Veľa šoférujete? Pozor, môže vás to zabiť !

Ako poskytnúť prvú pomoc,ako postupovať pri autonehode, pomoc v zahraničí, hasiace prístroje, hasiči, záchranári, sanitiaci, skutočné príbehy...

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

martincichy
Príspevky: 5429
Dátum registrácie: 18.09.2016 10:44
Zdieľať na Facebook

Veľa šoférujete? Pozor, môže vás to zabiť !

Príspevok od používateľa martincichy »

Ahojte,

píšem z jednotky intenzívnej starostlivosti z Rooseveltovej nemocnici v BB. Nehavaroval som, ani som nebol účastníkom dopravnej nehody, ani som nespadol, nešmykol som sa, ani infarkt a predsa mi pobyt v aute a moje (ale aj vaše) obľúbené šoférovanie mi spôsobili život-ohrozujúci stav.

Viacerí to poznáte - presun z bodu A do bodu B v stovkách kilometroch, potom niečo vybaviť, zase sedieť hodiny v aute, potom sa nevyspať a zase ťahať kilometre... aby bolo menej prestávok na močenie, tak človek aj menej pije, alebo na pitie zabudne úplne. Prestávky? Na natankovanie paliva, cca 10 minút raz za 800 - 1 000 km.

Vyššie spomínaná kombinácia faktorov môže spôsobiť embóliu pľúc.

V mojom prípade dokonca veľmi nenápadne. Po vystúpení z auta a prejdení pár schodov som sa zrazu nevedel udýchať - dýchal som zhlboka, ale nestačilo mi to a nestačil mi dych na rozprávanie. Po chvíli to prešlo a bol som OK. Ale v ten deň, som cítil, že nie som vo svojej koži. Zistil som si vysoký krvný tlak. Aha - to sa mi stáva často - som oťapený z dôvodu vysokého krvného tlaku a tabletky ostali doma, 300 km odo mňa. Šiel som na pohotovosť s myšlienkou úpravy krvného tlaku. Lekár mi naordinoval odbery krvy, rontgen, ct... pozerám na neho, však mám len vysoký tlak... po CT to bolo jasné - embólia pľúc, okamžite na JIS-ku. Môžem tu byť týždeň, dva - mesiac, neviem. Pokiaľ sa zrazenina nerozpustí. Vzhľadom na môj vek a silné zdravé srdce a pre mňa priaznivej lokácii zrazeniny v pľúcach, nezabilo ma to. Podľa lekára, takéto veci majú pomer prežitia 1:1 a mal som s obrovské šťastie, že som prišiel po svojich - to len tak často nevidí.

Pritom som mladý človek.

Takže, kolegovia, pite veľa vody aj počas šoférovania, ak treba zastaviť každých 200 km, tak zastavte. Robte si 15 minútové prestávky a prechádzajte sa - dovoľte prúdiť krvi, nech nehustne. Potom sa môže vytvoriť zrazenina a dostať sa do pľúc ako v mojom prípade. Doteraz som bol zdravotne úplne fit, od teraz budem na liekoch, pár mesiacov si asi budem pichať do brucha lieky ktoré mi budú upravovať zrážanlivosť krvi.

Apel na všetkých - naplánujte si cestu a zahrňte do plánu aj prestávky nielen na močenie, ale aj prechádzanie.
bajo777
Príspevky: 13554
Dátum registrácie: 03.08.2010 10:08
Bydlisko: BH - bratislavske humno
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa bajo777 »

daj sa dokopy hlavne, drzim palce, dufam ze to bude pre ostatnych stale mladych, nesmrtelnych a nenahraditelnych vystrahou, aj ked si myslim, ze tych co ziju v pokluse nenajde si cas ani jeden citat tu :(
FIAT Bravo 2010 / 1.4 90PS / LPG(BRC)

Obrázok
Obrázok
guno5
Príspevky: 72
Dátum registrácie: 22.10.2014 10:57
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa guno5 »

Drzim palce - pozbieraj sa z toho. Bude dobre.. to je vsetko tym ze sa neustale za niecim nahaname a zabudame na svoje zdravia.
Factor
Príspevky: 328
Dátum registrácie: 08.03.2009 20:05
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa Factor »

Mal si hlavne šťastie, že si natrafil na doktora ktorý mal aj záujem postarať sa. Už som ich zažil mnoho a niektorí brali pacienta ako kusovku ktorej vyplnia papiere a ďalšíííí... Inak na fraxiparín alebo clexane si zvykneš. Tiež som ich pár desiatok dostal - len pichať musel vždy niekto iný... skoré uzdravenie prajem :300f:
pidizvi
Príspevky: 3398
Dátum registrácie: 20.09.2011 12:42
Bydlisko: SC
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa pidizvi »

neber to osobne, ale v prvom rade je problem robit tisic km v kuse. Dodrziavanie pitneho rezimu so soferovanim vobec nesuvisi, to treba vzdy. Napichat sa liekmi a vyrazit na cestu je tiez hlupost.
mhlavaty
opravy & diag
Príspevky: 24918
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Bydlisko: Nové Zámky
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Martinko oddychuj,lieč sa a buď vďačný osudu a vlastnej rozumnosti že si urobil dobré kroky a hlavne včas.Skoro sa uzdrav,potom trocha uber z pary,budeš prekvapený že sa nič zvlášne tým neudeje,upokojíš si život a hlavne- nič neujde.
oco13
Príspevky: 17825
Dátum registrácie: 14.12.2008 12:08
Bydlisko: okr.nové zámky
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa oco13 »

Držím palce a prajem skoré uzdravenie. Ako to už napísali nadomnou , treba skúsiť spomaliť ,stres je to čo nám najviac ubližuje.
A čím skôr domov ,pri rodine sa lepšie lieči. lol
som dezolát a komu sa to nepáči nech ma bozá v riť
lorak777
Príspevky: 1617
Dátum registrácie: 21.03.2015 10:52
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa lorak777 »

oddychuj, prajem ti rychle vyzdravenie, aj ked urcite to s fraxiparinom bude pichanie na dlhsie, pozname to a bud stastny, daj 5 eur do zvonceka, ze si este v dobrom case prisiel, ze ti to objavili a ze zijes.... a urcite spomalis....
lubonr1
Príspevky: 242
Dátum registrácie: 23.08.2008 12:32
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa lubonr1 »

Akú presnejšiu spojitosť má šoférovanie s tvojimi následkami? Stres? Nedostatok spánku? Niečo dlhodobé?
Inak je fajn, že na to upozorňuješ. Možno si práve niekoho zachránil... Drž sa!
marek.x
Príspevky: 76
Dátum registrácie: 24.04.2010 21:53
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa marek.x »

Nie len zabiť,ale aj zmrzačiť. Ja som si zničil chrbticu ako vodič sanitky, ako 35 ročný som už nebol spôsobilí ako vodič z povolania. Teraz som na invalidke a 2 roky si nemôžem nájsť prácu. Prajem skoré uzdravenie a ubéééér,keď nejde o život, ide o prt...
martincichy
Príspevky: 5429
Dátum registrácie: 18.09.2016 10:44
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa martincichy »

pidizvi napísal:neber to osobne, ale v prvom rade je problem robit tisic km v kuse. Dodrziavanie pitneho rezimu so soferovanim vobec nesuvisi, to treba vzdy. Napichat sa liekmi a vyrazit na cestu je tiez hlupost.
Ahoj, neberiem žiadne lieky. Poznáš prácu zdravotnej sestry? Vieš koľko sestier sa prvýkrát naje a napije ked ju príde vystriedat druhá zmena po 12h? Netreba si svet idealizovať a myslieť si že funguje podľa Teba. Urobiť tisícku v kuse nie je problém. Otočiť Humenné Bratislavu alebo Vieden . Robia to aj taxikári a žijú z toho, nie len ja kto to urobí v rámci pomoci bliznemu
rudigo
Príspevky: 84
Dátum registrácie: 09.11.2010 21:33
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa rudigo »

skore uzdravenie prajem
mp3turbo
expert: TDI
Príspevky: 24434
Dátum registrácie: 09.04.2006 10:26
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mp3turbo »

x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x


akurrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrwa


x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
x
miroslav114
Príspevky: 638
Dátum registrácie: 17.03.2015 21:44
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa miroslav114 »

Prajem ti skore uzdravenie , vdaka za prispevok , trochu sy ma poplasil bo aj ja zijem strasne uponahlany zivot a kazdy tyzden tocim Sturovo - Mnichov a spet , ked sem pridem spim cca 2 hodky potom cca 12 hod na nohach a vo stvrtok po smene domov , zastavku mam len jednu a to na Jet v Linzi takze si trosku skusim vymedzit cas aj na oddych dakujem praje skore uzdravenie
mp3turbo
expert: TDI
Príspevky: 24434
Dátum registrácie: 09.04.2006 10:26
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mp3turbo »

nebudte sprosti ludia, vy sa fakt chcete nechat zabit ZA KAZDU CENU ?

Akoze Bratislava-Mnichov jazdim aj ja, raz za mesiac/dva ako vyjde, ale prepac spat hocico hocikde DVE hodiny alebo TRI a potom sadat za volant je taka strasna sracka, ze neskus trafit moju zenu alebo deti.

Este nezabudni povedat ze zo Sturova si v Mnichove s prstom v riti za 5 hodin, pricom ja z Bratislavy to mam legalnou rychlostou viac.

Návrat na "Prvá pomoc => Volajte 112"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní