Citroen Berlingo - vibrácia na mokrej vozovke

Diskusia ohľadne vozidiel značky Citroen

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

mrazik
Príspevky: 6
Dátum registrácie: 03.06.2005 02:11
Zdieľať na Facebook

Citroen Berlingo - vibrácia na mokrej vozovke

Príspevok od používateľa mrazik »

Zdravím, poprosím o pomoc a názor na to, čo spôsobuje nasledovný problém. Mám Citroen Berlingo 2008 1,4 benzín, najazdené cca 210000 km. Pri jazde na vozovke pokrytej väčšou vrstvou vody (v hustom daždi), alebo ako dnes ráno snehovou kašou, v miernom kopci, pri zaradenom 4., alebo 5. stupni auto začne silnejšie vibrovať a výrazne spomaľuje - stráca ťah a akoby až pribrzďovalo. Pomôže preradenie do 2-3 a nižšia rýchlosť, vibrácia ustane. Pripomína to zásah ESP, ako napr. pri akvaplaningu, len vibrácia je výraznejšia (ako pri zásahu ABS) a aj spomalenie väčšie. Podotýkam, auto ESP nemá, len ABS.
Zatiaľ to auto spravilo dvakrát, vždy v tom istom úseku a na ceste bola voda, alebo snehová kaša.
K stavu auta: brzdy pri brzdení nevibrujú, ABS funguje (v zmysle na snehu, štrku reaguje); predná náprava nemá výrazné vôle; kolesá sú vyvážené, pneumatiky ročné.
Zhodou okolností na budúci týždeň idem do servisu na väčší zásah (budú sa meniť ešte pôvodné tlmiče, horné uloženie tlmičov, zadné brzdy a spojka komplet). Môže niečo z týchto komponentov, ktoré vymieňam preventívne, spôsobovať tak silnú vibráciu?
Napadlo mi, či niektoré čidlo ABS nemôže byť vadné a v kombinácii už starších tlmičov a množstva vody na ceste nedôjde k "skákaniu" kolesa a aktivácii ABS (ale bez brzdenia toto asi nie je možné)? Alebo spojka, ktorá inak nepreklzuje, môže v zábere (spomínal som jazdu do mierneho kopca na 4.-5. stupeň, cca 3000 rpm) začať tak preklzávať, že až vibruje? Ďakujem za každú rozumnú reakciu.
laco1871
Príspevky: 4554
Dátum registrácie: 22.03.2012 19:01
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa laco1871 »

Aké máš pneumatiky ,?

Ak sú zimné opotrebované,tak to spomalenie môžu spôsobovať práve tie gumy.,
Napísať odpoveď

Návrat na "Citroen fórum"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 5 neregistrovaných