Skryte zavady na vozidle

Diskutujte o všetkom čo vás zaujíma alebo trápi !

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

deryks
Príspevky: 1
Dátum registrácie: 11.01.2013 21:03
Zdieľať na Facebook

Skryte zavady na vozidle

Príspevok od používateľa deryks »

Dobrý deň, mám taký problém. Predal som auto, kupec si auto obzrel o všetkých vadách ktorých som vedel som ho informoval, podpísali sme zmluvu auto mi zaplatil v hotovosti, kedže sa jednalo o nízku sumu a rozišli sme sa. Zhruba o 3 hodiny mi zavolal, že po ceste sa mu roztrhli rozvody a ze mu zapieklo piesty. Kupec ma teraz žiada o zaplatenie opravy inak dá celú vec na súd. Ked som celú vec dal právnikovi, ten mu poslal dva listy no ani na jeden neodpovedal. Pán sa zhruba o 2 mesiace ozval, že chce celú vec doriešiť. Môžete mi poradiť čo robiť? Alebo aká je šanca, že by na súde uspel?
dragoo
Príspevky: 346
Dátum registrácie: 08.06.2008 15:29
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa dragoo »

nulova...
lukas.bubo
Padrino
Príspevky: 5326
Dátum registrácie: 29.07.2011 11:34
Bydlisko: Wild Wild West
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa lukas.bubo »

situacia mi pripada podobna ako tu: http://forum.autobazar.eu/oprava-vozidl ... 50531.html

viac-menej je na tebe, ci ho posles tam, odkial prisiel na tento svet alebo ci sa s nim vobec budes rozpravat a ci mu nedajboze vyhovies scasti alebo uplne :-)

pripada mi minimalne zaujimave, ze problem na aute sa vyskytne ZROVNA tesne po jeho predaji, nie skor... za predpokladu, ze si naozaj o chybe nevedel a nic mu nezamlcal
janik83
Príspevky: 137
Dátum registrácie: 15.02.2007 21:35
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa janik83 »

ja osobne by som ho poslal do p... ked si predaval auto tak fungovalo vsetko ako ma a po odchode nikto nevie ako a kde jazdil a ako sa mu to stalo takze by som si nerobil starosti stym :4012:
PROCHY603
Príspevky: 3785
Dátum registrácie: 11.02.2008 21:34
Bydlisko: BLAVA
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa PROCHY603 »

Dost cudne.

1. roztrhlo rozvod to beriem. :2f93:

Ale tie ZAPECENE piesty NIE!!!! :41c2:

Preco sa zas ozval az o 2 mesiace???
jergusko
Príspevky: 2272
Dátum registrácie: 14.07.2009 00:22
Bydlisko: Bratislava
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa jergusko »

Pri závade na rozvodoch sa zapečú piesty? To je nejaká novinka... Pán s tým asi išiel domov ako kompletný pacient. Ten vie prečo na dopisy od právnika nereagoval...
janik83
Príspevky: 137
Dátum registrácie: 15.02.2007 21:35
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa janik83 »

to ten motor musel riadne uvarit ked mu zapieklo piesty dobry ojeb no :40bd:
Milan815
Príspevky: 129
Dátum registrácie: 04.10.2010 18:15
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa Milan815 »

Vobec vas to nemusi trapit...co vas po nom ked sa ozval po 2 mesiacoch??Auto ste pred predajom riadne odskusali,povedali ste mu co je na aute vymenene a co treba porobit,.Kupca si bol toho vedomi podpisali ste kupno-predajnu zmluvu on odfrcal na aute prec a tym fajka zhasla.A ze vam zavola ze mu prdly rozvody a zapiekly piesty?To je argument na hovado...
extreme-favo
Príspevky: 116
Dátum registrácie: 18.05.2007 22:14
Bydlisko: dolný kubín
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa extreme-favo »

roztrhnutý rozvod a zapečené piesty je sprostosť ako ked niekto povie : pošmykol som sa v lete na zladovatenom chodníku.
veci ktore by si už mohli uvedomit mnohí KUPUJUCI:
na staré autá sa nevztahuje ZIADNA technicka ZARUKA
kupujete autá ktoré už maju za sebou pekných par rokov prevádzky cize je tam vysoké riziko NAHODNEHO POSKODENIA roznych sučiastok kedze maju za sebou nejaké to opotrebenie

už iné je ked vám niekto predá auto kde vám povie ´´vymenil som rozvody´´ a roztrhne vam to po par kilometroch. ale to je opet dalsia chyba kupujuceho že si nezavola ku kupe dostatocne znalu osobu ktora mu urcité veci dokaze vylucit,co v prípade vymenených rozvodov pekne vidno

staré auto je proste celé samé o sebe velké riziko na rozne poruchy,kedze jeho prevádzkou vznika opotrebenie.ale to všetci predsa normalny ludia vieme.
dotynka
Príspevky: 1222
Dátum registrácie: 04.11.2008 20:33
Bydlisko: BA
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa dotynka »

Auto sa da znicit v priebehu par hodin celkom kludne... Pokial si mu negarantoval, ze rozvody su menene - nic mu nedavaj!
tomins
Príspevky: 36
Dátum registrácie: 03.03.2009 10:01
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa tomins »

Ako už bolo pri podobných témach spomínané, dôkazné bremeno je na strane nového majiteľa. Navyše píšeš, že si vec odovzdal právnikovi (rozumný postup) a ten mu poslal dva listy, na ktoré kupujúci neodpovedal (snáď ich aspoň prebral). Predpokladám, že v listoch právnik okrem riešenia/požiadaviek na to, aby kupujúci zdokladoval resp. podložil svoje tvrdenia, stanovil aj lehotu, v ktorej očakávate odpoveď kupujúceho. Tým, že sa ozval až o dva mesiace (dedukujem, že telefonicky), možno pokladať jeho ne/reagovanie na listy za nezáujem komunikovať (čo by malo byť v jeho záujme). Navyše, od predaja prešli dva mesiace, auto bolo iste používané, a teda je už v inom stave než pri predaji. Je ťažké predpokladať, ako by rozhodol súd (sme v SR), aj keď domnievať sa môžeme, avšak pravdou je, že na súd ide málokto. Pokiaľ máš svedomie čisté, nemožno hovoriť o úmysle. Poruchy na staršom aute nie sú neobvyklé, navyše pokiaľ "nepasujú", nečistý úmysel cítiť z druhej strany. Sú proste ľudia, ktorí skúšajú (a mnohokrát im to vyjde).
tomins
Príspevky: 36
Dátum registrácie: 03.03.2009 10:01
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa tomins »

Ešte dôležité - vady na aute by mali byť spomenuté v zmluve, potom už nie je o čom. Ako dlho bolo po výmene rozvodov?
Nick21212
Príspevky: 450
Dátum registrácie: 14.07.2009 00:22
Bydlisko: LH
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa Nick21212 »

A ked napríklad nevypíšem vady ale len napíšeš že kupujúci je oboznámený s tech. stavom tak čo?
Pokiaľ mu samozrejme všetko poviem čo sám viem.
tomins
Príspevky: 36
Dátum registrácie: 03.03.2009 10:01
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa tomins »

kupujúci je oboznámený s tech. stavom tak čo?
Väčšinou sa to do zmlúv píše takto neurčito (a vysvetlenie len slovne, nezachytené v zmluve). Nevýhodou je, že potom sú spory postavené na slove proti slovu (tak potom vyzerá aj dokazovanie). Je to proste ťažšie.
Je dobré vypísať všetko, čo by následne mohlo mať spojitosť či náväznosť na požiadavku/nárok kupujúceho na akúkoľvek refundáciu/zľavu. Napr. ak pri poskytnutí zľavy je dobré toto napísať do zmluvy a poskytnutie zľavy spojiť napr. so stavom auta (v prípade poruchy si kupujúci bude hradiť opravu prioritne z poskytnutej zľavy). Pri spísaní zmluvy najmä podľa Obchodného zákonníka sa zvyčajne používa formulácia "kupujúci kupuje automobil v stave v akom stojí a leží", čo rieši technický stav a prípadné poruchy vyplývajúce z opotrebenia auta. To nevylučuje zodpovednosť za vady nespomenuté (zatajené). Dobré ešte je do zmluvy uviesť aj skutočnosť, že predávajúci kupujúcemu umožnil prehliadku automobilu vrátane jeho častí potrebných na zistenie technického stavu a uskutočnenie skúšobnej jazdy v takom rozsahu, ktorý kupujúci požadoval, a to za/vrátane účasti kupujúcim zvoleným odborníkom.
Ale úplne najväčšia "pecka" je, keď niekto predáva auto fyzickej osobe len na faktúru, tzn. nerobí kúpno-predajnú zmluvu ale len faktúru (a vie prečo). Na to pozor, ide to totiž podľa Obchodného zákonníka a stav auta nie je nijako popísaný (kupujúci kupuje automobil len podľa VIN, na faktúre nie je ani napísané, že automobil funguje a pod.) a preto sa veľmi ťažko bude argumentovať na prípadnom spore na súde.
1mato250
Príspevky: 26
Dátum registrácie: 16.06.2007 13:15
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa 1mato250 »

zdravim. mam taky problem ze som kupil alfu romeo 159 rocnik 2007 s najazdenymi 170tis km za cenu 6500€. po vyplateni a podpisani kupno predajnej zmluvy som siel domov cca 80km a hned zacali prve problemy. spojka mi na 5 a 6 prevodovom stupni zacala preklzovat. a pri skusobnych jazdach to vobec nerobilo. na skusobnej jazde som bol az tri krat. potom rano som nemohol zaradit kvalt a pedal spojky ostal na podlahe. bol som v servise a musel som mnit spojkove lozisko za 320€. spojka uz sice nepreklzuje ale mechanici vraveli ze je uz takmer po smrti a zotrvacnik taktiez. inak je auto zachovale ako cukrik a km sedia aj podla diagnostiky a vsetky diely su este povodne. chlapi v servise mi povedali ze to mam urcite riesit ako skrytu vadu. v zmluve stoji ze predavajuci je zodpovedny za skryte vady a musi ich na vlastne naklady odstranit a taktiez su v zmluve vypisane zavady s ktorymi som bol oboznameny. je to len zhavic a napustit klimu. o spojke mi zamlcal. da sa to riesit reklamaciou alebo je to strateny cas a mam sa na to radsej vysrat ?
Napísať odpoveď

Návrat na "AUTOMOBILY - Všeobecná diskusia"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: tuninka a 50 neregistrovaných