Dobijanie baterie

Diskutujte o všetkom čo vás zaujíma alebo trápi !

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

Napísať odpoveď
bossix
Príspevky: 83
Dátum registrácie: 04.07.2017 08:56
Zdieľať na Facebook

Dobijanie baterie

Príspevok od používateľa bossix »

Cauko vsetci.

Vybila sa mi baterka na aute a chcem ju nabit touto nabijackou: https://www.rucne-naradie.sk/telwin-nevada-11

Kedze by mala mat ochranu proti prebitiu, tak sa chcem opytat ci ju mozem nechat nabijat celu noc. Len som ju vyskusal a na ampermetri mi to ukazovalo hodnotu medzi cca 1,5 az 2,3A. Do elektriky sa skoro vobec nerozumiem, samozrejme viem, ze pri vyberani baterie sa najprv odpaja zaporny a potom kladny pol a nasledne pri pripajana opacne. Bateriu som vybral vyskusal nabijat tak cca 3 minutky ci vsetko ide ako ma, len som si nebol isty ci to mozem nechat len tak, lebo som nevedel ci ju ta nabijacka neprebije.

Este uvediem, ze sa jedna o tuto bateriu - Bosch S4 12V 74 Ah 680A, 0 092 S40 080

Vdaka za odpovede.
christiane
Príspevky: 1648
Dátum registrácie: 16.12.2011 14:56
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa christiane »

Kludne daj baterku na nabijacku.Ak ti zo zaciatku ukazovalo 2.3 A postupne ako bude baterka nabita ampermeter klesne na 0.Po nabiti bude nabijacka baterku udrzovat nabitu aj ked nabijacku nechas na baterke tyzden.Co sa tyka tejto nabijacky.Ak je baterka vyskratovana bude sa zohrievat.Nesmie byt vrela.Mierne zohriatie je pripustne.
Viac k tomu neni co dodat.
Sprtos
Príspevky: 239
Dátum registrácie: 22.10.2016 13:07
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa Sprtos »

Autobateria sa odporuca dobijat maximalne 1/10 menovitej kapacity t.j. napr. ak ma batetia 70 Ah maximalny odporucany nabijaci prud je 7A.Samozrejme nizsi prud nie je na skodu, ale skir na prospech.U obycainych nabijaciek kde nie je takmer ziadna elektronika, ktora riesi dobijanie sa tento prud logicky odvija od odporu baterie...cim bude bateria viacej nabita tym viac poklesne prud. Je zle nechavat u tychto typov nabijaciek baterku dlhodobo pripojenu...napr niekolko dni...prebijanie skrati zivotnost baterie. Ak je nabijacka inteligentna s elektronikou, ktora riesi nabijanie tak ta vie nabijaci cyklus ukoncit co ma dve vyhody. Prva je ta, ze viem kedy je bateria nabita a druha je ta, ze ju zbytocne neprebija. Odporucam nabijacky CTEK, patria medzi najlepsie na trhu
Sprtos
Príspevky: 239
Dátum registrácie: 22.10.2016 13:07
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa Sprtos »

Ta nabijacka z Lidlu je tiez dobra
bossix
Príspevky: 83
Dátum registrácie: 04.07.2017 08:56
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa bossix »

Dakujem za odpovede.

Nabijacku mam tu, ktoru uvadzam v prvom prispevku, vraj by mala mat poistku proti prebitiu, prepolovaniu a este jednej veci, ktoru si nepametam :D Baterku som daval nabijat cca o 19-tej, ampermeter na nabijacke ukazoval hodnotu cca 1,4A, nechavam to nabijat celu noc a zajtra rano okolo pol 7 to vypnem.

V poslednom case som jazdil na aute mozno 3 az 4 km trasy, startoval som asi 7-8 krat za den, ale starter tocil pekne, este som aj auto rano vybral pred garaz, umyval som ho cca 3 hodiny, pritom mi hrala hudba a bol otvoreny aj kufor, cize do toho este aj svietilo vnutorne osvetlenie v aute a ked som siel nastartovat starter sa otocil mozno raz a potom uz len tukanie. Mam aj rusku staru nabijacku, ta ma tiez ampermeter ale nemyslim si, ze bude mat nejaky typ ochrany pred poskodenim baterie, tak tu som radsej neskusal.
Napísať odpoveď

Návrat na "AUTOMOBILY - Všeobecná diskusia"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 73 neregistrovaných