Poskodene auto na parkovisku

PZP, havarijné poistenie, problémy s poisťovňami

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

545h0
Príspevky: 18
Dátum registrácie: 04.09.2017 10:41
Zdieľať na Facebook

Poskodene auto na parkovisku

Príspevok od používateľa 545h0 »

Zdravim pani,

Vcera sa mi v praci stala nemila vec. Dosiel za mnou vratnik ci ten Leon na parkovisku s spz xyz je moj, vravim ze hej. Vraj pri uprave parkoviska, Avia pri cuvani mi zobrala predok. Mam poskodeny lavy blatnik, odtrhnuty predny naraznik komplet a rozbite svetlo. Vinnik sa priznal, spisali sme papiere, vsetko sa nahlasilo, bez policie.

Jedna sa o auto Seat Leon Cupra, rv 2003, 1.9tdi, najazdenych 274000km.

Kedze nemam skusenosti v danej veci, uvital by som radu ako postupovat. Ci si mam plnenie riesit cez rozpocet alebo cez servis poistovne. Nechcem na tom zarobit, chcem mat auto schopne prevadzky. Nerad by som sa zbavoval auta, mam k nemu citovy vztah.

Vopred dakujem za odpovede.
545h0
Príspevky: 18
Dátum registrácie: 04.09.2017 10:41
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa 545h0 »

@lakinooo - auto ma 15 rokov toho som si vedomy. Vinnik ma Allianz, ja mam union. Predok auta je na maderu. Vinnik mi povedal ze pri cuvani kvoli zlemu uhlu nevidel moje auto, dnes ked som si z roboty vypytal kamerovy zaznam, je vidiet, ze necuval ale zobral mi to pri jazde dopredu a nie ako uviedol pri cuvani. Ale to je asi jedno.

Mne sa jedna o to ze pred tym stretom som mal pojazdne auto, vizualne pekne. Pri nehode som nebol ani len v aute, takze som tomu ani nemohol nijak predist. Teraz by som rad dostal auto do povodneho stavu, bez zasahu obsahu svojej penazenky. Kedze som do dnesneho dna bol stastlivcom co nabehal 200000km bez poistnej udalosti, nemam s tymto ziadne skusenosti a preto neviem ktoru alternativu volit, pripadne podla coho sa rozhodovat.
petrisio
Príspevky: 21
Dátum registrácie: 17.01.2017 14:58
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa petrisio »

No ked si pozries starsie temy, ktore sa tu tykali tychto veci a maju tu ludia zle skusenosti aj s jednou aj s druhou moznostou. Teraz by tu mala byt celkom cestva temy, ze typek isiel cez rozpocet a velmi dobre nedopadol ale pokazit sa moze nieco pri oboch. Asi je jedno co si vyberies, musis mat proste stastie
parazit-
Príspevky: 134
Dátum registrácie: 14.12.2011 10:55
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa parazit- »

Keď to budeš chcieť rozpočtom, tak čakaj krátenie o amortizáciu. Keď to nebudeš chcieť rozpočtom, tak v tom prípade myslím, že Allianz stále neuplatňuje amortizáciu... Tak, ako napríklad aj Kooperativa... Možno, aj niektoré iné poisťovne sa pridali.. neviem, nemám v tom taký prehľad
draik
Príspevky: 287
Dátum registrácie: 19.03.2011 13:04
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa draik »

"Vraj pri uprave parkoviska"
Rozhodujúce bude, čo sa myslí uvedenými slovami. Ak išlo o pracovnú činnosť, tak spôsobenú škodu PZP nekryje.
parazit-
Príspevky: 134
Dátum registrácie: 14.12.2011 10:55
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa parazit- »

Uvidíš, ako sa k tomu postaví poisťovňa. Kamerový záznam je. Ten treba uschovať, pre prípadné dodatočné prešetrovanie políciou...Aj keď po správnosti by si mal oznámiť poisťovni, že v zázname o nehode sú uvedené nepravdivé informácie o tom, ako sa udalosť stala a uviesť skutočné... Ak teda už bol poisťovni doručený. Ak nie, tak prepísať. ...A PZP má kryť škodu spôsobenú primo prevádzkou vozidla, čo v tvojom prípade predpokladám platí. Iný prípad by bol, keby to bol autožeriav a padlo by mu na tvoje auto bremeno, čo by dvíhal. Alebo by tým bremenom do tvojho auta drgol. To by už bolo diskutabilné.
Naposledy upravil/-a parazit- v 06.09.2017 16:03, upravené celkom 2 krát.
545h0
Príspevky: 18
Dátum registrácie: 04.09.2017 10:41
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa 545h0 »

draik napísal:"Vraj pri uprave parkoviska"
Rozhodujúce bude, čo sa myslí uvedenými slovami. Ak išlo o pracovnú činnosť, tak spôsobenú škodu PZP nekryje.
Tyn sa mysli ze nam pred firmou rozsiruju parkovisko. Avia mimo cesty bola najprv nakladana zeminou a potom po nalozeni vysla z miesta mimo cesty na cestu a pri tom pravou stranou, presnejsie hlinikovou ochrannou listou zachytila moje auto, zatlacilo to blatnik, rozbila lave svetlo na x casti a vytrhla cely naraznik.

Nechapem ako to individuum nemohlo citit naraz a este pokracovat v jazde az kym ma nepripravil prakticky o predok.
parazit-
Príspevky: 134
Dátum registrácie: 14.12.2011 10:55
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa parazit- »

Tak to bolo spôsobené priamo prevádzkou vozidla. A v podstate je jedno, či cúval, alebo išiel dopredu, keď ti to zmliagal bokom.
bleifrei
Príspevky: 36
Dátum registrácie: 24.04.2007 22:22
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa bleifrei »

Z vlastnej skusenosti odporucam likvidaciu rozpoctom a pri naslednej oprave vyuzit co najviac zhananie dielov svojpomocne + najst si dobreho a zaroven aj lacneho lakyrnika + servis s rovnakymi parametrami. Viac skusenosti mam sice s likvidaciou z havarijneho poistenia, ale ani pri PZP som nikdy nebol v strate. Zvlast ak to hradi Allianz, nezvyknu byt skupy na vysku poistneho plnenia. Dolezite je urobit dobre obhliadku, v pripade skryteho poskodenia aj doobhliadku. Skratka nechat spisat vsetky poskodene veci.
braga
Príspevky: 1982
Dátum registrácie: 26.10.2009 18:24
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa braga »

Ja mám skúsenosť len rozpočtom a nikdy som nebol stratový vypočítajú škodu keď to chces rozpočtom tak to väčšinou o nejakých 30% skrátili a vyplatili na účet diely na toto auto zoženiete za facku blatník nárazník svetlo Max 200 eur ak nieje nič iné poskodene lakovanie blatník nárazník plus 250 eur plus robota kto to poskladá
pepo64
Príspevky: 1034
Dátum registrácie: 16.04.2012 18:43
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa pepo64 »

No aj takéto perličky existujú :3c90: to som čítal a neveril vlastným očiam. Adam: "Na parkovisku pred obchodným domom sa mi stala nehoda. Pri parkovaní vedľa stojace auto náhle otvorilo predné dvere vodiča a ja som predným nárazníkom narazil do dverí. Išiel som zotrvačnosťou, najviac 15 km/h. Majiteľ druhého auta nemal žiadne poškodenie, tak sme sa dohodli, že moja oprava pôjde z jeho poistky.

Všetko bolo vybavené. Likvidátor došiel za pár dní na miesto, kde sme autá odfotili, podpísali sme papiere a všetko potrebné vybavili bez zbytočných rečí a naťahovačiek. Auto som dal na vlastné náklady opraviť, stálo to cca 800 € a faktúru nechal preplatiť poisťovni.

Tá mi po 5 mesiacoch oznámila, že auto, do ktorého som narazil, nemalo naštartovaný motor, teda podľa ich názoru nebolo v prevádzke, a preto nevidia dôvod a ani priestor na to, aby mi poistnú udalosť, teda faktúru preplatili. Na vlastnú päsť som im napísal odvolanie s tým, že auto podľa môjho názoru a aj podľa jedného súdu je auto v prevádzke aj vtedy, keď sa doň nastupuje alebo vystupuje.

Čo mám spraviť? Na odvolanie vôbec nereagovali."
wilz
Príspevky: 3687
Dátum registrácie: 04.01.2008 18:44
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa wilz »

bleifrei napísal:Z vlastnej skusenosti odporucam likvidaciu rozpoctom a pri naslednej oprave vyuzit co najviac zhananie dielov svojpomocne + najst si dobreho a zaroven aj lacneho lakyrnika + servis s rovnakymi parametrami.
bleifrei, z tvojej skúsenosti môžeš doporučovať likvidáciu opravy cez rozpočet niekomu kto tak ako ty bude po šrotoviskách a čo ja viem kde ešte zháňať diely, potom hľadať lacných a dobrých opravárov (dosť často jedno vylučuje druhé) a aby si na tom pokiaľ možno ešte aj zarobil.
Ja sám mám čerstvú skúsenosť že poisťovňa mi ponúkla rozpočtom za poškodenie môjho vozidla 500 euro, ale keďže voľačo o tom viem tak som nesúhlasil a dal som opraviť do štandardnej (ale značkovej) opravovne škoda, cena za opravu bola 1500 euro. Aj keby som bol zháňal diely neviem kde, tak by som sa pod 500 euro nedostal a ešte naviac čo by som všetko okolo toho musel absolvovať. Takto som to zaniesol do servisu a potom auto po oprave vyzdvihol. A servis sa s poisťovňou dohodol na úhrade ceny opravy, mňa do toho neťahali, iba mi oznámili že to je dohodnuté.
545h0 - ja si myslím že v dnešnej dobe, keď poisťovne extrémne šetria a rozpočtom nacenia opravu tak že sa to za tú cenu niekedy ani nedá opraviť, tak pre teba je jednoznačne lepšie dať opraviť škodu do slušného servisu, ktorý je uvedený v zozname poisťovne ako partnerská opravovňa. To je dôležité z toho dôvodu že každý problém pri oprave je medzi nimi potom lepšie riešiteľný.
Nepíšeš že či máš aj havarijné poistenie, pravdepodobne nie, ale to nemusí byť na závadu, jednoducho dáš auto do opravovne, poisťovni ohlásiš aby úhradu za opravu poslali rovno servisu, vtedy sa trocha skráti celková doba, kedy budeš bez auta. S tým sa však musíš zmieriť, že to môže trvať aj týždne.
Nevieme že aká je celková škoda, je celkom dobre možné že to môže byť na totálku, ak by to tak bolo, myslím že sa nedaj, ak by ťa poisťovňa tlačila do toho, pretože potom by si za 15 ročné auto prakticky nič nedostal.
V takom prípade, keby aj škodu v plnej výške nezaplatila poisťovňa vinníka z jeho PZP, tak vy si určite zbytok do celkovej sumy za opravu vymohol od neho dohodou alebo v krajnom prípade súdnou cestou.
Trocha sa mi javí ako komplikácia skutočnosť ktorú si uviedol, že totiž bolo do hlásenia poisťovni uvedený iný priebeh nehody, než ako to bolo v skutočnosti.
Poisťovňa v krajnom prípade, ak by sa jej zdalo že si aj ty v čase ohlasovania nehody o tom mohol vedieť, by to mohla vyhodnotiť ako poistný podvod a obišiel by si nasucho.
Totiž v hlásení škody poisťovni ty aj vinník nehody priamo podpisujete že k poškodeniu došlo takým spôsobom ako je tam uvedené.
Takže musíš sa podľa súčasnej situácie (ako to vyzerá s tým že či a v akej výške bude poisťovňa plniť), rozhodnúť či to poisťovni oznámiš alebo nie. No ale nechcel by som byť v tvojej koži.
545h0
Príspevky: 18
Dátum registrácie: 04.09.2017 10:41
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa 545h0 »

@wilz - v case poistnej udalosti som bol v praci, v budove, nebol som pri tom, takze ako to prebehlo som sa dozvedel od vinnika. Ale kedze mi dnes neslo do hlavy ako mi mohol pri cuvani v smere predku mojho auta vytrhnut naraznik (fyzika ani logika nepusti), isiel som vo firme za ITckarom a vyziadal som si zaznam. Na zazname je vidno ako vodic pristavi auto, vystupi, nastupi do maleho nakladaca a naklada hlinu na korbu avie. Po nalozeni zoskoci z UNCcka, nastupi do avie vytoci volant doprava a ide rovno, ide a nasledne prudko stupi na brzdu. Potom zaradi spiatocku a postavi sa bokom vedla mna. Vyatupi pozre na moje auto a ide na vratnicu a z vratnice ide vratnik pre mna.

Video som napalil na CD a planujem ho odovzdat pri prehliadke vozidla (zajtra 9:30)

Z vozidlom som odvtedy nepohol a stoji tam kde stalo pred, pocas aj po nehode.

Nie, nemam havarijne poistenie na 15 rocnom aute.

Tiez sa obavam, ze to bude tzv. totalka, neviem co v takom pripade. Pojdem za vinnikom, odovzdam mu kluce a technicak a pogratulujem ku kupe auta :28b7:
Naposledy upravil/-a 545h0 v 06.09.2017 22:07, upravené celkom 1 krát.
545h0
Príspevky: 18
Dátum registrácie: 04.09.2017 10:41
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa 545h0 »

@braga - najdi mi svetlo, blatnik a naraznik na Seat Leon 1m Cupra v sume 200€ a dam ti dalsich 200€. Volal som jednemu panovi do Nitry ktory dovaza tieto auta na diely z Anglicka. Za naraznik (podotykam Cupra), pouzity original diel, ktory nie je vo farbe si vypytal a teraz sa drz alebo si sadni - 700€. Ano blatnik a svetlo kupim do tych 200€ ale potrebujem aj naraznik.
545h0
Príspevky: 18
Dátum registrácie: 04.09.2017 10:41
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa 545h0 »

Chcem vsetkym podakovat za odpovede. Ako som pisal, vobec nechcem na tejto udalosti zarobit, ide mi len o to, dat to auto doporiadku, pokial mozno co najskor, kedze ine auto momentalne nemam k dispozicii. A vzhladom na udalosti nechcem na to utratit ani cent z vlastnych panazi.

Mam nad cim premyslat do zajtra, ale asi sa priklonim k autorizovanemu servisu poistovne. Uvidim ako to pojde pri obhliadke. Dam zajtra vediet ako to dopadlo.

Este raz dakujem

Návrat na "Poistenie"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 4 neregistrovaní