co sa moze pokazit na benzinovom motore?

Diskutujte o všetkom čo vás zaujíma alebo trápi !

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

bmw-er
Príspevky: 87
Dátum registrácie: 14.03.2009 10:24
Zdieľať na Facebook

co sa moze pokazit na benzinovom motore?

Príspevok od používateľa bmw-er »

zdravim vas, co sa moze pokazit na benzinovom motore ak neje preplnany turbom alebo kompresorom? o diesloch sa tu uz velmi vela diskutovalo takze nejake trisky, turbo apod... benzin nic take nema tak na co trpi benzinovy motor?zatial to chapem tak ze su to pomaly bezudrzbove motory (vymena oleja) tak preco je tolko dieslov na cestach? neverim ze kazdy privatny najazdi 40000km rocne...
cicmanec
Príspevky: 27640
Dátum registrácie: 15.10.2008 14:04
Zdieľať na Facebook

_

Príspevok od používateľa cicmanec »

Ani HTTP nie je najlepší motor a koľko ich jazdí... Prvé, čo ľudí zaujíma, je spotreba. A často aj posledné...

Čo sa týka toho benzínového motora - v podstate máš pravdu, že sú bezúdržbové (olej, sviečky, raz za čas rozvod). Ak sú nejaké problémy tak sú skôr špecifické pre konkrétny typ motora. Súvisí to s ich konštrukciou - väčšinou bez turba, nepriamy vstrek, klasický zotrvačník, menšie tlaky atď. Aj keď dnes toto všetko už začínajú mať aj benzíny, takže uvidíme, čo nás s nimi čaká...
hipisko
Príspevky: 1454
Dátum registrácie: 17.05.2009 23:09
Bydlisko: Alzbetin Dvor
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa hipisko »

ja si myslim, ze diesle su len teraz v mode, proste to fici, lebo susedovi to taha odspodu, tak aj ja take chcem. Sice som holke tiez kupil cdti, ale bola moznost chytit fakt rozumnu cenu, teraz uz len budem cakat na prekvapenia, ktore mi prinesie, druhe auto mam daciu benzin 8v a tej verim viac ako oplu(ktory stal novy 2x viac ako dacia) uz len koli absencii miliona kur.vi.tok.
inac na benzine nevidim okrem sviecok (u dacie sa menia 2x castejsie, vysvetlenie nizsie) ziadne kurvitko, ktore by sa kazilo a zaroven nove naftaky by ho nemali.

vysvetlenie zo zatvoriek, uryvok clanku z http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2008122901



čím jednodušší auto, tím menší je šance, že se něco na něm rozbije. To je však vykoupeno například vyšší spotřebou, větším opotřebením nebo horším komfortem jízdy.

Například mě silně fascinuje zapalovací soustava nejmenovaného auta z Rumunska. Moderní motory mají pro každý válec jednu zapalovací cívku, aby se eliminoval drahý a nespolehlivý rozdělovač. Tato cívka je umístěna někde poblíž svíčky, aby se ušetřilo na drahých a nespolehlivých kabelech. Tím pádem je cívka námáhána teplem i vibracemi od motoru a je nutné je vyrábět tak, aby tuto zátěž vydržely, což je opět zdražuje. I tak někdy cívka selže a v TÜV reportech je pak o čem psát. Koncern s píčou ve znaku nalezl řešení. Auto se čtyřmi válci má pouze dvě cívky, ty jsou umístěny dále od motoru a netrpí. Ale jak to zařídit, aby dvě cívky odpalovaly čtyři svíčky? No snadno. U čtyřdobého čtyřválce má vždy jeden válec zážeh a druhý nepracovní výfukový takt, druhá svíčka pokaždé zajiskří do výfukového taktu. Jak elegantní. Až na to, že majitel musí vyměnit svíčky dvakrát častěji. Ale cíle bylo dosaženo - je to spolehlivé a především levné.


