Ako zistím stav tlmičov

Diskutujte o všetkom čo vás zaujíma alebo trápi !

Moderátori: mhlavaty, niner, Atlas, LOCHNESS, foter

ma890
Príspevky: 94
Dátum registrácie: 27.11.2008 11:09
Zdieľať na Facebook

Ako zistím stav tlmičov

Príspevok od používateľa ma890 »

Ahoj, ako zistím či sú tlmiče ešte použitelné? Včera som vymontoval z oct.2 combi zadné tlmiče. Tlmiče idú rukami stlačiť cca takou silou ako u nových, ale keď ich stlačím max.dole, tak tá tyč z nich lezie velmi pomaly u jedného tlmiča 1minutu a u druhého ešte o pol minúty dlhšie. Tie nové lezú von o dosť rýchlejšie. Test tlmičov na ktorom som nedávno bol ukázal u jedného tlmiča 100% a u druhého 80% účinnosť. Vizuálne na niektorých miestach hrdza, ale netečú.

Tlmiče už som namontoval nové, len bych rád vedel ako u vymontovaného tlmiča poznám či je ok, alebo nie, teda či to v mojom prípade nebola predčasná výmena
cicmanec
Príspevky: 27640
Dátum registrácie: 15.10.2008 14:04
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa cicmanec »

Na vymontovanom zistíš veľký prd (ak nie je poškriabaná piestnica alebo rovno vytečený) lebo úlohou tlmiča nie je vytláčať piestnicu, ale tlmiť kmity a to by som rád videl ako chceš vyskúšať rukou!

BTW, plynový ti piestnicu vytlačí, olejový (kvapalinový) aj nový len ťažko.

A zmysle toho prečo ťa to trápi PO výmene nevidím teda vôbec žiaden... :::
Sliedic
Sir
Príspevky: 7394
Dátum registrácie: 18.05.2004 11:29
Bydlisko: Slovak Banana Republic
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa Sliedic »

Test tlmičov sú vyhodené peniaze. Bol som na teste tlmičov priamo v Toyote, ukazali 75% na ľavej strane vpredu a približne 85% vpravo. Čiže ešte neboli "zlé" podľa prístroja, ale v skutočnosti už mali 370.000km za sebou. Vymenil som ich.
basky
Príspevky: 52
Dátum registrácie: 04.10.2010 10:57
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa basky »

Presne..tiez som menil prvovyrobu tlmice, s cca 400.000km...ked sa umyli boli ako nove :) a tyzden pred ich vymenou mi ukazali na teste po vyse 80% ucinnost.. A ked som dal nove, tak co ja viem... nejako extra zmenu som necitil.
Vymenu by som riesil v pripade, ak je fakt odpaleny a vyteceny a lieta v nom koleso ako besne..alebo podla dobrej vole a stavu penazenky :)
ma890
Príspevky: 94
Dátum registrácie: 27.11.2008 11:09
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa ma890 »

cicmanec napísal:Na vymontovanom zistíš veľký prd (ak nie je poškriabaná piestnica alebo rovno vytečený) lebo úlohou tlmiča nie je vytláčať piestnicu, ale tlmiť kmity a to by som rád videl ako chceš vyskúšať rukou!

BTW, plynový ti piestnicu vytlačí, olejový (kvapalinový) aj nový len ťažko.

A zmysle toho prečo ťa to trápi PO výmene nevidím teda vôbec žiaden... :::
Ty tam možno zmysel nevidíš, ale keď niekto menil tlmiče tak asi nie len tak ale asi preto,že to je jedna z možných príčin problému na jeho aute. Ja chcem vedieť či mohli byť príčinou doskákaných hučiacich zadných pneumatík alebo nie. Keďže z testu sa vychádzať nedá a sú to vyhodené peniaze ako tu už niekto napísal. Mne ten test vyšiel 100%,100%,100%,80% ešte možno mám aj lístok s grafom čo z tej mašiny vyšiel. Preto ma zaujíma, keďže test tlmičov na aute mi nič nepovie, či niečo zistím už na zdemontovanom tlmiči.
PROCHY603
Príspevky: 3785
Dátum registrácie: 11.02.2008 21:34
Bydlisko: BLAVA
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa PROCHY603 »

:2f93: :28b7:

Zaklad treba napisat ake je to AUTO!!!

Doskakane -zubate pneu na zadnej naprave ma 3 priciny!!!

Zla GOEMETRIA na zadnej naprave.

Sportova jazda hlavne prejazd zakrut. :41c2: :41c2:

Zly tlak v pneu. :3035: :3035:

Tlmice si menil ZBYTOCNE!!!! :40bd: :d :D :2f93: :28b7:
cicmanec
Príspevky: 27640
Dátum registrácie: 15.10.2008 14:04
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa cicmanec »

ma890 napísal:Ty tam možno zmysel nevidíš...
Naozaj nevidím zmysel vo výmene tlmičov s očakávaním, že na demontovanom niečo zistím voľným okom alebo stlačením rukou...
martinzupa
Príspevky: 46
Dátum registrácie: 10.09.2007 11:57
Zdieľať na Facebook

Zase dalsia obet

Príspevok od používateľa martinzupa »

Zase a tu chytil jeden clovek neznaly pomerov v diskusiach na Autobazar-i. Cicmanec mal by si sa dat liecit, lebo je to skoda ako pre teba tak aj pre ostatnych lebo mas vela informacii ale forma ktorou sa prezentujes to je katastrofa.

Inak btw. schopnost abstrakcie je znak aspon elementarnej inteligencie.
Dotycny sa pyta ako sa da otestovat tlmic. Preco? Preto lebo mozno to nie je jeho posledne auto v zivote a mozno sa ta ista situacia zopakuje v buducnosti a chce sa poucit z tejto situacie.

Ostatni, stav tlmicov vplyva dramaticky napr na brzdnu drahu, akvaplaning a napriklad aj prejazdovu rychlost zakrutou.

Bohuzial alebo bohuzial nastastie to neviem ale zda sa mi ze toto forum verne kopiruje stav v akom sa Slovensko nachadza.
mhlavaty
opravy & diag
Príspevky: 24918
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Bydlisko: Nové Zámky
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Áno dá sa ručne.Samozrejme je to trochu a vždy o "testovacom" človeku,trocho o jeho skúsenosti a veľmi o pozornosti ako si veci všíma.Tlmič sa skúša na rozťiahnutie,v tej fáze plní svoju podstatnú činnosť,čiže sila potrebná na roztiahnutie.Dvaja ľudia to posúdia asi každý inak,dvaja mechanici takmer na isto rovnako.Treba prevliecť spodným okom tlmičov tyč,prišlapnúť a obe vrchné hlavy lavou a pravou rukov ťahať z plného stlačenia do plného roztiahnutia.Okamžite zistíte ktorý kladie menší odpor
Zo sto tlmičov garantujem,že správne určím všetkých sto.
Komu sa to nezdá,prosím aby nepolemizoval,teda aspoň nie so mnou,nech sa tým neriadi a OK.Tieto žabomyšie prekáračky vedúce iba od ničoho k ničomu ma z duše nebavia a vyzerá to tu potom ako na smetisku zbytočných viet
autokomplet
Príspevky: 1669
Dátum registrácie: 16.08.2006 14:44
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa autokomplet »

zaujimave prispevky
nedavno som sa vyjadril ako kolega predo mnou - naozaj forum kopiruje Slovakov - ved koho ineho :-)

adminovia ab.EU by sa mali konecne a hlavne poriadne zamysliet, hlavne ak sami prispievaju a spolocne sa dohodnut ktorym smerom sa to poberie.
chodia mi spravy a sam potvrdzujem ze odpovede nepomahaju a ludia su znechuteni - hlavne ti co su laici a nepoznaju forum - su nemilo prekvapeni
SPAMATAJTE SA UZ KONECNE ADMINOVIA

k teme:
ak je nieco blizke 100% tak je to dobre
100% tlmic neexistuje podobne ako Perpetum mobile (zatial)
zly tlmic odhali aj dobry vodic, prip. ak niekto ma rovnake auto v dobrom stave
tlmic az tak neovplyvnuje pneumatiku
keby si napisal kolko ma Octavia nalietane a ci su povodne, akej znacky, akej znacky su pneumatiky + typ, mozno by to precital pneuservisak al. niekto co robi s pneu a napisal by ti ze to boli vadne samotne pneumatiky - ze robili to co pises...
cize nie test tlmicov ale geometrie zabera na pneu
vyskakane zuby malo niekolko pneu ako vyrobnu vadu
nevieme ci predtym nejazdili vpredu a tak info ZADNE sa moze zmenit na celkom inu info, rovnako ci ich niekto neotocil a tocia sa uz opacne ako povodne.
testovat tlmic v ruke laika sa da akurat tak, ze ak ho ide lahko zatlaci a lahko vytiahnut tak je totalne masakralne rozbity a vlastne tam ani nemusi byt a auto pojde podobne (ak to konstrukcia podvozku umoznuje).
lacnejsie je poradit sa VOPRED v servise, na fore a nevidim zmysel postupovat svojpomocne podla vlastneho uvazovania.
mozes ich akurat mozno predat za 20-30% povodnej ceny a tak si znizit naklady, resp. prispiet na nove pneu alebo geometriu ak ti zacne zrat aj tie dalsie nove - oplati sa aj preventivne ak nepoznas auto od nova, resp. jazdilo slovensky tankodrom.
mhlavaty
opravy & diag
Príspevky: 24918
Dátum registrácie: 22.04.2005 10:12
Bydlisko: Nové Zámky
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa mhlavaty »

Admin je jeden,moderátorov dosť,a jeden z nich som aj ja.
Dávam Ti za pravdu čo sa týka fóra,je to zabrýzgané nepatričným balastom.A iné nebude,je to verejné fórum,nedá sa dosť dobre zakazovať ľudom prejaviť svoj názor aj keď sa nepáči väčšine.Treba sa s tým naučiť žiť,a dá sa.Tak ako nemá šancu reklama prejsť mojimi ušami,tak nemá zmysel naprávať nenapravitelné a najmenší zmysel má sa spustiť na úroveň toho čo sa nám nepáči.Treba ostať vysoko nad vecou.Je riešenie aj pre tých ktorý chcú výslovne odborné fórum,nie je problém,len zatiaľ nevzniklo žiadne na Slovensku.Slovensko nepublikuje,nezverejňuje,nevzdeláva,Slovensko sa háda,štve,mračí,závidí a robí zle všetkému na dosah.Ale tých zopár fajn chlapcov by nemalo dať strhnúť do toho chlieva
ma890
Príspevky: 94
Dátum registrácie: 27.11.2008 11:09
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa ma890 »

Ako prvé som chcel dať robiť geometriu, auto už má 300tis km a myslím,že tlmiče sú pôvodné(Monroe), takže bych tie tlmiče dal i tak nové, dorazy na starých boli rozpadnuté, teda aj tak bych tie staré musel demontovať.Tak som chcel ísť na geometriu s novými tlmičmi a sadou nových zimných pneumatik. Pneu sú rozmeru 225/45 R17, majú doskakané vnútorné kraje a hlavne ľavá pneu, u ktorej tlmič vyšiel na teste ako 80%ný,teda najhorší tlmič a najhoršia pneumatika pri sebe, teda myslím,že súvis by tam mohol byť, aj som čítal na inom fóre že u pneumatík s nižším profilom, môže byť takéto doskákanie spôsobené zlým tlmičom.

mhlavatý - ďakujem za tip, možno nezistím či sú dobré alebo úplne zlé, ale možem zistiť rozdiely medzi nimi dvomi.

Prochy603 -písať ,,tlmič si menil zbytočne" a dávať k tomu trapných smejúcich sa smajlíkov, mi dojde ako by si mal radosť,že som minul možno neopodstatnene peniaze
PROCHY603
Príspevky: 3785
Dátum registrácie: 11.02.2008 21:34
Bydlisko: BLAVA
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa PROCHY603 »

MA890: :28b7: :2f93:

Presne tak. Krasne si to vystihol. :40bd: :d :D

V dnesnej dobe chce bit kazdy mechanik svojho auta. :41c2:

Aj ked sa dotoho nerozumie. :3035:

Mne je uplne jedno ci si menil tlmice na svojom aute a minul peniaze-eura. :28b7: :2f93:

Je to tvoje auto a tvoje peniaze. :41c2: :4012:

A za radu co som ti dal si sam podakujem.

Diky PROCHY603. :zga27: :zga27: lol
aristoteles
Príspevky: 778
Dátum registrácie: 30.09.2009 11:45
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa aristoteles »

mhlavaty, ako vzdy odborne fundovane a tentokrat tlieskam aj druhemu krasne ludskemu, filozofickemu prispevku.
Pani, troska viac harmonie....
VLADY
Príspevky: 5285
Dátum registrácie: 11.09.2007 20:00
Zdieľať na Facebook

Príspevok od používateľa VLADY »

Ja sa ani nedivím že každý sa snaží byť mechanikom auta svojho...pretože stav autoopravárstva na SK je aký je ....veľká väčšina mechošov a opravárov sú vlastne len meniči a skúšači a to by možno ani nebolo to najhoršie ale veľa aj odrbávači a namotávači .....Tak sa netreba čudovať.

Návrat na "AUTOMOBILY - Všeobecná diskusia"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: gnagy, mhlavaty, patogreso@gmail.com, tatkotom a 35 neregistrovaných