ABS - ako funguje?

voľná diskusia, zakázané akékoľvek hanlivé príspevky. Ľudia majte prosím porozumenie sú to predsa ženy OK ?

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

ivana531
Príspevky: 60
Dátum registrácie: 04.05.2009 20:22
Zdieľať na Facebook

ABS - ako funguje?

Príspevok od používateľa ivana531 »

Ahojte prvý x mám auto s ABS-kom- scenic.Dnes keďže napadol sneh a cesty boli šmykľavé sa mi zaplo ABS. Doteraz som nepoznala ako pracuje ,ale opíšem v skratke. Podradila som rýchlosť pretože boli auta predo mnou a začala som pribrzďovať,nakoľko som sa blížila k semaforu a svietila červená.Zrazu som cítila ako mi klepe brzdový pedál do nohy,ale auto nepribrzďovalo stále išlo do predu. Rýchle som dala neutrál a vypla motor, v tom šoku ani neviem či to bolo správne,pretože predo mnou stálo auto a strašne som sa zľakla ,že do neho vrazím, už som mu bola tesne za zadkom ,keď sa pohol nakoľko skočila oranžová. Keby sa nepohol tak ho buchnem. Nejak som zastavila a keď som naštarovala ,tak auto bolo nejaké labilné ako keby mi stáčalo prené kolesá. Mám zimné gumy.Jasné ,že ženská, tak som zasvietila výstražné pre prípad ..... a došla do práce 20-tkou. Vôbec som nevedela ,že takto pracuje ABS-ko myslela som si ,že je po aute,že niečo odišlo na ňom.V práci mi kolegyne vraveli,že aj im to tak robí,že nezabrzdí, a ďalšia ,že cuká tá brzda ale auto ubrzďuje. Ja som vôbec necítila brzdenie.Domov som išla z páce vo veľkom strese bojím sa šoférovať ,stlačiť brzdu ,alebo ísť za niekým ,že keď bude treba zabrzdiť tak nezabrzdím. Prosím poraďte mi ako pracuje ABS-ko ja ho nechcem :3020:

upravený názov, lukas.bubo
fester777
Príspevky: 1799
Dátum registrácie: 19.06.2009 20:38
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa fester777 »

tak jak pise lakino , nemam co viac k tomu dodat , len to si ist hned odskusat na nejaku zasnezenu plochu aby si nabuduce nespravila nejaku kravinu.
P.S.: neodpustim si ale to s vypatym motorom som teda este nepocul, ze co si si myslela aky to bude mat vyznam lol
ivana531
Príspevky: 60
Dátum registrácie: 04.05.2009 20:22
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa ivana531 »

Ako som písala,že som sa zľakla strašne,tak neviem no vypla som motor v panike ,aby som nespôsobila škodu,hlavne tomu predo mnou. Ako píše lakino,človek sa po prvý x toho zľakne a zvlášť keď som nevedela čo sa stalo z autom :-\
coven
Príspevky: 172
Dátum registrácie: 08.08.2008 09:22
Zdieľať na Facebook

Re: ABS- poraďte mi

Príspevok od používateľa coven »

tak ako spominal kolega vyssie - najlepsie urobis ak si ucinok ABS vyskusas na nejakom opustenom parkovisku. Pravdepodobne ta sposob brzdenia len zaskocil, kedze si nebola zvyknuta

jedine s cim si dovolim nesuhlasit je tento statement:
lakinooo napísal:Ver tomu, aj ked sa to nezda, ze auto zastane skor ako bez ABS
je to na dlhsiu debatu (uvidime, ci sa rozputa :D ), ale vo vseobecnosti ti ABS umozni lepsiu kontrolu nad vozidlom, moze vsak predlzit brzdnu drahu

a samozrejme ten cirkusovy kusok s vypnutim motora uz prosim nikdy, ale nikdy neskusaj! :)
mp3turbo
expert: TDI
Príspevky: 24434
Dátum registrácie: 09.04.2006 10:26
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mp3turbo »

Ivanka vitaj u nas na fore, predovsetkym som rad ze sa nic nestalo.

Nenechaj sa ovplyvnit touto neprijemnou skutocnostou. Bohuzial spravanie ABS na lade a primrznutom snehu je take ake si zazila - nie uplne optimalne. Nie nadarmo sa hovori ze najlepsie ABS je vypinatelne abs.

Preco?

Pretoze niekedy zablokovane koleso vytvori pred sebou "klin" zo snehu pripadne primrznutych/zamrznutych kuskov ladu a takymto sposobom auto spomaluje so zablokovanym kolesom lepsie ako s otacajucimi sa kolesami pri fungujucom abs. Proste auto zastavi skor.

pozor, toto zjednodusenie celej situacie - samozrejme ze so zablokovanymi kolesami nedokazes zmenit smer autu a podobne a castokrat je toto dolezitejsie ako o kusok kratsia brzdna draha. VSEOBECNE sa musi uznat ze ABS je vyborna vec, v drtivej vacsine pripadov umozni uplne zabranit havarii pripadne obrovskym sposobom zmensit/zmiernit jej nasledky. A prave preto je ABS nutne podla europskych predpisov vo vsetkych novych autach uz par rokov.

pridavam sa k doporuceniu "trenovat bez realneho rizika" aby si vedela ako sa to auto bude spravat. Daleko horsie ta nieco prekvapi v realnej premavke... a predovsetkym klud, co najchladnejsiu hlavu a pokial jazdis normalne tak aj ked do niecoho strcis frňákom, nebude to strcenie fatalne. A o to ide predovsetkym. Nech sa aj auto rozbije, ale aby sa nestalo nic tebe ani nikomu inemu.
ivana531
Príspevky: 60
Dátum registrácie: 04.05.2009 20:22
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa ivana531 »

ďakuejm za rady som múdrejšia hlavne s tým vypnutím motora,ale .... ako reagovať keď pôjdem dole kopcom a budem musieť použiť brzdu a stane sa mi to iste ako dnes,veď neubrzdím a čo potom čo ak bude niekto predo mnou. Jazdím ,ešte len pol roka, skúsenosti nemám a už ani chuť odradilo ma to dnes som stráášne smutnáááá a tá migréna od rána...
Kujon78
Carschanger
Príspevky: 5424
Dátum registrácie: 17.10.2005 23:45
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa Kujon78 »

dnes boli cesty na hovno, takže nie ABS problém, ale cesta :-(

ABS sa odporúča využívať naplno, vtedy pracuje správne a nie že zabrzdíš a sa zľakneš a pustiš, potom to nie je ono :-(
fester777
Príspevky: 1799
Dátum registrácie: 19.06.2009 20:38
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa fester777 »

martinpb napísal:všetko beriem aj to že si žena,ABS je náš priatel neboj sa ho!!...len mi nejde do hlavy čo ta učili inštruktori v autoškole?. :3c90: . :4012:
instruktori v autoskole su tam na to aby ta dokopali do skusok a zbavili sa ta asi tak nejak :41c2:
tonoaaa
Príspevky: 674
Dátum registrácie: 19.01.2009 19:22
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa tonoaaa »

Odporucam pozriet si tieto videa, je tam vela cennych rad
http://auto.sme.sk/c/5128566/videa-ukaz ... ovici.html
a samozrejme bez treningu su takmer nanic.
mp3turbo
expert: TDI
Príspevky: 24434
Dátum registrácie: 09.04.2006 10:26
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mp3turbo »

> ako reagovať keď pôjdem dole kopcom a budem musieť použiť brzdu
> a stane sa mi to iste ako dnes,veď neubrzdím a čo potom čo ak bude niekto predo mnou.


holt tak do neho cvaknes... takto, vodic musi predvidat a prisposobit rychlost stavu a povahe vozovky... je to strasne omielane ale tak neskutocne pravdive...

prichadzam k nejakemu prudkemu kopcu zospodu, vidim co sa deje predomnou, idem hore kopcom... musim ist normalne a nie plny kotol aby som nedostal smyk a necapol do jarku alebo este lepsie do protismeru a niekoho zabil. Blizim sa ku vrcholu takehoto prudkeho stupania, NEVIDIM CO JE ZA NIM pretoze kopec sa zrazu prudsie zvazuje nadol... co robim? Automaticky spomalujem a brzdim aj pri jazde hore kopcom, ked vyjdem na vrchol zrazu sa tridsat metrov predomnou vynori na krajnici odstavene pokazene auto a v protismere nakladak.

kedze som normalny a uz som dopredu znizil rychlost PRETOZE SOM NEVIDEL CO JE ZA VRCHOLOM TOHO KOPCA, dokazem zastavit a nic sa nestane. Dokazem zastavit aj vtedy ked je ten dole kopec nasnezeny a podobne. Proste pojdem pomaly a cele sa to za mna vyriesi urcite skor ako ked pojdem ako pretekar a potom skocim na brzdu.

ked nie som normalny a pred tym kopcom nespomalim na PRIMERANU RYCHLOST, KLUDNE AJ 20KM/H NA OKRESNEJ CESTE, stane sa mi to ze po prehupnuti za horizont zrazu zistim ze nemam sancu zastavit a do niekoho drbnem. Bud do toho nakladaku co ide oproti a som mrtvy, alebo do toho nestastnika co tam stoji pokazeny a tiez mu to nie je prijemne a tiez som mrtvy...

takze tak :)

HLAVNE POMALY. ked je sneh, lad, poladovica a teploty okolo nula stupnov, PREDOVSETKYM POMALY. Ked si myslis ze ides pomaly, skus opatrne stupnut na brzdu ak za tebou nikto nie je a uvidis ako strasne rychlo si isla a ani si o tom nevedela. Takze este spomalit.

Je to velmi jednoduche :)
brano76
Príspevky: 74
Dátum registrácie: 17.09.2006 00:52
Bydlisko: Pri Slovliku (teda Old Herolde)
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa brano76 »

Neboj sa ani dole kopcom. Ono to brzdí!!!! Zľakla si sa toho vibrovania, ale tak to má pracovať. V praxi je to len o tom že koleso brzdí-nebrzdí-brzdí-nebrzdí a stále dookola.Ide o to že keby brzdilo stále, tak auto ide do šmyku a vtedy už neovládaš volantom auto ty ale ide tam kde ho ženie zotrvačnosť (je proste smerovo neovládané).
Takže nechaj túto robotu na UŽITOČNÉ ABS a ty iba stále tlač na tancujúci pedál a volantom koriguj smer. Hlavne kvôli tomu neprestaň jazdiť, lebo v autoškole z nikoho dobrého vodiča nespravili. Dobrý vodič = skúsený a predvídavý a to sa učí iba praxou na ceste.
dlzen1
Príspevky: 26
Dátum registrácie: 28.10.2009 10:57
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa dlzen1 »

Este by som poznamenal , ze ked pojdes z nejakeho prudkeho kopca dole, nieje dobre ked stale len brzdis brzdou, ale aj motorom, cize tam hodis trojecku a nezatazujes tolko brzdy, ktore sa mozu neustalym brzdenim prehriat.. :3906:
romko77
Príspevky: 135
Dátum registrácie: 29.05.2008 21:37
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa romko77 »

Milá ivana, odporúčam Ti aby si si šla čo najskôr vyskúšať to brzdenie niekde na prázdne parkovisko a pod. pretože je prinajmenšom zarážajúce, že nevieš ovládať auto s abs. No nechcel by som aby si za mnou brzdila. :41c2:
ivana531
Príspevky: 60
Dátum registrácie: 04.05.2009 20:22
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa ivana531 »

romko77 napísal:Milá ivana, odporúčam Ti aby si si šla čo najskôr vyskúšať to brzdenie niekde na prázdne parkovisko a pod. pretože je prinajmenšom zarážajúce, že nevieš ovládať auto s abs. No nechcel by som aby si za mnou brzdila. :41c2:
Dík za radu,ale prečítaj si moje príspevky a možno po ich prečítaní zarazený nebudeš :342a:
mhlavaty
opravy & diag
Príspevky: 24977
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Bydlisko: Nové Zámky
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Dole kopcom sa odporúča taký prevodový stupeň akým by človek šiel hore tým istým kopcom.Brzdenie motorom je výborná vec a nehrozí že to brzdy neubrzdia.

Návrat na "Pre ženy"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 4 neregistrovaní