Lakovanie autodielov

Všetko okolo údržby a starostlivosti o lak, lakovanie vozidiel, opravy laku, fólie na karosériu.

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

NicolasBart
Príspevky: 26
Dátum registrácie: 28.02.2020 13:38
Zdieľať na Facebook

Lakovanie autodielov

Príspevok od používateľa NicolasBart »

Zdravím, mám otázku, chcem sa inforkovať trochu niečo o lakovaní auta. Podklad mám spravený, vygitovaný, vybrúsený do hladka, podklad je ok.. teraz ale to chcem streknúť, zatial som striekal len sprejmi, striekal som to dobre, no je čas prestúpiť na kompresor a striekaciu pištoľ. Kompresor bude 100l od Proteco a pištoľ tiež od toho výrobcu. Farbu si dávam namiešať v jednej predajni. Moja otázka - ako ju mám zriediť ? Koľko ide farby, koľko riedidla a tužidla ? Nejaké info o tomto riedení by sa mi zišlo. Vďaka. (idem lakovať predný nárazník, kapotu, ĽP blatník)
mhlavaty
opravy & diag
Príspevky: 24977
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Bydlisko: Nové Zámky
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Úplne univerzálna odpoveď je nemožná,nepíšeš čo za farba,či dvojzložka akryl či metalíza,či vodná báza...už v otázke musia byť základné veci ktoré chceš vedieť.More značiek a typov má presne také aj spekrum riedenia,niekde dokonca najprv pomer katalizátor + potom až nariedenie.Každopádne asi najpoužiteľnejšiu odpoveď dostaneš v autolakoch,tam je jasné čo za farba akej značky a teda aj pomer ZÁKLADNÉHO riedenia.Pretože ďalej to podlieha ďalšej volbe podla teploty,pištole proste okolnostiam.Konkrétna úprava presná sa robí tesne pred striekaním keď je jasné čo a ako.Ešte aj tie riedidlá máš rýchle a pomalé podla teploty,do detailu to nik v predajni neporadí iba základ.Odvetranie (čas) medzi vrstvami to všetko je už vec konkrétnej situácie,takže zohnať nejaký skušobný panel a oskúšať všetko doradu.
Bežný a častý pomer je farba-tuž-ried v pomere 100:50:15 práve riedidlo je to čím sa upravuje výsledná viskozita,tuženie sa nemení tj 2:1
Namiešať a namiešať nie je to isté,býva až 8 colorvariant,ak sa neopýtaš namiešajú základný odtieň,ak sa opýtaš dostaneš lístkovnicu vybrať si ktorý,na to treba super farbocit.Výhra je kde robia spektrum,ale to iba v tých najsamlepších kde je väčšinou aj lakovňa.
NicolasBart
Príspevky: 26
Dátum registrácie: 28.02.2020 13:38
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa NicolasBart »

Sorry, to som nespomenul.. ide o metalízu.. áno je to jasné, v tej predajni kde mi to idú miešať majú dva odtieňe tejto farby, my máme vybratý presne ten ktorý treba.. a pomer som myslel napr. Do 2dl farby 1dl riedidla alebo tak.. proste aby som to vedel namiešať .. o to mi ide ..
metamor
Príspevky: 280
Dátum registrácie: 21.04.2009 19:51
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa metamor »

vyzera podla toho co pises ze plnic si daval sprejovy co je prva chyba pokial to nieje na nejakom vnutornom mieste ktore je schované. Sprejovy plnic sa ti rychlo prepadne do gitu a bude to vidiet na farbe... Myslim ze ked to uz chces riesit s pistolou a kompresorom tak chces aby to aj vyzeralo a vydrzalo to. Alfa a omega pri striekani je priprava ked ju odflaknes vrati sa ti to. V tej predajni ti k tomu daju predsa riedidlo ked im povies a presne podla mnozstva farby.
hjundai
Príspevky: 2711
Dátum registrácie: 21.03.2010 07:39
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa hjundai »

to sú tí dnešní rýchlokvasení remeselnící - striekal sprejmi a robil to "dobre" takže kúpime farbu, opýtame sa ako sa to mieša a poďme na to,šak som šikovný.... Bože ja som myslel že na to treba "školu" a prax niekde na halde starých plechoch ale nie... ono to chce len kuráž :40bd:
mhlavaty
opravy & diag
Príspevky: 24977
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Bydlisko: Nové Zámky
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Nebuď zlý...zase až taká veda to nie je.Ale považoval by som za prirodzené položiť prvé otázky skôr než je nahodený akýkoľvek spray,lebo povedzme si po pravde,je to na motyky ale určite nie na autá.Základ a jeho vypracovanie je 90% celej driny ale aj rozhoduje o konečnom diele.Na zle pripravený podklad môže striekať aj boh bude to prd práca a výsledok.Kedysi som prenajímal lakovňu na deň (len striekanie) a videl som tie samo doma,výbrus 500 kou,sem tam prebrúsený kraj,kontrolný lak nevidelo nechyrovalo.Farba upadne za pár dní a to je des,jedna mapa
niveaman
Príspevky: 262
Dátum registrácie: 09.09.2012 23:41
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa niveaman »

Hyundai, ja si myslím že škola na to nestačí. Poznám riaditeľa jednej nemenovanej školy a ten mi povedal že z 10 chlapcov čo končia odbor lakovac sa tomu reálne venuje a má záujem JEDEN!
Takže mať záujem,chuť učiť sa,mať trpezlivosť,mat kde skúšať a dobrého školiteľa je viac ako škola.
Nie každý má možnosť sa učiť v špičkovej lakovni,ale kto chce info si nájde a ak má dosť času a materiálu naučí sa. Ja držím zadávateľovi palce. Poznám nejeden prípad,ako sa z "murara" stál lakovac.
K téme,
Tam kde kupuješ farbu,pýtaj sa na podrobnosti a kúp si kelimok na miešanie farby. Na ňom máš všetko pekne vyznačené.
Ak si použil plnic v spreji 1K a na to dáš metalizu 2K, tak sa ti to olúpe. Na 2K môžeš dať 1K,ale opačne nie. Nezabudni na antisilikon odmastnovac,antistaticke utierky a keď je metalíza voda,tak utierky na vodu...Ďalej správna teplota materiálu,okolia,vzdušná vlhkosť,čas odvetrania medzi vrstvami atď atď
Príjemnú prácu prajem :-)
Petojeso@gmail.com
Príspevky: 48
Dátum registrácie: 04.12.2016 15:07
Zdieľať na Facebook

lakovanie

Príspevok od používateľa Petojeso@gmail.com »

Chodim na toto forum, ale uz nie pre rady, ale pre zaujimavost v ludskom spravani...autorovi otazky sa ospravedlnujem, neviem poradit. Ale vzdy ma prekvapia ludia, ktori vedu ustipacne reci pri odpovedi. On sa opytal, odpovedajte. Ak nie, nechajte cloveka zit. Nech si to spravi sam... ci dobre, ci zle, jeho prachy, jeho cas, mozno ho to bavi - uci sa sam. A mozno vam to prinesie do dielne a zaplati vam vasu robotu.
Ja sa venujem tiez kutilstvu okolo aut, bavi ma muzika v aute, hifisti by mozno umreli co a ako, ale verte, ze mam slusne vysledky prac za neporovnatelne ceny. A viete ako som k tomu prisiel ? Pytal som sa, skusal som, investoval som svoje peniaze a cas, poucil som sa. Nastastie som asi narazal na ludi, ktori ma vypoculi, poradili, popripade nechali vyskusat moj postup...Dnes je zaujimave, ze vsetko vedia len mechanici, ups a nevedia si poradit pri servise, ze to nie je take jednoduche...dost take citam, alebo pocujem. Cest vynimkam.

Pred nedavnom tu bola tema na olej do VW koncernu...z 33 odpovedi, len zopar k veci, ostatne len slama...to uz o niecom znaci.
a566
Príspevky: 711
Dátum registrácie: 06.04.2020 16:01
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa a566 »

mimo temy: suhlasim s nazorom vyssie ^^^^

k teme: metaliza tam asi konci sranda pre garaznika. videl som domo-robo metalizu kde napriek rovnakemu odtienu to vyzeralo uplne inak. a bonus boli male dierky v laku ako lieviky.
mhlavaty
opravy & diag
Príspevky: 24977
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Bydlisko: Nové Zámky
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Je iba jedna cesta...neustále sa pýtať a hladať informácie.A mať nesmierne vnímavé oči,ak už ste na blízku kde sa podobné veci robia.
A jedna velká nutná podmienka,chcieť a trpezlivo za tým kráčať.Nič nie je tak zložité aby to bolo nedosiahnuteľné.Tu je to skôr o inom.To je otázka či takáto práca bude mať pokračovanie,alebo jedným autom končí.Ja som lakovňu odstavil,slúžila v prvom rade ako pokračovanie klampiariny v časoch silných dovozov búraných aut.Tie časy sú v nenávratne,skrabnutý blatník je totálka,celolak prestal prakticky existovať,zmeny laku nutné KO kontrola,staratilo to zmysel.99.99% ľudí si myslí že v metalíze mu môžete urobiť fľak uprostred kapoty a tak stačí 0.05 lt metalízy a stáť to bude 3.70 aj z tringeltom. Najvyžší čas z tým tresnúť,nech fungujú lakovne kde je denný počet panelov taký,aby lakovňa uživila svojich prípravárov,uživila svoj miešací stojan a mala peniaze si kúpiť spektrál,dva razy ročne meniť podlahové a stropné filtre atd atd. Dnešná doba ide k zániku malých lakovní
SPIDDDY
Príspevky: 31
Dátum registrácie: 29.10.2009 20:50
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa SPIDDDY »

Rád čítam praktické rady na AB. Téma lakovanie je na pár dní a nocí. Ja obdivujem odvahu zadávateľa že sa púšťa do lakovanie metalízy. Dáke pokusy zo sprejom som mal aj ja samozrejme - na aute co ma cenu bicykla možno ani to nie. ????.
Vlani ma požiadal sused o opravu lemu na A140-tke. Spravené len pomoci epoxidového tmelu a následné zahladenie. Podklad bol 1k a vrchný odtieň laku som kupoval len s pomocou úlomku v ruke, kedže som nenašiel štítok s číslom odtieňu.
Robil som to len preto že ma baví dávať veciam druhu šancu.
https://postimg.cc/F1mQYzmm
https://postimg.cc/ykNYLHjM/e625a62d
Podľa mňa zadávateľovi ide len o to si to opravit vo vlastnej réžii kedže ho to baví a ma ku takej práci vzťah. Brať to ako koníček by som aj ja bral, ibaže by to bol pridrahý špás.
mhlavaty
opravy & diag
Príspevky: 24977
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Bydlisko: Nové Zámky
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Hlavne ak to začne baviť.Pretože to už začne vymýšlanie ako čo kúpiť a zlepšiť a to už lezie celkom do peńazí.Naštastie to zväčša býva zahaltované priestorovými možnostami,práca,rodina a čas na tieto aktivity
seven549
Príspevky: 7880
Dátum registrácie: 03.02.2010 22:37
Kontakt:
Zdieľať na Facebook

Re: Lakovanie autodielov

Príspevok od používateľa seven549 »

NicolasBart napísal: Farbu si dávam namiešať v jednej predajni. Moja otázka - ako ju mám zriediť ? Koľko ide farby, koľko riedidla a tužidla ? Nejaké info o tomto riedení by sa mi zišlo. Vďaka. (idem lakovať predný nárazník, kapotu, ĽP blatník)
aj mne miesaju farbu v predajni no ludia co kedysi lakovali auta a dnes uz len predavaju autolaky.oni mi daju presny pomer tuzidla farby a pod vsetko osobitne vo flastickach a popisane co k comu je.a to sa zmiesava az pred naliatim do pistole.ja len poviem napr ze treba mi strenut kapotu na passate on uz odhadne kolko tej farby mi treba vacsinou stale sa trafil na 2 vrstvy.striekanie pistolou je iny zaber a kvalita nastreku ako sprayom.to zisits sam.bezfarebny lak tiez osobitne plechovka a flasticky so vsetkym.ono ak sa to zmiesa hned treba striekat aby ti to nestuhlo.

pises ze si gitoval.dal si pod git nieco ako primer?inac ti tmel casom popraska.bude sa odlupovat ale to prejde par rokov.niesom lakyrnik no svoje auta si zastriekavam sam a info mam od tych co predavaju farby.vzdy poradia co treba maju to co treba a su radi ze zakaznici chodia.sice male odbery ako len farbu na kapotu ale je ludia tam chodia cize sa uzivia.robia aj spraye a aj pripravia vsetko do pistole.ja nic nemusim riesit.farby od predajcov chameleon niesu dobre laky zltkaste radsej beriem mipa.to je taky lacak co za nieco stoji.
keyness
Príspevky: 686
Dátum registrácie: 23.05.2011 15:39
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa keyness »

Netreba z toho robit vedu.... realne ked to zvladnu chlapci s ucnovkou,ktorí realne odstriekali 20 hodin tak sa to asi nedo porovnat s iným vzdelanim... treba informacie o tom aky tlak vzduchu a množstvo 0re udrzanie rovnomerneho tlaku ,ako ho precistit a vysusit nastavenie a riedenie plus vedomosti o farbach a uplne najdokezitejsie je lestenie...
mhlavaty
opravy & diag
Príspevky: 24977
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Bydlisko: Nové Zámky
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

pohľad na vec môže mať každý svoj,to je ok.Niekto šoferuje 30 rokov a stále je to vodič úplne nanič,lakýra je to samé.Niekto sa proste do toho narodí,iný bude navždy chmulo čo zbastardí všetko.Dnešná lakýrina je hold kus umenia.Ak si niekto myslí že je veľký frajer za 20 hod nech prijme prácu na novom drahom aute,prejde ho smiech okamžite.Za prácu si môžete vypýtať čo len chcete,ale skúste aby gazda našiel problém,zavesí vás za vajcia do prievanu,to okamžite pochopíte s čím sa zahrávate.Mám tu (mal som) kamaráta čo bol frajer a staval dom v BA,nebudem podrobný...prišiel o barák v exekúcii,oco bude vedieť bol z V.Loviec,garantovane sa poznali
takže...nie 20 hodín,ale dlhé roky sa profiluje dobrý lakýra ktorý za niečo stojí

Návrat na "Lak auta - údržba, kozmetika, lakovanie"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Google [Bot] a 1 neregistrovaný