Mercedes GLE w166 - disky

Vaše skúsenosti, rady ktorým sa vyhnúť, odporúčania ...

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

krawa
Dátum registrácie: 13.10.2009 10:41
Zdieľať na Facebook

Mercedes GLE w166 - disky

Príspevok od používateľa krawa »

Serus chlapi.kedze sa blizi leto treba mi zaporiadit dake disky na leto.chcem mat dve sady aby som nemusel prezuvat furt.teraz mam 9x21 na zimu staci.potreboval by som vediet ci tam mozem dat 10x21 aj na predok.ma to niekto odskusane?dakujem
A4 3.0Tdi 2013 180kw
wilz
Dátum registrácie: 04.01.2008 18:44
Zdieľať na Facebook

Re: Mercedes GLE w166 - disky

Príspevok od používateľa wilz »

No neviem či ešte niekto iný z tých, ktorí čítajú toto fórum, môže mať podobný problém.
Takže osobne odskúšané zaručene nikto.
Ale zase nemal by byť problém to riešiť obyčajným rozumom.
Dôležitý je rozmer pneumatík, pretože pre každú šírku pneumatiky platí určité vhodné (doporučené) rozmedzie šírky disku.
Pokiaľ to ten 10“ disk spĺňa, potom z technického hľadiska nie je problém.
Samozrejme veľkosť ET u toho nového disku by mala byť podobná hodnote doporučenej pre to auto a rozmer kolesa.
kirams
Dátum registrácie: 11.06.2022 14:21
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa kirams »

Zacal by som tym, co je napisanne v TP.
tatkotom
Dátum registrácie: 02.09.2023 16:50
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa tatkotom »

A najlepšie pri tom aj skončiť. Inak sa objavujú vlákna ako vidím v jednom inom fóre - buchot od nápravy - nekonečný príbeh. Vymenené trištvrte auta len za boha nie dať tam disky a gumy čo tam patria.
Dôchodca.
Alfa156 1.9JTD 85kW (Selenia, Metabondy)
krawa
Zdieľať na Facebook

Zapisane mam 9x21 et 53 a zdaju sa mi uzsie kus k tomu autu.viem ze na w167 sa davaju aj na predok 10x21 len neviem ci to nema dako.inak blatniky alebo co.ani v mercedese mi to cavo nevedel povedat.a urcite tam nechcem dvojrozmer to radsej pojdem do 9 palcov
A4 3.0Tdi 2013 180kw
seven549
Dátum registrácie: 03.02.2010 22:37
Kontakt:
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa seven549 »

a to ides kupovat nove ci jazdene disky?

ak nove tak vyskusam na aute u predajcu ale takeho co vydava aj papier na zapis do technickeho.

inac ostava len to co je zapisane teraz.

mam na dvoch autach tiez kolesa co su vacsie a sirsie ako povolil vyrobca ale slo to tak ze som nasadil disk na auto a pozeral ako tam sedi.sirsi disk uz moze mat aj ine ET a tiez to treba vyskusat pri plnom rejde.

tie vacsie disky som nakoniec kupil u jedneho auta originaly kde sedi stredova diera a vsetko bude pasovat. cize si pozri amg disky alebo maybach disky.

druhe auto mam zapisane v TP pri najvacsom a najsirsom rozmere nutna uprava lemov blatnikov.

bolo to riesene davno cca 10 rokov dozadu.uz ma take veci presli ale auta ostali dodnes doma.

sirsi vzhlad pneu riesim u inych aut znackou pneu.napr dunlop a niektore michelin su opticky sirsie.
krawa
Zdieľať na Facebook

Amg disky tam.su teraz.gumy su michelin 265 40 21.mne sa strasne pacia brabus monoblok Z perfekne idu k tomu autu.len ta palba za ne to je hroza.este sa mi pacia origo gls disky tiez amg.to su tie 10 palcove
A4 3.0Tdi 2013 180kw
seven549
Dátum registrácie: 03.02.2010 22:37
Kontakt:
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa seven549 »

u origo diskov tam treba pozriet rozmery diskov hlavne ci to bude sediet
na aute dobre lebo gl E a gl S je ina trieda karoserie auta.

disky budu sirsie ale ET nebude mozno sediet.

najlepsie je to obut na auto a popozerat.

raz som daval sirsie kolesa 9 disky z bmw 7 na bmw 5 originaly R18.tie z bmw7 boli sirsie ale aj viac utopene do dnu.Et sa lisilo len malicko.

a zase z 5 rady na trojkovu radu a boli vysunute do vonku tak ze suchali pri prepruzeni do zadnych lemov. tiez to boli originaly.ET utekalo len o 3 cisla a bol problem.
krawa
Zdieľať na Facebook

Chapem ze gls je ine ako gle.ale kazdy pise ze disky pasuju na skoro vsetky mercedesy.to asi len preto aby to predal :d :D
A4 3.0Tdi 2013 180kw
wilz
Zdieľať na Facebook

Pre 265 mm široké, 21“ pneumatiky je doporučená šírka disku 9 – 10,5 palca.
Takže z technickej stránky by nemal byť problém obuť a aj používať tie pneumatiky na 10“ široký disk, aj keď samozrejme ten užší disk je trocha lepší, lebo je výhodnejšie keď sú pätky pneumatiky čo najmenej roztiahnuté do strán. Samozrejme tu neriešim že či sa rozmery disku zhodujú so zápisom v TP, píšem o technickej stránke veci.

