Mal by som vymeniť svoj VW tiguan ?

Diskusia ohľadne vozidiel značky Mercedes Benz

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

tomaspauliny22@gmail.c
Dátum registrácie: 22.06.2025 22:57
Zdieľať na Facebook

Mal by som vymeniť svoj VW tiguan ?

Príspevok od používateľa tomaspauliny22@gmail.c »

Dobrý deň,

už asi 6 mesiacov vlastním VW Tiguan 2011. Nedávno som bol po prvýkrát u automechanika a bohužiaľ mi povedal nepríjemnú správu – vraj je auto viac zhrdzavené, než by malo byť vzhľadom na svoj vek. Vyzerá to tak, že predajca sa pred predajom snažil koróziu zamaskovať, pravdepodobne nejakým prestriekaním alebo bielym náterom. Po prvej zime teraz začína hrdza naozaj vychádzať na povrch (viď fotky).

Okrem toho bude čoskoro potrebné vymeniť silentbloky, zadné brzdy a pneumatiky. Mechanik mi odporučil, aby som sa auta čo najskôr zbavil, pretože korózia sa pravdepodobne rozšíri a hodnota auta výrazne klesne. Najväčší problém je pod dverami a prahmi, čo môže byť v budúcnosti vážne, hlavne preto, že žijem v Európe, kde sa v zime často solia cesty.

Zároveň mi ponúkol výmenu: vykúpi môj Tiguan za 7200 € a ja mu doplatím 800 €, aby som od neho kúpil Mercedes-Benz C250 2.2 CDI 4MATIC (7-stupňový automat) ročník 2014. Ide o auto dovezené z Nemecka, ktoré malo poškodený motor – ten bol vymenený za motor z havarovaného C250 AMG. Mercedes má nové brzdy, nie je zhrdzavený a podľa neho v blízkej dobe nevyžaduje žiadne veľké investície.

Som však rozpoltený. Ako študent si nemôžem dovoliť investovať stovky alebo tisíce eur do opravy hrdze, ale zároveň sa bojím, aby som znova nenaletel a nekúpil ďalšie auto, s ktorým budú problémy.

Myslíte si, že je to výhodná výmena? Alebo by som mal radšej hľadať iné riešenie?

Vďaka za každú radu!

https://postimg.cc/gallery/hSnKsHW
lubos zimovcak
Dátum registrácie: 19.11.2008 18:12
Zdieľať na Facebook

Re: Mal by som vymeniť svoj VW tiguan ?

Príspevok od používateľa lubos zimovcak »

Čo tak radšej predať a kúpiť si auto za 3.000 eur??
Asi je to umelá téma.
Mercedes C za 8.300 musí byť terno, lebo idú od 12-13 vyššie
tomaspauliny22@gmail.c
Zdieľať na Facebook

Potrebujem auto ktoré zvládne dlhšie trasy a vydrží mi aspoň 5 rokov. Chodím často po dialnici (600-700km za dva dni). Keď som pozeral na autobazare c-classy 2014 tak boli za dosť podobné ceny, približne 8-9 tisíc.
seven549
Dátum registrácie: 03.02.2010 22:37
Kontakt:
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa seven549 »

tomaspauliny22@gmail.c napísal: 22.06.2025 23:02 Vyzerá to tak, že predajca sa pred predajom snažil koróziu zamaskovať, pravdepodobne nejakým prestriekaním alebo bielym náterom. Po prvej zime teraz začína hrdza naozaj vychádzať na povrch (viď fotky).

. Najväčší problém je pod dverami a prahmi, čo môže byť v budúcnosti vážne, hlavne preto, že žijem v Európe, kde sa v zime často solia cesty.

https://postimg.cc/gallery/hSnKsHW
tie auta od vw proste tak hrdzaveju.aj opel skodovky mazdy atd.

dovozy z rakuska su v takom stave bezne uz ako 7rocne.

predajca nic nemaskoval nic tam nieje vidiet aby bolo nieco lakovane opravovane maskovane. zrejme si pri kupe nelahol pod auto.predavajuci to predal v najlepsi cas kym to zvonka nezacalo kvitnut.

ludia su dnes lenivy pri kupe si zobrat,karimatku,rukavice lahnut pod auto a baterkou si popozerat odspodu co kupuju.

ked tak vidim tie fotky pod dverami kde to koroduje,mas tam kopec blata este z minulej zimy a dodnes sa to neumylo.to auto nedosava ziadnu starostlivost koroserie.len sa zvonka umyje a jazdi sa dalej.

ta guma pod dverami tiez zachytava bahno.treba to proste cistit.

najhorsie na tom je nosnik ktory drzi zadnu napravnicu.fotka cislo 20250617_172008 to iste aj opacna strana nosnik.

to je uz teraz na renovaciu.tam staci plochy srobovak mensie kladivko a diera je tam.z boku je ten nosnik uz skoro prezraty koroziou.da sa to este zachranit ale treba investovat.

zadne pneumatiky su este dobre a kupodivu aj vyfuk sa drzi statocne dobre ak je povodny.

