Dodatočné LED denné svietenie

diskusia ohľadne rôznych druhov autožiaroviek, LED ...

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

peavy
Príspevky: 21
Dátum registrácie: 31.01.2016 15:01
Zdieľať na Facebook

Dodatočné LED denné svietenie

Príspevok od používateľa peavy »

Mám na aute namontované dodatočné LED denné svietenie no na šoférovej strane mi skalka prerazila ochranný kryt a dostala sa do neho voda a svieti už len polovica a stále menej a menej. Moja otázka znie: keď dám nové (nie zhodné ako mám) musím ťahať nanovo aj kabeláž alebo môžem to znovu napojiť na staré káble?
raven85
Príspevky: 1583
Dátum registrácie: 10.10.2011 08:37
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa raven85 »

Ak sú na 12V a kúpiš si tak isto na 12V, tak kabeláž nemeň.
Je tam len čierny a červený kábel. Dáš zmršťovačku, prepájkuješ a šľapeš...:)
VLADY
Príspevky: 5285
Dátum registrácie: 11.09.2007 20:00
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa VLADY »

To jakože chceš mať na každej strane iné LED svetlo??? :::
Ja do toho nechcem moc rozprávať lebo je to tvoje auto a Tvoje rozhodnutie, ale to je kolotočárske riešenie.Okrem toho som nevidel predávať LED svetlá po kuse ale vždy v pároch.A po tretie ak kúpiš také zapojenie ako máš tak to bude funfovať .A vôbec je problém kúpiť rovnaké svetlá aby pasovala káblovačka a konektor ? Bývajú LED svetlá zapojené buď na tri dráty alebo na dva. A že ak je na tri tak je v samotnom svetle elektronický obvod ktorý zapne napájanie do LEDiek ak zistí napätie v napájacích kábloch a teda plus a mínus a ak nieje zároveň pluska aj na kábli od parkovačiek to býva ten tretí biely alebo žltý kábel. Alebo to býva zapojené na dva káble do LED svetla s tým že v samotnom LED svetle sú len LEDky , a je dakde nejaká krabička s elektronikou, ktorá zabezpečí to čo som písal vyššie.
A kedže netušíme zhola nič o tom ako to máš na Tvojom aute tak len takáto všeobecná rada.
A možno by stačilo to pôvodné poškodené svetlo vybrať von rozobrať dieru poriešiť zalepiť a opraviť to čo je poškodené ..ale ak sú to náhodou nejaké lacné čínske LED svetlá, tak by som ich vyhodil obe a kúpil dačo čo aj normálne sveti aj normálne vydrží nie len jednu sezónu. A má schválenie ako DRL a nie pozičné alebo pracovné svetlo alebo čokoľvek čo veľakrát vídam na autách čo nesvieti poriadne a kričí z toho na kilometre lacná čínska atrapa z veľkoskladu na Starej Vajnorskej za 8,50
raven85
Príspevky: 1583
Dátum registrácie: 10.10.2011 08:37
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa raven85 »

8,50€ je veľa. Na ebayi idú po 3€ pár. A nie sú na sezónu, ale vydržia veľa - ja ich mám, odkedy mám auto.
Ak je to pripojené na obvod spínania svetiel, tak tam idú len 2 káble. Mne sa tiež jedno zlomilo, po strete s vtákom.
Objednal som za 1,5€ náhradné, prepájkoval a šľape ďalej.
A DRL nie sú na to, aby svietili silno. Sú len odpoveďou ľudí na hlúpy zákon, ktorý ti prikazuje, aby sa svietilo za jasného dňa pri 40°C, pri dohľadnosti 2km. A ak človek nevidí oprotiidúce auto, ktoré za jasného dňa nesvieti, tak by mal odovzdať vodičák.
Všade vo vyspelom svete svietenie cez deň rušia, kvôli bezpečnosti chodcov a cyklistov, to len my musíme mať zákon na to, aby keď pôjde 50 ročný dedko raz za týždeň a zabudne zapnúť stretávačky, tak ho skasnú...

Pre zadávateľa:
Ak tam dáš rovnaký typ, tak netreba meniť káblovačku. Len keby si menil komplet celé drl a nesedeli by káble. Ak dávaš 2 vodičové, namiesto dvojvodičového, tak to len prepájkuj.
jaster-83
Príspevky: 1445
Dátum registrácie: 16.09.2010 13:17
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa jaster-83 »

Odcvakni a daj tam druhe, ako pise raven ebay a aliexpress to isti, do 3€ par s dopravou zadarmo len treba pozerat aby mali vyrazenu homologizaciu a pockat si 2-3tyzdne kym dojdu, mne zrovna vcera prisli z ciny 3 pary.....celkova investicia 7,50€ pokia sa vypali mozem menit do aleluja, na debilny zakon pomozu debilne riesenia :)
1U5 AVU, 6U1 AMH, 6Y5 ASY, N15 GA14DE, 3B6 AVF, C4(B7) 9H06
raven85
Príspevky: 1583
Dátum registrácie: 10.10.2011 08:37
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa raven85 »

Všetky majú vyrazené E4 a RL00 a CE, takže nikto ti nemôže nič. Ani na STK, ani policajt ti nič nemôže. Vyhovujú vyhláške.
peavy
Príspevky: 21
Dátum registrácie: 31.01.2016 15:01
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa peavy »

Nie nie samozrejme vymením aj druhú idú z nich 3 káble a aj z nových idú 3 zapojím to podla schémy a uvidím či to pôjde. A raven máš pravdu mal som namontované Keetec ktoré ma stáli 140€ aj s montážou teraz som kúpil za 6€ a uvidím koľko vydržia bude ma to štvať menej keď sa pokazia :D
raven85
Príspevky: 1583
Dátum registrácie: 10.10.2011 08:37
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa raven85 »

Nepokazia. Nemajú prečo. Ak by ti blikala ledka, tak tam nahodíš väčšie odpory medzi ledkami, ale to sa mi paradoxne stávalo s tými drahšími. Lacnejšie svietia v pohode.
VLADY
Príspevky: 5285
Dátum registrácie: 11.09.2007 20:00
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa VLADY »

Ja čo som raz kúpil ze Ebaya tak vydržali svietiť asi 3 hodiny a to len preto že boli šlendriánsky vyrobené. Síce mali zadok z
ALU-zliatiny a teda to slúži ako chladič ale vnútri 5LEDiek napájkovaných na plošáku a LEDky asi 1mm v lufte lebo ten hliníkový odliatok mal tie distančné stĺpiky na ktorých boli šroubnuté tie plošné spoje s LEDkami asi o cca 1mm dlhšie. Musel som z nich sfrézovať objednať nové LED chipy a naletovať nanovo, dať na styčnú plochu teplovodivú pastu a teraz fachajú už tretí rok. Takže tá čína je taká ako-kedy sa zadarí niečo je OK a iné si musíš doladiť doma...jak volekedy embéčku.
ninetynine
Príspevky: 4
Dátum registrácie: 18.11.2013 17:47
Zdieľať na Facebook

Nechcem zle ale

Príspevok od používateľa ninetynine »

ten kto letuje kable v aute nevie co robi. Nehovorim o datovych linkach ale o silovych spojeniach medzi ktore patri aj napajanie denneho svietenia. Taketo spojenia sa v aute robia uplne inym sposobom. Ale ak chcete chodit busom lebo vam zhorelo vase vytuningovane faro tak kludne letujte dalej. A najlesie je tie zletovane kable este obalit polkou izolacky z tesca.
A nie nepisem z vlastnej skusenosti.
dodik13
Príspevky: 534
Dátum registrácie: 27.01.2013 23:40
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa dodik13 »

Neprehanaj :d :D Auto nie je lietadlo,ze treba vsetko krimpovat a na dennom svieteni obvodom netecu velke prudy :40bd: Ze ked to naletuje a da zmrstovaciu bruzirku a este dodatocne prelepi izolacnou paskou a kable uchyti eskapaskou tak sa nic Dramaticke nestane :40bd: . Ale inak rad by som vedel ako mame odborne spojit dve vodice v aute aby sme nevyhoreli ? :4090: Mozes nas poucit -uviest postup :300f: sa niecomu novemu priucim :4012:
ondrejgti
Príspevky: 423
Dátum registrácie: 02.02.2007 18:32
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa ondrejgti »

Takto sa to robi, ak chces len zaujat - napises nieco nenormalne bez vysvetlenia, postrasis najlepsie zhorenim/exploziou auta a uz si najmudrejsi. Vysvetlenie je ale uplne ine:

Spajkovany spoj ma:
- nizsi prechodovy odpor
- lepsiu mechanicku odolnost

Nevyhody, ktore sa spominaju v diskusiach:
1. Spoj nebude pruzny... lenze to ani krimpovany, hlavne ak sa naspajkujem na 7mm dlzky vodica a spojka moze mat bezne 10mm. Dalej si staci predstavit, ako velmi sa potrebuje pohybovat vodic v kablovom zvazku auta...
2. Prehrievanie vodica pri praci moze spajkovany spoj poskodit... z toho vznikla informacia o nevhodnosti na vysoke prudy. Prechodovy odpor ma spajkovany spoj naopak najmensi, preto tam bude vznikat aj najmensia tepelna strata. Aj pre slabsich sa nasiel priklad - napr. na LHC (urychlovac castic) su spajkovane spoje s pretekajucim prudom 6300A. Navyse kde asi konci vacsina vodicov v aute? V nejakej jednotke, kde je konektor a ten je znova len prispajkovany na PCB... uplne rovnako je to aj pri dennom svieteni, ktore dokonca ninetynine nazval "silove spojenie" (s pracovnym prudom menej ako 0,5A :d :D ). Dalej podla binarneho diagramu je zlucenina PbSn v rovnakej faze az do 180 stupnov Celzia a neviem, ktore kable/RJ sa k tejto teplote maju dostat...

Nieco dalsie z praxe "I used to repair electrical systems on Apache helicopters in the Army. Every wiring repair was soldered...". V dielni su urcite prisnejsie normy, ako pri oprave helikopter, preto setria a nekrimpuju...

Aj toto sa da najst k teme za 1-2 hodiny hladania na internete. Vsade je dost diskusii (bez faktov), odbornych prac k analyze spajkovanych spojov, porovnanie odporu roznych spojov... Vsetky servisy, ktore poznam, bezne veci spajkuju bez akehokolvek problemu. Casto je dobre ostat pri zdravom rozume a praxi, pretoze na intenete ma dnes uz kazdy blud svoj fanklub.
VLADY
Príspevky: 5285
Dátum registrácie: 11.09.2007 20:00
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa VLADY »

Kľudne aj dva centimetre odizolované konce poriadne zatočím a dám dve zmršťovačky s tým že ich poistím sekundovým lepidlom, a ak to budeš ťahať tak ten drát utrhneš mimo toho spoja. Nerob z komára somára a z auta jadrový reaktor alebo raketovú vedu. Aj v elektrických rozvodoch v dome a pod. máš zakázané spájkované spoje ....a vieš čo, mám doma ponadpájané dráty systémom postáčané a zaletované na to dve vrstvy zmršťovačka a spávam kľudne a spokojne. Pretože nieje letovaný spoj ako letovaný spoj. Ono sa to zakazuje lebo to je pri požiari náchylné na rozpojenie ale ak to máš obtočené tak to tým obtočením drží mechanicky a spájka tomu dá potrebnú vodivosť a malý prechodový odpor.
A kto by potom kupoval všetky tie svorkovnice, konektory, wagosvorky, krimplovacie kliešte a pod.
Je jasné že profiriešenie je vhodné ak sa robí vo velkom a za deň makáš stovky spojov tak ak by si to stáčal letoval a dával zmršťovačky tak to je veľmi časovo náročné. A vôbec veľa konektorov je riešených že do pinu ten káblik letuješ a je tam len vložený a drží to xy rokov a xy vybrácie otrasy a ak je to poriadne urobené tak to prežije celú životnosť stroja. To vidím v robote.
miroslav114
Príspevky: 638
Dátum registrácie: 17.03.2015 21:44
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa miroslav114 »

asi potrebujem vysvetlenie na co su dobre tie dorabane DRL lampy , vyzera to otrasne a zasahujes do elektroobvodu vozidla plus si minas peniaze na kraviny a robis si robotu , inac ak chces na webe najdes aj led pasy roznych dlzok a farieb , co keby si si polepil komplet cele auto a nemusis lakovat , ktomu na tazne retazovku kolotoc a napis Bambini
bajo777
Príspevky: 13554
Dátum registrácie: 03.08.2010 10:08
Bydlisko: BH - bratislavske humno
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa bajo777 »

obecne je to ptakovina, ale teda u mezanu tohoto typa, bych sa tiez premohol...vymena H7 stoji za milu jarmilu, laki zvladol si to :2f93:
FIAT Bravo 2010 / 1.4 90PS / LPG(BRC)

Obrázok
Obrázok

Návrat na "Autožiarovky"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 3 neregistrovaní