Ťažké teplé štarty

Sekcia slúžiaca na odbornú analýzu problémov

Moderátori: mhlavaty, foter, niner, Atlas, LOCHNESS

michal-k
Dátum registrácie: 21.06.2015 15:08
Zdieľať na Facebook

Ťažké teplé štarty

Príspevok od používateľa michal-k »

dobrý deň, mám nasledovný problém: ťažký štart teplého motora, no nie vždy, ak sa zohreje, vypnem motora naštartujem hneď je to ok. Ak vypnem teplý motor idem natankovať, kúpim kávu už je štart taký že zatrasie celým autom. Batéria má 1 rok, štartér po repase, 1,9tdi 77kw BXE. Na aute meneny zotrvačník, zdvihatka, klzne ložiská vačky, nastavene PD vstreky, rozvody. Toto všetko sa robilo preventívne.
Ďakujem. Prikladám Log, no pri tomto logovanom štarte nebol ten štart až taky zlý.

https://ulozto.sk/!lR4r3TrVKiyI/log-01-001-xxx-xxx-csv
mhlavaty
opravy & diag
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Ano,nebol vyslovene zlý,štart bol pod 1 sekundu.Ale,aj to je veľa,pretože PD potrebuje iba pol otáčky aby vedel kde je ktorý valec a vstreky si tvoria tlak samé,takže štart dobrého je okamžikom dotknutia kľúča.Menili sa hydroštely a teda všetko sa nastavovalo,preto by pomohol blockmap z teplého motora,stačí sem hodiť začiatok aby to obsahovalo prvých 25 kanálov pozreme sa na to.
michal-k
Zdieľať na Facebook

Dobrý deň, zasielam blockmaps. Trošku neskôr, zhorel mi diagnostický kábel, musel som objednať nový.
https://uloz.to/!94cX3ATdciD0/blockmap- ... 021-lb-csv
Ďakujem
mhlavaty
opravy & diag
Zdieľať na Facebook

Dve veci sú tam ktoré sa mi nepáčia.Tretí vstrek by som už uvažoval riešiť,a skontroloval by som nastavenie rozvodov,predpokladám že niekto to dolaďoval na nulu.Ešte by ma zaujímalo či boli vstrekovače vonku a či sa meral tlak na tandeme a vo vracačke.
michal-k
Zdieľať na Facebook

Ďakujem za odpoveď, vstrekovače neviem či boli vonku, nastavoval tam nejaké stupne. Netuším čo.
Tlaky pokiaľ viem merané neboli. Rozvody mi vo vcds ukazuje 0.0
mhlavaty
opravy & diag
Zdieľať na Facebook

Veď práve,ja vidím že sú v nule,práve preto to píšem že by som ich kontroloval,ale riešil by som aj vstreky,dal nové oringy a nastavil.Píše sa o vymenených hydrošteloch,tak snáď bola premeraná vačka,záleží aké km má zbehnuté.Otázka je keď menili hydrá či vyberali vačkovicu z demontážou tandemu alebo bez.Ak bez,tak pod tandemom nebolo menené tesnenie,ale posledné ložisko vačky je k tomu tesneniu pritlačené...to sú všetko otázky ktoré nad tým visia
Tie motory studené či teplé vedia štartovať na dotyk klúča,ak sa naťahuje štart,má to dôvod
misatenko
Dátum registrácie: 14.01.2025 22:52
Zdieľať na Facebook

Re: Ťažké teplé štarty

Príspevok od používateľa misatenko »

Zdravím vás. Mám Volvo XC90 3.2 175 kw r.2007 benzín+LPG BRC. Studený alebo dlhšie odstavený motor po jazde chytí na brnk. Problém mám naštartovať teplý motor. Dlhšie točí, ťažko chytá, prípadne ani nenaštartuje. A je jedno či jazdím na benzín či LPG. Inak štart je vždy na benzín. Skúšal som jazdiť len na benzín, odstavil (vybral poistky) z LPG systému, čiže usudzujem, že LPG systémom to asi nebude. Dlhým sledovaním cez diagnostiku ELM som odpozoroval, že po zhasnutí motora ostane (resp. narastá) v benzínovej palivovej lište vyšší tlak až cca 94 PSI oproti tlaku počas jazdy (cca 70 PSI). Vtedy mám problém naštartovať a keď sledujem tlak počas štartovania, tak vôbec neklesá (zavreté vstrekovače?). Keď za nejaký čas dôjde k ochladeniu, tlak sa zníži a keď je pod cca 85 PSI tak už naštartujem. Tiež som zistil, že keď mechanicky odpustím tlak na lište (ventilčekom takým ako na kolese), tak naštartujem. Podotýkam, že motor je plne zohriaty na prevádzkovú teplotu. Keď idem napr. 5 minút a motor ešte nedosiahne 90°C, tak vtedy ešte chytí v pohode. Čiže problém je asi buď ten vysoký tlak, alebo neotváranie benz. vstrekovačov kvôli vysokému tlaku? Sú nejak blokované? Čo sa týka palivového systému, tak do lišty ide prívod paliva z nádrže, ale vratka tam nie je. Ani nejaký elektrický regulačný ventil na lište nie je, len ten mechanický výpustný a snímač tlaku.
Už sa mi na to pozerali viacerí "mechanici" vrátane LPG servisov, ale nejak nemali záujem o seriózne vyriešenie tohto problému a o drahé pokusy-omyly nemám záujem. Pritom možno ide o banalitu, ktorú by som si vedel spraviť aj sám.
Snáď mi niekto tu bude vedieť poradiť napr. pán Hlavatý?
Ďakujem.
mhlavaty
opravy & diag
Zdieľať na Facebook

Principiálne ak nemá zásobovacia lišta návrat prebytku paliva (napr Fabia tiež) tak je sytémový tlak kdesi inde v dráhe toho prívodu.Môže byť tlak riešený dokonca v nádrži.,možno filtrom s reguláciu (spomínaná Fabia) ale tento menežment nepoznám.Rozhodne túto informáciu je nutné mať,pretože toto správanie motora nemusí byť chybné a trochu aj pochybujem že je príčinou.
Lišta má malý objem a už odprsknutie 1-2 vstrekov by tlak zrejme znížil a pritom určite neprehltil motor palivom,nevidím v tom problémové správanie.Treba zistiť či menežment má tlak paliva riadený v zmysle riadené z rj.Dnes už také je,ale v danej dobe by ma prekvapilo,ale vylúčené nie je.Pokiaľ riadený nie je,nemá rj ani potuchy aký tlak do vstrekov ide.Ak ovšem je,už je nutné zistovať podmienky pre štart.Zníženie tlaku a štart sa vie uskutočniť by nasvedčoval že rj o tlaku vie.
Práca je to pre osciloskop ako stvorená.Mať na obrazovke naraz klúčový signál kluka/vačka napájanie vstrekov a zapalovací impulz by umožnil vidieť (aj v čase vyhodnotiť) prvý pohyb motora,otáčky kedy spustí vstreky a zápal. Dva záznamy,jeden z plným tlakom,jeden z odpusteným tlakom.Ani nehovorím že prospešným by som videl obsadí piatý kanál oscilo tlakovým čidlom a je všetko ako na dlani.Je to prd platné,oscilozáznamník nebýva výbava ani v autorizákoch,ak v ňom nemajú dobre zaplateného natrieskaného diagnostika ktorý si donesie vlastný Texvik.
Nuž tu pomôže iba ľudová tvorivosť a dômysel majiteľa,ale tu je to asi splnené.
misatenko
Zdieľať na Facebook

Ďakujem za rýchlu reakciu. Nakoľko ten motor čo mám nie je u nás až tak častý tak mi nikto nevie povedať ako je to s reguláciou tlaku v systéme. Ako vravíte možno je v palivovom filtri, ten som menil a nevšimol som si na ňom niečo odlišné voči iným filtrom. A možno je nejaká regulácia v čerpadle v nádrži. Podľa VIN by ste vedeli takéto info dohľadať? Prípadne bola by možná diagnostika s tými oscilo u Vás?
Inak v servise LPG Holčík mi navrhovali spraviť vratku z lišty do nádrže, ale za dosť peňazí. Principiálne ale z výroby tam vratka nie je, čiže mi to príde ako prekrývanie iného problému. Ak by to robilo len po jazde na LPG tak to pochopím, lebo čerpadlo stále tlačí benzín a nie je odber, ale robí to aj na benzín. Ďakujem za pomoc.
mhlavaty
opravy & diag
Zdieľať na Facebook

Vratka paliva...neviem ako by riešily odpúštanie tlaku po vypnutí motora,to asi nebude správne riešenie.O tom ani nehovorím že to treba dostať do nádrže ktorá na to nemá vstup,škoda špekulovať.Z fabriky to funguje,musí aj teraz.Ja darmo mám oscilo ak je dielňa permanentne obsadená.O tom nehovoriac že by som musel dohladávať veškeré informácie kedže už ani nepamätám na posledné Volvo.
misatenko
Zdieľať na Facebook

Tak dali by ste sa na to? Však skúste pozrieť kedy by ste mali voľnú dielňu. Ja by som už dobehol do Zámkov. Môžeme si písať aj SS, aby sme týmto už nezahlcovali vlákno.
mhlavaty
opravy & diag
Zdieľať na Facebook

Bez šance,už dojednané práce nepripustia o niečom takom ani uvažovať.Teraz som končil aj dnes,je 18 hod.Toto ide stále,aj so a ne,akurát vtedy tak do 16 tej.Ja sa musím postarať v prvom rade o svojich,čo ma živia či sú dobré či zlé časy dlhé roky.Pre nových je problém násť čas,to sa dá jedine ak niečo sa ukončí kratšie než sa rátalo a tam sa to strčí.
misatenko
Zdieľať na Facebook

Tak to v práci pomaly aj spávate. Keď ste teda taký vyťažený, nejakého iného profíka viete doporučiť? Najlepšie stredné Slovensko.
db69
Dátum registrácie: 18.06.2020 19:48
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa db69 »

Tu máš jeho žiaka/učňa /nasledovníka.https://www.youtube.com/watch?v=MRO1kwAoGNk&t=20s neviem presne ako to nazvať
Ale aj tento má roboty nad hlavu
misatenko
Zdieľať na Facebook

Ďakujem za typ.

Návrat na "Diagnostika"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný