7 ročne pneumatiky.

Vaše skúsenosti, rady ktorým sa vyhnúť, odporúčania ...

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

malek7
Príspevky: 59
Dátum registrácie: 04.11.2009 22:11
Zdieľať na Facebook

7 ročne pneumatiky.

Príspevok od používateľa malek7 »

Zdravím. Stručne: Kúpil som auto a k nemu bola aj druhá sada pneumatík. Problém je v tom že tie boli asi 7 rokov obuté na diskoch a uložené v pivnici. Sú to Bridgestone potenza 16" vzorka okolo 7mm.Po vizuálnej stránke absolútne OK, nepopraskane nestvrdnute. Otázka jazdiť či vyhodiť? Robím síce dosť km mesačne ale kľudná jazda a auto je astra 1,7cdti 59kW. Ďakujem za rady
wilz
Príspevky: 3687
Dátum registrácie: 04.01.2008 18:44
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa wilz »

Keď mám byť úprimný, tak neviem dosť dobre čo vlastne riešiš.
Tie gumy ako píšeš, nie sú stvrdnuté ani inak poškodené a majú dezén nie veľmi odlišný od nových pneumatík, naviac je to dobrý model dezénu od slušného výrobcu. Okrem toho 7 rokov nie je zase až tak veľa, pri troche šťastia sa ti môže stať, že kúpiš od štandardného predajcu pneumatík nové 5-ročné pneumatiky, ktoré naviac určite neboli skladované v tmavej chladnej pivnici.
Tak sa poteš že ich máš, namontuj ich na auto a jazdi na nich.
Jediný problém by mohol byť vtedy, ak by boli nesprávneho skladované, ale snáď boli uložené nafúkané poležiačky, vtedy nehrozí riziko deformácie dezénu, ale to zistíš po namontovaní, či netrasú autom pri jazde.
lkopcansky
Príspevky: 199
Dátum registrácie: 25.02.2013 14:09
Bydlisko: Levice
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa lkopcansky »

ja som 8 ročné ešte ďalej predal, kupujúci šťastný, lebo on ani novšie gumy nekupuje lol
hjundai
Príspevky: 2709
Dátum registrácie: 21.03.2010 07:39
Zdieľať na Facebook

Re: 7 ročne pneumatiky.

Príspevok od používateľa hjundai »

Je tu veľa bohatých ľudí ak skrsne nápad vyhodiť také pneumatiky.... jasné že jazdiť....
soto19
Príspevky: 657
Dátum registrácie: 23.09.2008 15:12
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa soto19 »

Tieto su letne, cize kludne ich dojazdi na 3mm vzorku. Zimne by som po max.5 rokoch vyhodil, alebo pri 4mm - co nastane skor.
axer
Príspevky: 90
Dátum registrácie: 28.03.2008 20:18
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa axer »

To ze vyzeraju na pohlad ok,neznamena ze sa na nich neprejavila unava materialu,guma po tolkych rokoch straca svoje povodne vlastnosti,napriklad rozvodovy remen tiez ma predpisany casovy interval na vymenu aj pri nizkom km najazde a kolkym ludom uz remen praskol aj ked vyzeral ze este je v poriadku,moj nazor je ze na brzdach a na pneumatikách by sa nemalo setrit,tak asi mam seba a svoju rodinu dost rad na to ,aby som na 7 rocnych gumach nejazdil.Minule som upratoval garaz a objavil som tam zopar starych pneu co sa rokmi nazbierali z neakych bývalých aut,tak som to hodil za symbolicku cenu na bazos a bol som prekvapeny ako ludia rozmyslaju a na zanovne auta si kupuju zoslahane popraskane 10 rocne gumy po 10eur,tak tie 7 rocne urcite rychlo odidu a kupis nove a mozes jazdit bez obav.A ako tu niekto pisal ze Ti predaju 5 rocne ako nove tak asi si pozriem oznacenie s dátumom vyroby pred tym ako za nieco platim.Odkedy mi praskla pneu na dialnici pri 150km/h,davam viac pozor na to,co mam obute.
karool
Príspevky: 325
Dátum registrácie: 13.04.2009 19:52
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa karool »

Nechapem,co riesite.kolko mesacne prefajcite,prepijete?na pneumatikach,co je jedina stycna plocha medzi autom a cestou,aj to o velkosti 4x muzskej dlane,idete setrit?...8 rocne by som ani neostal....vela stastia a zdravia
wilz
Príspevky: 3687
Dátum registrácie: 04.01.2008 18:44
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa wilz »

axer, karool. Prečítajte si ešte raz čo napísal hnujdaj.
Vystihol to na 100%, zase všetko čo počujete v telke alebo si prečítate na internete nemusí byť celkom pravda.
Ak sú tie pneumatiky mechanicky nepoškodené, nie je čo riešiť.
A to že praskne niekomu pneumatika za jazdy je výnimka, ktorá má nejakú konkrétnu príčinu - buď z výroby alebo ako dôsledok nejakého poškodenia, napr. rázneho prejazdu cez obrubník. Určite to nebolo preto že mala 7 rokov.
pepo64
Príspevky: 1034
Dátum registrácie: 16.04.2012 18:43
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa pepo64 »

Podľa predajcov,odborníkov ak je pneu správne skladovaná tak aj 5 ročná sa považuje za novú,ja som dojazdil na 1,4mm 13 ročné Good Year dokonca mali aj miniatúrne prasklinky a v pohode,samozrejme keď pršalo tak som nešiel 130 po diaľnici.
pepo64
Príspevky: 1034
Dátum registrácie: 16.04.2012 18:43
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa pepo64 »

ETRTO vo svojej oficiálnej publikácii neuvádza informácie o maximálnom veku novej pneumatiky. Sústreďuje sa predovšetkým na pravidlá správneho skladovania: ochrana pred vysokými teplotami, výraznými zmenami teplôt, vlhkosťou, ozónom, ultrafialovým žiarením, kontaktom s tukmi či agresívnymi chemikáliami.

Ak by ste napriek všetkému hľadali časové obmedzenie, kedy možno pneumatiky považovať ešte za nové, môžete ho nájsť napríklad v britskej norme BS AU 50. Podľa nej je pneumatika nová, ak bola vyrobená najneskôr pred šiestimi rokmi.

Nemecké asociácie gumárenského priemyslu, výrobcovia a predajcovia pneumatík tvrdia, že pneumatiky sa označujú za nové, ak neuplynulo viac ako 5 rokov od dátumu výroby.

Žiadny z dokumentov zmienených organizácií nehovorí, že sa po tomto období nesmú pneumatiky predávať alebo použiť.
wilz
Príspevky: 3687
Dátum registrácie: 04.01.2008 18:44
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa wilz »

To je všetko silne individuálne.
Mal som česť sa stretnúť s letnými michelinkami, vyrobenými v Portugalsku, ktoré po dvoch rokoch od výroby mali na bokoch sieťovo popraskanú gumu, tiež som kúpil pred nejakými 15 rokmi nové letné matadorky ktoré boli po troch rokoch stvrdnuté a celé popraskané.
A mal som kedysi zimné goodyearky, ktoré som 6-ročné kúpil so 6-7 mm dezénom, jazdili sme na nich 3 zimy, stále boli potom ešte dobré a guma nebola stvrdnutá, aj ich ešte ktosi odo mňa kúpil.
Takže netreba podliehať panike podľa vyjadrenia všelijakých samozvaných odborníkov, je dobré sa pozrieť na konkrétne pneumatiky a až potom sa k nim vyjadrovať.
Jedna vec je ale istá, normálnym pneumatikám po 5-6 rokoch od výroby, pokiaľ majú dobrý dezén a nie sú mechanicky poškodené, by nemalo nič byť z titulu veku.
axer
Príspevky: 90
Dátum registrácie: 28.03.2008 20:18
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa axer »

Wilz,nakolko je to forum ,kde zadavatel temy poprosil o rady a nazor,vyjadril som sa tak ako som sa vyjadril a mozes si byt isty ze tento moj nazor vyjadruje moje osobne presvedcenie ktore som nadobudol na zaklade dlhorocnych skusenosti,mam najazdene viac ako mil.km,tak len na margo toho,aby si si dobuducna odpustil zbytocne poznamky o tom co kto pocul v telke a videl na internete,ok?Inak pises celkom rozumne,ze je to individualne u kazdej pneu,ale tiez nemyslim ze to co vidis volnym okom a zda sa v poriadku,ze to tak musi byt ale samozrejme je to kazdeho vec na com jazdi,do toho okamihu kym tym neohrozi ostatných,neviem keby Ti niekto presiel na chodniku manzelku s kocikom koli starej prasknutej gume,ci by si mal taky benevolentny nazor na vek pneumatiky.Mier.
hjundai
Príspevky: 2709
Dátum registrácie: 21.03.2010 07:39
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa hjundai »

Ale to je dobre že píšeš svoj NÁZOR a my píšeme ten svoj. Mám tiež niečo odjazdené, priznám sa na vek pneu ani nepozerám a viem že som odjazdil niečo aj na 10 rokov starých letných a nepobadal som nič záludné - či na suchu, či na vode... Ešte si nenapísal či ti pneu praskla lebo bola stará, popraskaná alebo aký dávaš súvis medzi udalosťou a príspevkom k veku pneumatiky....
Tak ako praskne kondom môže prasknúť aj pneu. Každá.
Hocikedy. Všetko je vec pravdepodobnosti. Videl si spadnúť lietadlo že? Letel si niekedy? Ja ano, neriešil som vek lietadla, nesledoval som pilota, aerolinku... Nepochopiteľné že. Tvojím prístupom by si už nikdy nemal do auta sadnúť. Môže prasknúť guma a môžeš sa zabiť. To riskuješ? Nech si majiteľ vyberie sám...
laco1871
Príspevky: 4554
Dátum registrácie: 22.03.2012 19:01
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa laco1871 »

BRIDGESTONE Potenza su po každej stranke VYNIMOČNÉ pneumatiky, a preto ich treba hodnotit uplne inak ako všetky ostatné pneumatiky :28b7:

Su to VYSOKOVYKONNÉ pneumatiky, schopné preniesť vysoký vykon vozidla , na ktorých su obuté..

Len musia byť ZAHRIATE na určitu teplotu.. a tato pracovna teplota sa "dochodcovským jazdením" asi dosiahnuť NEDÁ :..:

Je to zrejme zo VZHĹADU behúňa na ktorom nie su takmer žiadné lamely ,len niekoľko pásov súvislej gumy...

Teda pre auto Opel Astra 1.7 CDTi , naozaj NIE SU VHODNÉ
nakolko vozidlo NEDOSAHUJE taký výkon, na aký sú tieto pneu DIMENZOVANÉ :4012:

Pre výkon 59 kW, je skutočne potrebný INÝ dezén . :4090:
axer
Príspevky: 90
Dátum registrácie: 28.03.2008 20:18
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa axer »

Vidim Hjundai,ze Ty by si nemal problem jazdit ani keby Ti droty z gumy trcali,vsak treba ich vyjazdit kolko sa da,ze?
Jazdil si uz niekedy aj po slovenských cestách,jamach,vytlkoch,vymoloch alebo jazdis niekde kde na dokonalom povrchu kde pneumatika nedostava zabrat a nevytvaraju sa pocas 10 rokov jazdenia ako spominas na nej ziadne poskodenia sposobene pouzivanim a prevádzkou?Ziadne odreniny,hrce,poskodenia kordovej vrstvy,potom budes asi z inej planéty.A Tvoje prirovnania o letom lietadlom su uplne od veci,Tebe asi nenapadlo ake kontroly,servis a predpisane preventivne vymeny dielov taka prevadzka lietadla obnasa,vsak Ty by si len nasadol a letime,vsak ani minule to nespadlo..

Návrat na "Pneumatiky - disky"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 11 neregistrovaných