Keď sanitka zapne sirénu na poslednú chviľu...

Ako poskytnúť prvú pomoc,ako postupovať pri autonehode, pomoc v zahraničí, hasiace prístroje, hasiči, záchranári, sanitiaci, skutočné príbehy...

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

rudolfo63
Príspevky: 9941
Dátum registrácie: 23.08.2009 18:22
Zdieľať na Facebook

Keď sanitka zapne sirénu na poslednú chviľu...

Príspevok od používateľa rudolfo63 »

Keď sanitka zapne sirénu na poslednú chvíľu
Nejeden vodič sa už stretol s tým, že sanitka zapla sirénu až potom, čo bola tesne pred križovatkou. Kto vie, ako sa zachovať, ak ste už vošli do križovatky?

Vladimír: "V Banskej Bystrici nedávno súdili ženu za smrť spôsobenú pri dopravnej nehode, keď nedala prednosť sanitke. Ostali tam 2 ľudia.

V poslednom čase sa mi ale už veľakrát stalo, že sanitka síce blikala a vchádzala do križovatky, ale bez zapnutej zvukovej výstrahy, teda bez húkania. A potom trúbil vodič sanitky dosť nervózne na ostatných, prečo mu neuhýbajú. Ako majú vodiči vozidiel vedieť, že je za nimi sanitka, keď idú bez zapnutých zvukových výstrah? Nečudujem sa, že vodička ich nemusela počuť, keď len blikali. Je jedno, či je to v Banskej Bystrici, Žiline alebo Bratislave.

Koho potrestajú policajti, keď im vodič bežného auta nedá prednostné právo jazdy, pokiaľ nemajú zapnuté zvukové výstrahy? Samozrejme, že vodiča civilného auta, lebo si má všímať, či sa niekde náhodou nerúti sanitka, policajti, alebo hasiči bez zapnutých zvukových výstrah."

Máte otázky z dopravných predpisov? Neviete vyriešiť križovatku? Nemáte sa koho spýtať na cesty, premávku, dopravné alebo technické kontroly, pokuty, pohonné látky?

Spýtajte sa v Poradni alebo píšte na magazin@natankuj.sk


Vozidlá s právom prednostnej jazdy, na ktoré upozornil Vladimír, sú oprávnené ignorovať v podstate akékoľvek dopravné pravidlá. Nesmú však nikoho na ceste ohroziť.

Len vozidlá, ktoré majú zapnutý maják a sirénu, sú vozidlami s právom prednostnej jazdy. Ak im svieti len maják, sú vozidlom ako každé bez možnosti využiť "výhody" vozidla s právom prednostnej jazdy.

Samozrejme, ak sanitku či hasičské auto alebo políciu na ceste vidíte so zapnutým majákom, no bez sirény, nič zlé nespravíte, ak sa takémuto vozidlu vyhnete a umožníte mu plynulý prejazd. Nesmú vám však ukladať sankcie, ak by ste si vozidlo s majákom bez sirény nemali možnosť všimnúť.

Prečítajte si aj:
Pozrite si, aké kuriózne nehody sa stali v roku 2011


Ak neskoro zapnú sirénu, dostanú vás do problémov

§ 40, zákon č. 8/2009 Z.z.:
(1) Vodič vozidla, ktorý pri plnení špeciálnych úloh používa typické zvukové znamenie doplnené zvláštnym výstražným modrým svetlom alebo červeným svetlom, prípadne ich kombináciou (ďalej len "zvláštne výstražné znamenie"), nie je povinný dodržiavať povinnosti a zákazy ustanovené týmto zákonom okrem povinností podľa § 3 ods. 2 písm. c) a § 4 ods. 2 písm. a) až e). Vodič vozidla, ktorý pri plnení špeciálnych úloh používa zvláštne výstražné znamenia (ďalej len "vozidlo s právom prednostnej jazdy"), je povinný dbať na potrebnú opatrnosť tak, aby iných účastníkov cestnej premávky neohrozil.Často sa stáva, že sanitka alebo policajné auto vojde neohrozene do križovatky so zapnutým majákom no bez sirény. Vodič takéhoto auta, mysliac si, že má právo prednostnej jazdy, sa potom čuduje, že mu niektoré autá nedali prednosť. Podaktorí síce zapnú sirénu, no tesne pred križovatkou a vodičov áut, ktoré sú už v nej dostávajú do nezávideniahodnej situácie. Neraz to potom končí nehodou.

