Elektricky utahovak

Diskutujte o všetkom čo vás zaujíma alebo trápi !

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

pidizvi
Príspevky: 3414
Dátum registrácie: 20.09.2011 12:42
Bydlisko: SC
Zdieľať na Facebook

Elektricky utahovak

Príspevok od používateľa pidizvi »

ahojte, chcel by som zajtra kupit tento elektricky utahovak:
http://www.lidl.sk/sk/ponuka.htm?action ... l&id=22947
35eur
Chcem ho pouzivat doma, pri vymene kolies a obcas nieco okolo auta, fakt mozno 3krat do roka. Nepotrebujem skutocny utahovak/odtahovak na stovky Nm, sroby si povolim rucne, potom len na rychle vysrobovanie/nasrobovanie by som to pouzil.

Pozeral som alternativy na nete, v podstate nikdy nepotrebujem aku, moze byt aj kabel, asi je to pre mna aj plus, ze sa nemusim starat o bateriu, ktora bude po par rokoch nepouzitelna a zakonite vybita, ked to budem prave potrebovat. Tak som nasiel nieco taketo:
http://aku-vrtacky-a-skrutkovace.heurek ... e/#section
56eur + doprava asi 6eur
Zvazujem, ze to bude ovela silnejsie, same to povoli skrutky na kolesach a teda ze by to stalo za priplatenie. Minus vidim vo velkych rozmeroch.

Co si o tom myslite, ktore by ste si vybrali vy? Mate skusenosti s podobnymi? Neviete, ze ako rychlo pracuju tieto elektricke na 220V, ked nemusia tlacit maximalny krutak? Ze by som si napr. vyrobil medzikus na zdvihak a zdvihal by som si tym aj auto pri vymene a to uz by sa oplatilo... len nie, ked to bude zdvihat 5 minut.

Este by tu bola jedna alternativa, mam srobovacku, klasicku, ze ma hlavicu s rychlo-upinanim ako na vrtacke. Tam viem chytit bity, ale nie ziadny vacsi orech (napr. na matice kolesa cca 17). Neviete o nejakom triku, ako tam chytit taky vacsi orech?
LOCHNESS
moderátor fóra
Príspevky: 3816
Dátum registrácie: 01.12.2007 20:52
Bydlisko: ZA
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa LOCHNESS »

Ja osobne chodím prezúvať do servisu .
Predsa len to vyvážia , skontrolujú a hotovo.

Kupovať toto na prezúvanie 1 x ročne mi príde zbytočnosť . . ale zas každý máme iný vzťah k autu :41c2:
tomket11
Príspevky: 558
Dátum registrácie: 18.09.2012 17:16
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa tomket11 »

Osobne si myslím, že tá uťahovačka z Lidlu bude skôr na také použitie...že si to hodíš do auta a keď dostaneš defekt, vtedy si odkrútiš šróby. Výkonovo to nebude nič extra (batéria je batéria a pri 15 šróbe to pocítiš)... Tá extolka mi príde fajn. ale zober si to tak, vyvážené to nemáš a pokiaľ prídeš do pneuservisu a povieš, že len prehodiť. Tak za 5€ ti to prehodia. To máš 70/5-14 výmen, meníš 2x ročne.... takže dokážeš meniť 7 rokov kolesá a nemusíš mať strach, že sa ti niečo pokazí. +nemusíš sa špiniť ty, nemusíš auto dávať na zdvyhák,ušetríš aj čas :)
zaklik
Príspevky: 68
Dátum registrácie: 25.08.2011 07:59
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa zaklik »

je to 3/8" uťahovák čiže maličký...slabýýýý, myslím že ani to pohotovostné použitie nie je možné...
VLADY
Príspevky: 5285
Dátum registrácie: 11.09.2007 20:00
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa VLADY »

Čo s tým chceš uťahovať? šak to píše že má 45Nm uťahovací moment to je tak na bežnú robotu na nejakú bežnú M8 nie na šrouby na kolesách .Na šrouby na kolesá potrebuješ uťahovač rázový ktorý bude mať písané aspoň 200-300 Nm. Ja mám dobrú skúsenosť s RYOBI 18V, nieje moc drahý a robotu si zastane. majú ho teraz už aj v Bauhause. Som to kupoval cez E-shop z CZ pred 4mi rokmi. Od vtedy max spokojnosť, len odporúčam priplatiť si za Li-on baterku lebo tá základná Ni-cd nič moc.
PS: lenže do pneuservisu sa musíš objednávať dakam sa trepať autom strácaš viac času , ak si prehodíš v garáži sám keď to vyhovuje časovo Tebe . Ja to tak robím na troch autách dlhé roky a nebol nikdy problém. A za 5E prehodiť kolesá v BA???zabudni, tu je každý nenažratý ...takže sám sebe sám a viem ako si to spravím nie jak čo poznám zopár prípadov že auto doma z pneuservisu a šroby buď dotiahnuté na mariu alebo aj povolené doslova voľné. Ak nemáš problém so zásuvkou na 230V ber ten sieťový Extool ten bude dobrý tak isto . Nemám ho overený ale ak by som nepotreboval prenosný a teda Aku tak by som si tiež kúpil dačo podobné . Nakoľko extool je taká bežná značka nieje to vyslovene odpad lacná čína , robotu pri domácom nasadení zvládal vždy či už okružná píla alebo bežné vrtačky a karbobrúsky.
66QUATTRO
Príspevky: 668
Dátum registrácie: 19.01.2010 19:03
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa 66QUATTRO »

Nemyslím si že by na tak občasné použitie bolo nutné mať taký uťahovák - odporúčam kúpiť si kvalitný trhák - kľudne sa využije aj na iné práce okolo auta(prípadne keď už chcete byť veľký puntičkár tak aj momenťák), a na rýchle odťahovanie a doťahovanie použiť presne ako hovoríte elektrickú skrutkovač - dajú sa tam nasadiť aj veľké orechy len potrebujete bitovú redukciu z 1/4 na 1/2 - majú ich v každom druhom železiarstve a stoja pár €€, pomoc s takým skrutkovačom je podľa mňa na sezónne prezutie niekoľkých áut úplne dostatočná, a na defekt ktorý sa vyskytne raz za uhorský rok je to úplne nepotrebné....
mhlavaty
opravy & diag
Príspevky: 24979
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Bydlisko: Nové Zámky
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

zaklik napísal:je to 3/8" uťahovák čiže maličký...slabýýýý, myslím že ani to pohotovostné použitie nie je možné...
Presne tak ! Pozor je to na 3/8" a maličký moment
pidizvi
Príspevky: 3414
Dátum registrácie: 20.09.2011 12:42
Bydlisko: SC
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa pidizvi »

diky za odpovede. Ano, ten moment 45Nm si viem predstavit, nemal som v plane s tym povolovat kolesa.

Asi kupim len nieco taketo:
http://www.madmat.sk/extol-craft-sada-a ... 2600-p2140

Ulahci mi to pracu pri vymene kolies, ze nebudem musiet odtacat a zatacat 16 srobov rucne, cize z tohto pohladu nemam preco kupit tu lidlovu vec, ked mam doma aku srobovacku (cca 35Nm). Uvolnenie a dotiahnutie srobov budem robit rucne ako doteraz, s predlzenim s trubkou to nie je problem.
Ta silna elektricka by asi bola nevyuzita, zase dalsi kram na policku.
dusan168
Príspevky: 61
Dátum registrácie: 18.01.2007 22:30
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa dusan168 »

Ja ho mam cca mesiac,kupoval som ho na to ked,potrebujem demontovat naraznik a potrebujem povolit sroby na podblatniku aby som nemusel davat dole koleso.Pripadne na miesta kde mam s kalsickou racnou problem hybat.Necakal som od toho zazraky ale som pozitivne prekvapeny ze ten krutak je celkom silny.Na povolovanie kolies urcite nie,ale na drobnreprace zatie peniaze urcite ano.
alsie pozitivum bezproblemove reklamacie v Lidli.
edd
Príspevky: 489
Dátum registrácie: 10.04.2009 09:49
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa edd »

Ja používam Dewalt uťahovák 18V má kruťak okolo 200Nm a to stačí na 90% šroubov. Tie redukcie čo je link predomnou používam ale už som ich zopár utrhol v tom zúženom hrdle. Poučil som sa že tie lacné uťahováky po krátkom čase len zaberajú miesto v garáži.
YxoYpsilono
Príspevky: 3391
Dátum registrácie: 14.08.2008 16:55
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa YxoYpsilono »

Dewalt je profi naradie - a cena tomu zodpoveda. Kvalita je otazna.
Na druhej strane, Lidlovkse naradie patri kvalitativne urcite minimalne do strednej triedy - s nejakym OK z baumaxu a pod sa neda vobec porovnavat.
:4012:
zaklik
Príspevky: 68
Dátum registrácie: 25.08.2011 07:59
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa zaklik »

Dewalt nie je len profi náradie...tiež má svoje triedy ako aj BOSCH... ja mám v obľube HILTI a rázové uťahováky majú špičkové a tiež mám jednu Makitu rázovú a tá je tiež OK.
wilz
Príspevky: 3692
Dátum registrácie: 04.01.2008 18:44
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa wilz »

pidizvi napísal: Uvolnenie a dotiahnutie srobov budem robit rucne ako doteraz, s predlzenim s trubkou to nie je problem.
Ak môžem doporučiť, keď do závitu kolových skrutiek (matíc), prípadne aj na kužeľ, dáš trocha Resistin ML, tak pri povoľovaní a samozrejme ani pri doťahovaní nebudeš už nikdy potrebovať žiadnu predlžovaciu trubku, to ti garantujem.
A snažne doporučujem Resistinom ML natrieť po očistení od hrdze aj osadenie náboja kolesa, tým sa vyhneš zatuhnutiu disku na náboji, ktorý sa nedá demontovať ani po povolení kolových skrutiek.
vkist
Príspevky: 63
Dátum registrácie: 07.11.2010 11:23
Bydlisko: GA
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa vkist »

YxoYpsilono napísal:Dewalt je profi naradie - a cena tomu zodpoveda. Kvalita je otazna.
Na druhej strane, Lidlovkse naradie patri kvalitativne urcite minimalne do strednej triedy - s nejakym OK z baumaxu a pod sa neda vobec porovnavat.
:4012:
YxoYpsilono
myslis to tak, ze Lidlacke su kvalitnejsie ako napr. z Baumaxu? Oplatilo by sa kupit ten kompresor co je teraz v akcii za 99 eur?
Felicia 1.9 D 47kW ´96
Golf 1,9 TDI 66kW ´99
Mercedes E 250 D 83 kW ´93
wilz
Príspevky: 3692
Dátum registrácie: 04.01.2008 18:44
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa wilz »

No to je naozaj silné tvrdenie, že "Lidlovske naradie patri kvalitativne urcite minimalne do strednej triedy".
Nemyslím že by si Lidl, Baumax, Obi, atď mali vzájomne si niečo vyčítať.
Je fakt že sem tam sa v lidli nájde nejaké náradie čo nie je úplne potratové, ale nedovolil by som si u tamojšieho ručného náradia spoľahnúť sa na že nepovolí, keď zaberiem a u elektrických prístrojčekov sú to zväčša len také hračky, nevhodné na dlhšie alebo intenzívne použitie.
Sám som tam kedysi podľahol mámeniu nízkej ceny, ale po prvom použití som to oľutoval, takže teraz sa len s pobavením pozerám, že čo je v ponuke.
Nedá sa nič robiť, treba si zvyknúť, že zvlášť u náradia platí že dobrá a výkonná vec sa lacno nepredáva. Veď prečo by potom bolo na trhu drahé náradie, keď by jeho úlohu splnilo nejaké iné, lacné.
Ono ako doba postupuje, tak je stále menší problém kúpiť šmejd aj za drahé peniaze, ale to už je o niečom inom.

Návrat na "AUTOMOBILY - Všeobecná diskusia"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Google [Bot], uwa0908271322 a 62 neregistrovaných