310 193
inzerátov
Pridať inzerát

Ako správne používať jednotlivé stupne na automate?

Obsah fóra Auto Fórum AUTOMOBILY - Všeobecná diskusia
Odpovedať Nová téma
Autor Správa
robertru

Založený: 28 marec 2012
Nabehané: 4 hod 31 min

Predmet: Ako správne používať jednotlivé stupne na automate? PríspevokZaslal: 06.06.2012 19:34   
Zdravím ludia ,už som sem písal do temy automatu....kedže mám MB s 5st.ap....chcel som poprosit o radu....mám Mb 3 mesiac a zatial som využil iba parametre 5 st.ap...tak že v premavke radim len z P-R-N-D .....a k čomu potom služia dalšie- stupne..ako 1-2-3-4??-ako sa používaju?,.......tie som ešte v prevádzke nepoužíval..aj ked my viacerí odborníci" už radil..no každý ako si inak .
lebo som si všimol,že niektoré Mb maju iba : P-R-N-D , P-R-N-D 1 2 3 alebo P-R-N-D 1 2 3 4 .....

vdaka za radu.......
Citovať
lakinooo
105 : 34
moderátor fóra

Založený: 17 apríl 2008
Nabehané: 1 mes 5 dní 2 hod

PríspevokZaslal: 06.06.2012 19:40   
4 - radí len 1 2 3 4
3 - radí len 1 2 3
2 - radí len 1 2
1- zaradí iba 1
Citovať
qwertzuiop
2 : 1

Založený: 02 jún 2009
Nabehané: 1 dní 22 hod 51 min

PríspevokZaslal: 06.06.2012 21:10   
a zaroven nad urcite otacky zamyka menic teda je mozne brzdenie motorom kdezto na D ked prestanes pridavat ides v podstate na volnobeh
Citovať
Kujon78
87 : 19

Založený: 17 október 2005
Nabehané: 15 dní 11 hod 29 min

PríspevokZaslal: 06.06.2012 21:15   
tak tak, ak ideš dolu kopcom a auto sa ti príliš rozbehuje, tak môžeš dať napr. 4 a bude ti trošku brzdiť motorom, ak dáš 3 tak bude výraznejšie brzdiť motorom (vyššie otáčky).

To isté ak ideš hore kopcom, ak je to branisko a nedosahuješ vysoké rýchlosti, tak možeš dať nejaké číselko a bude ti radiť iba do tejto rýchlosti, čiže sa nebude snažiť za každú cenu dať čo najvyšší stupeń, ale budeš držať auto v otáčkach
4 : 3

Založený: 01 október 2008
Nabehané: 1 dní 20 hod 2 min

PríspevokZaslal: 07.06.2012 09:05   
este tu chyba info, ze sa to neodporuca pouzivat (1-2-3-4), lebo tym zatazujes prevodovkou a opotrebovavas.

rovnako aj vyradovanie z D na P na semaforoch a podobne, ale to asi vies.

tie rychlostne stupne sa ti mozno zijdu na snehu, ked vypnes ESP a budes sa chciet niekde vyhrabat.
Citovať
Kujon78

PríspevokZaslal: 07.06.2012 09:16   
Neodporúča sa to používať ?? Tak načo to tam potom dali ?

Myslel som si, že ide o to že prevodovka je nejaký automat, ktorý sa nejako rozhoduje. Ak bežne jazdím mesto, nejakú zápchu a mám sa stále pohnúť a hneď brzdiť, tak radšej dám 2 a sa pohnem a pomaličky brzdím motorom

Tak také niečo som ešte nepočul.
40 : 2

Založený: 25 september 2006
Nabehané: 1 dní 19 hod 2 min

PríspevokZaslal: 07.06.2012 09:58   
Podstatné
pri novopečených osedlávačoch automatického záprahu je neprenášať (zlo)zvyky z obsluhy manuálu. Patrí sem predovšetkým permanentné položená pracka na voliči automatiky, prípadne sústavné nutkanie šklbať a mykslovať s týmto voličom podobne, ako pri bakule (manuál).

Plati jednoduche pravidlo:

P.......parkujem

D.......idem

R.......curigám

Nič medzitým.

ŽIadne "vykvaltovávanie" do N pri doplachťovaní na križovatku (známe z obsluhy vozidiel našimi starými otcami ), ani pri kratšom stani napr. na semafóre (automat je na takéto situácie dimenzovaný chladičom oleja).

Skrátka pri jazde dopredu čo najrýchlejšie preradím z P do D, následne obe ruky na volant (prípadne do tej druhej tak obľúbený telefón-no comment...) a hijó. Rýchlosť preradenia z P do D je opodstatnená-rýchlym prechodom cez R-ko neaktivujete pri klasickom automate brzdné pásy spiatočky zodpovedné za synchronizáciu otáčok (to jest sa neopotrebovávajú).
Po ukončení jazdy to isté, len v opačnom poradí. Samozrejmosťou pritom je, že kár stojí. Úplne. Ako posledná prichádza k slovu ručná brzda (pedál hlavnej brzdy treba uvolniť až po jej zatiahnutí)!
Nezabúdajte na túto drobnosť, je dôležitejšia ako sa na prvý pohľad zdá. Poloha P má síce aretáciu, ale o jej nevhodnosti používania bez dodatočného zatiahnutia ručnej brzdy sa presvedčíte v okamihu, kedy stojíte s károm z kopca a potrebujete vyradiť z P do R alebo D. Väčšinou to ide s námahou a ozve sa pri tom pomerne hlasné buchnutie. Tomuto predídete práve včasným zatiahnutím ručnej brzdy...

Ako úplnú samozrejmosť potom treba brať odpratanie ľavej nohy čo najviac vľavo od pedálov, aby ste zbytočne netlačili do podlahy na mieste kde býva u manuálu spojka , príp. horší prípad predstavuje brzdenie ľavou nohou. Veľmi nepríjemné to býva najmä u tých nezodpovedných riadičov jazdiacich bez bezpečnostných pásov, kedy pri brzdení ľavou nohou táto nedokáže presne nadávkovať brzdnú silu. Je viac ako isté, že pri najbližšej potrebe prudšie zabrzdiť takto okúsite ako tvrdé je čelné sklo vášho približovadla....

To je tak asi všetko podstatné...........jaj, a ešte čosi: pravidelne meňte olej aj s filtrom, príp. tesneniami. V zásade vyhľadávajte tie servisy, kde dokážu vymeniť olej z celého systému.

PríspevokZaslal: 07.06.2012 11:00   
Takže napr. v zápche tiež nechať iba D ??? nedávať tam nižšie stupne ???

No mňa sa to v PO vôbec netýka, ale len tak pre zvedavosť. Fakt sa tak opotrebúva viac prevodovka ??? Lebo dole donovalmi som si hodli 4-ku a občas aj 3-ku

Tak to teda nerobiť a dobrzďovať nohou ??? v D-čku ???

Založený: 31 december 2008
Nabehané: 1 dní 8 hod 31 min

PríspevokZaslal: 07.06.2012 11:04   
mozes to tak robit
Citovať
markoimportauto
40 : 2

Založený: 25 september 2006
Nabehané: 1 dní 19 hod 2 min

PríspevokZaslal: 07.06.2012 11:15   
Zpcha je bezna jazda, nie je dovod mat navolene ine ako "D"

Ina situacia nastava, ked je potrebne z hladiska charakteristiky motora vyuzit vyssie otacky, napr. jazdou hore kopcom, tahani privesu a pod. Vtedy je zamknutie do 4-ky, 3-ky, alebo extremnejsie do 2-ky vitane. Nedochadza tym k neziaducemu preradeniu na vyssi prevodovy stupen a tym mozny pokles tahu.

Podobne uzitocne je zaradenie do 4-3-2 v pripadoch, kedy chces vyuzit brzdnu silu motora napr. pri zjazde z kopca.
26 : 14

Založený: 04 november 2008
Nabehané: 6 dní 6 hod 33 min

PríspevokZaslal: 07.06.2012 11:32   
K medvedíkovi si nedostal manuál (knihu)? tam to máš presne napísané.
Citovať
Kujon78

PríspevokZaslal: 07.06.2012 13:19   
Takže pri jazde z kopca a do kopca sa to neopotrebováva nadmernejšie ako pri zaradenom D, no lebo bol tu jeden názor, že hej. Takže môžem brať že nie

Zápcha mi nepríde ako normálna jazda

Myslel som to tak, že sa posúvam pár polmetrov a zase stojím. Tým že mám D, tak sa snaží rýchlo preradiť do 2-ky a tak sa mi auto rozbehne a musím hneď brzdiť, t.j. prvá noha mi lieta hore dole z brzdy na plyn a naopak. Nie je teda výhodnejšie mať tu najmenšiu rýchlosť ???

Ešte že jazdím po rovinách a bez zápch. Takže v podstate najlepšie je mať stále D a možno tak pri ťahaní vozíka alebo prívesu špekulovať nad niečim iným Plus možno tu na SK kopce Čertovica, Branisko a neviem aký je tu ten tretí väčší kopček
37 : 24

Založený: 08 jún 2009
Nabehané: 3 dní 13 hod 53 min

PríspevokZaslal: 07.06.2012 13:57   
ked nechces aby sa ti automat opotreboval,
treba zaradit do "G" - Garaz. Pozamykat, zablombovat.
Citovať
dotynka
26 : 14

Založený: 04 november 2008
Nabehané: 6 dní 6 hod 33 min

PríspevokZaslal: 07.06.2012 14:00   
Na jazdu dopredu som vždy radil len Dčko. 1,2,3,4 som ani nikdy nevyužil - ani jazdou cez horské priechody, ani v zápche.
Citovať
rudolfo63
231 : 35

Založený: 23 august 2009
Nabehané: 1 mes 6 dní 0 hod

PríspevokZaslal: 07.06.2012 14:47   
..no ja mam len pismenka a ziadne cislice..u D mam z kazdej strany plus a minus..,na co to je?
Odpovedať Nová téma

Prejdi na:  
Obsah fóra Auto Fórum AUTOMOBILY - Všeobecná diskusia