Predstavte si, že vchádzate do križovatky na zelenú. Už ste do nej vošli a za normálnych okolností by ste ňou prešli bez problémov. Lenže rýchloidúca sanitka len pár metrov pred vjazdom do križovatky zapne sirénu, zhodou okolností v čase, keď ste už vošli do križovatky. "Ako na potvoru", sanitka vchádza do križovatky z boku. Ak by ste zastavili, musela by vás obchádzať. Ak by ste pokračovali, mohli by ste sa zraziť. Vodič sanitky by vás takto prinútil porušiť dopravné predpisy.

Vodič iného vozidla je povinný vozidlu s právom prednostnej jazdy a vozidlu, ktoré sprevádza, umožniť bezpečný a plynulý prejazd, a ak je to potrebné, aj zastaviť vozidlo na takom mieste, aby im neprekážalo. Lenže, ani v jednom prípade nemáte šancu umožniť sanitke bezpečný prejazd, ak sanitka zapne neskoro sirénu.

V takomto prípade urobíte najlepšie, ak nebudete prudko meniť smer či rýchlosť jazdy. Aby vodič vozidla s právom prednostnej jazdy mal možnosť očakávať vaše reakcie a prispôsobiť sa im.

V Rakúsku majú nový predpis, ako sa vyhýbať sanitke
Povinnosti vodiča vozidla s majákom a sirénou
Vodič vozidla s právom prednostnej jazdy je povinný dbať na potrebnú opatrnosť tak, aby iných účastníkov cestnej premávky neohrozil, píše sa v zákone o cestnej premávke. Ak nemá zapnutú sirénu, vzťahuje sa naňho povinnosť správať sa disciplinovane a ohľaduplne tak, aby neohrozil bezpečnosť alebo plynulosť cestnej premávky, pritom je povinný prispôsobiť svoje správanie najmä stavebnému, dopravno-technickému stavu cesty, situácii v cestnej premávke, poveternostným podmienkam a svojim schopnostiam.

Tak, či tak, ani vodič sanitky, policajného alebo hasičského auta nesmie zabúdať na svoje povinnosti. V opačnom prípade sa stret s iným autom v križovatke môže stať osudným nevinnému človeku.

Stávajú sa však aj iné prípady, kedy vodiči ostatných vozidiel ignorujú príjazd auta s majákom a sirénou, ktoré počuť už zďaleka. Snažia sa na poslednú chvíľu prejsť cez križovatku popred sanitku alebo hasičské auto. Takéto konanie je závažným dopravným priestupkom, za ktorý vám môžu zobrať vodičák až na 2 roky.


Dal som tento najnovsi temat do Vseobecnej diskusie,ay nebolo pochyb ako sa ma vodic zachovat...Poprosim moderatorov,aby prispevok presunuli do 112.ky..,az po niekolkych dnoch...
VOJTO55
Príspevky: 1906
Dátum registrácie: 12.12.2009 20:01
Bydlisko: Revúca
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa VOJTO55 »

...Snáď ešte dodám,že tí vodiči to robia pre záchranu pacienta,aby ho dostali čím skôr do zdravotníckeho zariadenia a nie s frajeriny,ako si to mnohí myslia...
rudolfo63
Príspevky: 9941
Dátum registrácie: 23.08.2009 18:22
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa rudolfo63 »

..Vojto..,dal som ten clanok zamerne na hlavnu stranu..,pretoze naposledy tu prebehla pomerne burliva debata na..112-ke...Je urcena pre skeptikov,slusnych vodicov.ale hlavne..,jedna aj druha strana ma svoje prava a aj povinnosti...
Peugeotak307
Príspevky: 386
Dátum registrácie: 13.02.2010 20:14
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa Peugeotak307 »

Vojto suhlasim: ale bezne zapinaju pred krizovatkou co povazujem za OK.
Ale som zazil v NR ze vbehala sanitka do krizovatky a nastal chaos, az potom zapol sirenu. Co je cista k.o..ko..cina.
bbbr
Príspevky: 3603
Dátum registrácie: 06.03.2008 18:40
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa bbbr »

Len de.bil môže zapnúť zvukové znamenie pred križovatkou na poslednú chvíľu a ako som tu už viackrát písal, vozidlo bez zvukového znamenia len so svetelnou signalizáciou nie je vozidlo s právom prednostnej jazdy, preto sa tak nemôže ani správať...
donmartin
Príspevky: 536
Dátum registrácie: 25.06.2007 12:10
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa donmartin »

logicka hadanka:
Teraz si mam namontovat kameru do kazdeho auta na ktorom jazdim iba z dovodu aby som nebol v pripade nehody nepravom oznaceny ako vinnik?
bbbr
Príspevky: 3603
Dátum registrácie: 06.03.2008 18:40
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa bbbr »

Prečo?
futy
Príspevky: 896
Dátum registrácie: 19.03.2010 20:43
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa futy »

Len de.bil môže zapnúť zvukové znamenie pred križovatkou na poslednú chvíľu..asi pre toto. Mne sa to už stalo viacX a hlavne u zelených, ale čo už len "oni sú pánmi na cestách" :41c2:
kiklop263
Príspevky: 671
Dátum registrácie: 26.04.2008 19:45
Bydlisko: BA
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa kiklop263 »

asi takéto to je: http://www.youtube.com/user/jazdime

neviem prečo ale na slovensku sanitky sirénu strašne málo používajú,kdežto v madarsku húkajú skoro po celú dobu jazdy.

http://www.youtube.com/user/cstibor33


.
kiklop263
Príspevky: 671
Dátum registrácie: 26.04.2008 19:45
Bydlisko: BA
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa kiklop263 »

group44 napísal:... má iba maják zapnutý bez sirény a sposobí nehodu?
... má po vtákoch ...
cicmanec
Príspevky: 27640
Dátum registrácie: 15.10.2008 14:04
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa cicmanec »

kiklop263 napísal:neviem prečo ale na slovensku sanitky sirénu strašne málo používajú
Možno sú len ohľaduplní a snažia sa nerušiť ľudí bývajúcich na ich trase...
kiklop263
Príspevky: 671
Dátum registrácie: 26.04.2008 19:45
Bydlisko: BA
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa kiklop263 »

ohladuplnosť je mu naprd lebo bez sirény sa nejedná o vozidlo s právom prednosti v jazde pri súčasnom znení zákona.
Acon
Príspevky: 6995
Dátum registrácie: 07.05.2018 11:56
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa Acon »

sedeli ste niekedy v sanitke so zapnutou húkačkou? Teraz si predstavte, že tam niekto bojuje o život pacienta a lekár potrebuje jednak počuť reakcie pacienta, pulz... a jednak sa potrebuje dohovárať s asistentom... + je potrebné vysielačkou informovať urgent na čo sa majú pripraviť. Pri húkajúcej siréne je to vylúčené. Je úplne logické, že vodič zapína sirénu len v nutných prípadoch.
rudolfo63
Príspevky: 9941
Dátum registrácie: 23.08.2009 18:22
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa rudolfo63 »

Acon..,nemas pravdu..,v celej Europe sa hukacky pouzivaju non.stop..,den-noc...Ako niekto podotkol,mnohi beru ohlad na ludi,aby im nepobuili kurence,ev.sa boja kamenov,ktore by do nich hadzali ludia z nepricetnosti...
rudolfo63
Príspevky: 9941
Dátum registrácie: 23.08.2009 18:22
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa rudolfo63 »

..ja mam majak aj nad postelou...,zena pusta ..hukacku...

Návrat na "Prvá pomoc => Volajte 112"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný