Blikanie led ziaroviek

Diskutujte o všetkom čo vás zaujíma alebo trápi !

Moderátori: mhlavaty, foter, niner, Atlas, LOCHNESS

LUKAS0088
Dátum registrácie: 10.07.2011 17:50
Zdieľať na Facebook

Blikanie led ziaroviek

Príspevok od používateľa LUKAS0088 »

Zdravim vas.

Chcem sa opytat ako sa da vyriesit blikanie led ziaroviek po vypnuti auta ? Hladal som co to sposobuje a vraj je to system auta, ktory vysiela male signaly do ziaroviek a tym kontroluje ci su funkcne a kedze ledky maju velmi maly odber, tak sa rozblikaju, co mne osobne vadi.

Pozeral som nieco na googli a zistil ze na BMWckach sa to da vyriesit softwerovo a vypnut kontrolovanie konkretnych ziaroviek. Da sa to spravit na Opli Vectre C ? (2004)

Jednoznacne kupu led ziaroviek nelutujem, kedze mam 2 obrysove na jednej a 2 na druhej odber elektriny je pomerne o dost mensi a svietia o dobrych 30% lepsie ako stare (stale slabsie ako hmlovky samozrejme).

A ked tu uz rozoberam ledky tak to vyuzijem. Dnes som menil biele LED s canbusom namiesto klasickych parkovaciek a zistil som taky nemily problem. Prava parkovacka ide pekne auto nevyhadzuje ziadnu chybu, ale ked zapojim tu istu ledku do praveho svetla tak po prve sa mi rozvieti smerovka (deje sa to kvoli bezpecnosti ked vyhoria parkovacky/a) a auto vyhadzuje chybu v palubnom pc. Ledky su canbusove a na pravej strane to funguje 100%tne a na lavej je to z nejakeho dovodu uplne naopak. Mam dokopy 4 take iste T10-tky, skusal som ich tam vsetky napojit, aj pripajat a odpajat pri nastartovanom motore no ziadna zmena. Kde moze byt chyba ?
ivko1
Dátum registrácie: 02.08.2006 15:31
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa ivko1 »

Ludia ja len nechápem prečo si robíte starosti ked žiadne neboli?
Že má LED menší odber? A čo ako?
Pri klasických parkovačkách ti zhorel alternátor už tri krát ked si vyrábaš problémy?

Daj tam to čo tam patrí a problémy pominú
LUKAS0088
Zdieľať na Facebook

Nezhorelo mi nic, ale preco to nevymenit ? Svietivost oooovela lepsia, hlavne v interieri, rychlejsi nastup (brzdove svetla) a niekolko nasobne nizsia spotreba. A cena ? 4x T10ky ma vysli na rovne 1€ a obrysove dozadu BA15S na 80 centov kus. Takisto mam skusenosti, ze vydrzia ovela dlhsie ako klasicke a su odolnejsie voci otrasom.

A este pridavam dnes fotene spominane ledky do parkovaciek. Porovnaj si to.

Klasicka:
https://imgur.com/RHXkHER

LED:
https://imgur.com/PZUCoD9

Mimochodom toto je to prave svetlo, kde nerobi problem ako mozete vidiet, kedze nesvieti smerovka.

A tu je ta ista LED ziarovka ale v lavom svetle:
https://imgur.com/7SSrS9Y
bajo777
Dátum registrácie: 03.08.2010 10:08
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa bajo777 »

lebo to je nelegalne

lebo to tam nepatri

lebo to je cinsky sunt

lebo to je tesco tuzing

lebo to vypada jak cirkus na koleckach

lebo su s tym problemy

este dovody ? :41c2: nemas problem tak si ho urobis ? vazne zavidim...
VLADY
Dátum registrácie: 11.09.2007 20:00
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa VLADY »

Alebo pridať nejaký zaťažovací odpor v hodnote ktorá zaťaží ten výstup na takú hodnotu aby to chybu nevyhadzovalo alebo tam dať nazad klasika žiarovku. Inej cesty niet ak sa to nedá poriešiť softvérovo v RJ.
Osobne schvalujem LEDky ak má auto svetiť parkovačkami celú noc a nemať problémy so slabou baterkou ale inak je to vždy len také zarobenie si problému..zatiaľ mi žaidna LEDžiarovka nevydržala dlhšie ako pár mesiacov bez toho že by daktorá časť led chipov nezačala blikať pretože skrátka chladenie je tam nula nič a záťaž velká aby to svietilo tak idú s prúdom dosť nad limit toho čo je možné bez chladenia. A to som mal už všelijakých LEDIEK minimálne 5-6 typov . Skrátka vždy je to len na chvílu. A nie že ne!
LUKAS0088
Zdieľať na Facebook

Prave pre toto nerad chodim na toto forum, lebo sa neriesi problem, ale preco to majitel urobil tak a tak. Ja vam neriadim zivot, kazdy z nas ma iny vkus. Ja mam rad veternik, vy mate radi puncove rezy. Mne sa pacia ledky na aute, vam sa nepacia. Pytam sa na problem a vy riesite, preco to tam davam. Proste ak viem riesenie napisem a pomozem. Ale VZDY v kazdom jednom vlakne vidim namiesto pomoci len osocovanie typu preco si to spravil tak a tak, a preco taka farba, a mne sa to nepaci, ale konkretne riesenie problemu ziadne.

Dakujem ti VLADY aspon ty sa vies normalne vyjadrit k teme. Ano ten odpor som si tiez nasiel cez rezistor, ale ja mam ledky aj v predu aj v zadu a je to dost pracne + vraj to trosku znizuje svietivost samotnych ziaroviek. Mimochodom interierove ledky uz mam v aute vyse 8 mesiacov a vsetko bez problemov, ziadne blikanie ani slabsia svietivost.

A k mojmu problemu. Ja len nechapem, preco to na jednej strane ide normalne a na druhej nie. Kde konkretne moze byt chyba ?

A poprosim uz len odpovede na moj problem. Ako som pisal vyssie, bud vies riesenie tak sem s nim, ale ak mas hlupe poznamky a potrebujes si len trosku podpichnut na dobru noc, tak prosim ta neplytvaj mojim aj tvojim casom. Odteraz podobne bezvyznamne komentare ignorujem.
astrak
Dátum registrácie: 31.08.2007 17:56
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa astrak »

No keby si si nedával to najlacnejšie čo si našiel tak by to fungovalo.
seven549
Dátum registrácie: 03.02.2010 22:37
Kontakt:
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa seven549 »

presne tak tie lacne ledky su vyhodene peniaze normalna cena je tak od 2,50 za kus typ T10 canbus.ziadnu usporu energie to nerobi max tak neopaluje od tepla tu plastovu paticu.podla tych fotiek tam vidim len svietit svetlo na buduce daj fotky ako to svieti vo svetle nie vo volnom priestore.ono vela robi aj to ze ziarovka osvetluje vsetko dookola a tie lacne ledky len dopredu a svietia na modro.ja mam tiez ledky no take ktore svietia aj do stran aby osvetlili aj paraboly napr v spatnaku.vsetky svietia teplou bielou farbou.
braga
Dátum registrácie: 26.10.2009 18:24
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa braga »

Ja som mal v parkovacich svetlach na MB c rocnik 2006 ledky uz davno a vacsinou po nejakej dobe zacali blikat , nakoniec som kupil sadu za nejakych 17 eur a od vtedy je pokoj svietili uz nejakych 50 tis. km kedze nemam denne svietenie , problem mam z osvetlenim EVC kde mi lava zacne blikat caa po nejakych 10 min. vymenil som ich medzi sebou pravu za lavu a opat zacne blikat lava , ta povodna z lavej strany ale osadena v pravo neblika - deje sa ta len ak je vonkajsia teplota nad 15 stupnov v zime to nerobi , tiez to neviem vyriesit skusal som uz 3 sady osvetleni a vzdy na lavej strane problem
LUKAS0088
Zdieľať na Facebook

Ale ved tu nejde o to ake ledky som kupil. Ako som uz pisal, mne by nevadilo, keby za tych 25 centov kus proste nefungovali vobec, ale nechapem preco to na pravej strane ide a na lavej nie. Problem je niekde v aute a nie v ledkach, pretoze ak by nemali ziaden odpor, tak by mi svietila aj prava smerovka, nie len lava, cize chyba je iba na tej jednej strane a nieje podla mojho nazoru v ledke.

A tieto ledky svietia praveze hlavne do stran, co som aj chcel.

A jedna sa konkretne o tieto ledky: https://ae01.alicdn.com/kf/UTB8pt6foGrF ... bnpXaY.jpg

A takto vyzeraju vo svetle: https://ae01.alicdn.com/kf/UTB8EVV5dXPJ ... yzFXaT.jpg

(Niesu to moje fotky)
fkk
Dátum registrácie: 06.08.2017 23:44
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa fkk »

Vôbec nemusíš mať chybu v aute. Podobný problém býva aj na osvetlení ŠPZ (ako sa tu už spomínalo) že bliká len jedna strana. Je to tým ako je spravená kontrola vypálenej žiarovky (neviem ako je to spravené, len viem že sa to deje na veľa autách - bliká LED iba na jednej strane). Ak nechceš aby ti to blikalo tak si tam daj odpor (aby to malo spotrebu ako klasická žiarovka, ale pozor potom na chladenie toho rezistoru) alebo tam zapoj paralelne klasickú žiarovku (môže ti osvetľovať motorový priestor ;-) ).
Ja som chcel vymeniť oranžové žiarovky v smerovkách za LED (lebo na klasických žiarovkách sa postupne odlupuje tá oranžová vrstva až nakoniec blikajú na bielo) ale keďže som nenašiel žiadne homologované (dokonca ani Osram, Philips a pod.) tak som to nespravil (nepotrebujem aby sa na toho chytil nejaký moc aktívny policajt či už tu alebo v zahraničí alebo technik na STK).

Tá fotka ako to vyzerá v svetle má nulovú výpovednú hodnotu, Číňan si dá na internet obrázok aký chce. Odfoť ako to skutočne vyzerá u teba (zaujímalo by ma to).
LUKAS0088
Zdieľať na Facebook

Ale trosku si to nepochopil. Ja tu riesim dva veci. Prva je, ze ledky po vypnuti auta blikaju cca 10 sekund.

Pridavam nazorne video ako to presne vyzera na mojom aute:
https://www.youtube.com/watch?v=4E80Q-8kbqg&t=70s

Jedna sa len o vizualnu chybu, ktora mi prekaza iba z dizajnoveho hladiska.

A ten druhy problem je, ze mne obidva ledky v parkovackach svietia tak ako maju, ale na pravej strane pri zapnutych parkovackach auto nedetekuje ziadnu chybu (ako by tam bola klasicka ziarovka) no na lavej strane mi chybu vypisuje v palubnom pc a cely cas svieti smerovka, ako ked auto zisti, ze sa na tej strane vypalila ziarovka a tym padom kvoli viditelnosti nahradi parkovacku smerovkou. Cize ja konkretne s ledkami a ich svietenim nemam problem, ale ako ich auto takto cudne detekuje.

A k tym fotkam. Nie su od cinana, ale priamo z recenzii od cloveka, ktory ich kupil. Tie prve fotky, v mojom prvom prispevku su moje.
vsevetko
Dátum registrácie: 19.03.2017 18:24
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa vsevetko »

@LUKAS0088 Vidíš, vidíš môžeš si za to sám. Keby si kúpil BMW 730 ako si písal v minulých príspevkoch tak by si to vyriešil softverovo. Ale možno by to smetie nefungovalo ani v Bavoráčiku. :40bd:
VLADY
Dátum registrácie: 11.09.2007 20:00
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa VLADY »

Ledky blikajú po vypnutí asi zato, že prúd do kábla k svetlu je spínaný nie klasika kontaktom v relé ale je spínaný najskorej tranzistorom či už FET alebo klasika bipolár - polovodičom a teda tam je vždy dajaký zbytkový prúd aj v rozopnutom stave najčastejšie sa to deje cez ochranný obvod ktorý býva paralelne zapojený k tranzistorovému prechodu a slúži ako jeho ochrana alebo je to zato že skrátka tá RJ si ten obvod celý čas takto kontroluje tým že tam púšťa malý prúd ktorý žiarovku nerozusvieti ale LEDky áno lebo tým stačí aj rádovo jednotky mA . A tam je celý problém . Následne sa zrejme vypne celé napájanie tej RJ a uspí sa a vtedy to blikanie prestane. Tak ako Ti tu už písali buď tam dorob zaťažovacie odpory alebo skús tú prídavnú žiarovku alebo inak je to jednoduchým spôsobom ťažko riešitelné . Dalo by sa to asi najskorej leda tak. že tam podorábať nejaký medzikus medzi výstup z RJ a objímku svetiel dať dajaké prídavné relé .A to by bola dosť babračka a neadekvátna robota a námaha zhotovenia takého dačoho. Bežne vnútorné svetlo prerábam na LED a je tam vždy tento problém ktorý ale ako na vnútornom svetle neriešim lebo neje nejak extra na závadu. Skrátka slabúčko to svieti a ničomu to nevadí. A čo sa týka CANBUS LED tak som meral pred pár rokmi keď som to potreboval tiež riešiť na nejakých LEDkách čo mi dakto dodal a prúd cez ne pretekajúci veruže reálne dosahoval cca polovicu bežného prúdu cez origo vláknovú žiarovku . Skrátka napríklad cez 5w žiarovku tečie pri 12v cca 350-380mA ale cez LED to bolo cca 150-180mA lebo skrátka pri väčšom stratovom výkone sa to nedokáže uchladiť tak to číňan takto rieši. Pretože pri 5w žiarovke z LEDkami je treba vychladiť možno 4w a to dosť dobre nejde na tak malej ploche bez toho aby to malo ešte bezpečnú teplotu a nezhorelo to .A samozrejme trpia tým samotné LED chipy lebo aj oni generujú teplo a teda všetko čo je cez 100°C je dosť zlé na životnosť a aj to že nieje chip ako chip tie lacné majú základ nie medený ale obyčajný železný a atam je potom dosť horší prechod tepla a teda zas to o to viac trpí .
ivko1
Dátum registrácie: 02.08.2006 15:31
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa ivko1 »

Som sa pobavil na tom rýchlejšom nástupe LED v brzdovom svetle...

Nuž to je tak ked si chce niekto obhájiť blbosť...
Reakčný čas človeka je daleko pomalší ako rozdiel rozsvietenia LED vs klasická žiarovka.

Fakt by som chcel vidieť keby boli dve brzdové svetlá zapojené na jednom spínači či by si videl rozdiel v tom ktoré sa skôr rozsvietilo.

Ako už bolo napísané, kúpil si lacný šunt a tomu všetko zodpovedá.

Ja som mal tiež jednoho času LED v predných parkovačkách, ale kapali rovnako ako žiarovky W5W. Za dalšie nie každá svietila obstojne (vyžarovací uhol) a nemám čas vyčkávať 3-4 týždne až mi prídu iné z číny. Zohnal som klasické značkové vláknové W5W a odvtedy je pokoj

Návrat na "AUTOMOBILY - Všeobecná diskusia"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Amazon [Bot] a 5 neregistrovaných