Elektromobil

Diskutujte o všetkom čo vás zaujíma alebo trápi !

Moderátori: foter, niner, mhlavaty, Atlas, LOCHNESS

jojko1001
Dátum registrácie: 27.01.2008 16:05
Zdieľať na Facebook

Re: Elektromobil

Príspevok od používateľa jojko1001 »

lubos neviem či máš kotol na drevo,ale skús tam páliť plasty či pneu,celé to upcháš a nehovorím o komíne, zaplatíš následne kominára a máš ušetrené.
vráťme sa na začiatok k tej vstupnej investicii , kolko % obyvatelov na ňu má ??? len odhad poprosím.
záleží čo chceš, od balkonová 1fáza 1000-1600w, po náročné 3f. a niekoľko kw,balkonovku si na SK nemôžeš dať,nemáme na to merače,naše prepúšťajú do siete a rátajú ti to ako odber, ale ak tam domontuješ odpojovač,30-40e 1F. a pritom si balkonovku namontuješ sám,tak bez problémov funfuješ už od...
Balkonkraftwerk 1000 W Bifazial Glas/Glas Solaranlage Stecker Photovoltaik 800 W
2x500W Plug&Play EUR 379,00/Stk.
2000 W Balkonkraftwerk Photovoltaik Solaranlage Komplettset WIFI Smart 4x500W Modul + 2000W Wechselrichter EUR 799,00
návratnosť je podľa toho čo všetko ti to ťahá,alebo v akej cene si to zaobstaráš,ak s tým jazdíš a veľa o to skôr sa to vráti.menší príklad:rodinka si dopraje cca10r.prémiovku A6 cenovka okolo 15, stav cez 200tkm, jeden taký servis 300-500e a nebodaj ti niečo na tom odíde,alebo neprejdeš cez STK.nad 15 už začínajú EV a podstatne menšie náklady na prevádzku. u takého eUPu spotreba okolo 10kw-1,5e, koľko paliva kúpiš za 1,5e? a je jasné že ak si kúpiš menší EV tak budeš hlavne jazdič okolo komína a nabíjať doma za lacné
:3dcline:
cicmanec942
Dátum registrácie: 18.07.2025 19:37
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa cicmanec942 »

Prečo dávaš ako alternatívu k A6 eUp! ?! Veď porovnávaj porovnateľné a nie tak, aby ti to vychádzalo! :::
jojko1001
Zdieľať na Facebook

keď vláda odstropuje energie
a kam ešte pôjdu,ved nech odstropujú spodné ceny,vrchné sú dávno odstropované všetko nad je len že si mastia vačky,v NL dokonca natankuješ na nabíjačke za podobné cenovky čo má u nás domácnosť EVčko a vo FR majú podobnú cenu ako my a v DE stojí kw21cent a to po zavretí atomiek. najdrahšia elekt. je z obnoviteľných zdrojov a tú na SK nemáme FVE si platia súkromníci a veterníky sú ,,zakázané,, jedna vrtuľa priemer podľa osadenia 4-5mil.priemer hod.výkon 600KW,životnosť 20-25r. náklady 16-20r. štatistika ostrerajch,samozrejme polovicu im platí EU,dobre vymyslené to už sa potom oplatí,ale toto by na sk nefungovalo tu by stále vrtula 3x toľko :d :D v DE máš na každej šope FVE s poriadnym výkonom,majiteľ platí veci a štát robotu BAFA,takže si platia ,,robošov,,aby mali robotu,následne dane a pod. taktiež to ide z EU.takže obnoviteľné zdroje pre štát takmer ,,zadara,, tak sa uvažuje.
Veď porovnávaj porovnateľné
ved to robím aj tam sa bude voziť jeden max.dvaja aj tam a ešte na akceleráciu tomu upu bude kukať na ,,prdel,, inak nedávno tu bola debata o Q 7 alebo8 etron cenovka 20 4-5r. za túto to v spaľováku to nedostaneš.
tatkotom
Dátum registrácie: 02.09.2023 16:50
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa tatkotom »

jojko - žijeme tu a pri tejto vláde - čo je kde lepšie je nám hovno platné.
jojko1001
Zdieľať na Facebook

ja neriešim kde je lepšie,ale o štátoch kde zarobia viac,bežné potraviny podobné,nájom dobiehame,niekde sme aj predbehli no reštiky ešte máme o niečo lacnejšie,čo bola hrôza min.týždeň na kraji centra munchenu som bol na ,,čapáka,, happy hodinka pivo 1,5e/polliter a nejaké kráľovské 3,2 to ako u nás na dedine plzen za tri. neviem či s týmto má niečo spoločné vláda,určite nemá nákup za 2,99 aby musel predávať za tri a potom sa čuduje že mu to kysne. ved v markete kúpiš plechovku aj do 50cent.polliter,takže v sude to bude lacnejšie+rabat, ak by boli normálne ceny dôjde na to pivo 10 dôchodcov a takto možno jeden,sila je že v centre a v DE si dám lacnejšie pivo ako na SK, aaale škoda komentovať
lubos zimovcak
Dátum registrácie: 19.11.2008 18:12
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa lubos zimovcak »

Podla mna, ak by mala mat fotovoltaika a spol zmysel, mala by sa zaplatit z uspor sama... :4012:
Cize, ziadne dotacie, 0,00 nic, cim by bol tlak na ceny, teraz, ked stat rozda " poukazky", ceny energii stupnu presne o vysku dotacie.. :3c90:

Cize: KAZDA domacnost, ci dom by si mal mat moznost kupit a zabudovat system aky chce, na dlhodoby uver, aj v dlzke 10-20 rokov, urokom okolo 1-2%...

Pricom by sa uspora z nakladov na energie pouzila na splacanie, pripadne nejaky zisk pre domacnost.

Stat by takto neminul nic na nezmyselne dotacie, ludia by realne usetrili a hlavne, nebola by pokrivena ekonomika...

O dalsej variante, kedy by napriklad bezni zamestnanci mohli mat uľavu na dani vo vyske mesacnej splatky na el auto.., o tom uz iba snivat, samozrejme...
jojko1001
Zdieľať na Facebook

dotácie idú z EU,neviem ako to rátajú,ale de dáva 8 a my 3,5 alebo4 pritom dostaneš ako kedy aj 500 či 1500 a niekto viac,ale to je jedno, ja som nedostal nič.
zamestnanci mohli mat uľavu na dani vo vyske mesacnej splatky na el auto
já som proti akejkoľvek dotácií a výhodám na to že si niekto kúpi EV,ak ho niekto chce musí naň mať,ak nemá sú aj ,,jazdenky,,a tie sú lacnejšie ako porovnateľné spaľovacie jazdenky, výhody pre EV dávajú dodavatelia energií majitelia nabíjačiek,niekde tankuješ zadara,niekde máš mesiac za výhodné ceny,menšie ako doma a podobne tak prečo by to mal ešte niekto dotovať.kto tieto výhody chce mať,nech si to EV kúpi,ale za svoje.
tuninka
Dátum registrácie: 27.06.2006 10:09
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa tuninka »

Jojko vo fotovoltaike a elektro autách sa vyznáš, ale ako funguje krčma a reštaurácia asi nie.
Skús si spočítať, že koľko piva, ak predávajú len pivo musia za deň predať, aby boli rentabilní.
Zober do úvahy priestory, väčšinou v nájme, podľa veľkosti na dedine od 500 do 2000 eur, k tomu pripočítaj 1-2-3 zamestnancov podľa toho ako dlho a často je to v týždni otvorené s odvodmi, alebo výplatu a odvody majiteľa, k tomu náklady na elektriku a kúrenie ak nie sú už v nájme zahrnuté. Skús spočítať koľko pív denne by museli predať, aby toto všetko pokryli? Dalo by sa to, ak by na jednom pive zarobili povedzme 10-50centov, podľa mňa nie. Na cigaretách tiež už skoro nič nezarobia, keďže cena je daná, na ostatných položkách to tiež nie je žiadna sláva. Preto krčmy na dedinách a už aj v mestách pomaly miznú. Lebo prídeš do krčmy a tam sedí jeden polobezdomovec pri jednom pive pol dňa a pozerá telku a ostatní bývalí štamgasti stoja na rohu pred Coopom a popíjajú pivo z plechovky a z poldecovej flaštičky a obšťávajú všetky kríky v okolí, lebo predsa nedajú za pivo viac, ako stojí v potravinách. Krčma a reštaurácia je služba a za služby musíš zaplatiť kvôli tej pridanej hodnote, čo tam dostaneš (obsluha, miesto kde môžeš sedieť). Mladé baby starých opilcov obsluhovať za pár eur nechcú, a staré baby už išli do dôchodku.
uwa0940623626
Dátum registrácie: 25.07.2024 23:36
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa uwa0940623626 »

oco13 napísal: 11.10.2025 20:37 vráťme sa na začiatok k tej vstupnej investicii , kolko % obyvatelov na ňu má ??? len odhad poprosím. Lebo podla mojich diskusiii v realnom živote, tak jedna domacnosť z 20tich aj to musí byť hlava rodiny cvok na elektriku- :4012:
Oco ja sa s tebou vo veľa veciach zhodnem ale na toto máš zlý pohľad !

Tu nejde o to kto dnes na to má určite 1/10 .. Ale ide o to že to ľudia neriešia ! že sa nezaujímajú o nič (iba pivo , tv, a kktiny a o to ako vypadám - na hovno mi je pekne jablko z vonku keď vo vnútr je hnilé) namiesto toho sa vzdelávať a robiť všeobecný prehľad nakoľko sa to každého dotýka ..

Nechcem ani zabrdnúť do témy ako je finančná gramotnosť že nie je umenie si kúpiť keď na to nemám - lebo na to mi všetci radi požičajú ale ide o to že naozajstné umenie je nekúpiť vtedy keď na to mám !! a toto nechápe Slovak .. každý sa potrebuje ukazovať a predbiehať kto ma lepšie auto čo je uplne nepodstatné ...Sme posledný vo všetkom v EU ale v prvom rade nám chýba sedliacký rozum !!

Ludia pri autách robia zle rozhodnutia ... ja som mal vždy aj mam auto za 3 -4 mesačné príjmy max a mám mentálne stropy ktoré neprekrečím aj keby som mal násobky.. Lenže tu je najčastejšie viditeľné že mám holú riť ale auto za ktoré sa nemusí hanbiť šejk z abu dhabi ...a ánoo negramotnosť nebolí , nedymí tak nie je dôvod s tým dlho nič robiť ...
nejdem sa už vracať k tomu ako mi to znížilo náklady ...

Ďalšia vec treba pozrieť Sineka ako sa zavádzajú nové veci v populácii ... príklad mobil keď to prišlo moj otec mal mantru že nebude ho mať nikdy lebo mu bude volať žena do krčmy .. Dnes si myslíš že ich má koľko ? áno presne dva aby na jedenmu volala žena a na druhý frajerka ... čiže sú dáky inovátory ,early adapters atď ... je jedno mobil /elektroauto atď a áno nie je to pre každého dnes keby jazdím 5 k km chodím taxíkom , keby 10k okolo komína môžem jazdiť na fabíi je mi to jedno ...

Iba doplním fun fact : ako ľudia nemajú peniaze :D na účte fyzických osôb je aktuálne niečo cez 50 mld. v bankách !

A ešte edit2: prečo parameter pri výbere rodinného auta je to že keď raz za priestupný rok pôjdem na dovolenku do chorvátska ? že potrebujem combi /diesel atď .. veď sa pozriem ako auto používam 80 - 90 % času a takéto anomálie v používaní buď zvládnem alebo si požičiam ...
db69
Dátum registrácie: 18.06.2020 19:48
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa db69 »

https://www.topspeed.sk/novinky/zeleni- ... nie-/27373
"A ešte edit2: prečo parameter pri výbere rodinného auta je to že keď raz za priestupný rok pôjdem na dovolenku do chorvátska ? že potrebujem combi /diesel atď .. veď sa pozriem ako auto používam 80 - 90 % času a takéto anomálie v používaní buď zvládnem alebo si požičiam ..."
prečo sa embéčka v Čechách a na Slovensku predáva ako teplé rožky ? lebo kufor.
Najmä v Čechách je na prvom mieste objem kufra,a až potom šecko ostatné.
A pritom 99,9% času tam vozíš vzduch, a raz maximálne dva krát ho naložíš (s konzervami) do Jugošky .
tatkotom
Zdieľať na Facebook

uwa0940623626 - veľmi dobre a pravdivo napísané.
lubos zimovcak
Dátum registrácie: 19.11.2008 18:12
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa lubos zimovcak »

Ja mam napriklad v kombi pernamentne sklopene zadne sedačky a je mi malo, cca 1.600 l ... :4012:
jojko1001
Zdieľať na Facebook

Jojko vo fotovoltaike a elektro autách sa vyznáš, ale ako funguje krčma a reštaurácia asi nie.
FTE som si naštudoval,nič zložité,kúpil zapojil dal urobiť revíziu a ,,fičím,,v EV som užívateľ, len sa tam vrtam,2016-17 som sa stým zoznámil v NL kde sa rozoberali buráne.som z generácie kde sme sa vrtali v štadionoch,tatranoch a v J90cros tam sa furt niečo dialo. a čo sa týka ,,šenkov,, boli tu dá sa povedať niektoré stovky rokov,či sme boli pod madarmi, kapitalistami, dve vojny, socializmus, je to odraz spoločnosti,ľudia sa spolu nebavia,načo by išli na pivo, nemajú na to,do šenku nelez,ked nemáš penez atd.neviem koľko bude mať na nájom,ked otvorí súdok 25L piva dá ho po tri e a predá 10 ostatné skysne,to je realita, dáš ho po 1,5 a príde človek a nie len jeden na pivo a dá si 2-3,lebo je lacné a predá celý súdok, ja tiež v DE si nedám pivo ked stojí cez 3e ale dám minimálne dve ked je pod 2e a posedím,aj ked sám. momentálne som na ,,tripe,, s EV po DE už končím,potom sa ozvem :o
kuknite na to ako sú obľúbené Ačka
prevádzkovateľ sietí AAA AUTO a Mototechna, dosiahla v roku 2025 historicky najlepšie výsledky. Kľúčovým faktom je aj to, že predaj elektromobilov zaznamenal v tomto roku vyšší nárast. Medzi najpredávanejšie modely patria elektromobily ako Tesla Model 3 a modely Volkswagen ID., pričom skupina predala už viac než 1 400 elektromobilov, čo je až o 133 % viac než v predchádzajúcich rokoch, pochválila sa skupina na tlačovej konferencii. :..:
cicmanec942
Dátum registrácie: 18.07.2025 19:37
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa cicmanec942 »

Z nuly sa dobre rastie, že? Viac by vypovedalo aký je to podiel na celkových predajoch...

A jasné, že sa predávajú jazdenky, keď na nové ľudia nemajú. A ani ich nechcú.
tatkotom
Zdieľať na Facebook

Ono je to o tom - kto chce(l) a má na to (má výhodné nabíjanie) si kúpi(l).
Predaje neporastú očakávaným tempom. U nás dupľom vďaka kreténom vo vláde...
Napísať odpoveď

Návrat na "AUTOMOBILY - Všeobecná diskusia"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Ahrefs [Bot], Amazon [Bot] a 7 neregistrovaných