no a zhodnotenie moje.

cela zadna naprava je na repas.nove sroby silentbloky no a zelezne casti ako spodne ramena napravnica bud zrenovovat alebo druhu.

nemas auto na to aby si na nom zarobil.auto straca hodnotu vekom cena ide vzdy dole do 25 roku zivota auta.potom to stoji na cenovom dne min 5 rokov.

druhe auto je na tebe ci to kupis alebo nie.treba si ho cele prezriet a otestovat tie trasy ktore jazdis aspon jednu otocku a znova kontrola ci nezerie vodu olej atd.

napisem ti ako to robim ja.ja jazdievam svojimi autami svicarsko.kupim jazdenku a nic do toho nedam kaslem aj na to ze na oleji bude napr 30 000km.

auto musi otocit 2x svicarsko slovensko a potom ho cele prezriem.pocas tych jazd kontrolujem vodu olej tlakovanie hadic no a ako jazdi.nesmie sa nic triast a kolesa nesmu vibrovat.

ak to auto otoci 4500km bez zavady nechlipne si ziadnu z kvapalin a nerozvibruju sa kolesa brzdy tak donho nasypem tolko penazi kolko len treba.

akonahle zere vodu vela oleja pri vw bmw audi --- pol litra na 10000km akceptujem pri dialnicnej jazde --- u dizoveho forda spotreba oleja max 3 deci na 20 000km.inac je to vrak.

no a ak nieco zacne vibrovat predavam ho obratom.
tomaspauliny22@gmail.c
Zdieľať na Facebook

Ďakujem za odpoveď.

Chcem sa len spýtať – ste si istý, že to pri prahoch a pod dverami nebolo nič prestriekané alebo zatreté? Môj mechanik tvrdil, že to tam vyzerá ako zámerne zamaskované pred predajom, tak ma zaujíma Váš názor.

Pneumatiky viem, že budem musieť meniť – sú popraskané z vonkajšej strany.

A čo sa týka tej výmeny – myslíte si, že Mercedes C250 2.2 CDI 4MATIC je dobrá voľba namiesto Tiguana? Nebude to auto výrazne náročnejšie na údržbu a servis?
seven549
Kontakt:
Zdieľať na Facebook

kup si trojkovu octaviu po roku 2018.tam servis utiahnes.motor je to na tebe.

mechanika mozno myli na prahu zospodu ta gumova zaslepka ze je zastriekana tym neviem ako sa to vola teraz ma to nenapadne nejaka guma proti kamenom.fotka cislo 20250617_175511

netusim ako to bolo z vyroby.ale cierne gumove zaslepky na bielom novom aute by skodili vzhladu.

zasa na fotke 20250617_171952 vidiet ze to bolo na tom kvitnucom mieste streknute.a zamerne to nebolo je to bezna rutina pri predaji auta.
tomaspauliny22@gmail.c
Zdieľať na Facebook

seven549 napísal: 23.06.2025 01:53 kup si trojkovu octaviu po roku 2018.tam servis utiahnes.motor je to na tebe.

mechanika mozno myli na prahu zospodu ta gumova zaslepka ze je zastriekana tym neviem ako sa to vola teraz ma to nenapadne nejaka guma proti kamenom.fotka cislo 20250617_175511

netusim ako to bolo z vyroby.ale cierne gumove zaslepky na bielom novom aute by skodili vzhladu.

zasa na fotke 20250617_171952 vidiet ze to bolo na tom kvitnucom mieste streknute
Ďakujem pekne za rady, som rád že ma v tom niekto utvrdil. Octavia je trochu mimo moj rozpočet ale ja sí dáko poradím. Ďakujem ešte raz!
lubos zimovcak
Zdieľať na Facebook

Až to nie je opäť vymyslená téma, na Tvojom mieste sa zvysoka vyserieeem na nejaké C, načo Ti je preboha automat, 4x4!?
Kriste pane!!
Je to opäť iba starý črep.
Až fakt si študent, kúp Sandero, Fabiu, 206, Hondu Jazz, alebo Toyotu Corollu, Mazdu 3, 6 a podobne.
Niečo JEDNODUCHE, s benzínovým motorom, čo má šancu byť málo zničené.
Takto zhrdzaveny ako máš W, nebol Peugeot ani po 25 rokoch.
volkl
Dátum registrácie: 19.02.2009 23:16
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa volkl »

Ak chce tvoj Tiguan kúpiť, nech ho kúpi.
Ale Mercedes by som od neho nekupoval.
Radšej pozrieť, čo iné - jednoduchšie - by si za tých 7200 EUR vedel kúpiť.
mhlavaty
opravy & diag
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Mercedes-Benz C250 2.2 CDI nízky /vysoký tlak oleja...odchádzajú na kľuke. V danom ročníku je v máloktorom pôvodný motor.Kto neprešiel úpravou (len vysoký tlak) je to len o čase aby kľakol.Ako motorár pokojne si obhájim že je to konštrukčne najdebilnejší motor aký som videl.
pidizvi
Dátum registrácie: 20.09.2011 12:42
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa pidizvi »

to vobec nie je dobry voz pre studenta. Treba jednotkovu fabiu gombi za liter a zvysok prepit.

