citlivá spojka

Diskutujte o všetkom čo vás zaujíma alebo trápi !

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

Napísať odpoveď
tom56789
Príspevky: 1
Dátum registrácie: 13.05.2022 09:50
Zdieľať na Facebook

citlivá spojka

Príspevok od používateľa tom56789 »

Dobrý deň, vopred sa ospravedlňujem za hlúpu otázku, ale som ešte začiatočník.

V autoškole sme sa učili cúvať, rozbiehať uvolnením spojky a tak pridať plyn. Tak som sa to naučil aj ja. :D Pridávam plyn, hneď ako sa auto trošku rozbieha pomocou spojky. Pri cúvaní používam len spojku bez plynu. To bolo autoškola .... T-Cross WV auto nový ročník

Chceme kúpiť auto, konkrétne som bol testovať Hyundai i30, ale to čo som sa naučil v autoškole, mi prišlo akoby mi bolo uplne na nič. Minimálne uvoľnenie spojky a zhasol mi motor, to isté cúvanie. Bez plynu mi auto ani nepohlo. Bol to premňa šok :D Benzín 1,6 obj. 88kw. Nebudem klamať, ale zhasol mi motor nespočetne veľa krát, až som sa na tej skúšobnej jazde hanbil za seba.

Počul som že Hyundaie majú veľmi citlivé spojky, asi to tak bude, ale ja som zvyknutý na to, že keď uvoľním spojku, tak sa auto pohne. Tak isto nezvyk pri radení stupňov. Po meste som zvyknutý jazdiť na 3ke v pohodičke. Na i30 som musel mať po meste 5ku? :D Preboha. Človek tam pri rozjazde musí hneď dávať do dvojky, aby nabral ako takú rýchlosť.

Otázka odomňa prosím pekne, poradte mi takú značku auta, kde môžem využiť spojku aj na cúvanie aj na rozbehy. Nechcem takú citlivú na začiatok, kým sa učím vôbec jazdiť. A riadenie stupňov v norme, aby som nemusel radiť tak ako na i30. Nerozumiem sa technicky do toho, píšem ako lajk.

Ďakujem pekne za pochopenie.
cicmanec2
Príspevky: 334
Dátum registrácie: 24.02.2022 20:38
Zdieľať na Facebook

Re: citlivá spojka

Príspevok od používateľa cicmanec2 »

Slabá autoškola, slabá...
Je veľký rozdiel napr. medzi benzínom a dieslom, ktorý má väčší krútiaci moment a naozaj na rozbeh netreba plyn, ale toto je naozaj veľmi indivudálne a netreba hľadať konkrétne auto, ktoré spĺňa tvoje požiadavky, ale sa naučiť pohýnať s každým!

A prečo si MUSEL mať zaradenú päťku? Nezávisí to tak troška od sprevodovania konkrétneho auta/motora, aké otáčky sú ideálne pre akú rýchlosť? Učí sa dnes ešte vôbec technika v tej autoškole? Či autoškola sa vyberá podľa toho kde treba najmenej vedieť a tie čo i len troška náročnejšie neprežijú kvôli nezáujmu?
martincichy
Príspevky: 5429
Dátum registrácie: 18.09.2016 10:44
Zdieľať na Facebook

Re: citlivá spojka

Príspevok od používateľa martincichy »

Zaradis jednotku, trochu plynu, na cca 2000 ot a pomaly pustaj spojku. Takto sa pohnes v pohode. Japonci a korejci maju citlivejsie spojky, ale je to len o zrucnosti. Zivot ta nauci.

Ak sa chces ucit, zober si auto z pozicovne, idealne maly objem bez turba a hajde na nejaku bocnu cestu.
FERO 321
Príspevky: 1644
Dátum registrácie: 27.01.2011 16:58
Zdieľať na Facebook

Re: citlivá spojka

Príspevok od používateľa FERO 321 »

Musíš sa naučiť pracovať zo spojkou a plynom. Každé auto je iné, inak zaberá spojka, iný krútiaci moment. Po pár km si zvykneš na nové auto, ako zaberá spojka, koľko plynu treba atď. Alebo si kúp automat a neriešiš.
Pilotek
Príspevky: 869
Dátum registrácie: 05.06.2008 12:09
Zdieľať na Facebook

Re: citlivá spojka

Príspevok od používateľa Pilotek »

S autom sa dobre rozbieha a cúva, ak má vhodne zvolený prevodový pomer prvého rýchlostného stupňa a spiatočky (tzv. do pomala).

Navyše, myslím, že niektoré motor manažmenty (napr. novšie autá VW Group) si pri rozbiehaní len na spojku samy "trošku pridajú plyn" (= zregulujú voľnobežné otáčky, aby neklesli), aby motor nezhasol.

Aj zo skúseností iných ľudí s Hyundai/Kia som počul, že majú tendenciu "páliť spojku" (smrad) pri parkovacích manévroch napr. na obrubník a pod. Ale to bude tiež skôr menej vhodným prevodovým pomerom jednotky a spiatočky (príliš do rýchla), ako samotnou "poddimenzovanou" spojkou.

Podľa mňa dobrá technika na rozbiehanie sa s autom pre začiatočníka je takáto: pomaličky púšťam spojku a keď sa auto začne hýbať, okamžite prestanem spojku uvoľňovať, resp. na autách s rýchlejšou jednotkou/spiatočkou navyše trošku pridám plyn. Po chvíľke - keď sa auto trošku rozbehne, pokračujem v pokojnom uvoľňovaní spojky. Treba si to nacvičiť niekde na parkovisku a neskôr aj v kopčeku.

Ale človek si zvykne na akékoľvek auto (v dobrom technickom stave), len to chce u začiatočníka viac času ako u skúseného vodiča.
samuelhornak@azet.sk
Príspevky: 16
Dátum registrácie: 17.10.2016 16:10
Zdieľať na Facebook

Re: citlivá spojka

Príspevok od používateľa samuelhornak@azet.sk »

Doma máme Hyundai ix20 1.6 92 kw so 6stupňovým manuálom. Sprevodovanie je spravené skutočne tak že pri jazde niečo nad 50km/h pýta už 5tku. Nie som odborník ale ak nechceš automat a chces sa naučiť s manuálom kúp si nejake auto s 5 stupňovou prevodovkou. Áno aj mne sa zdá byť spojka na našom Hyundai taká citlivá ale treba to len cvik a jej pomalé spúšťanie pri rozbehu. Autá v autoškole to majú tuším zvlášť nastavené, že pri pustení spojky sa privstrekuje viac paliva. Na normálnom aute sa musíš naučiť nebáť pridať trochu plyn aby ti auto pri púšťaní spojky nezačalo zdochynat. Inak to nejde.
https://autorady.sk/setrite-vasu-spojku/
Napísať odpoveď

Návrat na "AUTOMOBILY - Všeobecná diskusia"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: lubos zimovcak a 28 neregistrovaných