308 241
inzerátov
Pridať inzerát

Nové lekárničky od 1.8.2012

Obsah fóra Auto Fórum Prvá pomoc => Volajte 112
Odpovedať Nová téma
Autor Správa
Atlas
185 : 38
moderátor fóra

Založený: 21 máj 2012
Nabehané: 1 mes 17 dní 20 hod

Predmet: Nové lekárničky od 1.8.2012 PríspevokZaslal: 03.08.2012 08:15   
Tento mesiac skočila platnosť bielych lekárničiek. Najnovšie musíte mať v aute nový, oranžový typ.
Minulý mesiac ste ešte mohli používať pôvodné za predpokladu, že si k nim zakúpite platnú kartu prvej pomoci. Od augusta to ale neplatí. Aby ste sa tak vyhli pokute, musíte si zakúpiť nový typ lekárničky.

Hlavným rozdielom je, že sa v novom type nemusí nachádzať dezinfekčný roztok s rozprašovačom a PVC rúška. Lekárnička zároveň obsahuje kartu prvej pomoci. Podľa štatistík totiž až pri 60 % nehôd mohlo byť smrteľným následkom zabránené korektným podaním prvej pomoci.

Nová lekárnička zároveň spĺňa nasledujúce kritéria:

Obal lekárničky

- obal lekárničky pre osobnú, nákladnú a hromadnú dopravu má zaručovať vhodné uloženie a spôsob uchovávania predpísaného sortimentu lekárničky, aby sa obsah neznehodnotil,

- má byť vyrobený z materiálu, ktorý je nepremokavý, prachuvzdorný, neporuší sa v bežných atmosférických podmienkach a zároveň je odolný voči teplotným rozdielom v rozmedzí -20°C až +60°C,

- má byť riadne opracovaný s povrchovou úpravou, ktorá sa nedá oddeľovať , aby vonkajšie označenie lekárničky, ktoré je jej neoddeliteľnou súčasťou, vydržalo na povrchu počas celej doby používania lekárničky,

- má mať oranžovú farbu podľa normy RAL 2003,2004, 2008, 2009, 2010 alebo 2011 na celom jeho povrchu. Na lícnej strane obalu , v strede je umiestený rovnoramenný biely kríž s minimálnou veľkosťou 7 cm, pre motolekárničku s minimálnou veľkosťou 4 cm.

Obsah lekárničiek pre osobnú dopravu, nákladnú dopravu a pre hromadnú dopravu je určený najmä na:

- ošetrenie malých rán a odrenín,

- ošetrenie rán, popálenín a krvácania,

- ošetrenie zlomenín a poranenia kĺbov,

- ochranu záchrancu a postihnutého pred šírením nákazy pri ošetrení a resuscitácii.

Obsah lekárničiek je rozdelený do štyroch samostatných modulov, na každom obale sú názvy:

- Pomôcky, dezinfekcia a ochrana záchrancu

- Malé rany, odreniny

- Veľké rany, krvácanie, popáleniny

- Zlomeniny, poranenia kĺbov

Na každom obale modulu lekárničky je zároveň dátum spotreby, označenie príslušného modulu má vydržať na povrchu po celý čas používania lekárničky, obal má zaručovať aj vhodné uloženie a uchovávanie obsahu tak, aby nedošlo k jeho znehodnoteniu, vyžaduje sa hladká povrchová úprava, mal by byť z materiálu, ktorý zaručí rýchlu a jednoduchú dostupnosť použitia obsahu.

Aktualizované (2.8. 2012): Na základe pripomienok, nejasností a líšiacich sa informácii v závislosti od zdroja sme sa obrátili na ministerstvo. Podľa vyhlášky by mali byť naďalej platné aj biele lekárničky. Vyhláška tvrdí: „Lekárničky vyrobené podľa doterajších predpisov možno používať najdlhšie do dátumu ich spotreby." Z čoho vyplýva, že pokiaľ máte neexpirovanú bielu lekárničku korektnú kartu prvej pomoci, nemali by ste dostať pokutu. Podľa vyjadrenia príslušníka polície pre stránku podtatransky-kurier.sk ale platnosť bielych lekárničiek skončila 31.7. 2012. „...lekárničke vyrobenej 31. 7. 2009 končí dátum spotreby 31. 7. 2012 a z tohto dôvodu by vo vozidlách od 1. augusta mali byť iba schválené oranžové lekárničky," pre portál tak uviedol pplk. Mgr. Marián Luha, riaditeľ okresného dopravného inšpektorátu (ODI) v Poprade.

Zdroj: zzz.sk, podtatransky-kurier.sk
Autor: Automix.sk

Založený: 06 február 2009
Nabehané: 1 dní 16 hod 55 min

PríspevokZaslal: 03.08.2012 09:32   
hehe prvy, uz som myslel ze na to vsetci zabudli (ako aj ja)
a vraj orandzovu farbu netreba, nasi pomocnici a chranici farbu nekontroluju, tvrdil aspon vcera v spravach hovorca PZ niekde z vychodu

edit: ziadne nove orandzove lekarnicky netreba kupovat, a lekarnicka podla vyhlasky 143/2009 nemusi mat vyznaceny ziadny datum spotreby okrem modulov, neverte novinarom

Naposledy upravil sbf dňa 03.08.2012 10:44, celkom upravené 1 krát.
Citovať
topspeedsk
2 : 1

Založený: 22 september 2008
Nabehané: 1 hod 32 min

PríspevokZaslal: 03.08.2012 09:48   
bullshit, prosim nesir somariny po internete, zbytocne sa strapnujes :)

http://natankuj.sme.sk/c/64807.....tocna.html
Citovať
elephant
76 : 7

Založený: 25 február 2009
Nabehané: 6 dní 14 hod 18 min

PríspevokZaslal: 03.08.2012 10:31   
Zase tu riesite pitchovinu za 8€
8 : 5

Založený: 19 október 2009
Nabehané: 2 dní 12 hod 4 min

PríspevokZaslal: 03.08.2012 11:01   
nie je to pitchovina za 8 Eur, ide o princíp, v dobrom vedomí vysolíš 8- 15,- Eur za autolekárničku a myslíš si že je to ok, ale pohľadom orgánu si kúpiš fake a nemáš šancu sa ubrániť pokute, ktorá nebude vo výške 8,- Eur
moderátor fóra

PríspevokZaslal: 03.08.2012 11:01   
to topspeedsk: Aj si si ten článok prečítal predtým ako si mi poradil niečo o overovaní faktov, šírení somarín a strápňovaní sa? Nebudem samého seba citovať, no keď si prečítaš posledný odsek (aktualizované 2.8.2012) zistíš, že si sa trocha sekol.
Dobudúcna, skôr ako mi začneš tykať, zahryzni si do jazyka, prečítaj si v kľude aj dvakrát písané slovo, sformuluj svoje myšlienky do viet (toto fórum uznáva aj rozvité súvetia), nezabudni si po sebe prečítať (aj niekoľkokrát, veď sa nikto nepozerá) a až potom klikaj ODOSLAŤ.

Nemám absolútne žiaden záujem sa tu s tebou doťahovať o slovíčka. Táto diskusia sa končí skôr, ako sa začala.

to elephant: neriešim, informujem.

Naposledy upravil Atlas dňa 03.08.2012 11:16, celkom upravené 1 krát.
Citovať
elephant

PríspevokZaslal: 03.08.2012 11:13   
garde napísal:
ide o princíp

No slovakom ide vzdy a vo vsetkom len o princip vsak?
My sme vlastne taky principialny narod uplne vo vsetkom alebo len v tom co sa nam hodi?

Jasne ze je to pitchovina viest tu siahodlhe diskusie a hladat dovody preco si z principu raz za tri roky nekupit za 8€ oranzovu krabicu.

Ale ja viem dolezity je princip alebo skor nutnost viest o takej pitchovine siahodlhe krcmove reci
moderátor fóra

PríspevokZaslal: 03.08.2012 11:19   
elephant ešte je tu jedna možnosť. Nečítať, nereagovať.

PríspevokZaslal: 03.08.2012 11:32   
Az na to ze sa to tu uz za posledny tyzden preberalo tri krat a stale je to o tom istom - teda uplne o nicom.

Biele lekarnicky sa prestali predavat pred tromi rokmi a teraz uz nikde bielu lekarnicku nekupis. A urcite nebudem koli 8€ prehrabavat staru bielu lekarnicku a kontrolovat kazdy obvaz ci nie je este expirovany a vymienat po jednom kuse vsetko co uz expirovalo. A potom sa este principialne hadat s nejakym aktivnym pomahacom preco nemam oranzovu a ze vlastne este biela je platna lebo o tom hovoril v hnoj spravach nejaky hovorca. A samozrejme o tom hned aj zalozim dalsiu zbytocnu temu na autobazare lebo sa to tu uz tri dni nepreberalo.
moderátor fóra

PríspevokZaslal: 03.08.2012 11:46   
OK tak skúsim inak: Mlčať je zlato (snáď to už pochopíš)

Okolo lekárničiek sa tu naposledy riešili 2 témy:

Ako používať ich obsah - pred mesiacom
Expirácia lekárničiek - čo s nimi - pred dvoma týždňami.

Ani jeden z tvojich argumentov nemá žiadne opodstatnenie.

Téma nie je zbytočná, nakoľko je aktuálna a jej cieľom je informovať o novom type lekárničiek. Nič iné téma nerieši, Prejdi si ešte raz všetky reakcie. Si jediný, čo tu rieši peniaze.
Tvojim cieľom je uberať túto diskusiu iným smerom ako bola mienená, preto je toto moja posledná reakcia na tvoje "argumenty".

PríspevokZaslal: 03.08.2012 11:58   
O akom novom type lekarnicky to tu tocis?
Vsak tento "novy" typ lekarnicky je v platnosti uz tri roky tak o akej aktualnosti to tu pises?

Vyhláška MZ SR č. 143/2009 Z. z., ktorou sa ustanovujú druhy lekárničiek a obsah lekárničiek pre cestnú dopravu, nadobudla účinnosť 1. mája 2009.

Od 31. júla 2009 sa predava na slovensku uz len ten ako si ho ty nazval novy typ lekarnicky. Mas tri roky meskania s tou tvojou aktualnostou temy.

Vyrobcovia autolekarniciek uz minimalne pol roka pred nadobudnutim ucinnosti vyhlasky č.143/2009 Z.z. prestali vyrabat stare biele autolekarnicky a uz len dopredavali zasoby. A kedze expiracia autolekarnicky je vo vacsine pripadov maximalne tri roky tak uz vacsina bielych autolekarniciek bola davno pred 31. julom 2012 po expiracii.

Ale ak mas chut riesit tu pitchoviny a drzat svoju staru bielu lekarnicku pri zivote vymienanim obsahu aby si usetril par eur a hadat sa s organom tak nech sa paci ale aj v tomto mas uz pol roka meskanie.
moderátor fóra

PríspevokZaslal: 03.08.2012 12:53   
Nechcel som reagovať, no vkladáš mi do úst veci, ktoré som nepovedal.

KDE píšem niečo o tom, že mám bielu lekárničku? KDE píšem, že v snahe ušetriť pár eur mením jej obsah? Z ČOHO usudzuješ, že mám chuť NIEČO riešiť keď niekoľkokrát som dal JASNE najavo, že nemám chuť sa tu s ľuďmi tvojho typu doťahovať o slovíčka. No ty očividne musíš mať posledné slovo.

Jediné, čo som v tejto téme urobil bolo, že som ju založil. Ani v jednej jedinej vete som znenie zákona ani nič podobné neobhajoval, či naopak. Ty si doviedol diskusiu tam, kde teraz je, tak mi prosím ťa nepíš, že niečo riešim, nakoľko ja nemám na výber inak ako sa obhajovať voči slovám, ktoré som nenapísal.

HOWGH

Nikdy sa nehádaj s hlupákom. Stiahne ťa na vlastnú úroveň a potom ťa prevalcuje bohatými skúsenosťami.

Založený: 17 október 2009
Nabehané: 1 dní 0 hod 41 min

PríspevokZaslal: 03.08.2012 13:59   
Čo atlasovi vlastne vyčítate? Že podal informáciu? A ešte k tomu aktuálnu? Jasne vysvetlujúcu? Komu ju netreba, nech sa nevyjadruje. Ja mám totiž momentálne pocit, že niekto niekde spomenul končiacu expiráciu bielych krabíc, popritom PRIPOMENUL ako má nová lekárnička vyzerať (aj keď je to v podstate jasné už od r.2009) a veľká časť motoristickej verejnosti je pobúrená, že sa zasa niečo menilo!
Nemenilo, len sa pripomína tá končiaca expirácia posledných vyrobených bielych sérií !
Osobne som za pár minulých dní musel toto niekoľkokrát mnohým vysvetlovať. Takže táto informácia od atlasa nie je ani zbytočná, ani pi.....a.
Všetky VAŠE nasledné príspevky skôr spadajú do tejto sféry.
Všetci ktorým to situáciu osvetlilo, spokojne mlčia. Majstri sveta sa ozývajú.
Citovať
rudolfo63
230 : 35

Založený: 23 august 2009
Nabehané: 1 mes 6 dní 0 hod

PríspevokZaslal: 03.08.2012 14:30   
..ale som sa kur.va nasral...Ak sa tu omiela dookola..Repas turba..,tak je vsetko OK...ak niekto preipomenie lekarnicky..,tak je to pichovina...boha vasho vydr.baneho aspon viete k comu sluzi?Uz stze ju mali moznost pouzit?videl si cloveka krvacat,ci v bezvedomy?Kur.va,kde ja to zijem?Ved lekarnicka ma zachranovat zivot a vy tu preberate poyebanych 8 eur,co je pre vas tazky peniaz a nedaj boh ju este pouzit!!!Ste vy banda riadnych vyebancov...!!!
elephant

PríspevokZaslal: 03.08.2012 14:43   
Omyl rudolfo vobec nie je pitchovina ze sa tu spomenie lekarnicka ale to je pitchovina ze sa vobec niekto zaobera takou temou ze ci biela alebo uz oranzova lebo je to uplne zbytocne rozoberat pokial niekto nie je taky spekulant dat kazde tri roky 8€ za novu a v tom pripade by nemusel vobec riesit taku pitchovinu ako farbu a zlozenie lebo ak to robi poctivo tak ma v tejto chvili uz davno lekarnicku taku aka ma byt.
Tato tema je dobra akurat tak pre lajdakov a spekulantov lebo pre nich je to zrejme strasna novinka pre nas ostatnych je to uz davno samozrejmost lebo casu na to bolo viac ako dost.

Prejdi na:  
Obsah fóra Auto Fórum Prvá pomoc => Volajte 112