalezi zase vela aj od veku auta a km.to je vec ktore vela zavazi.ak sa jedna o nejaku starinu,znamena to automaticky ze to auto je uz na odpis nie na kupu.

preto sa pri kupe musi jazdene auto vzdy poriadne popozerat.

prva vec je auto realne vidiet fotkam neverim.

pred obhliadkou auta sa vzdy spytam predavajuceho ci ma auto nejake problemy ktore naskocia jazdou.je jedno aku sa odpoved ale aby sme predisli strate zivotneho casu,vzdy poviem predavajucemu co vsetko budem kontrolovat ako dlho mi to asi potrva.a tiez chcem to auto si pozriet na diagnostike hlavne to dpf.mam svoju kludne mu ukazem co robim moze pozerat do noteboka aby videl ako je na tom ten motor.

druha vec je ze ukazem predavajucemu vzdy hotovost ktoru pozaduje aby videl ze o auto mam vazny zaujem a ak ma presvedci ze je dobre beriem ho hned.

k zavade doslo po prejdeni 100km.

presne tolko som ja vzdy testoval kazdy dizel pred kupou.niekedy aj 150km sme sa vozili s tym ze som do toho auta predavajuceho tankoval za svoje.napr za 15-20 euro bezne.hoci som to palivo ani nevyjazdil.a po jazde som aj tak znova cele auto prezrel,nie len ci nesvieti kontrola ale vsetko ako tlakuju hadice ci niekde nieco neunika ci nevibruju kolesa ci jazdi stabilne ako bezi motor atd.

ak predavajuci nesuhlasi ze nema cas ide sa dalej aut je plny svet.vacsinou s tym nesuhlasia kseftari,predavajuci co predavaju vadne auto a predavajuci co predavaju cipovane auta.

su aj predavajuci ktory maju z toho obavy.z toho viem upustit ak sa jedna o nejake specialne auto pochopim ze mi nemusi verit.

ale ak sa kupuje bezna somarina superb dizel alebo audi dizel tam sa otacam.tych aut je vsade dost.

benzinove auto je najlepsie dat preverit na emisnej.teba si ju zaplatit.

ak hladas auto ktore nebude mat problemy musis kupovat mlade auta z malo km a od prveho majitela alebo mat pri sebe niekoho kto take auto pozna.tiez je dobre ist z autom do autorizaku nech ho ceknu pred kupou.

auto z bazaru sa pozera lepsie tam je casu na obzeranie aj cely den.
draik
Dátum registrácie: 19.03.2011 13:04
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa draik »

Budete sa opierať o §499 ods. 2 Občianskeho zákonníka, keďže ide o skrytú vadu (ak neupozorňovala kontrolka)
"Ak sa vada prejaví do uplynutia šiestich mesiacov od plnenia, považuje sa za vadu, ktorá existovala už v čase plnenia. To neplatí, ak sa preukáže opak alebo ak je tento predpoklad nezlučiteľný s povahou veci alebo vady."
Dôkazné bremeno, že vada nebola v čase prevodu vlastníctva, sa tak presúva na predávajúceho.
To, či odstúpenie od zmluvy nebolo predčasné resp. či je vôbec platné v danom štádiu, sa pre nedostatok informácii posúdiť nedá. V prvom rade, ak ide o odstrániteľnú vadu, by mal predávajúci zjednať nápravu. Zmluvne však možno dohodnúť aj možnosť odstúpenia pre prípad výskytu vady.
Ak je to auto za pár sto eur, do súdneho sporu by som sa nepúšťal.
mhlavaty
opravy & diag
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Právnické klučky. Ja po oprave napr ukladám (archivujem) si výpis všetkéch hodnôt,aj výpis stavu emisného systému že je v stave ok. Chcel by som vidieť toho,kto by súdne vyhral že auto bolo odovzdané nedostatočne opravené.Pritom platí,že to tak napriek všetkému môže byť tak,je teraz jedno či preklamstvo servisu,alebo napr pre neochotu majiteľa platiť väčší a dôkladnejší rozsah opravy.Takže,tieto právne bláboli stoja a padajú na tom,aký protivníci (fundovanosť v tech.otázkach) by sa stretli v právnom súboji. Takže je to o iných atribútoch než o práve.O tom že právo dnes hrá hru na slepého hluchého a sprostého,arogantne pošliapané záujmami je tu škoda rozoberať.Stačí sledovať spory,a spory kde nejde o fuzulky a prkotiny.Veď to aj je všetko kryté pojmom...právny názor ! a nie pravda ani spravodlivosť
Jeden právnik...ti právne názori.Aj štát vedú právnici...stačí ?!
herin
Dátum registrácie: 26.06.2008 08:33
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa herin »

V prvom rade dokladnejsia diagnostika a nie ze nejaky Fero co tomu pi.. rozumie ti povie hentoco si napisal..
Mne raz taky robil 45 minut asi 8x diagnostiku lebo nevedel ani hovno..nakoniec z neho vyslo,ze turbo na vymenu..isiel som do ineho servisu a tam za 3 minuty mi oznamil aktuator turba,praskla membrana gumenna..vymena za 70 eur a auto jazdilo dalej..
Ak to bude chyba ktora brani v pouzivani auta,tak napisat predavajucemu vyzvu na vratenie kupnej sumy..ked nereaguje,tak dat to pravnikovi..ficekovi..on mu napise teplucky list a potom si to rozmysli ci prehra sud a zaplati trebars 8000 alebo tebe vrati 5000..
niccots
Dátum registrácie: 01.03.2016 16:52
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa niccots »

Neviem co ste cakali od turbodiesla za 5000. Je to casovana bomba a je treba si odlozit aspon dalsich 2000eur na emisie alebo motor (turbo, vstreky, cerp, dvojhmota) nehladiac na veci ako podvozok, korozia a elektronika.
oco13
Dátum registrácie: 14.12.2008 12:08
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa oco13 »

niccots napísal: 13.05.2025 11:15 Neviem co ste cakali od turbodiesla za 5000.
Ty tatar, ja mám turbodiesla za 1000 eur a jazdí , druhého za 600 eur a jazdí a tretieho za 3 stovky a chytá na otočku. Turbo diesel nie je strašiak, to ludia sú kazisveti :40bd:
som dezolát a komu sa to nepáči nech ma bozá v riť

Návrat na "Audi fórum"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 11 neregistrovaných