Elektromobil
Moderátori: foter, niner, mhlavaty, Atlas, LOCHNESS
-
oco13
- Dátum registrácie: 14.12.2008 12:08
Re: Elektromobil
Jojko, len čím som starší tak tým viac inklinujem k autám svojej mladosti - čiže pre dnešnú populáciu "rárohám". Moja práca v automotive túto naklonnosť silno umocnila.

-
tatkotom
- Dátum registrácie: 02.09.2023 16:50
To rýchlo odkopírujú aj iné vlády.
Švajčiari chcú zdaniť ‘elektromobilistov‘. Kvôli ničeniu ciest.
https://auto.pravda.sk/magazin/clanok/7 ... clanok_box
Švajčiari chcú zdaniť ‘elektromobilistov‘. Kvôli ničeniu ciest.
https://auto.pravda.sk/magazin/clanok/7 ... clanok_box
-
db69
- Dátum registrácie: 18.06.2020 19:48
ono je to aj o výpadku financií .
všetko je len o "peňázoch"
Benzín: Spotrebná daň je 514 € na 1 000 litrov, čo predstavuje 0,514\ € na liter.
Nafta: Spotrebná daň je 368 € na 1 000 litrov, čo predstavuje 0,368 € na liter.
všetko je len o "peňázoch"
Benzín: Spotrebná daň je 514 € na 1 000 litrov, čo predstavuje 0,514\ € na liter.
Nafta: Spotrebná daň je 368 € na 1 000 litrov, čo predstavuje 0,368 € na liter.
-
oco13
No a ak by sme verejnú a hromadnú dopravu oslobodili od spotrebnej dane aj DPH tak tá individualna by zase dostala na frak - a ekologovia by boli spokojní. 
-
db69
oco13
ale to by štát musel fest zainvestovať aby verejnú dopravu dostal do podoby ako bola pred "89"
zrušené železničné trasy a redukcia autobusov.
My máme vlakovú stanicu asi 4km od dediny.Ako sa tam človek dostane ked autobusy zredukovali?
Každý tam ide autom ,a riskuje že mu ho ukradnú alebo vykradnú (kolesá, katalyzátor..)
Niektorý to riešia že idú 4 autom a skladajú sa.
ale to by štát musel fest zainvestovať aby verejnú dopravu dostal do podoby ako bola pred "89"
zrušené železničné trasy a redukcia autobusov.
My máme vlakovú stanicu asi 4km od dediny.Ako sa tam človek dostane ked autobusy zredukovali?
Každý tam ide autom ,a riskuje že mu ho ukradnú alebo vykradnú (kolesá, katalyzátor..)
Niektorý to riešia že idú 4 autom a skladajú sa.
-
oco13
To je zakon akcie a reakcie - za komunistov bola rozvinutá verejná doprava,a na auto sa čakalo roky. Po revolucii sa to otočilo a každý zrazu chcel auto, dve, tri a tým pádom o verejnú dopravu upadol zaujem, takže logické je, že sa redukovala. Ak štát spraví individualnu dopravu horšie dostupnou ako hromadnú tak sa karta zase otočí.
To je kapitalizmus, ak je dopyt tak sa čoskoro vynorí aj ponuka.
Pre štát je jednoduchšie nasadiť perzekucie ako investovať. A je jedno či budú hromadnú dopravu prevadzkovať firmy pre svojich zamestnancov, alebo štát pre všetkych.
Len taký príklad - Z "emeriky" všetci poznáme typické žlté školské autobusy - u nás individualne vozia deti rodičia. Čo tak na začiatok školskej ulice dať rampu na čip??? vstup len pešo alebo autobusom.
To je kapitalizmus, ak je dopyt tak sa čoskoro vynorí aj ponuka.
Pre štát je jednoduchšie nasadiť perzekucie ako investovať. A je jedno či budú hromadnú dopravu prevadzkovať firmy pre svojich zamestnancov, alebo štát pre všetkych.
Len taký príklad - Z "emeriky" všetci poznáme typické žlté školské autobusy - u nás individualne vozia deti rodičia. Čo tak na začiatok školskej ulice dať rampu na čip??? vstup len pešo alebo autobusom.
-
tatkotom
Ty si dobrák :D
Detičkám by nožičky odpadli...
Detičkám by nožičky odpadli...
-
oco13
Tatko a tebe odpadli?? 
-
tatkotom
Klukou som startovaval len elektrocentralu s dutnakmi kedysi v jednej firme - bola to babracka.
-
oco13
Ja Mokviča 408 v zime pred krčmou, keď som chcel vyhrať poldeci
Končilo to tak, že Sergej nocoval pred krčmou - on zvladol 15 štartov, ale ja 15 poldeci prekladaných pivom -nikdy. Dajte mi ruky na zem a ja už domov trafím...... 
-
tatkotom
-
jojko1001
- Dátum registrácie: 27.01.2008 16:05
Jojko, len čím som starší tak tým viac inklinujem k autám svojej mladosti
moje prvé auto Wartburg 1000,neskôr simka atd a nechcel by som to ani ,,zadara,,som pohodlný a chcem mať už pokoj od črepov,narobil som sa dosť,jeseň života sa aj lepšie prežiť.
Švajčiari chcú zdaniť ‘elektromobilistov
no ked to pravda napíše ... no je jasné že nejakým spôsobom budú od ľudí ťahať peniaze, neboj páky tu budú aj na iné pohony.
ono je to aj o výpadku financií ... verím tomu že nám tu pribudne aj spotrebná daň na elektriku a stačí ked dajú 0,05€ na KW a v konečnom sumáre to bude viac ako všetky dane spolu.
ale to by štát musel fest zainvestovať aby verejnú dopravu dostal do podoby ako bola pred "89" - preto sa jej zbavili aby nič nemuseli robiť,riadia len nás a čo si vypýtajú to aj dostanú.
My máme vlakovú stanicu asi 4km od dediny
robím denne 10 po horách,ked som doma,víkendy bike 50-100 samozrejme nie ebike, tak šup,šup na nohy
za komunistov bola rozvinutá verejná doprava,a na auto sa čakalo roky
v JA komunizmus nie je a ver.doprava je na vrchole a stále sa rozvíja,prenájom auta na deň bez problémov od 13e/už od 7dní.palivo podobne ako u nás,cesta po diaľnici pre osobák na niektorých úsekoch,videl som aj troj km za 10e/obchvat dlhé trasy cez 50e a parkovanie ani nie centrum hodina dve e a viac, poriadna krabica porcia mix suši 5+e.nočný LUXBUS 25e a 40 si ušetril za izbu,šinkanzen podľa rýchlosti a zastávok 500km/1,4hod.110e najrýchlejší. metro najlacnejšie a na jednu kartu cestuješ po celomJA, len dobíjaš kredit-vymakané. Len som zvedavý ako by sa vám páčilo ak by týmto smerom preferovali verejnú dopravu zdraženým ciest a parkovného,to by bol zas fiko v P

moje prvé auto Wartburg 1000,neskôr simka atd a nechcel by som to ani ,,zadara,,som pohodlný a chcem mať už pokoj od črepov,narobil som sa dosť,jeseň života sa aj lepšie prežiť.
Švajčiari chcú zdaniť ‘elektromobilistov
no ked to pravda napíše ... no je jasné že nejakým spôsobom budú od ľudí ťahať peniaze, neboj páky tu budú aj na iné pohony.
ono je to aj o výpadku financií ... verím tomu že nám tu pribudne aj spotrebná daň na elektriku a stačí ked dajú 0,05€ na KW a v konečnom sumáre to bude viac ako všetky dane spolu.
ale to by štát musel fest zainvestovať aby verejnú dopravu dostal do podoby ako bola pred "89" - preto sa jej zbavili aby nič nemuseli robiť,riadia len nás a čo si vypýtajú to aj dostanú.
My máme vlakovú stanicu asi 4km od dediny
robím denne 10 po horách,ked som doma,víkendy bike 50-100 samozrejme nie ebike, tak šup,šup na nohy
za komunistov bola rozvinutá verejná doprava,a na auto sa čakalo roky
v JA komunizmus nie je a ver.doprava je na vrchole a stále sa rozvíja,prenájom auta na deň bez problémov od 13e/už od 7dní.palivo podobne ako u nás,cesta po diaľnici pre osobák na niektorých úsekoch,videl som aj troj km za 10e/obchvat dlhé trasy cez 50e a parkovanie ani nie centrum hodina dve e a viac, poriadna krabica porcia mix suši 5+e.nočný LUXBUS 25e a 40 si ušetril za izbu,šinkanzen podľa rýchlosti a zastávok 500km/1,4hod.110e najrýchlejší. metro najlacnejšie a na jednu kartu cestuješ po celomJA, len dobíjaš kredit-vymakané. Len som zvedavý ako by sa vám páčilo ak by týmto smerom preferovali verejnú dopravu zdraženým ciest a parkovného,to by bol zas fiko v P

-
db69
"robím denne 10 po horách,ked som doma,víkendy bike 50-100 samozrejme nie ebike, tak šup,šup na nohy
"
takže každé ráno vstanem o 1 hodinu skorej aby som stihol vlak do roboty.A večer po robote zo stanice zase hodina pešo .V lete možno fajn ale v zime asi né.
toto mi hlava nebere.
Bicykel je na toto nepoužiteľný.
Maximálne tak ráno na biku a večer pešo bez biku.
to by si musel mať 20 bicyklov na mesiac.
takže každé ráno vstanem o 1 hodinu skorej aby som stihol vlak do roboty.A večer po robote zo stanice zase hodina pešo .V lete možno fajn ale v zime asi né.
toto mi hlava nebere.
Bicykel je na toto nepoužiteľný.
Maximálne tak ráno na biku a večer pešo bez biku.
to by si musel mať 20 bicyklov na mesiac.
-
oco13
Jojko mne by sa to páčilo - lebo ja tvrdím že človek má mať radius ako mu príroda určila - teda pokial dojde peši bez toho aby bol unavený.
A k tým autám - asi máš krátku pamäť - pretože Simca 1301 s radením pod volantom, bola ovela pohodlnejšia na cestovanie ako 99% dnešných aut, Netvrdím, že na šoferovanie - pretože nemala milion asistentov ani carplay ani konektivitu s iphone . Ale bola pohodlná ako gauč v obyvačke pred telkou.
A k tým autám - asi máš krátku pamäť - pretože Simca 1301 s radením pod volantom, bola ovela pohodlnejšia na cestovanie ako 99% dnešných aut, Netvrdím, že na šoferovanie - pretože nemala milion asistentov ani carplay ani konektivitu s iphone . Ale bola pohodlná ako gauč v obyvačke pred telkou.
-
tatkotom
Aj vo Wartburgu sa vozilo dobre, akoby na lodi a znášal divokú jazdu zákrutoami. No sedačky stáli za...boli moc mäkké. Žiguláky mali o hodne lepšie (zadné šli priamo z nich prehodiť do Warťasa).
Dačo EKO:
https://hnonline.sk/auto/novinky/211124 ... -oter-brzd
Ťažšie autá väčší oter...
Dačo EKO:
https://hnonline.sk/auto/novinky/211124 ... -oter-brzd
Ťažšie autá väčší oter...
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 6 neregistrovaných