LPG

Ako je to vlastne s plynom? Aký máte na to názor ? skúsenosti ?

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

cliche4
Príspevky: 37
Dátum registrácie: 14.01.2010 23:49
Zdieľať na Facebook

LPG

Príspevok od používateľa cliche4 »

:zg282: pytal som sa minule na ceed alebo octaviu 2 a tema sa tu neskutočne zvrhla na zakopovu vojnu dízel-benzin/LPG .Nie je mi jasna jedna vec ,prečo priamo vyrobcovia aut v Žiline alebo v M.Boleslavi nerobia auta s LPG pohonom ked je to tak genialna vec.Prečo si já mam nechat niakemu underwassermanovi v pochybnom servise vrtat sa do mojho skoro noveho auta aby tam nahadzoval LPG?
martincichy
Príspevky: 5459
Dátum registrácie: 18.09.2016 10:44
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa martincichy »

zaujímavá otázka... myslím si, že za všetkým treba hľadať peniaze. Nasledovné je len moja úvaha:

vývoj auta stojí zopár stovák miliónov eur. nakoľko lpg nie je nosné palivo, výrobcom sa to jednoducho neoplatí spraviť vývoj a testy na LPG, nakoľko by to predražilo model. pododobne aj sériové montovanie lpg by značne navýšilo cenu auta a nebola by konkurencioschopná, eventuálne, by veľmi konkurovala dieslom, ktoré sú z ekonomického hľadiska (drahšia údržba) pre automobilky podstatne dôležitejšie.

existuje zopár lastovičiek, ktoré predavajú autá na LPG už z výroby - subaru aj na našom trhu, v minulosti to bol aj fiat a renault, mimo náš trh - v nemecku , benluxe a aj inde je možné kúpiť dacie s lpg priamo od výroby. nepochopil som, prečo sa to neimportuje aj na slovensko... ako som pozeral ceny dacii na lpg v holandsku a nemecku, tak oproti benzínovým bez lpg sú drahšie cca o 1300 eur. To bolo v lete.

Kupovať nové auto je blud, ak kúpiš 3 ročné auto, máš auto so zabehnutým motorom, spravíš základný servis - tlmiče, čapy a dáš do neho lpg. Príplatok za LPG je v podstate ten istý, ako príplatok za naftu.
mp3turbo
expert: TDI
Príspevky: 24434
Dátum registrácie: 09.04.2006 10:26
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mp3turbo »

ja si myslim ze poriadne testy v automobilke by spravila skupina 50 ludi v priebehu jedneho roku na dvoch alebo troch motoroch. V pohode.

pretoze... LPG je tu s nami uz strasne dlho. Su zname jeho naroky, napriklad na castejsiu vymenu oleja, sviecok, na sedla ventilov atd, atd. Vsetky taketo veci musia chlapci z vyroby zmaknut do jedneho mesiaca takze ked som povedal ze rok tak som im dal strasne vela casu. Rataj : 50 ludi, priemerny plat 3000eur mesacne v cistom, 12 mesiacov = 1.800.000eur. To je nic. Uplne zadarmo. Mozno by to bolo vyvazene mensou garanciou (benzinove motory : 160.000km/4roky, LPG motory 80.000km/2roky, vyberte si vazeny zakaznik co len chcete pripadne tu mame este naftu).

podla mna je to jednoduche. A to som 50 ludi povedal sakramentsky vela. Taka armada nema co robit na takejto jednoduchej veci. Cize by to cele bolo daleko daleko lacnejsie. A este si predstav ze Skodovica vypise verejnu sutaz na dodavatela desiatok milionov LPG pohonov... firmy by sa o to pobili. Firmy by museli specifikovat CO PRESNE lpg robi inak ako benzin, ake zvysene naroky na ktore komponenty kladie a dodavatelska firma LPGcka by musela zagarantovat (okrem logistiky) ze motor bude fungovat tak a tak. Nejake kilometre, nejake roky alebo motohodiny alebo kereho anciasa.

Nemam skusenosti s takymto vyvojom, je mi jasne ze som to neskutocne zlahcil ale... prave preto ze to dokazu nejaki posrati unterwassermani (a oni to objektivne dokazu, vidis to vsade okolo seba), prave preto to musi dokazat aj automobilka. Lavou zadnou. Automobilka so svojou obrovskou financnou silou si moze diktovat podmienky !! A vzdy to aj robi, to sa bat nemusis.

len keby chcela...
DutchDixon
Príspevky: 622
Dátum registrácie: 24.01.2008 22:57
Bydlisko: Nitran
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa DutchDixon »

inte
Príspevky: 71
Dátum registrácie: 17.02.2008 19:19
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa inte »

mp3turbo napísal:ja si myslim ze poriadne testy ...
Nepoznam sice odpoved na polozenu otazku, ani by som si netrufol to akokolvek komentovat, ale...
Robil som uz zopar masin pre autobobilky, nejake testery, manipulatory a tak, tak som mal moznost co to zistit. Tie tvoje uvahy su nacisto mimo realitu. Poviem ti konkretne. Vyvijala sa nejaka cievka s primitivnou elektronikou, ak mam pravdu povedat ani neviem naco to malo sluzit. Bol na to velmi kratky termin, asi 3/4 roka. Bolo treba vyvinut elektroniku, tvary, vybrat materialy, vyrobit formy, zariadenia ktore navijaju cievky, testery a vsetko okolo toho. Vysledok bol, ze sa to stihlo ale casom zacala odchadzat elektronika, lebo suciastka bola blizko vyfuku a pre kratkost casu sa to nestihlo poriadne testovat. To je jedna suciastka co ma 3*1cm.
Napísať odpoveď

Návrat na "LPG, CNG - Hybrid"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 14 neregistrovaných