Kúpa striekacej pištole

Všetko okolo údržby a starostlivosti o lak, lakovanie vozidiel, opravy laku, fólie na karosériu.

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

hnida
Príspevky: 31
Dátum registrácie: 26.10.2011 18:32
Zdieľať na Facebook

Kúpa striekacej pištole

Príspevok od používateľa hnida »

Dobrý deň prajem všetkým. Vopred sa ospravedlňujem za založenie tejto témy, viem, že minimálne raz tu už bola, avšak po jej preštudovaní som neprišiel na žiadne konkrétnejšie odpovede. Bolo mnoho písané o tom, ako je viac dôležitejší kompresor ako samotná pištoľ a samozrejme aj o tom, že nie len pištoľ, ale aj mnoho iných faktorov vplýva na konečnú kvalitu nástreku.

Striekam v domácom prostredí, (žiadna lakierňa) viac menej pre svoju potrebu, avšak už som nejaké to auto nastriekal.

Kompresor má výtlak cca 400l/min, objem vzdušníka 100l, myslím, že ten je OK. Vzduch samozrejme prefiltrovaný, odvlhčený.

Doteraz som striekal s pištoľou za asi 20€ a kvalita práce nie je bohvie aká. Chápem, že odborníci by to dokázali dobre nastriekať aj s ňou, ale to rozhodne nie som. Som ale presvedčený, že s lepšou pištoľou by bol výsledok určite lepší, čo som čítal na fóre, tak sú aj takí ľudia, ktorým práve lepšia pištoľ priniesla lepšiu kvalitu.

Chcem sa preto poradiť ohľadom výberu novej pištole. Nie som žiadny extra odborník ani nič podobné, preto žiadne extra drahé pištole nechcem, resp. nemôžem si to dovoliť, na to by si asi ťažko zarobila v mojom prípade :3020:

Bol by som rád, keby ste mi poradili nejakú pištoľ, čo nie je príliš drahá, ale nie je to žiadny 20€ shit, jednoducho, aby konečná kvalita už za to aj trošku stála.

V prípade akýchkoľvek otázok určite odpoviem.
Vopred Vám všetkým veľmi pekne ďakujem za vecné rady. [/b]
marko2
Príspevky: 1380
Dátum registrácie: 28.11.2014 22:36
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa marko2 »

nepises aku farbu budes striekat ale predpokladam ze ak mas slabsiu filtraciu tak voda bude trapenie lebo tam nejde len o teplotu pri striekani ale aj o tu vymenu vzduchu.ja osobne pouzivam sata 3000 jet ma 1,3 trysku neni to zle ale uz ma rok a pol a objednal som si devilbis gti pro.stoji len 300e.sata 4000 jet je drahsia o 150e pricom kvalita nastreku sa mne lepsie pozdava na devilbisske.neviem ako sa s tym moc zaoberas ale poznam dealera od lechleru ma aj katalogy od 100e do 500e za pistol ale jedna ma zaujala za 150e.je to sata štart a mozem povedat ze neni zla ani tá.neviem aku cenovu relaciu myslis.inak nezalezi len od pistole ale aj od podmienok kde robiš,aky myterial pouzivas a aku pripravu urobis pod lak.ten kompresor mas v pohode pistole maju zvačša okolo 320 l spotrebu vzduchu takze na to ze to nerobis od rana do vecera v pohode staci.
hnida
Príspevky: 31
Dátum registrácie: 26.10.2011 18:32
Zdieľať na Facebook

odpoveď

Príspevok od používateľa hnida »

farba rôzna od nejakých syntetických, cez laky aj na drevo až po vodou riediteľné. Jednoducho rôzne. No čo sa týka filtrácie mám odkalovač hneď na kompresore a pri pištoli ešte vzdušný filter, stačí to? Počítal som okolo tých 100 - 150 €. Nie som žiaden lakiernik, je to jednak pre moju potrebu buď nejaký nábytok, alebo na aute staršom, no taktiež som striekal aj na zárobok, takže tam je kvalita nástreku viac potrebná :)