Máš pravdu, že je viac-menej jedno, že na aké auto disky použiješ, pokiaľ je dodržaný predpísaný rozmer, no a z technického hľadiska je tiež dôležité aby nebola prekročená nosnosť disku.
Samozrejme platí aj všeobecná zásada, že keď je predpoklad väčšieho zaťaženia disku – jazda v teréne alebo po deravých cestách, tak je lepšie mať robustnejšie mnoholúčové disky, oproti napr. nejakým trojlúčovým, ktoré majú veľkú časť ráfika bez opory a ľahšie sa deformujú pri zaťažení.

Netreba brať celkom vážne niektoré nezmyselné tvrdenia, ako tento od sevena: „raz som daval sirsie kolesa 9 disky z bmw 7 na bmw 5 originaly R18.tie z bmw7 boli sirsie ale aj viac utopene do dnu. Et sa lisilo len malicko. a zase z 5 rady na trojkovu radu a boli vysunute do vonku tak ze suchali pri prepruzeni do zadnych lemov. tiez to boli originaly. ET utekalo len o 3 cisla a bol problem“.
Pretože ak má disk rovnaké ET ako ten predchádzajúci, tak jednoducho po namontovaní na náboj bude ten nový disk voči blatníku v tej istej polohe ako bol ten pôvodný. Nemôže byť viacej „utopený“ ani vysunutý von. Tie disky u sevena museli byť asi o kus širšie, keď šúchali o blatník, lebo rozdiel ET o 3 mm by to určite nespôsobil.
No a ak je disk širší napr. o 1 palec, tak to znamená že na obe strany bude širší o polovičku z 2,54 cm, t.j. o 12,7 mm. To je všetko.

Pokiaľ teda zachováš pôvodnú (predpísanú v TP) šírku pneumatiky, tak pri použití 10“ disku voči pôvodnému 9“ s rovnakým ET, sa poloha celého kolesa voči karosérii vôbec nezmení , len pätky pneumatiky budú o 12,7 mm na každú stranu viac roztiahnuté.
Ak by si ale kúpil disky s iným ET ako 53 mm, tak každý milimeter menej spôsobí o toľko vysunutie celého kolesa smerom von a naopak pri väčšom ET smerom dovnútra.

A nakoniec, samozrejme dizajn disku môže niekedy navodzovať dojem že koleso je troška viacej smerom do von alebo dovnútra, ale to už naozaj treba len priložiť disk k autu a rozhodnúť sa či mi to k tomu autu pasuje alebo nie. Lebo je fakt, že niektoré disky k niektorým autám pasujú viac ako nejaké iné.
krawa
Zdieľať na Facebook

Cize ak ta spravne chapem tak pri pouziti 10 palcov a rovnakom ET nepojde disk vobec von ale o tych 2.5cm bude vlastne sirsi dovnutra.lebo ked tak pozeram na auto tak zadne by kludne mohli ist o 2cm von aj tak este stale budu skryte.len pri tych prednych som si nie isty vobec
A4 3.0Tdi 2013 180kw
cicmanec942
Dátum registrácie: 12.01.2025 09:24
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa cicmanec942 »

krawa napísal: 21.02.2025 03:31 Cize ak ta spravne chapem...
Nie, nechápeš to správne. Skús si to nakresliť.
Používateľov profilový obrázok
db69
Dátum registrácie: 18.06.2020 19:48
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa db69 »

Nakresliť,alebo použiť gúúúúgeľ a nemusíš kresliť
https://www.oponeo.sk/et-kalkulacka-pre-hlinikove-disky
wilz
Zdieľať na Facebook

db69. No matematicky je to v tom odkaze správne, ale nepozdáva sa mi ako je to tam zobrazené, nie je to názorné a ak je niekto pomalšie chápajúci a ešte ani nečíta s porozumením, možno sa ani nedočká.

Odkaz pre krawa: ak použiješ stále rovnako 265 mm široké pneumatiky a zároveň aj disky s rovnakým ET 53 mm, tak sa poloha kolesa voči karosérii (blatníku) vôbec nezmení.
A o blatník pri prepružení chytá pneumatika, nie disk, takže z toho pohľadu nie je šírka disku podstatná.
Takže ešte raz, pokiaľ nezväčšíš šírku pneumatiky a kúpiš 10“ disk s ET 53 mm, tak koleso bude presne tak ako doteraz pri tom 9“ disku.
Používateľov profilový obrázok
db69
Dátum registrácie: 18.06.2020 19:48
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa db69 »

to bol len príklad.takých stránok je vela treba nájsť čo bude aj ukazovať presne.
ja som tak kupoval synovi na Fiata.

Návrat na "Pneumatiky - disky"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 3 neregistrovaní