edit: vlastne tie cievky dieslaky nemaju :-)
Naposledy upravil/-a hipisko v 24.09.2009 12:11, upravené celkom 2 krát.
TycoonX
Príspevky: 549
Dátum registrácie: 10.10.2006 11:47
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa TycoonX »

benzinovych motorov je X typov :) karburator? karburator s nepriamym vstrekovanim, viacbodove vstrekovanie.. a pokazit sa tam moze kopa veci myslim ze viac ako na diesli :)
cicmanec
Príspevky: 27640
Dátum registrácie: 15.10.2008 14:04
Zdieľať na Facebook

_

Príspevok od používateľa cicmanec »

Môže. Ale aj sa v skutočnosti pokazí? Kdežto na diesly ťa vstrekovače, turbo, dvojhmoťák... čakajú skôr či neskôr.
TycoonX
Príspevky: 549
Dátum registrácie: 10.10.2006 11:47
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa TycoonX »

neak to zjednodusujete :) ved benzin ma x pocet cidiel od ktorych zavisi jeho spravny chod, napr moj ma vaha vzduchu-teplota a mnozstvo vzduchu, system na zadrziavanie benzinovych par a nasledne obohacovanie zmesi tymyto parami, iscv alebo iacv-ventyl ktory reguluje privod vzduchu a stara sa o volnobeh, tlmic prudenia +regulator tlaku v palive, dolezite je aj cidlo teploty vody podla ktoreho RJ urcuje teplotu motora a podla toho tiez riadi volnobeh a vstrekovanie, a x inych..ako cidlo klepania, cidlo polohy motora, generator impulzov zotrvacnika ,lambda sonda.. staci ak jedna z tychto veciciek zblbne a nenastartujete..pripadne dostanete ECU do nudzoveho rezimu a idete ako traktor..
jalabert
Príspevky: 284
Dátum registrácie: 06.08.2009 14:16
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa jalabert »

Dobrá téma, keď si to tak vezmem, za 130 000 km, ktoré urobila naša Felicia sa na motore nepokazilo vôbec nič (1,3 50kw)- klop, klop..
cicmanec
Príspevky: 27640
Dátum registrácie: 15.10.2008 14:04
Zdieľať na Facebook

_

Príspevok od používateľa cicmanec »

To TycoonX: kopec z týchto vecí máš aj na diesly a nemám pocit, že by s nimi boli nejaké extrémne a hlavne chronické problémy - že napr. na všetkých odchádza snímač polohy vačky - samozrejme, raz za čas môže odísť, ale nie je to chronická choroba ako turbo, vstreky, dvojhmoťák...).

Samozrejme, nie je to jednoduchý motor zložený z troch dielov, na ktorých sa nemá čo pokaziť. Samozrejme - je tam tisíc vecí, z ktorých každá sa MÔŽE pokaziť, ale nie je tam nejaký chronický (a hlavne drahý :-) ) problém, ktorý sa skôr či neskôr s 80 % pravdepodobnosťou vyskytne...
cicmanec
Príspevky: 27640
Dátum registrácie: 15.10.2008 14:04
Zdieľať na Facebook

_

Príspevok od používateľa cicmanec »

No, neviem, kto tu trepe... Prečo by sa na tom úplne jednoduchom motore malo niečo pokaziť, pri tých kilometroch?
mp3turbo
expert: TDI
Príspevky: 24434
Dátum registrácie: 09.04.2006 10:26
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mp3turbo »

> tak preco je tolko dieslov na cestach?


pretoze ludia veria tym drystom ze diesel jazdi za tri litre na patsto kilometrov. A v meste za 4,2 a viac sa neda nech robim co robim. A pri 180km/h sest litrov.

Uz tu takych tem bolo aspon sedem. Vyzuril som sa v kazdej z nich.
genco11
Príspevky: 211
Dátum registrácie: 27.04.2009 18:53
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa genco11 »

jalabert napísal:Dobrá téma, keď si to tak vezmem, za 130 000 km, ktoré urobila naša Felicia sa na motore nepokazilo vôbec nič (1,3 50kw)- klop, klop..

no ak by sa na motore pokazilo niečo po 130 oookm, tak to by sa vyčšina aut kazila po cca 3 rokoch.
bmw-er
Príspevky: 87
Dátum registrácie: 14.03.2009 10:24
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa bmw-er »

tak pani, ja samozrejme myslim na auta ojazdene, lebo mam fiat punto 1.1 96, nema nabehane vela (80000) ale nic na nom nebolo menene iba tlmice 1x, kozisko na prednom kole, olej kazdych 15000-20000, olejovy filter, vzduchovy filter a brzdova kvapalina kazde dva roky, a pritom je to fiat jedno z najlacnejsich aut... tak potom take mercedesy bmw audi okolo roku 2000 by mali byt aspon 3 krat na tom lepsie... cize aspon 240000km bez oprav motoru, brzdy asi dostavaju zabrat neporovnatelne viac nez u punta. ked si tu ale citam ake problemy hocikto ma s dieslom a este ked ta necha na ceste niekde v poli...tak by som sa mohol vykaslat so spotrebou o dva litre mensou a doteraz bola nafta aj tak drahsia o 3 koruny...
cicmanec
Príspevky: 27640
Dátum registrácie: 15.10.2008 14:04
Zdieľať na Facebook

_

Príspevok od používateľa cicmanec »

No vidíš, aspoň jeden, ktorý sa na to díva takto. A nie, že mne to žerie 4 litre v meste...
LOCHNESS
moderátor fóra
Príspevky: 3816
Dátum registrácie: 01.12.2007 20:52
Bydlisko: ZA
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa LOCHNESS »

chlapi medzi nami
NAFTA sa nikdy nevyrovna BENZINU
len mi nechajme tych čo ospevuju TDi nech si ich kupuju,chvalia a servisuju
mne jednoduchému chlapcovi z dediny vždy bude stačit vôna BENZINU . . .
ja som spokojny z benzínom - a nebudem niekomu omielat že pokial nejazdí nonstop dialnice . a dlhe trasy tak sa mu ten diesel nevyplatí - - -ale SLOVACI su a-typy
ma to 4 litre na 100 km , najazdenych 120tkm ,r.v.1998 , cena 4000 - 5000 € <NO A NUKEP TO>

a potom príspevky<DYMY , VRCI JAK TRAKTOR ,CHRCI ,NECHCE NASTARTOVAT ,VYPLO TURBO , a dalsie>

ach jaj ale ta cena 4000 € nepustí :d :D
mjz
Príspevky: 2178
Dátum registrácie: 06.09.2007 07:56
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mjz »

TycoonX napísal:neak to zjednodusujete :) ved benzin ma x pocet cidiel od ktorych zavisi jeho spravny chod, napr moj ma vaha vzduchu-teplota a mnozstvo vzduchu, system na zadrziavanie benzinovych par a nasledne obohacovanie zmesi tymyto parami, iscv alebo iacv-ventyl ktory reguluje privod vzduchu a stara sa o volnobeh, tlmic prudenia +regulator tlaku v palive, dolezite je aj cidlo teploty vody podla ktoreho RJ urcuje teplotu motora a podla toho tiez riadi volnobeh a vstrekovanie, a x inych..ako cidlo klepania, cidlo polohy motora, generator impulzov zotrvacnika ,lambda sonda.. staci ak jedna z tychto veciciek zblbne a nenastartujete..pripadne dostanete ECU do nudzoveho rezimu a idete ako traktor..
a ked sa smiem opytat kolko si tych cidiel menil????? ako raz za cas, nejake ,,,, ale 90%ludi ani nevedia kde su, lebo sa nikdy nepokazili,, oproti klepotavemu motoru to je balada a hlavne financna,,,,
Napísať odpoveď

Návrat na "AUTOMOBILY - Všeobecná diskusia"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Google [Bot], milok a 61 neregistrovaných