Ako kupit auto?

Diskutujte o všetkom čo vás zaujíma alebo trápi !

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

monojetronic
Príspevky: 168
Dátum registrácie: 06.05.2010 01:40
Zdieľať na Facebook

Ako kupit auto?

Príspevok od používateľa monojetronic »

Jednoducho vyzerajuca otazka, ale chcem kupit jazdenku a kedze uz pozeram dlho, a inzeraty co su zaujimave su vzdialene stovky km, tak ak by som sa vybral sam (co je fakt) tak uz by ma lakalo kvoli dlhej ceste to kupit aj s prizmurenymi ocami, co by ma neskor mrzelo. Preto by som chcel otvorit oci vasimi skusenostami a selskym rozumom, ako sa v podstate nakupuje auto...
Typ mam ujasneny (nizsia stredna trieda, 2015+, kombi, najlepsie atmosfera, do +-10t, tomu vyhovuju "malo-agilne" atmosky Fiat Tipo 1.4, Toyota Auris 1.6, Megane 1,6 Sce, laka ma aj priamovstrek Ford focus Mk3 1.0 alebo 1.5ecoboost , a cim dalej pozeram tym mi to "je uz jedno" a zlavnujem z narokov a pripustam aj koncern 1.2-1.4tsi 2014+ golf/leon alebo ine oturbene downsizingy, napr aj Peugeot 308 1.2 puretech... co je asi zle zmyslanie takto odbehnut od povodnej atmosky)

Telefonat s majitelom - co sa dotazovat?
Dalsia rada je asi vzdialenost do max 100km aby cesta za kupou neovplyvnila moj usudok?
Spravit si overenie-overenie, ci na aute nebolo nieco stacane (asi negarantuej sa 100% pravdivost?), ci neprebieha exekucia?

dik za polemiku
martincichy
Príspevky: 5451
Dátum registrácie: 18.09.2016 10:44
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa martincichy »

Pokec cez telefon je o skusenostiach a spravne naformulovanych otazkach.

Je dolezite vyhnut sa autu, ktore menilo majitela kazdy rok - znamena to zanedbany servis. Len sa povozit a predat dalej.

Servisnu historiu aut znacky toyota a lexus, ktore ako nove boli predane na Slovensku si od novoty overis cez net https://historiavozidla.toyota.sk/carinfo.aspx?lang=SK

Ecoboost ide pekne, ale spolahlivost uz taka nie je. Pod ten motor sa podpisala optimalizacia.
mhlavaty
opravy & diag
Príspevky: 24977
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Bydlisko: Nové Zámky
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Ideálny adept na kotrmelec a ideálny kupec pre vychcancov.
Za hodinu priameho rozhovoru by som zrejme vedel uviesť do problematiky a nutných a rozumných postupov aj dieťa,ale tu to nemá za mak ceny ani začínať.Preto len všeobecne platné zákonitosti.
- V chudobnom kraji sú vždy vyššie ceny,ľudia si namýšlajú bohviečo nepredávajú a preceńujú.Kým predávajú je cena vysoká,akonáhle kupujú chcú zadarmo !
- Čím je väčšia vzdialenosť od bydliska,tým je väčší tlak na kúpu.
- Čím viav neúspešných pokusov bolo,tým viac sa spúšťa z požiadavkov.
- Auto nikdy nekúpiť ani nezálohovať na prvú šupu (ak nie ste mechanik tj máte 100% istotu čo vidíte) ale dať si aspoň jedno vyspatie a kúpu ešte premyslieť z "vychladnutým" rozumom
- Auto má majiteľa,majiteľ má rodinu,rodina má dom.Ak vidíte iba auto aj to na čerpačke,ste adept na kotrmelec
- Klamať je problém len pre prvého majiteľa,ten je chytiteľný ľahko na akomkoľvek klamstve takže aj chyba kúpy je ľahšie napraviteľná a lahšie dokazateľná.
- Vždy si pýtajte zvolenie ešte prísť zajtra z odborníkom.Ak je problém,majiteľvám oznámi že auto niekto "kúpil" ,dajte mu šancu,aj sebe
- Pýtajte sa,pýtajte sa,pýtajte sa,o sebe nerozprávajte dľa možnosti ani slovo,nech rozpráva kto predáva.
- Kto sa veľa pýta - veľa sa dozvie abude mať o čom premýšlať.
- Dávajte otázkam logiku,prečo prečo prečo
- Základ rozhodnutia...servisná história.Kedy,čo,prečo.Kto je sám majiteľom tri dni alebo dovozca,na to možete zobrať istotu že sa nedozviete nič.A poznať históriu je kľúčová podmienka.
xentry
Príspevky: 1958
Dátum registrácie: 29.06.2018 17:35
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa xentry »

To tak presne vyzeram ja povozit a predat dalej, auto mam cca 1,5 roka a dost veci je opravenych, uz je auto na predaj a keby ze nieco vyskoci este stale opravim :)
oco13
Príspevky: 17842
Dátum registrácie: 14.12.2008 12:08
Bydlisko: okr.nové zámky
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa oco13 »

- Auto má majiteľa,majiteľ má rodinu,rodina má dom
Ja vždy toto dávam na prvé miesto.
som dezolát a komu sa to nepáči nech ma bozá v riť
mhlavaty
opravy & diag
Príspevky: 24977
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Bydlisko: Nové Zámky
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Obrovské % opráv sú čerstvo kúpené jazdenky.Tu až kričí ako sú vlastne ľudia pri kúpe schopný nevidieť aj veci ktoré dobre nekričia.Že aj na 12 ročnom Passate musí v expanzke svietiť krásna ružová farba,čistá a nezakalená.Že auto ktoré akoby dovtedy nemalo servis má všetky originálne spony vymenené za známe skrutkovacie eskapásky.Otlaky kľúčov na skrutkách,skrutka s podložkou mimo pôvodného otlaku.Že veľa prezradia pneumatiky,lak auta,vysedenosť sedačiek a ošuchtenosť interiéru,chybujúce krytky alebo ich spony.
Ludia nepoznajú ani základy opatrnosti,po klúči kontrolka musí svietiť,nie doma zistiť že tam nie je.Po jazde nechať bežať,nezhasínať motor po prvé zopnutie vetráka.A nie po ceste vyvrie alebo tlakuje hadice.Ja tomu hovorím...peniaze pália.
Množstvo aut po kúpe po servisoch je alarmujúci.Svedčí to jednak o sklonoch podvádzať,tj riešiť opravy predajom.Predaj auta pri 20-30 tis km musí mať sakra dôvod.Autá z dovozu majú vždy menej km ako porovnateľné jazdenky od nás.Sú autá ktoré sa kupujú z jasným účelom robiť obrovské ročné porcie km,treba počítať a logicky zvažovať či ste hlúpy vy alebo hlupáka z vás práve niekto robí.
A pokojne sa držte logiky že prvé auto sa pred zbehnutím záruky nepredáva ak je majiteľ spokojný.
Vigora100g
Príspevky: 315
Dátum registrácie: 14.07.2009 00:22
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa Vigora100g »

Nieco si uz nacrtol sam a nieco ti tu dobre poradil mhlavaty. Urcite najlepsie je kupit auto v okrese a od prveho majitela, sukromnika, auto kupene ako nove na slovensku. Overit servisnu historiu v servise kam auto chodilo.

V zasade auto 2015+ po SK skuromnej osobe nebude mat vysoky najazd pretoze lebo bezne ludia najazdia 15-20tis km rocne, obcas ked denne dochadzaju daleko za pracou tak mozno 30tis ale toto nie je typicke pre sukromne pouzitie a benzinove auto v miestnych podmienkach. Z toho je teda jasne ze podvozkove diely by mali byt od vyroby a nemali by vykazovat nadmerne opotrebenie. Nedaj sa ulakomit na nejaku vybavu, skor pozeraj ci je vsetko original ako bolo pri predaji noveho auta. Kde tu nejaky skrabanec a buchanec auto bude mat ale tym sa nenechaj zbytocne odradit.

A to najhlavnejsie. Necakaj ze tieto auta budu najlacnejsie z ponuky. Skor maju chudobnejsiu vybavu. Casto vidam inzeraty od sukromnikov za dobru cenu a o par dni je to uz v inom okrese s prekrytou znackou...inzerat ze po prvom majitelovi ale cena je uz vyssia a predavaju to spekulanti a priekupnici. Treba to dlhsi cas sledovat a spravit si prehlad. Nechaj si na to dost casu, kupuj za pekneho slnecneho dna ked mas ty aj predavajuci dostatok casu, nikdy nie ked ta tlaci cas. Inak stacaju sa aj slovenske malo jazdene auta o par km ako to dovoluju servisne zaznamy, napriklad aj o 20-30tis km, lebo lepsie sa predava auto s 90tis ako so 120tis
mp3turbo
expert: TDI
Príspevky: 24434
Dátum registrácie: 09.04.2006 10:26
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mp3turbo »

>> laka ma aj priamovstrek Ford focus Mk3 1.0 alebo 1.5ecoboost

chyba, zbytocna chyba.



>> cim dalej pozeram tym mi to "je uz jedno" a zlavnujem z narokov a pripustam aj koncern 1.2-1.4ts

chyba, zbytocna chyba.


Ved riesenie priamo zaznelo v tvojom popise : Tojota Auris. Ci uz to bude 1.4i alebo 1.8i, mas nepriestrelnu techniku, spickovy nicim neoje-klamany systemovy design. Vsetkeho. Motor, prevodovka, podvozok. Nepriestrelna spolahlivost sa neda dosiahnut na trojvalcovych kotrmelcoch s priamym vstrekom, dvomi kompresormi, tromi turbami a 96kW vykonu z 1.0i motoru - akokolvek uzasne moze zniet ze dany motor ziskal tri ocenenia "odbornych novinarov" za motor roku. Odbornych preto, lebo ti novinari nikdy nehodnotia a nehodnotili dlhodobe naklady na vlastnictvo, nikdy nerozumeli a nebudu rozumiet konstrukterskej stranke a z nej vyplyvajucej technickej spolahlivosti. Ani ich nic take nezazujima, pre nich predsa nie je dolezite ze sa nerozleti turbiatko pri 175.000km alebo ze nepraskne hlava na dva-a-poltom valci pri 116.000km.

Odpovedou na tvoje otazky je zmienena Toyota. Auris, Yaris, Corolla, podla velkosti co potrebujes, idealne nie diesel, veselo hybrid. Fajront. Nedaleko od domu, 300km za nou nepojdes a ked sa taketo otazky pytas, auto si nikdy sam nepozries lebo to proste nepoznas, ako zaznelo oklame ta uplne kazdy kto ma v riti dieru (to neber v zlom, to maj ako varovanie a navod ako sa nepopalit).


Otazka : ty nemas kamaratov ? Rodinu ? Kolegov ? Socialistickú pardon sociálnu sieť ? Inak : doriti, nevies kupit auto od niekoho koho poznas ?
milujem elektricke auta, vsetky doradu. https://www.youtube.com/watch?v=JWX0A6nx2cM
mhlavaty
opravy & diag
Príspevky: 24977
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Bydlisko: Nové Zámky
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Juj...malá pripomienka k poslednej vete mp3 ...kamaráti a rodina nie.To je tá najviac ojeb.kabátená skupina kde sú natvrdo najväčšie okefy.Lebo...myslíš že kamarát by ti to neurobil.Ibaže urobil,vlastnej materi by urobil ak sú v tom bubáky.Bože čo tých rodinných príbehov poznám.Aj lekár sa drží zlatého ...rodinu neoperuj ak máš štipku rozumu
oco13
Príspevky: 17842
Dátum registrácie: 14.12.2008 12:08
Bydlisko: okr.nové zámky
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa oco13 »

ak sú v tom bubáky
Tuto je pes zakopaný.
Ja doma pre seba kupujem 25 ročné autá čo jazdia do 30ky prípadne aj viac, a v podstate okrem hrdze nemám žiadne problémy. Manželke musím kupovať "normálne" 5 - 8 ročné a nevieme sa doplatiť za servis. :40bd: Lebo ona starou hrčou jazdiť nebude - ale len pokial neklakne jej cukríček, potom je aj hrča dobrá.
som dezolát a komu sa to nepáči nech ma bozá v riť
cobo77
Príspevky: 464
Dátum registrácie: 27.05.2007 11:56
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa cobo77 »

Jednoducho mu zavoláš dohodneš si obhliadku a ak sa ti auto pozdava povieš ci je ochotný s nim ísť na kontrolu do autorizovaného servisu, kto nič neskrýva pristane na túto možnosť, kto nie otočka a dovi dopo..., ty máš euráče, ty si pánom situácie a áut je na mraky...
oco13
Príspevky: 17842
Dátum registrácie: 14.12.2008 12:08
Bydlisko: okr.nové zámky
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa oco13 »

Cobo a kto tú kontrolu má zaplatiť? Lebo sú kupujúci ktorí obehnú 30 aut - ak by u každého mali platiť prehliadku.
Pri kúpe domu - čo sú celkom iné financie ako auto - kto z vás si berie stavebného inžiniera a kto robí sondy do múrov a základov??? Čo ak o rok zistíš, že stavba sadá a múry praskajú alebo to celé vlhne a plesnivie?
Nerobte zase z auta stred vesmíru, je to rovnaký spotrebák ako pračka alebo televízor. Ak sa niekto bojí, že príde o vela peňazí mal by hladať inú cenovú kategoriu aut.
som dezolát a komu sa to nepáči nech ma bozá v riť
mhlavaty
opravy & diag
Príspevky: 24977
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Bydlisko: Nové Zámky
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Každý rok xy ľudí urobí kúpu auta z druhej ruky,a nikdy kúpu neoľutujú.Prečo asi ? Sú veci ktorým v ústrety ísť musíte a veci ktoré urobiť nesmiete.Niekomu to je jednoducho dané prírodou,inému nie. Asi najviac zlých krokov je z rýchlych rozhodnutí
oco..pre koho je auto spotrebák,ten uvažuje o aute ako nutnom zle aby zabezpečil to čo mu nezabezpečuje spoločnosť,dopravu a prepravu.Tomu zodpovedá potom miera ochoty do akého finančného rámca si tú službu vie zabepečiť plnohodnotne.Ak ju ja mám zabezpečenú z nákupom Voya za 1200 e.-, a obsiahne všetky moje potreby dokonca aj v pohodlí a nutnej výbave,inému nestačí toho desaťnásobok a lavíruje ako bezprízorný.Argument že ten môj kráp prežije ten jeho o desaťročie mladší je zbytočný,tak ľudia na vec nepozerajú.
cobo77
Príspevky: 464
Dátum registrácie: 27.05.2007 11:56
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa cobo77 »

Samozrejme ze tu obhliadku zaplatí kupujúci a predávajúci, ktorý nič neskrýva s nou súhlasí, takto som kupoval auto za 7000 aj za 23000eur,nic zvláštne, nie som automechanik ale laik, ktoremu tie euráče nepadaju z neba, ak by som kupoval auto za 1500eur tak kašlem na to samozrejme...
oco13
Príspevky: 17842
Dátum registrácie: 14.12.2008 12:08
Bydlisko: okr.nové zámky
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa oco13 »

Ja to zase píšem z pohladu, že autá za 500 eur ktorých som mal dosť jazdia a umierajú len na hrdzu alebo blbých šoferov a zase autá za 5 000 ktorých mala manželka tiež zopár tak chodia do servisu ako na klavír. Takže mám dojem, že nepomáhajú žiadne kontroly a preverovania, čím mladšie a vybavenejšie - tým väčšia kasička na euré to je.
som dezolát a komu sa to nepáči nech ma bozá v riť

Návrat na "AUTOMOBILY - Všeobecná diskusia"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Bing [Bot], Google [Bot] a 34 neregistrovaných