Kia Sportage 2014 - svetlomety

Diskusia ohľadne vozidiel značky KIA

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

visior
Príspevky: 24
Dátum registrácie: 16.06.2015 19:43
Zdieľať na Facebook

Kia Sportage 2014 - svetlomety

Príspevok od používateľa visior »

Dobrý večer páni. Prosím vás o radu. V hornom a dolnom rohu svetlometu sa mi občas tvorí kondenz, opar alebo vodná para. Prepáčte, ale neviem ako to mám nazvať. Je to bežný jav, alebo mám hľadať príčinu vo svetle? Vďaka za všetky komentáre.

Kia Sportage 1.6GDi, 99kW, 2014.
tuninka
Príspevky: 894
Dátum registrácie: 25.01.2009 20:17
Zdieľať na Facebook

Re: Kia Sportage 2014 - svetlomety

Príspevok od používateľa tuninka »

asi máš vo svetle vlhkosť.... otvor tie gumenné alebo plastové krytky kade sa menia žiarovky a keď je vonku sucho jazdi jeden deň bez nic a potom to znova zatvor..... ja jazdím úplne bez tých krytiek, ale ja mám v aute ešte staré žiarovky, čo hrejú, tak sa vzduch vo svetle ohreje, voda sa ľahko odparí, a nikdy sa mi nerosia
wilz
Príspevky: 3692
Dátum registrácie: 04.01.2008 18:44
Zdieľať na Facebook

Re: Kia Sportage 2014 - svetlomety

Príspevok od používateľa wilz »

Tak áno, jednorázovo nechať svetlomet vysušiť cez krytku, to môže byť, ale jazdiť stále s otvorenými svetlometmi mi naozaj nepripadá ako dobrý nápad, všadeprítomný prach sadá na žiarovku (tá sa dá po čase vymeniť), aj zvnútra na všetky plochy, postupne sa znižuje priezračnosť čočky a prednej priesvitnej krytky a svetlomet môže byť po nejakej dobe na výmenu.
Príčina zatekania alebo kondenzácie vody v svetlomete je určite spôsobená nejakou chybou svetlometu a zaručene by sa to nemalo stávať.
Ak do svetlometu nezateká, tak odvetranie kondenzovanej vlhkosti by malo byť zabezpečené od výroby dobrou konštrukciou svetlometu. A ak to tak nie je, tak je vhodné dodatočne nejako vyriešiť trvalé odvetrávanie vnútrajšku svetlometu. Neviem ako to má vyriešené taká nie veľmi stará Kia, ale na jednom aute, kde sa stále rosil svetlomet, som vzadu navŕtal dve dierky a do nich som zalepil takú gumenú uhlovú hadičku, aké sa kedysi štandardne montovali na svetlomety a bolo to vyriešené.
vykopanafosilia
Príspevky: 372
Dátum registrácie: 15.09.2022 16:18
Zdieľať na Facebook

Re: Kia Sportage 2014 - svetlomety

Príspevok od používateľa vykopanafosilia »

Dobrý nápad... skúsim toto pri mojom, lebo mne sa zasa rosia zadné a ide ma z toho šľak trafiť.
A to s tým nikdy nejazdím v daždi ani po vode... Proste sa to tam nakondenzuje. Vyberieme svetlá, dáme poriadne vysušiť na radiátore - a pri najbližšom ochladení je to tam zase. Pritom na auto ani neprší, je pod prístreškom.
tuninka
Príspevky: 894
Dátum registrácie: 25.01.2009 20:17
Zdieľať na Facebook

Re: Kia Sportage 2014 - svetlomety

Príspevok od používateľa tuninka »

Wilz, máš pravdu, neni dobré to mať stále otvorené, ale pri mojich starých autách je to jedno a podľa mňa vlhkosť a kondenz, časom pleseň, škodí viacej ako prach.... ak máš vo vnútri kondenz, oxidujú aj styčné plochy kontaktov, poprípade časom zhrdzavejú tie pásové plechové neizolované vodiče, čo bývajú vo väčšine svetiel, napríklad vo focuse mk2 kombi sa tie vodiče rozpadli v zadných svetlách úplne, nesvietilo svetlo, chcel som vymeniť žiarovku a nebolo do čoho ju dať (auto som kúpil deťom nedávno a musel som kúpiť nové vnútrajšky svetiel, kde sú tie objímky)
strelecbn
Príspevky: 100
Dátum registrácie: 29.10.2011 18:09
Zdieľať na Facebook

Re: Kia Sportage 2014 - svetlomety

Príspevok od používateľa strelecbn »

Synovy tiež rosilo svetlá na Insignii, tak som mú poradil aby tam dal tie vrecúška čo sú proti vlhkosti, a od vtedy žiadné rosenie.
Napísať odpoveď

Návrat na "KIA fórum"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 5 neregistrovaných