Pozeral som devilbisku túto https://www.streetkolor.sk/streetkolor- ... mm-a-2-5mm

a iwatu
https://www.streetkolor.sk/streetkolor- ... a-AZ3-HTE2

Čo si o nich myslíš?
Chápem, že to záleží od množstva faktorov a nie je to také jednoduché, je toho veľa, čo všetko treba vedieť, avšak bez lepšej pištole efekt nikdy nebude lepší, podľa môjho názoru.
mhlavaty
opravy & diag
Príspevky: 24979
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Bydlisko: Nové Zámky
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Povedal by som že treba pristať na zemi.Kúpiť z dobrých rúk jazdenku hoci Satu 2000 a či RP alebo HVLP vyradenú napr po roku v prof. lakovni,proste je to viac než dobrý základ urobiť peknú prácu.3000 a 4000 radu na kieho Árona by bola pre začiatočníka. GTI pro od deVilbissu prípadne Iwatu,to sú tak akurát tak dobre znejúce veci,ale nemajú reálne opodstatnenie.Majú opodstatnenie tam,kde niet času sa babrať,kde treba naložiť rýchlo a kvalitne celé auto,to sú profesionálne lakovne
Kompresor stačí,vzdušník je malý a dobrý len pre malý rozsah prác.
Odkalovač a upravovač tlaku ..nič moc,na kvalitné striekanie je nevyhnutná suchosť a čistota vzduchu do 3-5 um čiastočiek a to vyžaduje ozaj kvalitný filter z velkým prietokom.
Kde sa robia chyby....???
Zlý tlak na dýze
Zle nastavená dávka rozprachu
Zlá vzdialenosť dýzi od povrchu
Zlá hustota farby !!!!!!!!!!
Zlý postup naloženia prvej a druhej vrstvy a nedobrý časový odstup odvetrania
Nesprávna rýchlosť pohybu pištole
Nedostatočné filtrovanie farby (na lieviky 190 um rovno zabudnúť)
Nečistota na paneloch,neodmastenie,nepoužitie antistatiky pre striekaním
Ak obrovský krok ku kvalite,tak rozhodne radšej priemerná,solidná pištol ale monometer pod pištoľ (ak ju nemá už pištol samotná)a hrať sa a hrať sa z nastavením tlaku,dávky,krídelok na skušobnom papieri.Prvý skušobný nástrek na papier (jedna čiara) a je vymalované,rozhodnuté.Preto treba dosiahnuť z danou pištolou také nastavenie,u farby takú konzistenciu aby bolo jasné že má zmysel lakovať.Ak si pozorne premyslíš čo píšem,zistíš že je nesmierne veľa v rukách,tj ako to kto bude robiť a ako sa na prácu pripraví.Na You Tube je kvantum videí,ale doporučujem si tam osvojiť iba systém nastavovania pištole a nič viac.
Ostatné je zavádzajúce a zvádza k presvedčeniu že to je na ľavú zadnú.Treba si osvojiť vlastné postupy,a držať sa len a len tých vecí,ktoré platia zásadne,tlaky,riedenie,odvetranie,čistota.Ak nie sú dodržané základné veci,je tam zbytočná akákoľvek kvalitná a drahá pištoľ.Grcky v nástreku,stekance,pomaranč urobíš aj tou najdrahšou pištoľou,preto odstrániť max tých vecí ktoré kazia výsledok a nie je to vec peňazí
marko2
Príspevky: 1380
Dátum registrácie: 28.11.2014 22:36
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa marko2 »

no pan hlavaty dovolim si nie celkom suhlasit.je jasne v garazi ktorej pripravujem a brusim sa striekat dobre neda ale chcel by som vidiet manika ktory urobi pristrek na lepsej pistole a na horsej.bavme sa hlavne o striebornej met,zlatej,modrej perletovej.a hadam by sme aj videli rozdiel.ci?ze by to bolo zavadzajuce sa mi ani nezda aj ked kvalitnejsia pistol nikoho superlakoša neurobi.chce to troska chytit presnejsiu ruku a troska praxe.dnes po prejdeni 800km som este nieco pofukal a stieklo aj mne na narazniku priznam otvorene a to robim 20 rokov a nejake auto som uz nafukol.aj majter tesar sa utne.neni to len o tej pistolke ale dobra pistol urobi peknu robotu.a to myslim aj uloženie zrna.aj tam to je vidiet.ozaj a k tej farbe.mam svoju miesacku doma a chlapci lakosi chodia ku mne na farbu.niekto ma radsej hustejsiu dalsi mi zas kaže dat viac riedidla.takze kazdy mame svoj styl.a kazdy co sa bavime to robi inak.podla mna je zaujimavy vysledny bod.alebo sa mylim?asi ne.
Naposledy upravil/-a marko2 v 21.05.2015 21:47, upravené celkom 1 krát.
hnida
Príspevky: 31
Dátum registrácie: 26.10.2011 18:32
Zdieľať na Facebook

