Diagnostika aut inak - zvuková zo 64 mikrofonmi

Sekcia slúžiaca na odbornú analýzu problémov

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

mhlavaty
opravy & diag
Príspevky: 24918
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Bydlisko: Nové Zámky
Zdieľať na Facebook

Diagnostika aut inak - zvuková zo 64 mikrofonmi

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Informácia o tejto špecialitke sa dnes objavila na FCD.eu
Dovolím si časť uviesť aj tu
Jedná sa akustickú diagnostiku z takýmito vlastnosťami

Akustická kamera AKAM od AVL DiTEST je vybavena v přesném kruhovém uspořádání celkem 64 vysoce citlivými širokospektrálními směrovými mikrofony, videokamerou a vlastním přídavným osvětlením. Neodmyslitelnou součástí jsou High Tech sluchátka AKG, která zprostředkovávají diagnostikujícímu zvuk z ohniska zvukové kamery, který si obsluha manuálně nastavuje při lokalizaci nežádoucího zvuku. Nastavení přibližné vzdálenosti je jedním z nejdůležitějších parametrů při lovení nežádoucích zvuků.

Akustická kamera dovede:

Odfiltrovat frekvenci nežádoucího hlukové pozadí a naladit se pouze na hledaný zvuk přesného charakteru, tedy to, co lidské ucho nedovede
Snímat zvuky přesně z míst odkud vycházejí a rozpoznat je od jejich zvukových odrazů
Nastavovat uživatelská nastavení na specifické zvuky o prakticky libovolné frekvenci a úrovně hluku
Zobrazovat celé spektrum zvuku od hlubokých tónů až po nejvyšší tóny
Frekvenčním filtrem a dostatečně rychlou vzorkovací frekvencí zaměřit přesně dominantní velmi krátce trvající zvuky (praskání)
Zaznamenávat časový úsek 20 posledních sekund a bleskové ukládání záznamů do paměti počítače
Přehrávat záznamy v reálném čase a krokovat po jednotlivých snímcích
Konvertovat záznamy do běžných videoformátů
Co nás překvapilo, byl záznam vysoké frekvence vyskytující se v kabině vozidla s elektrickým pohonem, kterou slyší pouze děti, dospělí však díky přirozeně stárnoucímu ušnímu bubínky však nikoliv. Zlobící a neustále pláčící děti pak mohou mít právě rozmrzelou náladu právě z hlasitých vysokých pískavých zvuků, které my dospělí neslyšíme.

Obrázok

Obrázok
golfo
Príspevky: 146
Dátum registrácie: 11.10.2015 15:37
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa golfo »

velmi zaujímavá vec.Ak by ste niečo také vlastnili určite by som sa zastavili
,jeden neduh mi dlho žerie nervy......a toto by to odhalilo
Naposledy upravil/-a golfo v 23.08.2019 20:21, upravené celkom 1 krát.
Fiat Marea weekend 2,4 jtd,VW Passat Variant B7 2.0tdi
golfo
Príspevky: 146
Dátum registrácie: 11.10.2015 15:37
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa golfo »

Fiat Marea weekend 2,4 jtd,VW Passat Variant B7 2.0tdi
laco1871
Príspevky: 4554
Dátum registrácie: 22.03.2012 19:01
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa laco1871 »

Predpokladam, že taká diagnostika nebude stať 100 , 200 ani 1000 euro... lol

cena bude atakovať sumu viac okolo 5-8 000 euro :zg282: by som povedal,

takže podĺa mňa NEPOUŽITEĽNÉ :41c2: pre 98% servisov a mechanikov :b:

A ešte by mala mať funkciu , priradiť zvuk ku konkretnej chybe
napr. určité klepanie = vybitý piestný čap..jednoznačne by to určilo , vtedy ano, vtedy by to možno niekto použival...
Ale len funkcia - dokonalý fonendoskop , maximalné odfiltrovanie a zosilnenie jednoho zvuku ???K čomu to bude dobré ??
Aj tak len určité malé % populácie ma vycibrený a ešte menšie % ma hudobný sluch...
A ešte menšie % mechanikov, vie priradiť zvuk,ku konkretnej chybe :..:
mhlavaty
opravy & diag
Príspevky: 24918
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Bydlisko: Nové Zámky
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Ako každá diagnostika je aj táto úplne závislá na obsluhe,takže limity tu určite sú.Samozrejme limitom je vždy aj cena,počkáme si.
Je ešte jeden limit,zrejme úplne najzásadnejší,to je ochota za podobnú službu zaplatiť úmerne tomu,že obsluha nutne musí patriť k tomu top.Také pracovisko v počte dve tri pre celé SVK ešte má šancu,kedže ľudia keď vyčerpajú peňaženku a už majú absolvované všetky nezmysli ktoré sa dali porobiť,sú ochotný prebehnúť za hranicu dediny a obetovať 10 e.- za palivo a auto zobrať na podobné špecializované pracovisko.V rámci dediny alebo slovenského mesta (možno BA) sa určite dostatok požiadaviek nenájde.Bez reklamy a teda poprasku na nete a pod už vonkoncom nekopne do lopty a ak to aj niekto bude mať,jedine si vybuduje svoj dobrý chýr tým že aj takú vec vo vybavení drží.
Toto nie je priestor na preberanie špičkových vecí technického rázu,ale práve Lacko na teba som myslel keď mi prišiel jeden zazipovaný materiál,ukážky z diagnostiky,tak ako to tu pokojne napíšem,ešte nik nevidel a ani netuší že existuje.Len je to pomerne obšírne a vyžaduje aby to čítal človek ktorý pozná prakticky všetko a novú vec vedel spracovať.Potešujúce je že to poslal slovenský odborník,to je na tom to úžasné že tu takýchto máme,len sa o nich nevie.Sú plný práce,žiadnu reklamu nepotrebujú a človek na takého musí naraziť až na českom profesnom fóre aby otváral oči čo za špecialistov tu máme.
xentry
Príspevky: 1958
Dátum registrácie: 29.06.2018 17:35
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa xentry »

AVL DiTEST robi profi produkty lepsie povedane robi diagnosticke zariadenia pouzivane priamo bud autorizakmi alebo aj priamo v produkcii takze netreba velmi ocakavat nizku cenu za akekolvek ich zariadenie. Robia napr. osciloskopy pre VW, IMIB-R2 pre Bmw /niekde okolo 8 000,-/, HMS 990 pre mercedes 12kanal uz presli k pico scope, samozrejme speci pre nich.
prioritasko
Príspevky: 180
Dátum registrácie: 16.12.2015 20:58
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa prioritasko »

V komentaroch je uvedena aj cena.
€8400 bez DPH.
oco13
Príspevky: 17825
Dátum registrácie: 14.12.2008 12:08
Bydlisko: okr.nové zámky
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa oco13 »

Ako každá diagnostika je aj táto úplne závislá na obsluhe,takže limity tu určite sú.
Na tomto to celé stojí a padá, dnes a denne sa presvedčujem ,že nároky mladej generácie sú diametrálne neprimerané tomu čo dokáže ponúknuť na trhu práce. lol
Darmo máme dvoch, troch, aj desiatich odborníkov svetového formátu, ak potreba vzhladom k vozovému parku je v počtoch tisícov. :4012:
som dezolát a komu sa to nepáči nech ma bozá v riť
mhlavaty
opravy & diag
Príspevky: 24918
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Bydlisko: Nové Zámky
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

xentry napísal:AVL DiTEST robi profi produkty lepsie povedane robi diagnosticke zariadenia pouzivane priamo bud autorizakmi alebo aj priamo v produkcii takze netreba velmi ocakavat nizku cenu za akekolvek ich zariadenie. Robia napr. osciloskopy pre VW, IMIB-R2 pre Bmw /niekde okolo 8 000,-/, HMS 990 pre mercedes 12kanal uz presli k pico scope, samozrejme speci pre nich.
nejakú dobu pre nich programoval aj syn akési testovacie zariadenia pre výrobu,je to firma ktorá má silný vývoj.
Ak by aj bola cena 8 tis reálna,je to veľa iba pre slovenské servisy príp slov zákazníka ktorý to nájde v cene práce.Ale tu si treba uvedomiť že servisná cena u nás je smiešna voči západnejším štátom.Vozovým parkom sa pritom s nimi môžme pokojne rovnať,mnohé sú popri slovensku ako rozvojová krajina.Vývoj jednoznačne skopíruje aj túto oblasť,špičkovejšia technika aut sa nemôže dramaticky lacnejšie opravovať tu ako tam.
Náročnosť mladých je vyžšia,to by ale bolo v poriadku ak by do náročnosti zahrnuli aj sami seba.
Diagnostika ako táto nie je tá život zachraňujúca,takže sto rokov tu ešte pokojne byť nemusí.Ibaže ona dáva nové možnosti ako si pri oprave pomôcť všetkým dostupným a možným,čo samozrejme robí každú dielňu konkurencieschopnejšou.
xentry
Príspevky: 1958
Dátum registrácie: 29.06.2018 17:35
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa xentry »

Ludia poznaju bosch alebo delphi a podobne to su take tie verejne zname zariadenia. No su firmy, ktore robia "velke" veci a nevie sa o nich na verejnosti lebo nikto s tym nepride do kontaktu. AVL DiTEST este ok ale vazne veci robia napr. Softing alebo Vector. Robia veci priamo v produkcii a nie len hardver ale aj softver a priamo vyvijaju v spolupraci s automobilkami nove technologie, komunikacne protokoly a taketo veci, cize ziadna sranda a vtip. Keby pri probleme clovek zavolal do automobilky o radu co je samozrejme uplne normalne v ramci podpory pre autorizovany servis a sa opytaju co mate na testovanie a poviem vasu diagnostiku co sa pripaja do obd zasuvky tak mi povie a to je akoze vsetko cim to chcete riesit? Okrem obd diagnostiky treba k tomu dalsich xy testovacich zariadeni.
mhlavaty
opravy & diag
Príspevky: 24918
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Bydlisko: Nové Zámky
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Aj diagnostika má svoju nejakú triedu do ktorej by šla zaradiť.Je isté že diagnostika pre minimálne potreby v cene pár éčok tomu aj zodpovedá.Samozrejme potom treba rozlíšiť značkovú a takú tú všeobecnú univerzálu čo vie všetko a nič.Závislosť na obsluhe je úplne klúčová a najvypuklejšie to vidieť na tých najnižších stupňoch doslova šmejdových,ak kvantum tých čo s nimi majú do činenia nevedia využívať ani len to čo je ponúknuté.Dokonca ani zlomok ich schopností ,len tie najzákladnejšie.To naj naj určite nie je a ani nemôže byť lacné,pretože nikdy nemá šancu dosiahnuť masové predaje ktoré by cenu dali dole.Pritom ich vývoj stojí velké peniaze.Preto sa tie najšmejdovejšie fejkujú pretože aj tou mizernou kvalitou presahujú schopnosti uživateľa ale hlavne - predajú sa.
Inak by vyzerala servisná prax ak by obsluha zvládala aspoň možnosti toho čo má,a niektoré servisy majú aj špičkové vybavenie.Že je mizerne vyťažená schopnosť zariadenia je dané aj rýchlou dobou aj hlavným cielom...dôležité je jediné,zárobok.Učiť sa niet čas
mp3turbo
expert: TDI
Príspevky: 24434
Dátum registrácie: 09.04.2006 10:26
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mp3turbo »

ani vôľa. Esteze tak zostat po fajronte v dielni a sprtat sa vo veciach aspon do osmej vecer, ked treba baby nahanat a prekacovat.

Milan ty sam si povedal co si si odniesol z toho skolenia so spickovym (tusim Hyundai chlapom) - ze mladez ma zaujem kedy bude obed, kedy sa moze ist fajcit a kedy bude koniec aby sa isli baby nahanat.

Kolko z tych chlapcov si vypytalo kontakt na pana, kolko z nich skusilo slusne poprosit o moznost zavolania a konzultacie ked stretnu nejaky spickovy problem ?
autolaik
Príspevky: 4903
Dátum registrácie: 15.03.2009 09:16
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa autolaik »

Mp3 zober si to tak,my sme boli za mlada pocas studia ini?
mp3turbo
expert: TDI
Príspevky: 24434
Dátum registrácie: 09.04.2006 10:26
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mp3turbo »

ja som bol. Aj ked som mal 20 rokov, aj ked 25, aj ked 35. Neviem ako ini... mohlo to byt dane tym ze som mal stalu partnerku uz od 18tich - a mam ju cely zivot az dodnes.

Henta vecicka sa mi sialene lubi. Temu som zhodou okolnosti precital par minut po zalozeni, absolutne zriedkava vec henten system. Klobuk dole.
cicmanec
Príspevky: 27640
Dátum registrácie: 15.10.2008 14:04
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa cicmanec »

autolaik napísal:Mp3 zober si to tak,my sme boli za mlada pocas studia ini?
Lenže tí chlapci na školení už boli po štúdiu, zamestnaní, dospelí!

Návrat na "Diagnostika"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 11 neregistrovaných