neúnosná a neakceptovateľná buzerácia vodičov

diskusia, dotazy, sťažnosti, informácie , všetko čo súvisí s políciou a dopravnými inšpektorátmi

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

peto103
Príspevky: 1073
Dátum registrácie: 28.06.2007 22:02
Zdieľať na Facebook

neúnosná a neakceptovateľná buzerácia vodičov

Príspevok od používateľa peto103 »

Zdravím všetkých fóristov.

Táto téma je namierená ostro proti represívnym úvahám "ministerstva vnútra".
Preto tí, ktorí majú problém si aspoň vypočuť/ prečítať iný názor, iný pohľad na vec, než je prezentovaný v televíznych novinách, radšej ďalej nečítajte :d :D

Je možné, že ste dané články už čítali, avšak som presvedčený, že väčšina asi ťažko..

V prvom rade by som začal jednou chuťovkou. Je to prípad 6 pruhovej diaľnice na ktorej je 50km/h, kde sa banda primitívov pohoršuje nad tým, prečo asi vodiči nerešpektujú 50-ku, ktorú stanovuje značka osadená z dôvodu rozhodnutia nejakého zvráteného individua.
http://www.autoweb.cz/beran-50ka-na-mag ... ala-idnes/

Keďže sme po prečítaní prvého linku dostatočne znechutení zo všetkého, môžme sa presunúť k nosnému článku tejto témy:

http://www.autoweb.cz/cervenka-ohybame- ... m-trzilem/

To, čo tam pláca ten policajný šašo je jasný príklad toho, prečo je polícia vnímaná, ako je vnímaná.
Teraz k dôvodom, prečo som linkoval daný článok:
To,ako sa tam zhadzoval ten Tržil, to môžeme dennodenne vydieť v TV novinách, kde sa nám samozvaní dopravní kváziexperti snažia natlačiť do hlavy, prečo bude sakratvrdá represia to pravé orechové a jediné možné riešenie aktuálnej nehodovosti na cestách..

Najprv to začne tým, že v akože snahe o akože boji proti státisícom cestných pirátov štát prijme sériu tvrdých neúčinných opatrení. (Ako sme mali možnosť vidieť doteraz). Samozrejme, že to nepomôže, preto zavedieme pokuty podľa výšky príjmu, majetku,aktuálnej hodnoty auta, daňového priznania, či dlžky ciciny. Jedno lepšie jak druhé.

Potom sa samozrejme stane to, že tí, ktorí na to majú budú jazdiť v starých 6-8 valcových vozoch so smiešnou trhovou hodnotou, aby zaplatili smiešnu pokutu. Alebo nejaký študentík pôjde 130 km/h cez obec v starom črepe a bude vysmiaty.
Samozrejme, že to nepomôže a čo ďalej? Mohli by previnilcom brať orgány. To by to tých arogantných cestných pirátov snáď naučilo! (myslel som to samozrejme ironicky).
Alebo prijať zákon, aby bol daný vodič pretiahnutý dvoma 2 metrovými černochmi. keď už som taký ironický.

Vráťme sa ale do reality. Technika je každým rokom vyspelejšia, preto v záujme bezpečnosti o pár rokov budeme mať v autách nejaké obmedzovacie čipy,ktoré vám hneď tých vašich pirátskych 100kW obmedzí na výkon starej embečky. No proste buzerácia jak hrom.

Aby bolo jasné, nevadí mi boj za nižšiu nehodovosť. Vadí mi nezmyselný, drvuvú väčšinu obmedzujúci boj za nižšiu nehodovosť, ktorý je extrémne obmedzujúci a navyše neúčinný.

Za alkohol basu? som za. Pol roka šoférovať len v sprievode skúseného vodiča? je to na dlhšiu diskusiu, ale dá sa o tom hovoriť, ale habanie auta, pokuty podľa kriterii a podobne retardované návrhy určite nie.

edit: Linkované články sú síce z prostredia našich českých bratov, ale myslím, že na veci to nič nemení. Obe štáty sú podobné, majú podobné problémy, podobných truľov pri moci a podobne roztrepané cesty
devilhippo
Príspevky: 109
Dátum registrácie: 25.12.2009 13:07
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa devilhippo »

Dosť dobré,klobúk dolu. :300f:
audis
Príspevky: 1002
Dátum registrácie: 08.06.2009 20:43
Bydlisko: Slovensko
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa audis »

:2f93:
donmartin
Príspevky: 536
Dátum registrácie: 25.06.2007 12:10
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa donmartin »

na slovensku by sa musel najprv najst clovek,ktory vystriela celu vladu a dostane sa k moci aby sa tu zmenil sposob zmyslania a zakony...
robme co chceme,ale kym nas nebude aspon milion ludi s rovnakym cielom tak pojdeme akurat este dalej do riti.
slovac je taka...iba mavne rukou postazuje sa a necha sa utlacat dalej...
karci123
Príspevky: 234
Dátum registrácie: 20.05.2010 11:27
Bydlisko: KE - okolie
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa karci123 »

ja by som za rychlost daval jednoduche tresty.....Stop&Go....ides o 30 viac....stojis 30 minut. Opat...stojis 2x tolko.... .
Ja viem ze to nie je tak jednoduche, to by pri tom pankovi musel niekto cakat...ale ako napad preco nie, ved sme na fore:)
lubonr1
Príspevky: 242
Dátum registrácie: 23.08.2008 12:32
Zdieľať na Facebook

Re: neúnosná a neakceptovateľná buzerácia vodičov

Príspevok od používateľa lubonr1 »

peto103 napísal: Samozrejme, že to nepomôže, preto zavedieme pokuty podľa výšky príjmu, majetku,aktuálnej hodnoty auta, daňového priznania, či dlžky ciciny. Jedno lepšie jak druhé.
podla dlzky ciciny nie, to by hrubokrki zase nic neplatili :d :D
jerdna
Príspevky: 246
Dátum registrácie: 10.05.2005 10:12
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa jerdna »

citacia
,,Za alkohol basu? som za. Pol roka šoférovať len v sprievode skúseného vodiča? je to na dlhšiu diskusiu, ale dá sa o tom hovoriť, ale habanie auta, pokuty podľa kriterii a podobne retardované návrhy určite nie.´´

Zhabanie auta je bezne aj inde v europe a pokuty podla urcitych kriterii tiez.
Iste si pocul o svedovi co zaplatil vo svajciarsku myslim 200tis Eur za rychlost + zhabane auto - nech si chalan pamata ( bol to nejaky milionar na nie zrovna lacnom fare)
Ja osobne s tymto nemam najmensi problem. tos moj nazor
scorpi4
Príspevky: 6093
Dátum registrácie: 18.07.2008 17:35
Bydlisko: TT, PN, TN
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa scorpi4 »

a teraz ja...

aj v inej teme som napisal, ze suhlasim s tym, co sa planuje...netvrdim, ze vsetko je to uplne ok, ale myslim, ze vacsina ano...

rozoberiem to...

cerstvi vodici by mali jazdit v doprovode ineho vodica...dobre, bez obmedzenia veku..ale rovnako triezveho...a fukali by obaja..alebo starsieho, co ma VP minimalne 2 roky...

nocna jazda po polnoci, jasne, trochu pritiahnute za vlasy...

alkohol za volantom, VP do depozitu na 3 roky, prepadnutie veci..v pripade ze ju ma pozicanu, teda auto, zaplati kauciu vo vyske prepadnutej veci..

ano, o to viac by si ludia rozmysleli, ci budu chlastat, alebo nie...a ti, co pozicaju auto, si uvedomia, ci ho naozaj chcu pozicat..

nehoda s alkoholom, basa, prepadnutie veci, VP naveky off..

a zabitie niekoho za volantom s alkoholom v krvi, minimalne 15 rokov, a vsetko co som uz napisal..

vsjo...

a viem, mnohym sa to nepaci...ale ak chce niekto lietat ako pako a chlastat ako deBil, tak nema co robit za volantom...

:3c90:
cicmanec
Príspevky: 27640
Dátum registrácie: 15.10.2008 14:04
Zdieľať na Facebook

_

Príspevok od používateľa cicmanec »

Represia nie je vždy to najvhodnejšie riešenie, pri niektorých primitívnych jedincoch a národoch bohužiaľ jediné účinné. Len sa samozrejme musí uplatňovať pre všetkých rovnako a nie ako sme u nás zvyknutí - rovní a rovnejší. A to sme zasa pri tej primitívnosti/vyspelosti...

Alkohol? Prvýkrát basa na 3 roky, znova autoškola a skúšky, druhýkrát vodičák doživotne, ďalšia basa, pri marení úradného rozhodnutia minimálne 15 rokov natvrdo!

Rýchlosť? V prvom rade prehodnotenie všetkých značiek vrátane tých označujúcich začiatok a koniec obce a potom tvrdé postihy. A nie ako tu niektorí s hovnom namiesto mozgu predvádzajú - podľa vlastného uváženia. S tým hovnom v hlave nemáte šancu niečo zodpovedne uvážiť!


Väčšina vecí ale súvisí s výchovou v rodine, ktorá zasa súvisí s dnešnou dobou. A nie je to nič ružové a smeruje to len a len k horšiemu...
JokkGone
Príspevky: 112
Dátum registrácie: 08.01.2009 15:22
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa JokkGone »

Nestiham chapat, cital som tvoj prispevok viac krat, ale marne som tam hladal co i jediny argument, ktorým by si obhájil svoje navrhované riesenie problému, ktoré samozrejme tiež neponúkaš, iba sa obmedzuješ na konštatovanie že sa jedná o retardované návrhy.
Niektoré sa za také môžu zdať, nestačí ich ale iba nazvať retardovanými.
Niekto by aj takýto príspevok mohol nazvat podobne. Podobnú tému sme tu už rozoberali,a myslím si že si zaslúži viac ako iba suché konštatovanie o retardovanosti.
Napr. v čom Teba dnes obmedzuje boj za nižšiu nehodovosť? Pevná výška pokút? Častejšie hliadky ako v minulosti? Max povolená rýchlosť, pretože Ty si myslíš, že v danom úseku by sa mohlo jazdiť rýchlejšie? Alebo povinnosť voziť sebou reflexne vesty? Možno 6 minut straty na D1 z Trnavy do BA? TAk ktore opatrenie Ťa obmedzuje?
Ktoré z pripravovaných opatrení a ako Ťa budú obmedzovať v budúcnosti?
O tom nepíšeš. Prečo je boj za nehodovosť extrémne neúčinný?
Je fakt, že sprísnenie sankcií málokedy úmerne znížilo počet porušení zákona, a to v akejkoľvek sfére. Problém to je komplexný a písali sme tu už viac krát, že riešiť sa musí tiež komplexne, nie od konca, a to počnúc výchovou v MŠ, ZŠ, autoškolach, mediálne "krvavé" kampane, atd atd, až nakoniec prideme na to, že slovaci su nekulturne hovadka, a je jedno aka je sankcia, zasadne sa porušovanie predpisov nezniži, pokiaľ nebudeme masírovaní od malička k tomu, ako sa máme na cestách správať, že rešpektovanie dopravných predpisov nie je hanba, ako je tomu častokrát dnes.
peto103
Príspevky: 1073
Dátum registrácie: 28.06.2007 22:02
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa peto103 »

Ja som nepochopil tvojmu prispevku.

Čital si tie linkovane članky? Všetko si tam mal jasne zdovodnene.

Jasne som sa tu napisal, že som za to, aby bola basa pri jazde pod vplyvom alkoholu. Napisal som tu, že dalo by sa diskutovať o tých jazdách mladých - aby jazdili so skusenejšími.

No a prepáč, ale to, že 50-ka na 6pruhovej ceste je hluposť, za tym si stojim.
Tak ma tu neštartuj svojimi kecami.

Kľudne nech policajti meraju, ale na usekoch, kde je riziko nehody, kde su chodci atď. (ďalšia z veci, čo ma s.eru)

len keď si vezmeš meranie rychllosti na rozumnych usekoch, basu za alkohol, reformovať system autoškôl, tak len tie tri veci musia RADIKALNE znižiť nehodovosť.

Tých riešení je viac, len v tejto téme som chcel poukázať na konkrétne abnormálne zmýšľanie byrokratov pri moci. Keby si čital tie linkovane články, take bludy by si tu nepisal.
tonyjack
Príspevky: 189
Dátum registrácie: 23.07.2009 08:04
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa tonyjack »

alkohol za volantom - do 0,2 promile ok ,potom do 1,0 promile mininálne 500€ , nad 1promile minimálne 1500€ ak nemá na pokutu basa adekvátne k promile , nad 1,5 promile jednoznačne basa od 3 rokov a viac
rýchlosť - najskôr by som nechal prehodnotiť všetky značky pomali sú všade 40-tky 50-tky a 60-tky nevidím dôvod .
pri prekročení - nemám problém s Lipšicovým návrhom , ak chce niekto pretekať má možnosť , aj na slovensku je okruh , za poplatok sa môže vyblázniť a nikoho neohrozí .
kamionom by som zakázal prejazd po cestách 2 a 3 triedy , zakázal jazdu cez dediny - výnimka -dopravná obsluha . aby sa vyhli mýtu ničia cesty !
dopravná nehoda pod vplyvom alkoholu - trestný čin a vodičák minimálne na adekvátnu dobu zadržať + psychotesty a vodičák iba na skúšobnú dobu ľ+ pravideľné psychotesty potom prehodnotenie - ak sa osvedčí nevidím problém
nehoda s alkoholom a mŕtvy - trestný čin - min 10 rokov + vodičák KO do konca života!
marenie výkonu ( jazda po zadržaní VP ) - 5 rokov a vodičák navždy KO
peterka85
Príspevky: 334
Dátum registrácie: 19.05.2009 13:01
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa peterka85 »

scorpi4 napísal:a teraz ja...


:3c90:
hmm ako chces dosiahnut kontrolu ?? ked si chlapec urobi vodicak v 18 a v 21 si kupi prve auto ?? ved uz ma 2 roky po vodicaku, za dalsie ktory rodic (zodpovedna osoba) ma cas chodit s detmi do skoly na aute ? to potom mladi vodici budu skor prilezotostni vodici co asi neprispeje k skusenostiam

ja si to skor predstavujem tak ze cerstvi vodici by mali mať tvrde postihy, rovnako vodici ktori casto porusuju predpisi
napr cesrstvi vodic 1 priestupok odobratie VP
kokotom pomoze len vyniest nohami napred

inac ja som mal skusobnu dobu 2 roky (vtedy to bolo tak ze ked si urobil 2 priestupky isiel na preskusanie alebo take nieco ), potom to zrusili a teraz zavadzaju obdobu

alkohol za volantom najtvrdsie tresty

chapem ze vodicak je draha vec ale malo ktora autoskola zoberie ziaka na cvicisko sa posmykat (v lete sa ani neda)
ja som bol rozbehol som sa a instruktor mi dupol na brzdu a povedal aby som sa snazil to vyrovnat aspon take nieco by pomohlo, hoci niektorym jedincom nepomoze asi lopatou po hlave
cicmanec
Príspevky: 27640
Dátum registrácie: 15.10.2008 14:04
Zdieľať na Facebook

_

Príspevok od používateľa cicmanec »

tonyjack napísal:alkohol za volantom - do 0,2 promile ok
Tie 2 desatiny sa väčšinou ticho tolerujú aj teraz, ak by to bolo oficiálne tak by Slováci jazdili s 0,4...
Cayman
Príspevky: 45
Dátum registrácie: 28.07.2010 21:11
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa Cayman »

Po spravení vodičáku, som rok, možno aj viac podľa potreby jazdil s ocom. Síce sa mi to moc nepozdávalo, ale malo to svoj význam. Takže s týmto jednoznačne súhalsím. Otázka je však, ako riešiť situáciu, ak nikto z rodiny nemá vodičák. Poznám jednu takú rodinu, teraz si ich syn robí VP. Tiež je podstatný rozdiel, či niekto bude ten polrok či koľko to je, jazdiť denne, alebo len raz sa mesiac, alebo ten jeho čerstvý vodičák polroka prespí v šuflíku. A tiež či v BA alebo v nejakej zapadlej dedine s maximálne jednou križovatkou.

Ale nechápem význam toho šoferovania len do polnoci. Čistý nezmysel a buzerácia, stroj na pokuty.

Alkohol za volantom jasné že nie. Ale zasa dobre vieme že situácie sú všelijaké. Súhlasím si tvrdými postihmi, ale odstupňovanými podľa promile. Veď je rozdiel ak šoféruje niekto s minimálym, zdôrazňujem minimálnym, množstvom alkoholu v krvi čo nijako podstatne neovplyvňuje jeho reakcie, správanie, vnímanie atď, napr v svadobnej kolone, a iné ked je to ožratá doga. Samozrejme ža za prvý aj druhý prípad musí byť trest, ale v žiadnom prípade sa nedajú porovnávať a teda ani trest nesmie byť rovnaký.
No ale najdôležitejšia vec, toto všetko je pekné, ale aj policajti sú len ľudia s peňaženkou vo vrecku, čiže ak zlyhá ľudský faktor, zlyhá celý tento systém. A peniaze môžu mať v niektorých prípadoch na ten ľudský faktor priam zázračný vplyv.

A chcelo by to ešte jednu maličkosť. Premyslené policajné akcie. čiže zameriavať sa na merianie rýchlosti pred školami, domovami dôchodcov, nemocnicami....a nie na širokom dvojprúdovom obchvate poza mesto. Razie na alkohol hlavne v piatok vo večených a nočných hodinách, a v neposlednom rade nejakým spôsobom kontorolovať a sankcionovať aj chodcov, cyklistov a pod. hlavne tých v čienom oblečení v noci. Zavedenie povinného reflexného prvku v noci by tiež nebolo na škodu. Áno, veľa vodičov jazdí divo, ale chodci a cyklisti sú tiež účastníkmi cestenej premávky, a aj oni môžu prispieť k jej bezpečnosti resp. ohrozeniu.

Kvalitnejší výcvik v autoškolách je tiež fajn myšlienka, ale iba myšlienka. V praxi si neviem predstaviť žiaka autoškoly, ktorý sa fakt učí šoferovať od základov, ako zvládne, resp. ako ho naučiť ešte aj reagovať na stresové, kritické situácie na ceste. Okrem toho neviem kde by autoškoly takýto výcvik robili, na cvičisku ledva 40x40 metrov asi ťažko.
Ak by boli možnosti, niečo ako cvičiská na šmyk, školu šmyku vôbec vybudované, tak by sa o tom dalo aspoň uvažovať. Ale koľko máme na slovensku škôl šmyku? Máme aspoň jednu? Ak aj nejakým zázrakomo áno, tak určite pri Ba alebo na západnom slovensku.
Ale riziko je v tom, či to naopak nepodporí adrenalínové chúťky niektorých jedincov, a to čo na cvičisku, budú skúšať aj na ceste.....
Napísať odpoveď

Návrat na "Polícia Fórum"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 11 neregistrovaných