odpoveď

Príspevok od používateľa hnida »

MrHlavaty. Najprv ti ďakujem pekne za odpoveď. Som veľmi rád, že si mi to takto zhrnul, ja som čítal viacero článkov a videl viacero videí, kde práve upozorňovali na mnohé z vecí, ktoré si práve spomenul, ale je dobré to mať takto pokope. A práve pre to, čo si povedal, že načo 3000, 4000 a neviem aké oné, keď by mi to bolo zbytočné, preto som nechcel nič preháňať, ale chcel som predsa len niečo lepšie...Väčšina chýb čo si vypísal je o tréningu a skúšaní, to je už na mojej iniciatíve samozrejme. Čo sa ale týka toho vzduchu, čo by si mi konkrétne poradil? S čím máš skúsenosti? Čo sa týka riedenia farby, samozrejme väčšinou sa odporúča dodržať pomer aký udáva výrobca, avšak stretol som sa aj s prípadmi, kedy bolo lepšie sa ich nedržať. Aký pomer cca vo všeobecnosti je vhodný? Niekde vidím 1:1, niekde dokonca viac riedidla ako farby, inde naopak. Videl som zopár videí práve o riedení a cca by som vedel podľa nich hustotu odhadnúť podľa rýchlosti stekania z paličky na miešanie. Čo sa vzdušníka týka, teraz naposledy som robil jednu dodávku, je pravda, že kompresor bežal takmer nepretržite, ale dotláčať to stíhalo v pohode, dvojválec frčal. Čo sa týka tlaku na dýze a toho manometra, to som si už zistil, že bez toho to jednoducho nepôjde a vraj je dobrý tlak okolo tých 2bar, je to naozaj tak? Vzdialenosť cca 15 cm od povrchu? dávka roztreku i jeho šírka, to som odkukal na videách. Podobné je to i s pohybom. Čo sa týka filtrácie farby, čo odporúčaš? Ako je to s odmasťňovaním? Ja som používal acetón, a nebol nejaký problém...Je to zlé? A čo sa týka pištole, úplne s tebou súhlasím, že stačí solídna pištoľ, preto som práve prosil o radu, aby ste mi v tomto pomohli, vážne človek sa v takom množstve vyznať nedokáže...:) A ver mi, že tá, čo mám, rozhodne solídna nie je...Nedokážem nastaviť ani poriadne šírku roztretku, je asi 8 cm, a keď chceš nastriekať nejakú rovnejšiu plochu, jednoducho sa to nedá vždy dobre prekrývať, a potom výsledok stojí za nič. A ešte čo sa prekrývania týka, tak vždy prekryť polovicu predošlého, alebo až 3/4?

A ešte raz k tej pištoli, vážne nevyžadujem najdrahšiu, ani nič naj naj, jednoducho solídnu pištoľ, ale potrebujem s tým poradiť. :)

Prosím ťa veľmi pekne, ak by si mi vedel poradiť vo všetkých mojich otázkach, keby si to aj urobil, bol by som ti veľmi vďačný.
hnida
Príspevky: 31
Dátum registrácie: 26.10.2011 18:32
Zdieľať na Facebook

odpoveď

Príspevok od používateľa hnida »

Som veľmi rád, že tu rozoberieme aj iné veci ako kúpa pištole, pretože sú veľmi dôležité, ale bol by som vďačný, keby ste mi poradili aj práve v tej kúpe...Pretože možno poznáte, keď vážne s niečím potrebujete pomôcť a ostatní vám len povedia, že radšej urob toto alebo tamto a v konkrétnej veci vám absolútne nepomôžu....To potom troška naštve :38eb:
marko2
Príspevky: 1380
Dátum registrácie: 28.11.2014 22:36
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa marko2 »

aceton nepouzivat na odmastnenie,cele zle.a ked nedokazes nastavit rozstrek potom ti to robi flaky a aj zrno sa inak natoci tym padom je aj iny odtien farby a jak to zalakujes problem je na svete.ja myslim ze k tomu je aj lepsiu pistol aj na pristreky,aj na ulozenie zrna v metle.ak robis aj pre zarobok musi to vyzerat.nikto ti nezaplati ak mu napr.na kuge 2013rok urobis čiary na kapute alebo nesadne farba.to ti neda ani cent.ale ked budes mat dobru robotu co casom verim ze bude,nezastavis sa od rana do vecera.chce to trening a trpezlivost.potom sa ti investicie vratia ale inak je to nakladny šport a niekedy aj na nervy.to len lidia si myslia ze to je uplne jednoduche no nie je to tak vzdy.a k riedeniu?ja mam lak mipa HS ten je 2:1 a plnic je 3:1 ale s toho si nerobim nic je to len o vyrobcovi.a najradsej mam ked pouzivam jednu znacku a nemenim to.potom si mozes viac dovolit zariskovat pri striekani napr,hustota a doba schnutia.chce to zvyk.nic viac nic menej.
marko2
Príspevky: 1380
Dátum registrácie: 28.11.2014 22:36
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa marko2 »

inak mal som aj ja taku polsku pistol za 20e na lakovanie ale po valmi kratkom case som ju pleskol o zem.presne viem o com hovoris.rychlo som to pochopil.bolo to trapenie.
yopka
Príspevky: 18
Dátum registrácie: 18.02.2012 23:15
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa yopka »

...skor zacni studovat technicke listy,ako riesit pistol,a ked tak zajdi na inzertny portal daj si vyhladat pistol sata a vybavene... Radsej jazdenku v dobrom stave ako sh!t za jedno kilo... Btw 4k neboli moc podarene,tu ani nepozeraj,skor 3k,, 5000 je uz o inom..
hnida
Príspevky: 31
Dátum registrácie: 26.10.2011 18:32
Zdieľať na Facebook

odpoveď

Príspevok od používateľa hnida »

takže odmastňovať nejakými špeciálnymi prípravkami určenými práve na to? A farby používaš akrylové či aké? Výrobca aký? No a čo teda myslíš o tých dvoch tipoch na pištole čo som dal? Mne sa celkom pozdáva tá devilbisska, je to nejaký základ, ale rozhohne lepšie ako tie shity lacné. No a tie 200 € a vyššie sú zatiaľ pre mňa jednak príliš drahé a jednak zbytočné, nie som až taký dobrý, ale presne aj ty vieš o čom to je tá lacná pištol, len samé problémy, a máš len z toho nervy a už sa to vezie...
hnida
Príspevky: 31
Dátum registrácie: 26.10.2011 18:32
Zdieľať na Facebook

odpoveď

Príspevok od používateľa hnida »

Čo som pozeral, tak na sata nemali nejaké extra ohlasy, radšej práve devilbiss či iwatu.
hnida
Príspevky: 31
Dátum registrácie: 26.10.2011 18:32
Zdieľať na Facebook

odpoveď

Príspevok od používateľa hnida »

yopka čo myslíš pod technickými listami?
yopka
Príspevky: 18
Dátum registrácie: 18.02.2012 23:15
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa yopka »

Kazda liska si svoj chvost chvali... Presiel som si kadecim,sata je pre mna top aj ked ma tiez svoje muchy,ale porovnatelne menej ako konkurencia...
yopka
Príspevky: 18
Dátum registrácie: 18.02.2012 23:15
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa yopka »

Myslim tym vyrobcom udavane odporucania pre konkretny typ matwrialu s ktorym ides pracovat,pokial sa pytas na pomery,tlak, vrstvy,kombinacie riedidiel,% a vsetko ostatne.. aby si nezahlcoval forum a dissovali ta tu vsetci... Pripadne sa najdi literaturu,je toho dost...

Návrat na "Lak auta - údržba, kozmetika, lakovanie"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 3 neregistrovaní