Pozor na RAKUSKO...!!!!

Diskutujte o všetkom čo vás zaujíma alebo trápi !

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

rudolfo63
Príspevky: 9954
Dátum registrácie: 23.08.2009 18:22
Zdieľať na Facebook

Pozor na RAKUSKO...!!!!

Príspevok od používateľa rudolfo63 »

Ak si nezaevidujete v Rakúsku auto, hrozí väzenie
V máji sa aj pre občanov Slovenska otvorí rakúsky pracovný trh. Ak budete v Rakúsku na prechodnom alebo trvalom pobyte, nezabudnite si tam evidovať auto.

BRATISLAVA. Slovenská polícia upozorňuje vodičov na prísne kontroly a sankcie rakúskej polície v súvislosti s evidenciou vozidiel jazdiacich po rakúskych cestách. "Pravidlá sú síce v platnosti dlhodobo, avšak v nadväznosti na ďalšie zmeny v Európskej únii, ktoré môžu mať dopad na slovenských občanov, polícia informuje s časovým predstihom," uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Upozornila, že 1. mája tohto roku bude otvorený rakúsky pracovný trh pre nové členské krajiny Európskej únie. "Očakávame, že túto možnosť využijú aj občania Slovenskej republiky," poznamenala Baloghová.

Na evidovanie vozidla máte 1 mesiac
Osoba s trvalým, prípadne dlhodobým pobytom v Rakúsku môže podľa nej na spolkovom území používať motorové vozidlo so slovenskými evidenčnými číslami a slovenským osvedčením o evidencii maximálne jeden mesiac od dovozu vozidla do Rakúska.

"Tamojšie orgány totiž všetky vozidlá s cudzími evidenčnými číslami, ktoré sú prevádzkované osobami s dlhodobým (hlavným) pobytom v Rakúsku, považujú za vozidlá majúce trvalé stanovište v tejto krajine," dodala Baloghová.

Najneskôr po uplynutí mesačnej lehoty je občan povinný prihlásiť vozidlo do evidencie v mieste bydliska v Rakúsku. V opačnom prípade môžu rakúske orgány osvedčenie i tabuľky s evidenčnými číslami odňať.

V Rakúsku môžete prihlásiť aj požičané auto
"Pre prihlásenie vozidla do evidencie v Rakúsku je okrem iného potrebný súhlas právoplatného majiteľa vozidla, pokiaľ ide o inú osobu než prevádzkovateľa vozidla. Povinnosť prihlásiť vozidlo však má osoba, ktorá ho prakticky na území Rakúska využíva a má tu hlavné, či už trvalé, alebo dlhodobé bydlisko," dodala Baloghová.

V Rakúsku je možné prihlásiť do evidencie aj vozidlo prenajaté, zapožičané alebo kúpené na leasing v inej členskej krajine EÚ. Predpokladom je však vždy skutočnosť, že nájomca má svoje hlavné bydlisko alebo sídlo na území Rakúska.

Opakované výjazdy neznamenajú zánik povinnosti
Podľa rakúskych orgánov je hlavné bydlisko tam, kde má osoba svoje sídlo, z ktorého najmä alebo prevažne zabezpečuje svoje hlavné pracovné, hospodárske a spoločenské vzťahy. "Ak má teda osoba v Rakúsku pracovný pomer, vykonáva živnosť, podniká tam, študuje v dennom štúdiu a pod. a nedochádza pritom denne zo zahraničia, predpokladá sa, že má na území krajiny aj hlavné bydlisko," konštatovala Baloghová.

Pre plynutie mesačnej lehoty nie je rozhodujúce, či vozidlo opustilo krajinu a bolo opätovne privezené, ale odkedy má majiteľ či držiteľ osvedčenia o evidencii vozidla pobyt v Rakúsku, a kedy bolo vozidlo po prvý krát dovezené. "Opakované výjazdy do zahraničia teda neznamenajú prerušenie a opätovný začiatok plynutia mesačnej lehoty," upozornila policajná hovorkyňa.

Nezaevidovanie auta môže viesť až k väzeniu
Jazda s vozidlom bez platného osvedčenia o evidencii je v Rakúsku považovaná za jeden z najťažších priestupkov a môže mať za následok finančný trest až do výšky 2 180 eur. V prípade jeho nevymožiteľnosti trest odňatia slobody až na šesť týždňov.

Balghová pripomenula, že každý cudzinec je povinný prihlásiť sa na pobyt do troch dní od príchodu do krajiny. To sa nevzťahuje na hostí ubytovaných v hoteloch a podobných zariadeniach, kde ohlasovaciu povinnosť za nich plní ubytovateľ.
lapso1
Príspevky: 352
Dátum registrácie: 22.11.2009 10:08
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa lapso1 »

Toto by mohlo platit aj na SK, len este by bolo treba pristavit v Ilave dalsi pavilon pre ciganov, co sa vratili z UK na tych srotoch s kormanom na pravej strane :40bd:
diag
Príspevky: 350
Dátum registrácie: 04.11.2008 20:20
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa diag »

aby to bolo uplne, bolo by dobre uviest vysku poplatkov za MV evidovane v rakusku (PZP)
grage33
Príspevky: 15
Dátum registrácie: 01.05.2009 20:47
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa grage33 »

Dobre, keď chce niekto zarábať "rakúsky" nech aj platí "rakúsky". Nie ako všetci tí čuráci čo idú do zahraničia za väčšími peniazmi, ale keď musia ísť zubárovi je im aj Slovensko dobré ...
diag
Príspevky: 350
Dátum registrácie: 04.11.2008 20:20
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa diag »

grage33
uz len z cisto makroekonimceho hladiska - peniaze zo Slovenska sa odlievaju do zahranicia cez rozne monopoly a velke firmy, ktore tu maju kupenu polovicu statu. Cize ludia pracujuci v zahranici su vlastne nasi slovenski hrdinovia, ktori cas kapitalu donesu naspat a tu ho utratia.
rudolfo63
Príspevky: 9954
Dátum registrácie: 23.08.2009 18:22
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa rudolfo63 »

..no..,asi som hrdina...
mp3turbo
expert: TDI
Príspevky: 24434
Dátum registrácie: 09.04.2006 10:26
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mp3turbo »

PZP zistis lahko napriklad na

http://www.versichern24.at

mna by Voyager 2005 diesel 105kW 2499 objem stal minimalne 430eur rocne. Bavime sa o povinnom zakonnom teda Haftpflicht, sukromne auto, ziadna firma.

havarijne? ani sa nepytaj. Ano presne tak, kto chce po rakusky zarabat, bude po rakusky aj platit. Ja to vidim tak ze v porovnani so slovenskom by usetril asi dvesto az tristo eur za bezne auta rocne, pripadne zhruba 300 az 500eur za premiove auta co je uplne zanedbatelne v porovnani s tym co tam clovek zarobi NAVYSE oproti domacemu prostrediu.

vysledok?

preregistrovat do Reichu a nespekulovat. Pokuty a problemy su mnohonasobne horsie. Kazda krajina si do istej miery chrani vlastny trh.
diag
Príspevky: 350
Dátum registrácie: 04.11.2008 20:20
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa diag »

mp3
po tom, co pises, to vobec nie je tak hrozne pri rakuskych platoch, cestach a vseobecne aj sluzbach, kt. do toho poistenia asi zapadaju.
oco13
Príspevky: 17842
Dátum registrácie: 14.12.2008 12:08
Bydlisko: okr.nové zámky
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa oco13 »

Zoberte si ceny za ubytovanie v rakúsku a ich celkové náklady na život a ja by som volil to dochádzanie.V BA mám ubytovňu už za 5 evri na noc ,pokial by to nebolo viac ako 200km od hraníc tak to odkodrcám. lol lol lol lol
PatoGTD
Príspevky: 224
Dátum registrácie: 02.02.2011 18:46
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa PatoGTD »

Ako to funguje ked jazdi rakusan na aute od napr. kamarata zo skovenska?? A ma majomnu zmluvu povedzme ze na 2 tyzdne, ze mu ho zadarmo pozical??? Neviete poradit?
PatoGTD
Príspevky: 224
Dátum registrácie: 02.02.2011 18:46
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa PatoGTD »

havarijne? ani sa nepytaj. Ano presne tak, kto chce po rakusky zarabat, bude po rakusky aj platit. Ja to vidim tak ze v porovnani so slovenskom by usetril asi dvesto az tristo eur za bezne auta rocne, pripadne zhruba 300 az 500eur za premiove auta co je uplne zanedbatelne v porovnani s tym co tam clovek zarobi NAVYSE oproti domacemu prostrediiu.

Havarijna na napr.: firemny golf V je v rakusku 3000e rocne, mal som zmluvu v ruke ked som nahlasoval kradez.. dalej mozem uviest sukromna M5 E39: PZP vychadza nieco vyse 200e mesacne...
yokohama
Príspevky: 204
Dátum registrácie: 14.05.2007 23:27
Bydlisko: Prievidza
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa yokohama »

A ako to bude ked budes robit v rakusku budes chodit na tyzdnovky treba prepisat auto?A ked sa prepiše po pol roku skoncis robit tak na slovensku ho mas zase prihlasit a normalne za tie poplatky ako pri dovoze auta? nerozumiem tomu.
cicmanec
Príspevky: 27640
Dátum registrácie: 15.10.2008 14:04
Zdieľať na Facebook

_

Príspevok od používateľa cicmanec »

PatoGTD, odpoveď na svoju otázku máš v prvom príspevku, treba len čítať s porozumením...
Rolfos
Príspevky: 550
Dátum registrácie: 27.11.2006 11:45
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa Rolfos »

Netreba v Rakusku pri prvej registracii platit aj nejaku ekodan? Nova alebo tak nejako sa to vola tusim. Nechcem mudrovat, moc sa v tom nevyznam, ale tusim to moze byt az 6% z novej ceny auta.
PatoGTD
Príspevky: 224
Dátum registrácie: 02.02.2011 18:46
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa PatoGTD »

Takze mi to vychadza tak, ked ho mam pozicane na 2 tyzdne od slovaka a som rakusan, tak sa ma to netyka.... ako mi dokazu, ze uz som ho pred tymi dvoma tyzdnami pozicane na dva tyzdne mal...... ak sa mylim ma prosim opravte
Napísať odpoveď

Návrat na "AUTOMOBILY - Všeobecná diskusia"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: fzubaty, Google [Bot], ivan1623, peter@webreality.sk, uwa0902717011 a 62 neregistrovaných