Ford Cmax 2.0 TDCI , 100 kW - nestartuje

Diskusia ohľadne vozidiel značky Ford

Moderátori: mhlavaty, foter, niner, Atlas, LOCHNESS

26johnyy26
Dátum registrácie: 12.10.2009 17:28
Zdieľať na Facebook

Ford Cmax 2.0 TDCI , 100 kW - nestartuje

Príspevok od používateľa 26johnyy26 »

ahoj,poprosim o radu s mojim problemom.mam Ford Focus Cmax 2.0 TDCI 100kW,rocnik 2005 nabehane 420.000 km.zhasol motor za jazdy a uz nejde nastartovat.auto startujem,slabo toci,zhorela poistka na plus kabli,bola nahradena silnejsoou,teraz toci,ale tazko,akoby s velkym odporom,rozvod je OK,motor sa da rucne pretocit,v niektorych miestach s odporom-asi kompresia,dal som dole hadicu na sani,zda sa mi,ze obcas odpali.ale plyny idu do sania.moze byt problem,ze neodchadzaju spaliny do vyfuku,cez EGR,pripadne je tam nejaka zhasinacia klapka,ktora zhasina motor alebo ako dojde k zastaveniu motora?dakujem za vsetky rady
tatkotom
Dátum registrácie: 02.09.2023 16:50
Zdieľať na Facebook

Re: Ford Focus Cmax 2.0 TDCI 100kW nestartuje

Príspevok od používateľa tatkotom »

Za mňa jediná - do rúk kvalitného automechanika a počítať s tým, že môže byť po motore :(
mhlavaty
opravy & diag
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Zdieľať na Facebook

Re: Ford Focus Cmax 2.0 TDCI 100kW nestartuje

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Pár krát som si to prečítal a premyslel ako by som postupoval.Čiste teória postupu.Na max vyčerpať znalosť o tom čo už motor absolvoval a zhruba kedy.Pre niečo sa pravdepodobnosť chyby zníži a pre niečo zvýši.Samozrejme sa bavíme o možnosti aké má dielňa,iné nevieme.Chceme čo najskôr dospieť k vedomosti o čo ide.
Motor má znaky ťažkého točenia pri štarte.To má len dve možnosti...jedna je problém batéria/štartér a druhá mechanický odpor motora,zadieranie a pod.
Kedže to chceme jasne a rýchle,urobíme test štartu kde sa dozvieme prúd štartu,pokles napätia v najväčšej záťaži (počiatok točenia),stav kontaktov batéria,štartér,kostrenia motora aj karosérie a otáčky pri štarte. To je otázka (oscilo) tak 5 minút času.
Pokiaľ už na tomto nezastavíme pre zlé výsledky (stále sme u oscila) tak zistujeme stav základných signálov bez ktorých je chod motora nemožný,signál z čidiel kľuka/vačka a prúdu do vstrekovačov. Ono pri použití osemkanálu je možné urobiť všetko naraz a doplniť tlak rajlu. V podstate tu už sú jasné úplne všetky základné podmienky (okrem mechanických poškodení). V podstate už vieme odpoveď na všetko potrebné.Rozvod je (nie je) v poriadku,štartovacie otáčky ok,tlak v rampe dostatočný,vstrekovače otvárajú či nie.
Motor je schopný štartu ak mu v tom nebráni mechanický problém...napr sme bez kompresie,sme bez oleja,sign.nefunkčná ( hydrá sú prázdne) máme zavretú škrtiacu klapku,z motora nevedia odísť spaliny,tlakujú sa a vracajú saním.
Ak by sme sa dostali až sem,urobilo by sa to čo je najrýchlejšie,overilo sanie a povolila príruba výf.plynov. Za tým by už išli von žhaviče a stetoskopom pozreli hore ventily a dole stav piesta.
Je jedna klúčová zásada pre dielňu,pre nás nutná,pre zákazníka férová.Na zistenie smerovania opravy máme max 4 hodiny aby bol klúčový verdikt - budeme robiť,má zmysel pokračovať,alebo všetko zastavujeme a auto ide preč s potrebným zdôvodnením ako je privelký rozsah opravy,alebo nie sme schopný ju previesť pre nevybavenosť alebo nedostatočnej znalosti typu,tj majitel dostane vedomosť v čom je problém a opravu realizuje iný servis.Do 4 hodín ešte nie je problém si dať zaplatiť prácu (nezakončenú opravou) ale iba diagnostickými prácami. Ťahať majiteľa za nos,naťahovať čas,a po niekoľkých dňoch stále nemať najzákladnejšiu informáciu je cesta do konfliktu.Ak je nad sily tak pokojne priznať,potrebuje značkový servis toto nás presahuje,ale najdôležitejšia správa musí ten deň doraziť k majiteľovi (bude sa robiť,nebude sa robiť),auto ostáva alebo odchádza.
40 aut vo dvore servisu kde sú dva zdviháky musí byť dostatočné varovanie že nie ste na dobrej adrese.
tatkotom
Zdieľať na Facebook

Re: Ford Cmax 2.0 TDCI , 100 kW - nestartuje

1. Zastavil sa za chodu.
2. Ťažko točí.
Niet čo dodať.
mhlavaty
opravy & diag
Zdieľať na Facebook

Motor zastaví pre sto príčin,od prkotín po závažné veci.Točenie...slabo či inak...nedáva informáciu s ktorou sa dá pracovať...pocit.A ten oklame príliš často.Určite sa ale na pozadí na to myslí,presne aj na všetko čo majiteľ presne alebo menej k veci povie.Preto sa z majiteľom vedú neraz dlhé "pátracie" hovory pretože občas navedú celkom presne na ciel alebo určia prednosť po niečom pátrať cielene.
Čo je šialenosť,je zatĺkanie majiteľa,nepriznanie niečoho tak závažného,že to namiesto urýchlenia opravy ju značne sťaží,pribudne spústa času a nakoniec...aj tak sa to odhalí a to potom nevyzerá bohvie ako.Ludia si z nejakého dôvodu myslia že techniku (skôr mechanika) oklamú.Aby nevyzerali ako blbci,sa nimi ozaj stanú vlastným pričinením,je jedno či im to mechanik povie alebo nie.Platí...čím viac dobrých informácií,tým rýchlejšie sa nájde problém.
Treba objektívne povedať,že takých je dostatok,čo majú prehlad a dokonale si poznajú auto a správanie a s tými je radosť pracovať.Logicky si človek práve tento tábor cení a hýčka,pretože neprichádzajú z rozpadnutými črepmi ale na počiatku problému.
tatkotom
Zdieľať na Facebook

Vydajte tie poznatky knižne.
mhlavaty
opravy & diag
Zdieľať na Facebook

To by muselo dávať zmysel a v dnešnom svete sa to nejaví ako dobrá myšlienka.Už preto nemá zmysel že dnes sa nečíta vôbec nič čo má viac ako desať písmen,je objednávka na kadečo ale to netvoria písmenká.Myslím že dnes je spravodlivejšie ak si každý vytvorí svoje poznatky,cudzie si tak či tak nik neváži aj keď sú často zadarmo.Toto je doba smailíkov a skratiek,s tým nie som kompatibilný
26johnyy26
Zdieľať na Facebook

k tomu toceniu,ide lahko,potom tazsie s odporom,ktory polavi,to mi pride ako kompresia,potom ide zase lahko.skusim odpojit este vyfuk za turbom,len je tam ku vsetkemu strasny pristup.
mhlavaty
opravy & diag
Zdieľať na Facebook

Pokiaľ je prístup k hlavnej remenici na kľuke,tak skúsiť tam točiť.Musia byť vždy o pol otáčky jasne identifikovateľné kompresie.Prvý odpor zafixkovať,a potom vždy pol otáčka.Ak je ok je to jasne cítiť ktoré ide do kompresie a ktoré nie.Ale treba poznať úpodla značky v ktorej časti to očakávať
26johnyy26
Zdieľať na Facebook

Ďakujem za odpovede,dnes sa chystám tomu povenovať,skúšal som odpojiť sanie a výfuk za turbom-bez zmeny.vyzera to aj na slabú baterku,otáčky pri štarte boli 250 ot/min,baterka za chvíľu vybitá.vie mi niekto povedať aký má byť tlak paliva?mam kabel elm 327 s programom forscan,tak skúsim pozrieť ešte nejaké hodnoty ,čo sa dajú z toho vyčítať.
mhlavaty
opravy & diag
Zdieľať na Facebook

Dobiť batériu alebo pomoc boosteru.Pokiaľ je slabá tak môže pri prvom záberovom prúde poklesnúť napätie natoľko dole že rozhádže celú komunikáciu riadiacich jednotiek vstrekovanie už nehrozí ani u dobrej mašiny.
Tlak paliva sa dá sledovať v OBD zväčša je nutný minimálny kdesi v okolí 250 Bar.
Pre pomoc počiatočnému odpalu (zvýšiť trošku ot štartu) je dobré do vstupu sac.potrubia malé nastreknutie napr brzdiča aby tých pár odpalov dvihlo otáčky,tým sa zdvihne aj tlak paliva a zväčša už štart prebehne.Ak hneď po odpale alebo kratučkom behu motora zhasne,znamená že motor je schopný po mech stránke ale má problém z palivom.
26johnyy26
Zdieľať na Facebook

dnes som nahodil novu baterku,mala 12,5V pred startovanim,po niekolkych startoch,asi 7-8 krat som skusal startovat klesla na 12,1V.otacky motora boli max 250 ot/min,tlak paliva kolisal,max bol 350Bar,menil sa podla otacok.tocenie motora nebolo pravidelne.startovaci sprej ani cistic brzd som neskusal striekat do sania,nemam nic take...

chyby ktore som vycital z pamate:prve je jednotka potom je kod
-PCM:P0000-61 neurceny kod vady-signalje nad maximalnu hodnotu
-PCM:P0336-61 rozsah obvodu CKP-snimac kluky je nad max hodnotu
-OBDII-Chybové kódy DTC skontrolované, nenájdené žiadne chyby
-PCM: P2454 - Nízká hodnota obvodu snímače diferenciálního tlaku zachycených částic

len sa mi zdaju tie otacky pri starte male...
bjbbobek
Dátum registrácie: 03.06.2012 13:07
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa bjbbobek »

Maš diagnostiku ale chyby napíšeš až teraz?

Podľa tých chýb je jedna podstatná a to snímač kľuky a vačkiek , darmo sleduješ palivo ak ti nepočíta otáčky a teda aj polohu kedy má uvoľniť vstrek paliva. Pridaj si tam ešte k otáčkam kľuky aj vačky . Najlepšie je si overiť polohu rozvodov buď prípravkami alebo oscilloscopom .

Tá kniha od mhlavaty mám pocit že ozaj nepomôže .
seven549
Dátum registrácie: 03.02.2010 22:37
Kontakt:
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa seven549 »

26johnyy26 napísal: 29.05.2025 20:10

chyby ktore som vycital z pamate:prve je jednotka potom je kod
-PCM:P0000-61 neurceny kod vady-signalje nad maximalnu hodnotu
-PCM:P0336-61 rozsah obvodu CKP-snimac kluky je nad max hodnotu
-OBDII-Chybové kódy DTC skontrolované, nenájdené žiadne chyby
-PCM: P2454 - Nízká hodnota obvodu snímače diferenciálního tlaku zachycených částic

len sa mi zdaju tie otacky pri starte male...
tie chyby su len vymyslene nejakou diagnostikou.alebo zavady nazbierane za x rokov a oprav.

DTC je podstatne a pise ze nenajdene ziadne chyby motora.ale to ukaze aj na display auta.

ten 2.0tdci 100kw je drziak prve lahke zavady prichadzaju po 400 000km mechanickym opotrebenim veci okolo sania vyfuk.el zavady to nema jedine zeby tomu niekto dopomohol.

ako vlastne ten motor vypol?

za jazdy z nicoho nic?to nedava logiku.

nemal uz problemy?

z dymenim,vykonom,vypadky do nudzakov pri pridani plny plyn alebo nad 2500 otacok,bastlenie nejakych mechanikov,atd atd.
vykopanafosilia
Dátum registrácie: 15.09.2022 16:18
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa vykopanafosilia »

Predovšetkým, ak ti odpálilo poistku, daj tam takú, aká tam má byť, nie silnejšiu. Tá poistka tam nie je zo srandy a aj jej hodnota má nejakú príčinu.
Ak ti odpálilo pri "ťažkom točení" poistku, tak je jasné, že motor kladie väčší odpor, než by mal. Slabá baterka to asi nebude, lebo keby bola slabá, nedávala by prúd, ktorý by odpálil hlavnú poistku.
Kedysi som mal problém s autom, ktoré štartovalo len keď bol motor úplne studený, alebo úplne zohriaty. Keď bol zohriaty "tak na polovicu", tak to len točilo a nechytilo. Bolo to vadné čidlo vačky. Bolo to iné auto, BMW E46, ale vtedy mi bolo v BMW servise povedané, že čidlo vačky je aktívne len pri štarte, zatiaľ čo čidlo kľuky stále počas chodu motora. Z toho sme vedeli, že to je čidlo vačky, lebo závada sa nikdy neprejavila, keď bol motor naštartovaný.
Nezožerte ma teraz, že pri iných motoroch to tak nie je, ja neviem, ako to má Ford, píšem skúsenosť týkajúcu sa BMW.
Takže skús zistiť, či aj ty tam nemáš čidlo, ktorého poruchou by vyplo motor.

Ako tu už ale kolega vyššie spomenul, ak sa motor vypol počas jazdy a potom ťažko točil - a teraz ledva ide na voľnobehu - je tam šanca na nejaké to pridieranie sa.
Dúfame že nie, ale aj toto treba vziať do úvahy. Že motor už dodýchal.

Návrat na "Ford fórum"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 0 neregistrovaných