Diagonostika cez telefon OBD-II

Sekcia slúžiaca na odbornú analýzu problémov

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

petristo
Príspevky: 18
Dátum registrácie: 20.07.2021 14:51
Zdieľať na Facebook

Diagonostika cez telefon OBD-II

Príspevok od používateľa petristo »

Zdravím, chcel by som sa opýtať ci ma niekto skúsenosti s diagnostikou auta cez telefon, ci uz len na zistenie poruchy alebo meranie hodnôt počas jazdy poprípade aspoň na vymazanie chýb ak áno vedeli by ste mi nejakú odporučiť?
vombat
Príspevky: 17
Dátum registrácie: 03.05.2012 00:18
Zdieľať na Facebook

Re: Diagonostika cez telefon OBD-II

Príspevok od používateľa vombat »

Tak ako nie je diagnostika ako diagnostika tak nie je auto ako auto. :3020:
mhlavaty
opravy & diag
Príspevky: 24977
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Bydlisko: Nové Zámky
Zdieľať na Facebook

Re: Diagonostika cez telefon OBD-II

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Asi tak.Do určitej úrovne zrejme ano ale iba pri niektorých diagnostikách z jednoduchou štruktúrou (OBD).Ten kto z voleja radí z hlavy postupy,je a aj musí byť v problematike doma.Takže viac než priemerný.Otázka je,z akého dôvodu by to robil. Po telefone alebo skrze nejakú platformu sa to deje bežne a prakticky denne medzi spriaznenými diagnostikmi,kedže tým získavajú obe strany more skúseností.Prípadne fungujú živé strímy,ale sú zase len určené takým čo už nejakú úroveň majú.Ale tam je samozrejmostou že sú +- obaja na jednej úrovni,a teda že sa jedná skôr o niečo ako porada nad riešením.Toto mi nahraj,z tohoto urob log,toto si už zmeral ? a pod. určite nie vo forme ako mám urobiť základné úkony.
Niektoré diagnostiky majú aj cvičebné platformy kde môže dotyčný aj bez pripojenia auta "trénovať". Nie je špecifikovaná oblasť diagnostiky ani či sériová alebo paralelná.Cesta je asi cez trenažér,ten má čas,dá sa práca prerušiť a pokračovať. Tá najzložitejšia má dokonca volne stiahnutelný softvér,takže sa dá pracovať a učiť sa na prácach mechanikov ktorý zverejňujú aj zdrojové programi z meraní presne tak ako by auto riešil sám kto sa učí.Treba to rozviesť,ako je to myslené a aká je predstava.Ale aj na akej pozícii vedomostí sa nachádza záujemca.
Sorry,teraz som si všimol že je zadané že ide o OBD II
xentry
Príspevky: 1958
Dátum registrácie: 29.06.2018 17:35
Zdieľať na Facebook

Re: Diagonostika cez telefon OBD-II

Príspevok od používateľa xentry »

Tu pojde iba o uplne jednoducho zakladnu vec cez nejaku aplikaciu v telefone a jednoduche dajme tomu bluetooth obd2 zariadenie ako napr. elm327.

Nic vo forme ze chip 1 odoslal data, chip 2 odoslal data ale komponent chip 3 data nevysiela/nevracia naspat.
palck
Príspevky: 5
Dátum registrácie: 26.10.2021 20:54
Zdieľať na Facebook

Re: Diagonostika cez telefon OBD-II

Príspevok od používateľa palck »

Sused ma stále trápil so svojimi autami, za boha nevedel pochopiť, že moja diagnostika je špeciálne určená len pre vozidlá mojej značky. Že aj jemu mám pozrieť to a to. Nakoniec ma doslova donútil dačo pohľadať a našiel som. Na googli play doporučujem aplikáciu car scanner. ELM327 si kúpte lepší, niekde so slovenského obchodu, nie čínu. Ten car scanner má na výber veľa značiek vozidiel, už som ním prečítal a vymazal chyby na vozidlách Lada, Peugeot, Jeep, Škoda, Chevy. V bezplatnej verzii sa dajú logovať 2 hodnoty, v platenej neviem.
laco1871
Príspevky: 4554
Dátum registrácie: 22.03.2012 19:01
Zdieľať na Facebook

Re: Diagonostika cez telefon OBD-II

Príspevok od používateľa laco1871 »

Pred časom som bol pozrieť jedno auto na predaj,pre jedneho kolegu..
Jednalo sa o VW Golf 2008 ročnik ,2.0TDi,
prisiel som vo velkom style,zapichnul do OBD zasuvky svoju čitačku chyb zakupenu v AUTU v Rakusku za 39,90 a nič neukazalo :41c2:
Aj keď na pristrojovke jasne svietila kontrolka airbagov a kontrolka ESP...
Takže tak...
A takto môže dopadnúť aj kontrola z ELM konektorom cez BT do aplikacie v mobile.
m...
Príspevky: 252
Dátum registrácie: 25.05.2009 08:02
Zdieľať na Facebook

Re: Diagonostika cez telefon OBD-II

Príspevok od používateľa m... »

taká lacná čínska mi slúži len na prípadné vymazanie chyby pred vstupom na stk na emisnú. zhasla kontrolku aj keď v pamäti neukázalo žiadnu chybu. na nič iné vhodná nie je :4432:
xentry
Príspevky: 1958
Dátum registrácie: 29.06.2018 17:35
Zdieľať na Facebook

Re: Diagonostika cez telefon OBD-II

Príspevok od používateľa xentry »

Urcite su na zakladne informacie rozne aplikacie a drahe to nebude, len to skor podla znacky auta hladat priamo ktora aplikacia bude vediet najviac.
ivko1
Príspevky: 14965
Dátum registrácie: 02.08.2006 15:31
Zdieľať na Facebook

Re: Diagonostika cez telefon OBD-II

Príspevok od používateľa ivko1 »

Cez telefon tie aplikácie vidia akurát motor, aspon neviem o tom že by vedeli napríklad ABG, ABS či iné veci... (nevedeli a pochybujem že sa na tom niečo zmenilo)

Je to pre tých čo sa tomu nerozumejú a ani netušia čo všetko od toho majú čakať, hlavne aby si kúpili aplikáciu za 3€, akurát za tie 3€ nezískajú viac, len im nebudú vyskakovať reklamy
mhlavaty
opravy & diag
Príspevky: 24977
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Bydlisko: Nové Zámky
Zdieľať na Facebook

Re: Diagonostika cez telefon OBD-II

Príspevok od používateľa mhlavaty »

m... Zmazanie chyby pre emiskou len zhorší situáciu.Len u starých aut kde technik nenapichuje OBD -čo splní cieľ že to tam nesvieti pred nosom ak to ovšem vôbec pôjde zmazať.U tých ktoré už automaticky napichujú si gazda práve strelil do vlastného kolena.Zmazanie chyby totiž prepíše readiness a kedže to technik vidí bude robiť kompletnú emisnú.Kým readiness je komplet nulkový sa robí skrátená emisná a za pár sekund je hotová.Ak tam vidí čo aj len jednu jedničku už robí kompletnú.
U šeplety z číny za pár halierov je bežné že buď niektorú funkciu vôbec nepodporujú alebo vedia zavádzať.Dokonca vyhlásené všeznačkové diagnostiky vedia u niektorých značiek písať bludy.Jedna robí perfektne európske autá a ostatné tak +-,druhá japoncov a korejcov a na europu nič moc.
Ak by sa opravy riadili tým čo sa nájde v chybovom kóde tak by mimoriadne často oprava smerovala zlým smerom.To dobrý diagnostik vie,ale pokiaľ sa niekto takto "dopátra" k chybe lebo sused pomohol,môže nasledovať celá plejáda chybných krokov.Sú chyby ktoré sedia,sú chyby kde je chyba v inej než označenej veci či obvode.Kde to rj "zachytí" tam to vyznačí.
Zemiak v koncovke výfuku by znamenal celú armádu chýb,ani jedna by logicky nebola pravdivá.Tak isto výpadok poistky môže znamenať chyby ktoré inak neexistujú.O chybách ktoré sa prenesú z jednej rj do druhej alebo kolaps pre chybu v Can zbernici. Ultra lacné riešenie vie takto poriadne narobiť patálií a podražieť.Radšej zistovať u toho kto už s tým skúsenosť má jeho reálne skúsenosti,pretože čína má slušné aj šmejdové.
Ani nehovoriac že sa dá zohnať vynikajúca plná diagnostika na konkrétnu značku doslova za minimum vo virtuálnej jednotke,čo si kupujúci stiahne už hotový soft s ktorým korektne robí za 10 minut od chvíle keď mu predávajúci po prijatí platby umožnil stiahnutie. Treba sa len poobzerať po svete,je velký
pidizvi
Príspevky: 3413
Dátum registrácie: 20.09.2011 12:42
Bydlisko: SC
Zdieľať na Facebook

Re: Diagonostika cez telefon OBD-II

Príspevok od používateľa pidizvi »

stoji to par eur, aplikacii je zadarmo kopec.
Ked svieti kontrolka motora, preco sa nepozriet zadarmo, ze co to auto pise?
Az si kupis diagnostiku zo Slovenskeho eshopu, tak to bude cina akurat drahsia.
xentry
Príspevky: 1958
Dátum registrácie: 29.06.2018 17:35
Zdieľať na Facebook

Re: Diagonostika cez telefon OBD-II

Príspevok od používateľa xentry »

Znackova diagnostika /niektore/ ak vidi chybovy kod automaticky nasleduje funkcny test test konkretnej suciastky resp. celej skupiny. Vidi problem na CR a ide rad radom na funkcne testy vsetkych komponentov v systeme, odchylky tlaku pre prechode/prepinani medzi jednotlivymi regulatormi, overuje pracu snimaca tlaku, idu na rad overenia prace mechanickych komponentov ci uz na mnozstvo, tlaky atd. ide na to aj mimo pc a overuje sa mechanicky, idu na rad fyzicke merania ci osciloskopmi alebo multimetrom alebo akokolvek je potrebne, znackova diagnostika zasadne nepouziva pri diagnostike len pc, je to len jedna z pouzivanych komponent pri diagnostike to je ale zlozita diagnostike a je urcena pre dielnu a vyslovene pocita s tym ze clovek co to obsluhuje tomu rozumie a vie urobit vsetko co od neho pozaduje. Ona si casto urcite veci vyzaduje od obsluhy. Vyhodi rad testov a nedovoli mi urobit treti v poradi a rovno povie nemozne vykonat lebo neboli overene 2 predtym.

Priklad stare CR auto s automatickou prevodovkou a cisto s velkym kilometrovym nabehom, nemozny start, musi mat potrebne otacky, musi dosiahnut 120bar na rampe, musi sediet vacka/kluka osciloskop, je potrebne overit snimac kluky na odpor /zavisle od teploty/ a skontrolovat snimane kolo na poskodenie ak je vsetko v poriadku tak ako vysledok je potriet snimane kolo tenkou vrstvou specialneho maziva. Toho mimo znackovej diagnostiky nie je schopne nic ani priblizne.

Priklad 2 nefunkcny vzduchovy podvozok uz som to raz spominal stare auto, v podvozkovej jednotke je chyba komunikacie CAN s motorovou jednotkou a "navrh" skontrolujte motorovu jednotku na chybovy kod, v motorovej jednotke je chybovy kod teploty nasavaneho vzduchu /spolocne s vahou vzduchu/. Nasleduje presne podla teploty meranie odporu na snimaci teploty nasavaneho vzduchu, nasleduje meranie na napajacom kablovani, vysledok je vadny snimac teploty nasavaneho vzduchu a celkovy vysledok po vymene vahy vzduchu zacina krasne pracovat vzduchovy podvozok.

Cize su 2 veci bud bud hobby alebo profi. Profi rozhodne nie je KTS ani launch ani nic podobne profi je Xentry pre mercedes, ISTA pre bmw, ODIS pre VW, Xentry, Ista aj Odis potrebuju xy dalsich komponent osciloskopy, multimetre, tlakove, podtlakove a vsetky mozne mechanicke testery, specialne pripravky o ktorych bezny forista ohladom diagnostiky nema ani predstavu kolko to ku.va vsetko stoji penazi a preco ak sa rozprava o diagnostike a o jej pouzivani to nie je taranie o pi.ovinach ale su to smrtelne vazne veci a nie za 10e mi precitaj. Preto velmi dobry vola mne s tymto bratku neviem rady a tam pride na rad ktory chip ktorej veci posle ake data a ci ich vobec posle /OBD/. A potom v inej veci ja volam jemu alebo inemu, ktory je v tom celkom doma. Potom su veci, ktore nepoviem ani za boha iba velmi vybranym ludom a takisto su veci, ktore nepovedia mne.
undertaker007
Príspevky: 257
Dátum registrácie: 01.05.2013 11:08
Zdieľať na Facebook

Re: Diagonostika cez telefon OBD-II

Príspevok od používateľa undertaker007 »

mhlavaty napísal: 16.02.2022 21:17readiness
Pán Hlavatý, som síce odveci, ale chcel by som sa opýtať - kód readiness má pevne stanovené parametre, alebo je to závislé od vozidla, prípadne motorizácie, alebo od oboch?
Neviem, či som správne položil otázku. Ide mi o to, že či, napríklad, pozícia 5. zľava je vždy stav ventilu EGR a posledná zľava nefunkčná sonda lambda.
Alebo ešte priamejšie - čo znamená, ak na protokole o kontrole technického stavu časť B - emisná kontrola nájdem riadok: "Stav parametrov systému OBD: 000000000001"?
mhlavaty
opravy & diag
Príspevky: 24977
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Bydlisko: Nové Zámky
Zdieľať na Facebook

Re: Diagonostika cez telefon OBD-II

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Na ktorej pozícii je čo v podstate nepotrebujem vedieť (a teda ani neviem) kedže výpis mi ho priamo zadá viď príklad čo nájdem
Obrázok
Sprtos
Príspevky: 239
Dátum registrácie: 22.10.2016 13:07
Zdieľať na Facebook

Re: Diagonostika cez telefon OBD-II

Príspevok od používateľa Sprtos »

Treba ale povedat, ze aj ta najlepsia diagnostika je prd platna, ak z nej clovek nevie citat. To si uz ale mnohokrat vyzaduje zo by
strany automechanika aj istu "nadpracu", ktora je mimo platenych normohodin. A povedzme si kolko je takychto mechanikov? Maaalo, pramaaalo.

Návrat na "Diagnostika"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 10 neregistrovaných