Ahoj,

ďakujem, že si sa podelil o svoju situáciu — je to určite nepríjemné, najmä keď si človek kúpi auto v dobrej viere a až neskôr sa ukáže, že niečo nebolo v poriadku.

K tvojmu Tiguanovi:
Ak je hrdza rozsiahla a viditeľná už po prvej zime, je dosť pravdepodobné, že bola pred predajom skutočne len prekrytá (napr. farbou alebo antikoróznym náterom), aby sa zamaskoval skutočný stav. Hrdza pod prahmi a dverami je vážny problém, obzvlášť ak žiješ v regióne, kde sa cesty solia – tam sa môže rýchlo rozšíriť a znehodnotiť nosné časti auta. A keď k tomu pripočítame nutnosť výmeny silentblokov, bŕzd a pneumatík, investície by sa mohli rýchlo vyšplhať na stovky až tisíce eur.

K ponuke na Mercedes:
Na prvý pohľad znie výmena relatívne férovo – doplatok 800 € za o 3 roky novší Mercedes s 4MATIC a automatickou prevodovkou nie je zlá ponuka. ALE:

Bol menený motor, a to z havarovaného AMG – nie je isté, v akom stave je nový motor a kto ho montoval.

Je dôležité zistiť, či je výmena motora riadne zapísaná v technickom preukaze, a či bol motor odborne vymenený (ideálne s faktúrou a dokumentáciou).

Mercedesy môžu byť servisne drahšie ako Volkswagen – zvlášť automatické prevodovky a pohon 4x4 vedia pri problémoch pekne „bolieť“.

C250 2.2 CDI je ale všeobecne spoľahlivý motor, ak je dobre udržiavaný.

Môj názor ako nestranného človeka:
Ak máš možnosť dať si ten Mercedes pozrieť nezávislému mechanikovi alebo na STK kontrolu pred kúpou, určite by som to urobil. Ak bude všetko v poriadku, môže to byť pre teba lepšia voľba než udržiavať zhrdzavený Tiguan. Ale rozhodne by som sa neunáhlil — nie je dobré meniť jedno "mačku vo vreci" za inú.

Alternatíva:
Ak sa necítiš s touto výmenou komfortne, možno by stálo za to Tiguan predať samostatne (aj za nižšiu cenu) a kúpiť si iné auto s overenou históriou. Ako študent potrebuješ spoľahlivé a ekonomické auto, nie ďalšiu neznámu investíciu.
Diehardqo
Dátum registrácie: 11.10.2009 13:46
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa Diehardqo »

C class W204 z 2014 nie je vobec zle auto. Motor OM651 ma nejake typicke problemy. Zalezi na najazde. Typickym problemom boli vstrekovace a vodna pumpa, ktora sa odporucala cca okolo 150 000km. Ja osobne som mal tento motor (GLK) a s 200 000km som ho predal. Motor nemal jediny problem a bol som s nim maximalne spokojny.

Samozrejme treba ratat klasicke veci ako EGR a pod., ale vseobecne motor nema tendenciu zrat olej, vodu, nic.

Prevodovka 7G tronic plus je viac-menej bez problemova. Treba len minimalne kazdych 100 000km vymenit olej. Dolezite je aby hladko radila a pri zaradeni do D alebo R nebuchla. Ak urobi ranu, jednoznacne je to na minimalne vymenu oleja.

Ak auto das dobre pred kupou prezriet, mozno to nie je zla vymena. Rataj s tym , ze auto je kompaktnejsie. Na urovni dnesnej A-class. (auta vseobecne narastli)
lubos zimovcak
Zdieľať na Facebook

Ešte je možné,, že Tiguan bol dovezený z DE, alebo AT, kde boli povodne.
Stačí, keď je auto v tom bahne po prahy pár týždňov a neskutočne začne hrdzaviet.
Nepomôže nič.
kirams
Dátum registrácie: 11.06.2022 14:21
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa kirams »

K otazke. Ano vymen, ale za nieco v normalnom stave. Nemyslil, ze by si potreboval MB. Hrdza je nekonecny boj.
seven549
Kontakt:
Zdieľať na Facebook

ked uz je rec o korozii

kupil som toho roku funglac vodny skuter sea doo motor rotax 1.6 turbo 169kw.pred par tyzdami som to doviezol do chorvatska.

je to moj prvy vodny skuter.neviem o nich nic.

ale ten stroj ma nieco ako obetne anody,tak to volaju.aby nekorodoval od slanej vody.tie anody co padnu ako obet,na seba tahaju koroziu.zmensuju sa.potom sa len vymenia.nema to ziadne napajanie elektriky.este som to poriadne nepozriel do detailu az v juli pozriem.

skusal to niekto na aute?

dam neskor foto ako to vyzera

Návrat na "Mercedes-Benz fórum"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní