Mazda 3 - opakovane lámajúce sa držiaky vstrekovačov

Sekcia slúžiaca na odbornú analýzu problémov

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

gabriel.sir
Dátum registrácie: 11.01.2025 13:28
Zdieľať na Facebook

Mazda 3 - opakovane lámajúce sa držiaky vstrekovačov

Príspevok od používateľa gabriel.sir »

ahojte, mám tu menší problém ktorý ma naposled zradil na výlete v Maďarsku. Ide o Mazdu 3 2011 1.6 diesel 85kw. Už dva týždne po kúpe auta tiekla v okolí vstrekov nafta. Zistilo sa že je kompletne dolámané uchytenie vstreku. To sa vymenilo ale o dva dni sa to stalo znova. Vtedy bola nafta už len vyzberaná naokolo. Mechanici tam znova niečo len nacvakli a bol dlho kľud. Cca 1000km

Nedávno sme šli približne 450km dlhú cestu tam a 450km späť, klasika diaľnice a rýchlostky. Tesne pred cielom mi prišlo že auto trošku vynechávalo ale nikomu inému v aute to tak neprišlo. Takže som to pripísal mojej paranoji. Prišli sme do ciela a všetko bolo v pohode. Na druhý deň sme chceli ísť na výlet do vedľajšieho mesta, no hneď po naštartovaní začal z motora stúpať bielo-šedý dym a klepať s motorom. Šlo to znova od štvrtého vstreku, ktorý bol úplne voľný a dal sa hýbať rukou. Cez majiteľa chatky sa nám na daľší deň podarilo zohnať maď. mechanika. Naznačil že je to niečo so vstrekmi a musí objednať diely. auto vzali na dieľnu a po dni ho doviezli. Ukázal mi menené diely (keďže maď. nevieme a anglicky tam nikto necekne okrem hello) tak cez prekladač mi len povedal že videl že to robené už bolo. To uchytenie je zlomené na polovicu. Je to len odfláknutá pôvodna robota alebo je problém vačší ako si myslím? Na aute sme potom bez problémov prešli domov, no neviem čo teraz čakať.

Za každú radu ďakujem :cau:

edit: pridávam fotky

https://imgur.com/228CG5M
https://imgur.com/eI6jbJ1
mhlavaty
opravy & diag
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Zdieľať na Facebook

Re: Mazda 3 - opakovane lámajúce sa držiaky vstrekovačov

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Podľa vizuálu to vyzerá na lom v oblasti oslabenia (otvor pre upevňovaciu skrutku) a dôvod najskôr presilenie,tj nedodržanie momentu zatiahnutia.Navyše materiál vyzerá byť liatina a nie oceľ,u tej by došlo k deformácii a nie lomu.Dosadacia plocha a teda bod tlaku je oblina,inak povedané kónusovitý tvar ktorý sa správa ako klin
Použitá a nová skrutka keby porovnali dĺžky,hneď by bolo jasné kde sa urobila chyba.
Ničoho zlého by som sa neobával,kúpiť pre istotu jednu skrutku (to je nutnosť) a podla predpísaného momentu zatiahnuť a bude pokoj
toudy1993
Dátum registrácie: 11.06.2012 20:21
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa toudy1993 »

Dobrý deň prosím vás MHlavaty pozeral som nejaké vaše príspevky viete čítať log z škody fabia 1.6 TDi 66kw keby vám spravím log a pošlem vám ho lebo auto nemá výkon ťažko ide do otáčok a neviem si dať rady lebo auto nehádžte žiadne chybové kódy ani nič proste tvári sa že je všetko ok ale nie je to tak či by ste mi nepomohli
mhlavaty
opravy & diag
Zdieľať na Facebook

Urobte klasický záťažový log csv, vyhodnotím ho.Pokiaľ nie je jasné čo treba prípadne ako ho zajazdiť napíšte do ss aj tam odpoviem
gabriel.sir
Zdieľať na Facebook

mhlavaty napísal: 11.01.2025 16:28 Podľa vizuálu to vyzerá na lom v oblasti oslabenia (otvor pre upevňovaciu skrutku) a dôvod najskôr presilenie,tj nedodržanie momentu zatiahnutia.Navyše materiál vyzerá byť liatina a nie oceľ,u tej by došlo k deformácii a nie lomu.Dosadacia plocha a teda bod tlaku je oblina,inak povedané kónusovitý tvar ktorý sa správa ako klin
Použitá a nová skrutka keby porovnali dĺžky,hneď by bolo jasné kde sa urobila chyba.
Ničoho zlého by som sa neobával,kúpiť pre istotu jednu skrutku (to je nutnosť) a podla predpísaného momentu zatiahnuť a bude pokoj
ďakujem veľmi pekne. Si šéf! takže sa nemusím obávať že by bol napríklad postŕhaný ten závit v hlave? prípadne asi to viem zistiť kúpením daľšieho šróbu však?
mhlavaty
opravy & diag
Zdieľať na Facebook

Presne.Logika hovorí že ak by sa poškodil závit hlavy,skrutka akoby ani nebola,a ak ona netlačí nemá sa od čoho zlomiť ten kozlík.Preto by som poškodenie závitu nepredpokladal vôbec.No logicky,treba si to pozrieť,strhnutie ostáva na skrutke na závite ako špirála
gabriel.sir
Zdieľať na Facebook

mhlavaty napísal: 11.01.2025 22:02 Presne.Logika hovorí že ak by sa poškodil závit hlavy,skrutka akoby ani nebola,a ak ona netlačí nemá sa od čoho zlomiť ten kozlík.Preto by som poškodenie závitu nepredpokladal vôbec.No logicky,treba si to pozrieť,strhnutie ostáva na skrutke na závite ako špirála
dakujem moc. tak pokusim sa to zistit a keby nieco tak to tu updatnem. :2f93:
mhlavaty
opravy & diag
Zdieľať na Facebook

Je otázka,či ten závit v hlave nie je vložkovaný,to sa v hliníkových dieloch u niektorých výrobcov vyskytuje.Taký závit napr M8 je v podstate silove spôsobilý ako M10,takže ak by aj bol vytrhnutý,tak sa jednoducho za pár minút do neho osadí Heli coilová vložka a ide sa ďalej,a už sa nikdy nič podobné ani nemôže po vyvložkovaní stať pretože je to neporovnateľne odolnejšie v tej časti hlavy.Skrutka ostáva pôvodný rozmer bezo zmeny.Optika môže klamať,ale na foto by som tipoval skrutku na M8,to je bohate dosť a to vie zlomiť liatinový mostík.
katallaa
Dátum registrácie: 17.01.2009 22:47
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa katallaa »

Moc utiahnuté!
HHTWin
Dátum registrácie: 15.08.2024 13:02
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa HHTWin »

To musi byt az extremne silno utiahnute aby sa ten kozlik zlomi. Kolko je spravne utiahnutie u tohto motora niekde prve na 7nm a druhe 80 stupnov? Toto nemoze zlomit ten kozlik. Na mojich motoroch sa 6tka srubka taha 7 a 2x90 stupnov. Aby nebol skor taky problem,ze je nerovnost dole na medenej podlozke na vstrekovaci a tak to tahaju ako blazni aby nepodfukoval. Bud vyfrezovali dieru alebo je tam nerovny povrch, toto treba skontrolovat.
gabriel.sir
Zdieľať na Facebook

HHTWin napísal: 12.01.2025 15:10 To musi byt az extremne silno utiahnute aby sa ten kozlik zlomi. Kolko je spravne utiahnutie u tohto motora niekde prve na 7nm a druhe 80 stupnov? Toto nemoze zlomit ten kozlik. Na mojich motoroch sa 6tka srubka taha 7 a 2x90 stupnov. Aby nebol skor taky problem,ze je nerovnost dole na medenej podlozke na vstrekovaci a tak to tahaju ako blazni aby nepodfukoval. Bud vyfrezovali dieru alebo je tam nerovny povrch, toto treba skontrolovat.
Takže ak by bol problém tak ako píšeš, čo sa s tým dá robiť? a ako sa to vôbec dá zistiť? ďakujem za nápad ale :)
gabriel.sir
Zdieľať na Facebook

tak jazdil som na tom do mesta a naspat dnes, no opat som citil naftu. Odkrytoval som motor a okolo vstrekov je vyzberana tak ako bola predtym. Niekto este davnejsie hovoril (ked sa to stalo prvykrat) o spade. je mozne ze je problem tam? alebo kde skor hladat?
lubos zimovcak
Dátum registrácie: 19.11.2008 18:12
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa lubos zimovcak »

Na 406 bola v začiatku výroby HDI zvolávacia akcia, tiež smrdela nafta, aj trochu unikala.
Nakoniec stačilo dotiahnuť vstrekovače..., správnym momentom.
Na Tvojom mieste zabehnem do Mazdy a opýtam sa.
Napísať odpoveď

Návrat na "Diagnostika"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní