Nádejný vodič - začiatočnícke otázky

Diskutujte o všetkom čo vás zaujíma alebo trápi !

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

jarosutiak
Príspevky: 13
Dátum registrácie: 07.03.2016 22:59
Zdieľať na Facebook

Nádejný vodič - začiatočnícke otázky

Príspevok od používateľa jarosutiak »

Čaute šoféri , tento rok si planujem urobiť vodičak , budem máť 19 rokov ... Moj otec zomrel a moja mama nevie absolutne šoferovať , sem tam skočime s kamošmi niekam a trošku sa priučujem , ešte predtým ako začnem chodiť do autoškoly tak si chcem pár veci vyjasniť a dúfam , že som napísal správne :) , viem , že to je v dnešnej dobe dost nezvyčajne aby chalan nevedel ale moje podmienky boli take ake su ... brigadou som si zarobil tak chcem vodičak mať , časom aj autko ...

pár otázok : ( trošku študujem ale nemam uplne vo všetkom jasno , na nete je toho veľa ale prax je určite najdoležitejšia ako hovori moj dedko )

1, rozjazd - zoslapnem spojku , zaradim 1.pr.st. -> stlacim plyn a dam otačky cca 1800 , spojku plynulo pustam .... ako to teda funguje , musim , nemusim davat otačky ? výhody , nevýhody ? myslim , že je to pre plynulosť ale chcem radu od skusených ...
2, 2ku by som mal zaradim kedy ? ďalej 3ku a pod. niekde som čital ,že je to podla rýchlosti ale aj orientacie sluchom ...
3,možem preradovať z 4ky na 2ku , myslim že odpoved je jasna ,že ano ale radšej sa opýtam :)
4, z 2ky na 1ku zaradovat mozem pri jazde ? niekde som sa dočital ,že auto musi stat len pri spiatočke ... takže tu by nemal byt problem , ale niekde som sa aj dočital ,ze 1Ka by sa zaradovat nemala , iba pri rozjazde ... takže potom ak mam 2Ku a rychlost klesne tak to skape ak nedam 1ku nie ?
5,to možem odrazu opisať situaciu parkovania ... kedy ak idem pomaly velmi pomali a mam 2Ku tak to skaúpe , takže ta 1ka sa tam musi zaradiť ? , popr. jazda v meste ... tiež pri kolonach jazdiť na 1ke ?
6, zastavenie -> spojka + brzda (zaradena rychlost 2ka)
ak spojku uvolnim tak ak nebudem mat neutral tak to zdochne ?
popr. ak nebrzdim a pustim spojku ? ak brzdim a pustim spojku ?


viem ,že to pre vas može byť smiešne pýtať sa taketo otázky ,ale ja s autom mam minimalne skusenosti od kamošov a moja fin.sit. neni taka aku by som chcel mať , každopádne budem rád za všetky odpoveďe

DIKY !
cicmanec
Príspevky: 27640
Dátum registrácie: 15.10.2008 14:04
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa cicmanec »

Viem, že to myslíš dobre, ale ver, že aj ja - potrebné základy ťa naučia v autoškole, skúšaním bez vodičáka môžeš vyrobiť problémy sebe aj tomu čo ti auto požičia. Ozaj, prečo sa nespýtaš jeho?



1. 1.800 je veľa, nás onehdá učili 1.200, na diesli resp. dostatočne silnom motore sa rozbehneš pri opatrnej práci so spojkou aj bez plynu, pre začiatok ale radšej plyn pridávaj a to súčasne s uvoľňovaním spojky.

2. záleží od motora a sprevodovania, ja sa na mojom napr. na jednotke len pohýnam, dvojku radím po 2-3 metroch, na inom aute s inými prevodmi treba jednotku viac vytočiť, aby po preradení do dvojky otáčky príliš neklesli. Pre začiatok sa pri radení treba riadiť otáčkomerom, neskôr ti ho nebude treba a budeš to robiť sluchom resp. intuitívne.

3. Zo štvorky do dvojky radiť môžeš ak sú otáčky motora dostatočne nízke na jej zaradenie.

4. Môžeš, ak ti to prevodovka dovolí, jednotka ide bežne zaradiť až pri naozaj nízkych otáčkach. Znova podľa motora a praxe sa dá radenie do jedotky nahradiť prácou so spojkou.

5. Ak ideš veľmi pomaly, že auto ide skapať na zaradenom prevode tak je na mieste zaradiť prevod nižší, tzn. aj jednotku.

6. Ak stojíš a máš zaradenú dvojku a pustíš spojku (rýchlo) tak motor zhasne, to sa ale stane aj pri zaradenej jednotke aj ostatných stupňoch. Motor má jednoducho nejaké otáčky, s kolesami ho spája prevodovka a keď motor s 900 ot./min. v sekunde spojíš s kolesami s otáčkami 0 /min. tak každý normálny motor zhasne lebo nemá dosť sily tými kolesami otočiť. Na to slúži spojka, brzda s tým nemá nič spoločné, je jedno či stojíš so stlačenou spojkou ale bez.
jarosutiak
Príspevky: 13
Dátum registrácie: 07.03.2016 22:59
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa jarosutiak »

jasne ,že by som sa to mal naučiť v autoškole ale ešte predtým som chcel viac vedieť aby som ušetril čas sebe aj inštruktorovi ale aj iným vodičom aby som nebrzdil premávku a popr. pošetril kamošove , inštruktorovo v autoš. auto :)

Ďakujem za odpoveď
mato.soky
Príspevky: 1376
Dátum registrácie: 29.03.2013 14:07
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mato.soky »

ja som spravil vodíčák pre 4 rokmi takže asi ešte najčerstvejšie spomienky tu s prítomných :d :D :d :D začínal som na ibize 1.2 HTP predpokladám že začneš na niečom podobnom a začal som sa pohýnať úplne bez plynu len na spojke a nebol problém.taktiež jednotku v premávke som použil za 4 roky asi 3 krát.

Najlepšia rada znie venuj maximálnu pozornosť výberu autoškoly to je to najlepšie čo môžeš spraviť ja som bol u pedanta ktorí si potrpel na dodržiavanie zákonov trenažér som nemal vôbec (strata času) miesto toho uzavretí areál a asfaltová plocha každú jazdu som začínal jazdou na cvičisko a 2-3 skúškami tam, potom som pokračoval v premávke na konci kurzu som dal celé cvičisko za 2:30 min a nezhodil ani jeden kužel počas celého kurzu inštruktori naozaj radili a boli trpezliví a brali ma na najhoršie miesta v Nitre

Ostatní kamaráti po 5 minútovej jazde na parkovisku pred tescom do premávky kde im inštruktor rozprával ako preťahoval študentky na autobusovom výlete v chorvátsku cvičisko robili prvý krát 2 týždne pred skúškami. inštruktor im povedal aby ho zobudil o hodinu a driemal v aute :d :D :d :D
jarosutiak
Príspevky: 13
Dátum registrácie: 07.03.2016 22:59
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa jarosutiak »

takže , ak som tomu porozumel
1, otáčky pri silnom motore pri rozbehu netreba davať , nič sa tým nekazí ...
2,to ohladne tých prevodov sa pýtam prave preto , lebo vytáčanie do vysokých otáčoch neni dobre ... to je jasne , ale kedy už su vysoké otačky ?
4, takže ak prichadzam na parkovisko , idem parkovať , rýchlosť 10km/-15/km/h tak mam zaradenu jednotku , popr. sa hrám len so spojku ... pripad v meste pomala jazda , kolona tak tam sa pomaličky pohybovať tiež na 1ke ?

- mne ide o to aby som šetril auto a popr. aj úsporne jazdil
sanoDu
Príspevky: 80
Dátum registrácie: 30.01.2009 14:35
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa sanoDu »

Ja som sa učil na začiatok podomácky s otcom na škode 110 L. Prišiel som do autoškoly a inštruktor si všimol na mojej jazde pár šoférskych zlozvykov. Teóriu máš zvládnutú dobre ale nutná je jazda zo školeným inštruktorom. Dobrá rada tu už zaznela. Vyberaj dobrú autoškolu v ktorej dostaneš to za čo si si zaplatil. Dobrá autoškola naučí šoférovať aj poleno. Teraz si pozri vyhlášku a spôsob jazdy kto má kedy prednosť a dopravné značky. Prajem veľa zdaru.
meakysvk
Príspevky: 71
Dátum registrácie: 07.11.2015 11:52
Bydlisko: SNV
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa meakysvk »

Strašne veľa záleží od auta. Na Suzuki som sa učil, po stlačení plynového pedála o 2cm vybehnú otáčky na 4000 - tam treba rozbiehať opatrne...Na Golfe pokiaľ nie je aspoň 2500 tak ani nepohne :D

Bolo už spomenuté, dobrá autoškola musí byť ale aj tak sa nenaučíš poriadne jazdiť - prirovnám ku jazde na bicykli - v autoškole jazdíš s pomocnými kolieskami - keď dostaneš vodičák a auto tak ti dajú dole kolieska a si v tom sám...buď sa prispôsobíš alebo budeš jazdiť ako pokakaný 40 a budeš počúvať trúbenie z každej strany.
4, takže ak prichadzam na parkovisko , idem parkovať , rýchlosť 10km/-15/km/h tak mam zaradenu jednotku , popr. sa hrám len so spojku
možno zo začiatku, treba opatrnosť aj trpezlivosť - neskôr nabehneš na parkovisko v 3-ke vytlačíš spojku resp. neutrál a na parkovacie miesto iba "doplachtíš"
09 Hyundai Accent 1.5 CRDi 81kw
pajtyi
Príspevky: 416
Dátum registrácie: 17.04.2008 17:04
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa pajtyi »

CICMANEC troska by som ta poopravil v odpovedi cislo3 je skor dolezite aby rychlost auta nebola priliz vysoka aby sa dala zaradit dvojka a nie otacky motora
sarusian
Príspevky: 168
Dátum registrácie: 05.08.2011 10:58
Zdieľať na Facebook

no ja sa len vyjadrim

Príspevok od používateľa sarusian »

ku kupe auta, tak trosku sakrsticky, cize ked nadide ta chvyla, ked budes mat vodicak a si budes vyberat auto, tak daj na radu "kamaratov" a vsetko, co bude mat menej, ako 100kW ignoruj a idealne je hned na zaciatok si kupit nemecku premiu v super top stave po nemeckom dochodcovi v nafte (rozumej vrazdu pred koncom zivotnosti), vela stastia :)
cicmanec
Príspevky: 27640
Dátum registrácie: 15.10.2008 14:04
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa cicmanec »

Kolega predáva A6-ku 2,5 TDI Multitronic, pre začiatok ideálna voľba... :40bd:
lukas479
Príspevky: 95
Dátum registrácie: 07.09.2009 20:12
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa lukas479 »

ja som robil vodicak pred 5 rokmi, presne ako tu pisu nadomnou v autoskole zaklady ta naucia ale jak sadnes sam do svojho auta budes trosku neisty avytrtkany ale ak nesi debil pochopis tie zaklady rychlo a hlavne ak nebudes jak zena typu: preboha jak tam zaparkujem, preboha tak daleko mam soferovat? tak to zvladnes bez problemov

co sa tyka vyberu auta? mne oco nechal favorita karburator vraj ak sa na tomto naucim rozbehovat potom ked sadnem do hocicoho tak sa rozbehnem no mal pravdu teraz vo firme striedam rozne typy aut a ide to teraz keby som robil aj na smiech kamaratov by som si kupil feldu a chodil vysmiaty inak ja som sa ucil na ford fieste

vela stastia viac ako si mal doteraz a drzim palce aby si to zvladol
pepo64
Príspevky: 1034
Dátum registrácie: 16.04.2012 18:43
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa pepo64 »

Normálne nechápem ako som mohol prežiť svoju mladosť bez počítača,netu a mobilu? :40bd: :40bd: :40bd:
ivko1
Príspevky: 14965
Dátum registrácie: 02.08.2006 15:31
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa ivko1 »

Nedá sa nesúhlasiť s "lubos zimovcak" má palec hore.
Len chod pekne do autoškoly so sklopenými ušami, aspon ťa tam nenaučia zlozvykom ktoré robí kopec vodičov.

Hlavne každý mladý má potrebu mať neustále auto pod kontrolou a preto mať ruku pripravenú na "šaltpáke" a šoféruje preto jednou rukou :::

Ja mám dve ruky na volante či idem cez dedinu, alebo 130km/h po dialnici, jednoducho iba s dvomi rukami na volante máš riadenie pod kontrolou.

Presrať sa to dá samozrejme aj tak ale s jednou rukou na volante si zároven tak trochu "jednou nohou v hrobe"
jarosutiak
Príspevky: 13
Dátum registrácie: 07.03.2016 22:59
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa jarosutiak »

Diky za odpovede , inač som počul , že práve autoškoly učia zlozvyky ako napr. zbytočne zošlapovanie spojky pri brzdeni , nezastavujem , popr. fatalnu chybu pri krotickom brzdeni ked najpr. SPOJKA - BRZDA , a nie BRZDA - SPOJKA ... a čo som rozprával s kamošmi tak dosť inštruktorov na to kašle hlavne ak sa jedna o menšie mesta , popr. dediny ... nechcem ohovarať a konkretizovať ale niektorí nemusia radiť dobre prave naopak , ale pevne verím ,že práve tu na webe , kde je mnoho profesionalov , možu dať oveľa viac , a tu je určite mnoho dobrých vodičov ;)
davelop
Príspevky: 4
Dátum registrácie: 08.03.2016 15:14
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa davelop »

Omiela sa to sice stale, ale je pravda, ze jazdit sa naucis az po autoskole.

Moje zazitky - nikdy v zivote som neriadil auto, nemal som vobec ziadne zaklady a instruktor chcel po mne nech idem v spicke po okresnom meste :3020: ked videl, ze sa viem ledva pohynat na parkovisku, tak sa ma spytal, ci radsej ideme na cvicisko...

Dva dni na to som si povedal, ze si to vo volnom case skusim nacvicit. Tak som siel s ocom na opustene parkovisko, boli sme tam asi 5 minut a hned nabehla policia a pytali ma neexistujuci vodicak :41c2: nastastie to nechali tak, za co som im velmi vddacny, ale aj tak nechapem ci nemaju co robit ako ist riesit pomaly zasahovou jednotkou niekoho, kto si na opustenom parkovisku nacvicuje jazdenie. To bolo prvy aj poslednykrat co som soferoval auto predtym ako som dostal vodicak.

Taktiez mi to castejsie zdochynalo a za ten cely cas mi nikto nepovedal, ze spojku musim chvilku podrzat v bode zaberu :-\ len ze ju mam pustat pomaly, tak som ju rovnomerne pustal pomaly v celej drahe :40bd:
Napísať odpoveď

Návrat na "AUTOMOBILY - Všeobecná diskusia"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 64 neregistrovaných