Jumper/Boxer 2.0 Blue HDI Euro 6 , AH03 - výmena motora svojpomocne

Diskusia ohľadne vozidiel značky Citroen

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

Pilotek
Príspevky: 869
Dátum registrácie: 05.06.2008 12:09
Zdieľať na Facebook

Jumper/Boxer 2.0 Blue HDI Euro 6 , AH03 - výmena motora svojpomocne

Príspevok od používateľa Pilotek »

Dobrý deň, prosím o radu. Dlho zháňam zachovalú dodávku Jumper/Boxer/Ducato Euro 6 na prestavanie na obytné auto. Keďže ceny sa infláciou dosť pokazili, je takmer nemožné zohnať veľmi zachovalú dodávku L3H2 za rozumné peniaze (cca 12 tis.) Samotná prestavba je finančne veľmi náročná a karavan si tým pádom ponechám dlhé roky. Viem, že ideálne by bolo Ducato 2.3 Multijet (úplne najlepšie ešte bez AdBlue), ale také za rozumné peniaze nezoženiem. Preto ustupujem z požiadavky a hľadám aj Jumper/Boxer 2.0 Blue HDI Euro 6 s AdBlue, ktoré sa dajú nájsť najlacnejšie. Verím, že časom sa systém SCR naučím servisovať... Rozumné ročníky 2017-2018 Jumper/Boxer s motormi 2.0 Blue HDI Euro 6 sú väčšinou s kódom motora AH03.

Zvažujem aj možnosť nájsť extrémne zachovalú dodávku (zvonku aj zvnútra), ktorá má najazdené 300 - 400 tis.km (diaľkových) a následne vymeniť motor za starší zánovný resp. repasovaný (buď na výmenu alebo dať zrepasovať môj). Výsledkom by mohlo byť auto za rozumné peniaze s "novým" motorom, ktorý pravdepodobne dlho nebude mať problémy s emisiami na EK.
Uvedomujem si, že okrem polomotora môžu pri 300 tis.km (hoci aj diaľkových) vyžadovať výmenu aj veci ako vstreky, turbo, dvojhmota... preto zvažujem aj celý nastrojený málo jazdený motor.

Otázky:

1) Je možné si na Jumper/Boxer 2.0 Blue HDI Euro 6 vymeniť celý motor svojpomocne, ak by bol rovnaký kód AH03? Mierim tým na nejaké kódovanie napr. vstrekov na motore voči RJ motora, ktorá by bola v aute, resp. k imobilizéru. Alebo iné podobné trable... Viete niekto poradiť (resp. dať nejaké linky na poštudovanie)?

2) Ak by ste kupovali repasovaný motor 2.0 Blue HDI AH03, ktorú firmu by ste doporučili ako serióznu (nie priekupníkov poľských repasov), kde by motor aj prípadne vymenili (ak to bez kódovania svojpomocne nie je možné)? Je ich po SR a ČR veľa. Ideálne osobné skúsenosti, keď tak do SS.

3) Existuje nejaká hobby diagnostika na Jumper/Boxer, s ktorou by sa dal prispôsobiť vymenený motor k autu (ak je to v prípade AH03 Euro 6 potrebné)? Ideálne osobné skúsenosti. Viem, že práve Jumper/Boxer sú z hľadiska diagnostiky náročnejšie (skôr Fiat-ácke diagnostiky komunikujú), zaujíma ma konkrétne 2.0 Blue HDI Euro 6 s kódom motora AH03. Najlepšie osobné skúsenosti, keď tak do SS.

Za rozumné rady k veci vopred ďakujem.
lubos zimovcak
Príspevky: 3433
Dátum registrácie: 19.11.2008 18:12
Zdieľať na Facebook

Re: Jumper/Boxer 2.0 Blue HDI Euro 6 , AH03 - výmena motora svojpomocne

Príspevok od používateľa lubos zimovcak »

Najpr by som si dal čísla na papier, koľko x do roka pôjdeš na výlet, kolko ľudí vás bude.
Keďže chceš ušetrit peniaze, karavaning je drahší ako klasická dovolenka.

Ak už, su kempingy s chatkami, ktoré vyjdu cenovo podobne, s vlastným stanom, neporovnateľne lacnejšie.
Takže, ak máš všetky tieto otázky zodpovedané a nevies sa zaobísť...


Zabudol by som na výmenu motora a prerabku, kúpil radšej 10 ročný karavan, ideálne od súkromnej osoby, buď si istý, že sa až tak dobre nepredávajú... A mal svätý pokoj.

Aj cenovo Ťa to vyjde zaručene lacnejšie.

Prerabky robi napr Turčan v MT, perfektne, aj v Cechach.

Ak už veľmi chceš karavan, skus si ho najprv požičať, alebo, príves, toto je ešte lepšia varianta ako autokaravan.

Pisem to preto, že som nad niečím podobným premýšľal už pár rokov dozadu mam kopec časopisov, literatúry, nakoniec vyhrali počty... :40bd:

Je to extremne drahá dovolenka.
Až v tom nechceš bývať aspoň 3-4 mesiace v roku, neoplatí sa.
vykopanafosilia
Príspevky: 372
Dátum registrácie: 15.09.2022 16:18
Zdieľať na Facebook

Re: Jumper/Boxer 2.0 Blue HDI Euro 6 , AH03 - výmena motora svojpomocne

Príspevok od používateľa vykopanafosilia »

Luboš to celé zhrnul priam dokonale, ale ešte predsa pár postrehov:
- prerábka je NESKUTOČNE drahá!!
- ako to bude s papiermi? Nemysli si, že si prerobíš krabicu na obytný a tým to skončí
- obytný voz sa dá rovno kúpiť. Načo ho prerábať zo šerbľov, plus výmena motora, pre pána Jána?
- obytný voz sa dá požičať. Zvyšok viď predchádzajúci riadok

To, čo plánuješ, je podľa mňa absolútne najpracnejší a najdrahší variant dovolenkovania. Rozhodnutie je ale samozrejme na tebe. Ak ťa baví vŕtať sa v autách a tráviť víkendy v garáži, prečo nie.
Používateľov profilový obrázok
jaroslavelektro
Príspevky: 354
Dátum registrácie: 23.05.2019 07:27
Bydlisko: východ
Zdieľať na Facebook

Re: Jumper/Boxer 2.0 Blue HDI Euro 6 , AH03 - výmena motora svojpomocne

Príspevok od používateľa jaroslavelektro »

zdravím vás prestavbám nerozumiem neviem koľko stojí ale vyjadrím sa k dodávke . Auta robím 17 rokov a spadla mi sánka dole .... cítim sa ako Alenka v výši divov ... lúdia sú nepoučiteľný



váš nápad z použitou dodávkou považujem za bestseller

prosím neuvažujte ako 22 ročný chalan po škole
Diagnostika-OBD,Paralelna-OSCILO,Datova CAN-BUS & LIN
leonNL
Príspevky: 1263
Dátum registrácie: 16.09.2009 16:05
Zdieľať na Facebook

Re: Jumper/Boxer 2.0 Blue HDI Euro 6 , AH03 - výmena motora svojpomocne

Príspevok od používateľa leonNL »

V lete som mal par dni volno, taky predlzeny vikend, a povedal som si ze spravim detom radost, a aj so zenou sme sa bavili o tom ze by sme raz vyskusali karavan… Tak som potajme vybavil prenajom karavanu, bolo to Ducato, najdlhsia verzia so spanim pre 4 osoby, samostatna spalna, sprchovy kut, wc, kuchyna, klima, kurenie atd… proste full. Deti skoro odpadli a zena tiez, ked som s tym zaparkoval pred domom, ze ideme na vylet.
A co taka sranda stoji? Kedze casu bolo malo, ostali sme na Slovensku, a aby sa deti vyblaznili vo vode, zvolil som Sturovo, maju to tam fakt super co sa kempovania tyka. A teda cena, prenajom karavanu plus stojisko v kempe, 1100eur na 4 dni, strava cez den na kupalisku, vecer v restauraciach, plus nejake tie kolotoce, suveniry atd, cca 500eur. Cize suma sumarum, cca 1700eur aj s naftou, 4 dni, prenajatym karavanom na Slovensku vážení!
Plusy: zaujimava skusenost, nieco nove neobvykle oproti zvyknutym hotelom a apartmanom, dobrodruzstvo a zazitok pre deti, vesely vecerny zivot v kempe
Minusy: velmi obmedzeny priestor vsade kam sa clovek otoci ci uz v posteli na wcku v sprche ci v kuchynke, pri prenajme karavanu velmi vysoka cena za dovolenku.
Ako skusenost super, no viem, ze urcite by som uz viac karavanom nesiel, s hotelovou izbou ci apartmanom sa to neda porovnat, co sa komfortu a priestoru tyka. Samozrejme, je to kempovanie a tam sa s obmedzeniami rata, no otazne je, ci to pri extremne vyssej cene oproti hotelu naozaj za to stoji… Ina vec je ked ten karavan niekto vlastni, no nadobudaciu cenu treba tiez brat v uvahu… Je to na zvazeni kazdeho, co uprednostnuje, ja osobne ked mam platit, chcem pohodlie a komfort.
Hrdym majitelom:

W219 CLS63AMG 2010

W211 E55AMG 2005
mhlavaty
opravy & diag
Príspevky: 24979
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Bydlisko: Nové Zámky
Zdieľať na Facebook

Re: Jumper/Boxer 2.0 Blue HDI Euro 6 , AH03 - výmena motora svojpomocne

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Treba to zobrať tak ako to je.Čím viac niekto patrí do min skupiny ľudí ktorá problematike AdBlue rozumie (kam rozhodne jaroslavelektro patrí) tým viac musí nad podobným "nápadom" krútiť hlavou.Predpokladám to má nejaké racionálne zdôvodnenie,skúsenosť z autokempom je asi bohatá, kedže si ten starší kemp pamätám keď u mňa bol.Ale....ak chcem pánovo dobro,viem poradiť jediné...premyslieť si to ešte raz.Všetky tie výmeny atd,to je pupák na blšom prirodzení,no problem.Len ten výber si myslím nebude pokladaný za najlepší krok života.
Sú dodávky osádzané aj vyslovene držákovými motormi, (Iveco...motor Sofima 2,8 Hdi) napr
Ono autohaus je krásna vec,maval som ho som od priateľa za servisovanie,ale všetko je inak ak ho treba dotrepať domov z cudziny ako nepojazdný.
fzubaty
Príspevky: 1624
Dátum registrácie: 04.11.2022 13:45
Zdieľať na Facebook

Re: Jumper/Boxer 2.0 Blue HDI Euro 6 , AH03 - výmena motora svojpomocne

Príspevok od používateľa fzubaty »

Cca 25 rokov dozadu sme sli kempingovou Aviou s rodinou 1200 km k moru. Zazitok super, po ceste sme obehli az jeden bicykel, chvala bohu sa nic nepokazilo, aj ked sme viezli v nahradnych dieloch druhe auto pre istotu. Deti si pochvalovali, mna skoro jeblo za volantom, bez klimy. Vsetko treba skusit, ale mat by som to nechcel. 11 mesiacov v roku ti to bude zavadzat na dvore….
cehotic
Príspevky: 29
Dátum registrácie: 05.03.2020 09:41
Zdieľať na Facebook

Re: Jumper/Boxer 2.0 Blue HDI Euro 6 , AH03 - výmena motora svojpomocne

Príspevok od používateľa cehotic »

Vôbec nesúhlasím s tým čo tu zasa experti napísali.

Áno karavan sa da prenajať a aj to je drahšie, nemá to žiadný veľký zmysel si prenajímať karavan na pár dni podľa mňa. Ale ak niekto chce obytnú dodávku, tak je velká pravdepodobnosť, že s ňou bude dlhodobo cestovať napríklad po Europe.

Za druhé karavan je omnoho viac nápadný ako prerobená dodávka. Prerobenú dodávku je zvyčajne možne odstaviť hocikde a nikto Vás pravdpodobne nebude buzerovať ak to neni v chorvátsku pri pobreží. Karavan odstáviť tak akurát v kempe..

Za tretie slovenská legislativa je uplne na hovno, čiže tu sa dodávka takmer nedá rozumne prerobiť na karavan. Odporúčam buď auto prihlásiť v CZ alebo tam rovno kupiť prerobenú. Tam je to omnoho populárnejšie a hlavne tam stačí isť na prestavbovú STK s reviziámi elektriny a plynu (ak tam je).. a spľňať podmienky pre obytné auto (ako miesto na spanie, sedenie, uchytenie veci aby nelietali a podobne...)

Pri kupe dodávky by som pozeral hlavne nato aby nebola chytená hrdzou ako nato či motor je v top stave. Motor sa omnoho ľahšie servisuje, ako vyvára celá dodávka. A ver tomu, že dodávky o ktoré nebolo starané budú pohnité tak, že to niekedy hraničí aj s totálkou.

Alebo tiež by som radšej rozmýšľal nad motorom ako je 2.3 alebo 3.0hdi by bol ešte lepší vo svojej pred dpf variante, ktoré sú jedný z tých najspolahlivých. Občas sa dajú nájsť aj staršie 3.0hdi s reálnými KM , tam ale pozor na tu hrdzu...

A určite by som bral minimalne L3h3, alebo aspon h3 verziu, na h2 "obiješ hlavu", ak prerobíš dodávku a pridáš tam pár cm. podlahy... A L3, aby ti tam vošla aj sprcha. Ver tomu, že pri dlhodobom cestovaní (bývaní) v dodávke ju tam vysoko odceníš.
seven549
Príspevky: 7880
Dátum registrácie: 03.02.2010 22:37
Kontakt:
Zdieľať na Facebook

Re: Jumper/Boxer 2.0 Blue HDI Euro 6 , AH03 - výmena motora svojpomocne

Príspevok od používateľa seven549 »

pri dnesnych cenach,platoch + nervoch,cize jazdenie s tou dodavkou co sa jedna o dodavku 2.0 hdi radsej sadni do osobaku,prides na hotel a mas vsetko.

najlepsia dovolenka je bez starosti.ak uz ide o nejaku grilovacku tak maso bude opecene na ohni chutit rovnako u nas a rovnako niekde vo svete.

ja leto dovolenkujem len doma.mame horuco bazen a vsetke vymozenosti za domom.mne sa nechce ani za svet trepat autom nikam pocas letnych dovolenkovych sezon.same kolony vsade rada pri pokladni,lepsie povedane hlava na hlave.a doma v meste je aspon kde sadnut kedze vsetci su prec.

k moru idem radsej az po 13 auguste.uz som cely bronzovy netreba mi krem ,poloprazdne plaze,dialnice a lepsie ceny.a nevozim so sebou celu skrinu.na osobu max kufor 30x40x60cm.vsetko sa da vsade kupit.

a vysledok,auto ide z dovolenky viac nalozene ako cestou k moru.

minuly rok som si dal 10 dni chorvatsko sever a o 10 dni som potiahol do grecka.kolega bol 2 tyzdne predo mnou dubrovnik + makarska plnka na meter 10 osob napocital.tlacenka maso na maso.

blazinec cela europa prisla vymocit kurie oka otlaky plesne z nohy.a z vody bolo citit na 50 metrov opalovacie kremy.

voda bola pri plazi hneda lebo snad kazdy treti tam aj rovno mocil.niet divu ja by som tiez necakal kym sa uvolni to WC.
lubos zimovcak
Príspevky: 3433
Dátum registrácie: 19.11.2008 18:12
Zdieľať na Facebook

Re: Jumper/Boxer 2.0 Blue HDI Euro 6 , AH03 - výmena motora svojpomocne

Príspevok od používateľa lubos zimovcak »

Veď sú aj dodávky - karavany, nie iba s tými nadstavbami. Lenže sú o dosť užšie a stiesnene.
Za mňa, keby som to chcel riešiť, urobil by som to nasledovne:
Kúpil čo najzachovalejsiu dodávku euro 5.
Nedával žiadnu prerábku, , typu sprcha-wc , ale iba nahodil iba pod strop 10 cm izoláciu a na podlahu, lôžka široké, penové, tv a existuje mala kuchynská sada za cca 2500 eur,vysuvacia, už spolu so zásobníkom vody,2 plynové bomby k tomu a na leto to bohate stačí.
Ešte polepit reklamou na žuvačky, Alebo kvety,ako zásobovanie. Záleží koľko osôb.
Až 2, úplne stačí.
Ale, pokiaľ sú problém peniaze, zabudol by som na to. Stačí si pozrieť, koľko stojí také obyčajné okno, či satelitná tv, nebodaj klíma do celého auta.

Ale stále platí, najprv vyskúšať na necisto, škoda investovať, keď na to človek nemá čas a peniaze navyše.

A ešte úplne najlepšia možnosť, žiadna prerábka, iba hodis postele na podlahu.
Ale,na to už musíš mať aj rovnako zmýšľajúcich spolucestujúcich.
mhlavaty
opravy & diag
Príspevky: 24979
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Bydlisko: Nové Zámky
Zdieľať na Facebook

Re: Jumper/Boxer 2.0 Blue HDI Euro 6 , AH03 - výmena motora svojpomocne

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Zase ste sa odtrhli z reťaze a riešite čo by ste robili,lenže to je váš problém ktorý si riešte sami či ste hotelový atd.Kto sa rozhodol ako pilotek,má sto dôvodou prečo hladá cestu.Aviu obytnú som tiež mal,ale občas použil taký istý haus z alkovnou ako pán pilotek.Jeho majiteľ auto štartoval prakticky každý piatok večer a z manželkou vyrazil.To sa dá jedine ticho závidieť,to netreba vysvetlovať čo v tom je,vie to ten čo to robí.Ak som urobil chybu,bolo to nekúpenie tohoto hausu po úmrtí majiteľa,bol mi ponúknutý za cenu - pre teba.Bol to jediný top priateľ v živote,a nevedel som si to predstaviť.Ale cestu k prestavbe si nájdem aj ja,hneď ako skončím z prestavbou v dome.SVK je možno debilné,ďaleko od toho teda nemá,ale toto je práve štát kde ide všetko,doslova a do písmena.
lubos zimovcak
Príspevky: 3433
Dátum registrácie: 19.11.2008 18:12
Zdieľať na Facebook

Re: Jumper/Boxer 2.0 Blue HDI Euro 6 , AH03 - výmena motora svojpomocne

Príspevok od používateľa lubos zimovcak »

Keď si precital otázku, problémom sú peniaze, penezi, penize...
Nikto nevie, či chce ísť spartansky, či sám, s rodinou, aký komfort požaduje...

Mne napríklad stačí vyspať sa v aute, niekto bez nocovania v hoteli si dlhu cestu nevie predstaviť.
..

Zároveň úplne iné je, keď ma človek 50-60 rokov, vtedy už obyčajne peniaze nemusí riešiť, iné mlady človek s rodinou..
Tu tieto informácie chýbajú.

No a na Slovensko by som nekydal, tu je ešte karavaning úplne v pohode.

V niektorých krajinách EÚ si ako škodna a lovna zver...
Pilotek
Príspevky: 869
Dátum registrácie: 05.06.2008 12:09
Zdieľať na Facebook

Re: Jumper/Boxer 2.0 Blue HDI Euro 6 , AH03 - výmena motora svojpomocne

Príspevok od používateľa Pilotek »

mhlavaty napísal: 17.02.2023 08:33 Zase ste sa odtrhli z reťaze a riešite čo by ste robili,lenže to je váš problém ktorý si riešte sami či ste hotelový atd.Kto sa rozhodol ako pilotek,má sto dôvodou prečo hladá cestu.Aviu obytnú som tiež mal,ale občas použil taký istý haus z alkovnou ako pán pilotek.Jeho majiteľ auto štartoval prakticky každý piatok večer a z manželkou vyrazil.To sa dá jedine ticho závidieť,to netreba vysvetlovať čo v tom je,vie to ten čo to robí.Ak som urobil chybu,bolo to nekúpenie tohoto hausu po úmrtí majiteľa,bol mi ponúknutý za cenu - pre teba.Bol to jediný top priateľ v živote,a nevedel som si to predstaviť.Ale cestu k prestavbe si nájdem aj ja,hneď ako skončím z prestavbou v dome.SVK je možno debilné,ďaleko od toho teda nemá,ale toto je práve štát kde ide všetko,doslova a do písmena.
Presne tak. Ďakujem všetkým za názory, ale, prosím, nefilozofujte "či vôbec" a "prečo áno / prečo nie". Píšte len tí, ktorí máte niečo konkrétne k položenej otázke. Nechcem sa na internete rozpisovať do detailu o súkromných veciach (vek, rodina/nerodina, počet ľudí a výjazdov, finančná predstava, nároky na vybavenie obytného auta)... O karavaningu toho viem (z vlastnej praxe) hodne, veľa vecí som si riešil sám. Navyše, ak má človek na 'projekt' čas (nič ho netlačí), môže niektoré veci optimalizovať z hľadiska ceny tak, aby nakoniec celková cena 'projektu' vyšla (pre neho) rozumne.
Prosím, uvedomte si, že dôvodom na individuálnu prestavbu môže byť aj jasná predstava o obytnej dodávke (veľkosť, ne/nápadnosť, náklady na prevádzku) a najmä o tom, akým spôsobom auto chcete využívať - napr. čo v aute potrebujete a čo nie - ľudia sú rôzni, učme sa tolerancii.
lubos zimovcak
Príspevky: 3433
Dátum registrácie: 19.11.2008 18:12
Zdieľať na Facebook

Re: Jumper/Boxer 2.0 Blue HDI Euro 6 , AH03 - výmena motora svojpomocne

Príspevok od používateľa lubos zimovcak »

Tak to by ma celkom zaujímalo ako chceš ovplyvniť náklady na prevádzku.... :41c2:
pablo4
Príspevky: 11
Dátum registrácie: 02.05.2008 19:53
Zdieľať na Facebook

Re: Jumper/Boxer 2.0 Blue HDI Euro 6 , AH03 - výmena motora svojpomocne

Príspevok od používateľa pablo4 »

Ahoj Pilotek. Mam osobnu skusenost ze 99,99 percent ludi na tomto fore ti nechce alebo ani nevie pomoct ale sa len hraju na mudre odpovede. Cielom tychto ludi je zit bez fantazie a aby nik iny nic viac nedosiahol. Cest par vynimkam ktory tu vedia skutocne poradit ale to je mizive percento.

Ku tvojej teme.

Najlepsie z mojho pohladu by bolo keby si kupil auto z motorom a vybavou ake ty chces. Ked ho budes mat tak ja doporucujem nekupovat iny motor /ak je ten original normalne funkcny/ ale radsej ho kompletne zrepasovat, Tema je velmi rozsiahla, ale zacal by som diagnostikou a meraniami kazdej casti motora. Vsetko rozobrat, pofotit ocislovat vybrat a vsetko prekontrolovat vycistit a premerat podla manualu, premerat nielen mechanicke casti ale aj vsetky senzory elektromagneticke ventily atd. Urcite zainvestuj do detailnej dielenskej literatury okolo tohto motora. Ak mas dostatok casu urob si to podla seba a svojim tempom. Ver mi ze to moze trvat aj pol roka alebo aj rok ale potom ta uz nic nezaskoci ked budes z autom hocikde, budes vediet co mas robit ak sa nieco pokazi. Kazde auto sa pokazi aj uplne nove aj sto rocne toto neries lebo je to zbytocne jedina cesta je si to vediet potom opravit.

Myslim si ze swapovat motor ti nedava ani v tomto pripade dokonalu istotu ze aj ked motor moze mat nabehane menej ako original ze bude aj v lepsom stave, co som uz tiez zazil, staci aby sa zanedbala vymena oleja a motory sa rychlo opotrebuju co pri kupe nezistis, ak teda nepojdes do kazdeho valca z kamerou a nepremerias tlaky a kompresiu. Tiez ti odpadnu problemy z kompatibilitou, ako pises programovanie a kodovanie.

Vsetko sa da opravit, vies zohnat vsetky diely na nete, dnes by som sa uz nebal ani ist ani do americkych vetetanov, lebo bezne sa daju objednavat aj vintage suciastky zpoza oceanu.

Ked budes mat motor rozhodeny po stoloch v garazi tak potom si zacni robit zoznam podla merania a vizualneho stavu jednotlivych dielov co ti treba vymenit.

Návrat na "Citroen fórum"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 65 neregistrovaných