Montáž vysielačky do kamióna

Všetko čo súvisí s kamiónmi, ťahačmi a s prepravou

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

sanoDu
Príspevky: 80
Dátum registrácie: 30.01.2009 14:35
Zdieľať na Facebook

Montáž vysielačky do kamióna

Príspevok od používateľa sanoDu »

Potreboval by som poradiť s montážou vysielačky do nákladiaka. Do osobného auto som to už robil. Navŕtal som dieru do strechy namontoval anténu spojil s vysielačkou a odladil. Otázka znie nákladné autá majú antény na zrkadlách kade stiahnuť anténový kábel do kabíny či ho máte len tak privretý do dverí, alebo zvedené cez nejakú gumenú priechodku cez dvere a potom cez ten gumený kĺb pri pántoch a ešte aká je životnosť tých antén namontovaných na zrkadle. Zdá sa mi že tam dobre dostáva zabrať kábel od náporu vzduch a vlhkosti. Ďakujem za rady
vajciak000
Príspevky: 748
Dátum registrácie: 15.02.2009 12:16
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa vajciak000 »

pozri si na kabine na lavom vinkli zvrchu by si mohol mat gumovým tesnením zaslepenú dieru na anténu. Vela áut to má.

a vtiahneš to priamo na miesto vedla tachografu......
elephant
Príspevky: 1747
Dátum registrácie: 25.02.2009 02:07
Bydlisko: ZH
Kontakt:
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa elephant »

No vsak ked mas vyhrievane zrkadla na nakladaku tak popri kabloch na vyhrievanie stiahnes aj ten antenny do kabiny cez tu gumennu prechodku vo dverach a dalej cez pristrojovku.
Pri montazi vysielackovej anteny na nakladak treba prihliadat na dve veci:
- Ako pri kazdej montazi na ktorekolvek motorove vozidlo treba najst spravne miesto kde ma antena najlepsie vyzarovanie a najlespi prijem. Da sa to zistit meranim pristrojom a premiestnvanim anteny. Ani na osobnom aute nie je umiestnenie hocikde na streche idealne. Preto sa antena umiestnuje na nakladakoch na spatne zrkadla lebo tam ma vacsinou idealnu polohu vramci vyzarovania a prijmu. Aj ked je to individualne a zas nie je to tak zeby na streche alebo kdekolvek inde na aute nemala ziadny signal ale je to vec experimentovania trochu aby ten signal bol co najidealnejsi.
- Dalsia vec je to ze nakladak je sam o sebe dost vysoky a umiestnit metrovu vysielackovu antenu na strechu je trochu osemetne hlavne ked sa jazdi po meste kde si trolejove vedenia. Mohlo by sa potom lahko stat sa z nakladaka stane trolejbus. Aj pri prejazde popod mosty bude antena narazat do mostu. Preto treba ratat aj s presahom anteny nad kabinu.
Drziak zrkadla sa preto javi pri nakladakoch ako idealne miesto pre umiestnenie CB anteny. Nemusi sa do nicoho vrtat (su na to original drziaky) signal je tam pomerne idealny a kabelaz nebude trpiet onic viac ako ostatna kabelaz ktora ide do dveri. Ked sa umiestnuje na drziak zrkadla tak je lepsie umiestnit na stranu spolujazdca lebo tie dvere sa pouzivaju menej casto a tym sa kable tak nenamaha v prechodke.

Pri CB automobilovych antenach sa neodporuca skracovat kabel lebo ten je presne takej dlzky aby bol vyladeny. Ked sa antena namontuje tak ju treba este doladit meracim pristrojom (teda upravit jej dlzku aby bola vyvazena na cele vysielacie pasmo od 1. po 40. kanal) je tam na to na nej imbus ktorou sa da vysuvat alebo zasuvat prut pripadne ak je to stale mimo rozsahu tak sa z nej odstikava podla potreby. Vyladenie anteny je velmi dolezite a malo by sa nastavavat opakovane po case. Aj umiestnenie anteny na aute je velmi dolezite pre jej funkciu.
erikfrog
Príspevky: 909
Dátum registrácie: 06.11.2011 21:47
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa erikfrog »

A meraci pristroj sa vola SWR-meter. CB pasmo si vyzaduje pomerne velke anteny ktore su na vozidla nevhodne preto pri mensich je troska problem s vyladenim. Preto je niekedy najjednoduchsie to ladit rovno na 10y kanal ktory sa v kamionovej pouziva ale zase pocitas s tym ze trebars kanaly 30-40 budu z hladiska nevhodne nastavenej anteny nepouzitelne a navyse tym este trpi koncovy stupen radiostanice. Treba sa s tym pohrat rozhoduje to o tom ci spravis spojenie na 1km alebo na 100km. Samozrejme CB pasmo je velmi haklive na rozne odrazy, rusenia, atmosfericke podmienky atd....
sanoDu
Príspevky: 80
Dátum registrácie: 30.01.2009 14:35
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa sanoDu »

Ďakujem za rady. Ten nápad s tým zrkadlom spolujazdca znie logicky. Merač pomeru stojatých vĺn mám, už som niekoľko antén ladil, ale len na osobných autách. Mám takú skúsenosť, alebo teória hovorí, že by anténa mala mať protiváhu najlepšie strechu a mala by byť namontovaná približne v strede a čo najkolmejšie čo dovolí situácia( na veľkom aute to nepôjde). Pri nových anténach je hodnota PSV skoro vždy cca 1 ale stále po namontovaní rádiostanice sa mi stáva že tam počujem motor také kolísavé pišťanie neviem či je to tými lacnejšími rádiostanicami typ Allamat 295 a TTI 550 lebo pri President Johnson II mi to nerobí. Či sú tie lacnejšie stanice menej odrušené alebo potrebujú pri napájaní filter to neviem. Vedel by niekto poradiť? Ma niekto skúsenosti z rádiostanicou Lafayette Trucker a anténou Siro Turbo 800?
trucker694
Príspevky: 3064
Dátum registrácie: 03.12.2005 20:23
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa trucker694 »

Pouzivam Alamat 295, s kombinaciou magnetickej anteny zatial, mam uz namontovany drziak aj prut ML145, len dam si to doladit na Rudnej za par eciek, a ides s kompletkou. Mas to urobene od profikov. :4012:
Napísať odpoveď

Návrat na "TRUCKy, Ťahače - všeobecná diskusia"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 5 neregistrovaných